- 19 Ekim 2012
- 47.477
- 78.586
- 798
1000 TL miSizde haklısınız da , birde kız tarafının anlayışlı olması gerekli bu konularda..Kapı açma adeti altında 1000 tl isteyen ve bu konuda utanmadan ağlayan birini çok yakından gördüm maalesef..Karşılıklı anlayış içinde olunsa ne güzel olur.
Konu sahibesini bilemem maddiyata önem verirmi vermezmi..Ama şu düğünlerde para mevzusu yapılmasın diyen arkadaşlar için söylüyorum..
Para mevzusı yapmasanız bile biranda bunun içinde buluyorsunuz kendinizi..hele hele de günler öncesinden, ne kadar bahşiş verileceğni bile tembihleyen bi kavınvalideniz varsa..(halbuki ondan bunu isteyen olmadı) ..diğer gelinime şunu aldım yok o bunu istemedi şunu kendi yaptı diye size ayar veren bi kayınvalidenizde varsa,kınada gelinin eline altın koyulduktan sonra damatda elini açmıyor altın gerek diye bağıran bi kayınvalide tayfanızda varsa...
Gelde kendini bu konuları konuşurken bulma..istediğin kadar mütevazi ol..adamı delirtirleer..o noktaya getirtirleer..görürsünüz lan satarım anasını diye feryat ettirirleer!!!
1000 TL mibazı yöreler de çeyiz çıkartırken bu rakamı duymuştum çok şaşırmıştım gerçek demek ki Adet dediysek 50-100 hadi bilemedin maksimum 200 TL yani para biçiyorum mübarek
Meblağ koyulması kadar saçma bir şey olamaz adettir çeyize oturursun kuşak bağlatırsın kapıyı kapatırsın eyvallah ama işte şu kadar olacak daha fazla daha fazla demenin bir anlamı yok adet işte yerini buldu zaten kimse 50 TL den aşağıda vermezEvet canım 1000 tl ve bunu isteyen gelinin kız kardeşi, çeyiz almaya giderken de aldılar, ve gelin almaya gelirken en 2000 tl ile gelin diyen insanlar bunlar.!! Düğün değil ticaret yapılıyo sanki.Adet yerini elbet bulucak ama benim gördüğüm, duyduğum kadarıyla meblağa koyulmaz..
kesinliklee. ne ben ne ailem maddiyata önem vermedik. nişanda yemeğe çıkartmadım durumları kötü diye. düğün yaptırmadım. nikahtan sonra yemeğe gidilmesine akrabalarıma yemek ısmarlamasına laf etti. akrabalarım çok ayıp etmişler miş miş. çıkarıp onlar ödesinler miş miş. artı balayına gitmedim gelinliğimi ucuzundan kiraladım. nişan alışverişinde geç geldi akşama kaldık diye kıyafet alamadık nikaha yakın alırız diye konuşmuş annemle adi kaynana. nikaha yakın haber yollayınca "biz alışverişi yaptık" demiş. nişanda da doğru dürüst bir şey aldırmadık mesela. çeyiz sandığı aldırmadık israf diye. sağolun diye vik vik ettiler. makyaj malzemelerimi kartuş kutusuna koyup yolladılar. tarak takımı bile aldırmadım tarağım var diye. çeyiz yerleşecekken kalabalık geleceğiz eve birkaç terlik alıp bırakır mısın dedim? kaç para l.n bir terlik :)
"terliği kız tarafı yapar" dedi o zamanlarki nişanlım. yatak odamı babam en lüksünden aldı. onlar salonu yemek odasını ucuzundan aldılar, taksitleri de gizli gizli eski koca olacak adamın üzerine yapmışlar. bunu söylemediler evlenince anladım çünkü o zaman ailem de yatak odasını almazdı. resmen ailemi kandırdılar. sonra çok takı da istemedim. 5 bilezikti. elti tutturdu bana 5 taktınız ona da 5. ben de inadımdan 6 taktırdım. tek yaptığım ekstra o :) bütün bu yaptıklarımıza rağmen, beyefendi sinirlenince babamın aldığı yatak odasının dolabının kapısını sinirlenince vurdu, hasar gördü dolap. ilk günlerden takı takı diye başımın etini yedi. yaptığım bir büyük akıllılık daha o altınları evden kaçırmak oldu biiznillah :)) vay efendim sen onları nasıl verirsin? benim onlar diyorum? yok efendim bizim onlar? nasıl? sen sana takılanları bozdurdun yok ettin ya? hani söz vermiştin masrafsız evleniyorum sadece takılarıma dokunulmayacaktı? yok efendim bizde adettir anamda duracaklar. şimdi adetinize bir şey diyeceğim.. evli kaldığımız 2 ay boyunca da bir kere 10 tl harçlık verdi. bir kere eve alışveriş parası bıraktı. para üstünü komidinin üzerine koymuştm. bozuklarına kadar sıyırıp almış beni evde 5 kuruşsuz bıraktı. akşam sordum ekmek alacak olsam bakkala öpücük mü vereceğim diye :) sonra aylık 100 tl ye çıktı harçlığım. öğrenciyken bursum 200 tl idi. maaşını da deli gibi saklıyordu parasını bir kere toplu olarak görmüşlüğüm yok. birgün zorla hesaplattım maaşın üçte biri ortada yok. nere gittiğini hatırlamıyormuş :)
velhasılı sonra takıları vermem için yatağımdan kalkmalar yalandan ağlamalar filan iyice beni bunalttı. o da vermememden bunaldı ve beni akşam vakti sokakta bıraktı çekti gitti. günler sonra aradı takıları konu etti. sülalemi gezdi iftira attı, mahkemede altın altın dedi durdu. son duruşmada bile altın diyordu hakim bile şok oldu :)
şimdi ben bunları niye anlattım? kendinize kesinlikle değer biçin. yok para önemli değil önemli olan gözünün tokluğu. geçiniz efendim geçiniz. bu kadar gözüm tokken ne değerli altınların varmış her şey para mı dedi bana o adi. siz kendinize maddi manevi değer biçmesseniz karşı taraf sizi ucuz görür. kolay lokma görür. erkek para harcadığı kadını kolay harcayamaz bu kadar net.
ben işe ilk girdiğimde parama kıyıp yeni telefon almıştım. 2 yıl hiç hayrını görmedim aldığımdan beri donuyor. bir arama için 10 dakika uğraştırıyor düşünün. kaç kere duvara fırlatacak gibi oldum verdiğim para aklıma geldi tuttum kendimi. malesef insanlar da böyle. harcatın anacım. çok da canlarına okumayın ama en azından gereklerini yapsınlar. sizi umursasınlar. he evet he para önemli değil. ama bu size verilen değeri gösteriyor.
son olarak sözlerime bir hikaye ile son veriyorum :) bir kızla oğlan evlenmişler. kız masrafsız evlenmiş. koca hiç kıymetini bilmemiş geri göndermişler. sonra kızın hamile olduğunu duyunca oğlan ailesini almış gelmiş kızı babasından almaya. babası da demiş ki bu sefer öyle yok ne gerekiyorsa yapacaksınız kızıma anlı şanlı düğün isterim. sonra masraflar yapılmış kız baba evinden tekrar çıkacak. ata bindirmişler. atın ayağı sendelemiş. oğlanın babası demiş ki: aman oğlum tut tut çok para harcadık.
gökten 3 elma düşmüş. biri ex kaynanama biri ex kocama biri de evliliğimde bir cümle kurmayıp mahkemede yalancı şahitlik için bülbül gibi öten ex kayınpederciğime gelsin.
Bana göre de herkes işine geldiği adetlere tutunuyor ... Bir kaç kişiden duydum eskiden gelinler aile büyüklerinin yanında aynı sofra da yemek yiyemezlermiş işine gelene bu da adet eee bu adedi sürdüren var mı? yok.... Şimdi eşinin ailesi bunu adet diye geline diretse gelin burunlarından getirir... Bizim gerdek gecesinde çarşaf gösterme gibi saçma salak adetlerimiz de var demekki her adet dogru diye bir kaide yok o yüzden işimize gelene adet diye tuturulmasına karşıyım... Şöyle bir düşünüyorum yok nişan çarsısı, bayram alışverişi, gelin görmesi, çeyiz çıkarırken para,gelin çıkarken para,sandık parası, gelin arabadan inerken para, Nişan kurdelesi kesilirken para, kına yakılırken ayrı bir maddiyat neden bunlar hep erkek tarafı odaklı neden erkek tarafına gelince adet diye diretiyoruz.... Neden erkek tarafının üstüne biniyor bu adetler bu düğünlerde... Ben kp aldıgı bahşiş mi denir nedenir bilemiyorum onu az buldugu gelin arabasından inmeyen inerken surat sallayan gelin biliyorum... Aldıgı meblağ bir çok insanın bir aylık maaşıydı bilezik umuyormuş... Almasaydı inmiyecekmiydi düğünü mü bırakcaktı.... Resmen adet adı altında insanları sömürmek... Bu bence karşı tarafın sorumsuzlugunu degil gelinin rezilliğini gösterir...Madem kınada geline çeyrek koymak maddiyat takacakları 2-3 bilezik istemek görgüsüzlük bu adetleri kim yapıyor merak ediyorum ya da toplu bir açıklama yapılsa artık böyle şeyler olmayacak diye geçmişten ailelerimiz öyle gösterdi bizlere nereden bilinir erkek ailesinin kendini hep geri çekecekleriEvli değilim henüz takıymış altınmış sorunda yaşamadım ama hep gördüğüm erkek ailelerinin geri çekildiği ee bu adet olayı niye var devam ediyor anlam veremiyorum kız ailesi olarak hep istiyoruz konumuna sokuluyor yahu erkek ailesi üstüne düşeni yapsa neden istemek zorunda kalınsın ki belli ki ellerini ceplerine atmamışlar bari adettir takı takılsın deniyor yani Konu sahibi sizinde hatanız fotoğraf çekiminde o lafı söylemeniz yakışmamış bence gelinsiniz küçüksünüz siz saygıdan nezaketten kimseye zarar gelmez kimseyle o tarz konuşma seviyelerine inmeye gerek yok sevmeseniz de saygı duymak zorundasınız
Bu arada ben oynarken dünyayı unutuyorumgelin olunca herkes bana mı bakıyor diye bir izlenim mi oluyor acaba
Bana göre de herkes işine geldiği adetlere tutunuyor ... Bir kaç kişiden duydum eskiden gelinler aile büyüklerinin yanında aynı sofra da yemek yiyemezlermiş işine gelene bu da adet eee bu adedi sürdüren var mı? yok.... Şimdi eşinin ailesi bunu adet diye geline diretse gelin burunlarından getirir... Bizim gerdek gecesinde çarşaf gösterme gibi saçma salak adetlerimiz de var demekki her adet dogru diye bir kaide yok o yüzden işimize gelene adet diye tuturulmasına karşıyım... Şöyle bir düşünüyorum yok nişan çarsısı, bayram alışverişi, gelin görmesi, çeyiz çıkarırken para,gelin çıkarken para,sandık parası, gelin arabadan inerken para, Nişan kurdelesi kesilirken para, kına yakılırken ayrı bir maddiyat neden bunlar hep erkek tarafı odaklı neden erkek tarafına gelince adet diye diretiyoruz.... Neden erkek tarafının üstüne biniyor bu adetler bu düğünlerde... Ben kp aldıgı bahşiş mi denir nedenir bilemiyorum onu az buldugu gelin arabasından inmeyen inerken surat sallayan gelin biliyorum... Aldıgı meblağ bir çok insanın bir aylık maaşıydı bilezik umuyormuş... Almasaydı inmiyecekmiydi düğünü mü bırakcaktı.... Resmen adet adı altında insanları sömürmek... Bu bence karşı tarafın sorumsuzlugunu degil gelinin rezilliğini gösterir...
Bu düğünler de çifte standart adetlere çok karşıyım eger adetlere o kadar bağlıysak bir zahmet gelin hanımlarda üzerine düşünleri yapacak .... Elbet de düğün yapanlar ellerini ceplerine atacaklar ama bunların istekleri imkanları dogrutusun da olmalı... Bana düğünde 1 bilezik takmışlarsa bu onların şerefidir ne beni degersiz hissettirir nede aşagılar.... Kendi ogullarına takıyorlar sadece bana degil o yüzden karşı tarafın takacagıyla hiç ilgilenmedim hiç bir beklentim olmadı....İster 5 tane taksınlar ister 1 buna kafa yormam 1 takmaları ne benim sorunum olur ne kendi ailemin, ne de düğüne gelen misafirlerin sorunudur....
Benimde bahsettiğim tam olarak bu aslında bir meblağ belirtilmemeli illa şu olacak şeklinde sonuçta bir değer biçilemez insana ne kadar biçilse de insanın değeri parayla altınla olmaz sadece geçmişten gelen bir gelenek ama tabi ki ben yine belirtiyorum herşey karşılıklı şahsen nişanlıyım ben henüz bana adetleri sordular ailem beklemez bir şey dedim diğer geline ne yapıldıysa o olacaktır kimseyle altın savaşına giremem gerek yok aileler ne yapılacağını zaten bilirler. Bayramda nişanlım geldi ailemi gördü ilk gün ben gittim ailesini gördüm hemen sonraki gün o geldi halalarına gideceklerdi dedim adetinizde gelin gezdirmek varsa gelirim annene danış sonuçta şahsen bazı adetlere uyuluyorsa bunlara da burun kıvrılmamalı evine gittiğimizde işin var mı yardım edeyim ya da daha farklı işte tam anlatamadım ben karşılıklı önem verme taraftarıyım olabildiği kadar bu kadar geleneklerden uzak durmamalıyız. Diğer kalanlarla bende ilgilenmiyorum nişanlımla biz yapacağız eşyasından tut düğüne kadar hiç gocunmuyorum çünkü biz kendimize güvenerek çıktık bu yola ailelere değil diyoruz ki bir ucundan aileler tutarsa amenna ama olmazsa da biz kendimize güvendik beklemeyeceğiz bir şeyÇiftler başlarken bu kafayla başlarlarsa daha mutlu olurlar bir beklentiye girilmemeli aileler yönlendirmesiyle gençler daha ilk günlerinden mahvoluyorlar Sema Maraşlının Mutlu evlilik okulu adlı kitabı okuyorum şimdi o kadar doğru örnekler var ki ağzım açık okudum ne kadar doğru şeyler söylemiş tam olarak içinde bulunan durumu anlatıyorlar bütün yeni evleneceklere öneririm
En güzeli iki aile ve gençler yapılacak masrafı eşit bölüşmeli. Bu sayede gelin aldık mantığı da ortadan kalkar, adet kavgaları da..
Biz sana şunu aldıkta diyemez kimse, kafaya da kakamaz.
Baştaki yazdığınız adeti ki ben adet olarak görmüyorum ama hala sürdüren aileler var,bir tek kendi gelinleriyle değil kızlarıyla bile aynı sofraya oturmayanlar bile var.Bana göre de herkes işine geldiği adetlere tutunuyor ... Bir kaç kişiden duydum eskiden gelinler aile büyüklerinin yanında aynı sofra da yemek yiyemezlermiş işine gelene bu da adet eee bu adedi sürdüren var mı? yok.... Şimdi eşinin ailesi bunu adet diye geline diretse gelin burunlarından getirir... Bizim gerdek gecesinde çarşaf gösterme gibi saçma salak adetlerimiz de var demekki her adet dogru diye bir kaide yok o yüzden işimize gelene adet diye tuturulmasına karşıyım... Şöyle bir düşünüyorum yok nişan çarsısı, bayram alışverişi, gelin görmesi, çeyiz çıkarırken para,gelin çıkarken para,sandık parası, gelin arabadan inerken para, Nişan kurdelesi kesilirken para, kına yakılırken ayrı bir maddiyat neden bunlar hep erkek tarafı odaklı neden erkek tarafına gelince adet diye diretiyoruz.... Neden erkek tarafının üstüne biniyor bu adetler bu düğünlerde... Ben kp aldıgı bahşiş mi denir nedenir bilemiyorum onu az buldugu gelin arabasından inmeyen inerken surat sallayan gelin biliyorum... Aldıgı meblağ bir çok insanın bir aylık maaşıydı bilezik umuyormuş... Almasaydı inmiyecekmiydi düğünü mü bırakcaktı.... Resmen adet adı altında insanları sömürmek... Bu bence karşı tarafın sorumsuzlugunu degil gelinin rezilliğini gösterir...
Bu düğünler de çifte standart adetlere çok karşıyım eger adetlere o kadar bağlıysak bir zahmet gelin hanımlarda üzerine düşünleri yapacak .... Elbet de düğün yapanlar ellerini ceplerine atacaklar ama bunların istekleri imkanları dogrutusun da olmalı... Bana düğünde 1 bilezik takmışlarsa bu onların şerefidir ne beni degersiz hissettirir nede aşagılar.... Kendi ogullarına takıyorlar sadece bana degil o yüzden karşı tarafın takacagıyla hiç ilgilenmedim hiç bir beklentim olmadı....İster 5 tane taksınlar ister 1 buna kafa yormam 1 takmaları ne benim sorunum olur ne kendi ailemin, ne de düğüne gelen misafirlerin sorunudur....
Bana göre adet degil ama benim serzenişim bu düğünler de adet adet diye tuturanlara ...Baştaki yazdığınız adeti ki ben adet olarak görmüyorum ama hala sürdüren aileler var,bir tek kendi gelinleriyle değil kızlarıyla bile aynı sofraya oturmayanlar bile var.
Aynen öyle mesela çok şükür şuanda o kadar rahatız ki sadece borçlarla boğuşacağız diye tedirginiz o kadaryoksa herşeyi eşit yapacağız bölüştük bir tek beğenmek ödemek kaldı yani bu durumda ne aileler alınana karışıyor ne o şunu almadı bunu yapmadı mantığı oluyor herşey gelinle damada bakıyor ailelerimizin yapacakları tek şey takılar hepsi bu
En güzeli.. Bizde her şeyi nişanlımla yapıcaz. Kimse karışmıyor ve kafamız rahat. Aslında olması gerekende bu. Neden hala ailelere yıkılıyor bu sorumluluk bilmiyorum da.
Eski gelenekleri devam ettirerek çevremde evlenen çok arkadaşım oldu ama büyük bir çoğunluğu çok mutsuz oldu. Bence evlilik kişilerin yeterli olgunluğa kavuştuklarında yaşamaları gereken mutluluk ve buna insanın kendi maddi sorumluluğunu alması da dahil.
Benimde bahsettiğim tam olarak bu aslında bir meblağ belirtilmemeli illa şu olacak şeklinde sonuçta bir değer biçilemez insana ne kadar biçilse de insanın değeri parayla altınla olmaz sadece geçmişten gelen bir gelenek ama tabi ki ben yine belirtiyorum herşey karşılıklı şahsen nişanlıyım ben henüz bana adetleri sordular ailem beklemez bir şey dedim diğer geline ne yapıldıysa o olacaktır kimseyle altın savaşına giremem gerek yok aileler ne yapılacağını zaten bilirler. Bayramda nişanlım geldi ailemi gördü ilk gün ben gittim ailesini gördüm hemen sonraki gün o geldi halalarına gideceklerdi dedim adetinizde gelin gezdirmek varsa gelirim annene danış sonuçta şahsen bazı adetlere uyuluyorsa bunlara da burun kıvrılmamalı evine gittiğimizde işin var mı yardım edeyim ya da daha farklı işte tam anlatamadım ben karşılıklı önem verme taraftarıyım olabildiği kadar bu kadar geleneklerden uzak durmamalıyız. Diğer kalanlarla bende ilgilenmiyorum nişanlımla biz yapacağız eşyasından tut düğüne kadar hiç gocunmuyorum çünkü biz kendimize güvenerek çıktık bu yola ailelere değil diyoruz ki bir ucundan aileler tutarsa amenna ama olmazsa da biz kendimize güvendik beklemeyeceğiz bir şeyÇiftler başlarken bu kafayla başlarlarsa daha mutlu olurlar bir beklentiye girilmemeli aileler yönlendirmesiyle gençler daha ilk günlerinden mahvoluyorlar Sema Maraşlının Mutlu evlilik okulu adlı kitabı okuyorum şimdi o kadar doğru örnekler var ki ağzım açık okudum ne kadar doğru şeyler söylemiş tam olarak içinde bulunan durumu anlatıyorlar bütün yeni evleneceklere öneririm
Biz senelerdir bunun için bekliyoruz sırf daha az borçsuz ya da kimseye yük olmadan evlenmek adına daha yeni bir olay bizim gözümüzün önünde oldu anlatsam herkesin ağzı açık kalır ama konuyu karıştırmak istemiyorumİnsanoğlu hep ister sonu yok Biz adetmiş gelenekmiş azıcık ucundan yapıyoruz işte çünkü sen önemsemiyorsun ama ananendir dedendir babandır dayındır artık kimse biri çıkıp önemsiyor sonra diğer tarafı kötülemeye başlıyor sende onlarda kötü görünmesin diye üzülüyorsun ya da istiyorsun bilmiyorum keşke çiftleri bıraksa herkes kendi haline
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?