konu sahibi istanbulda yaşıyor
çok çok çok sanslı değilse 15 bine ev bulmak için herhalde şirinevlerin, halkalının ne biliyim sefaköyün ya da sultabeylinin mahalle içi bir yerinde oturması gerekir.
kendisi Başakşehire "merkez dışı" diyor- ki öyle. ama bari en azından toplu konut oralar bildiğim kadarıyla, uzak olabilir ama düzenli, yerleşim tarzı olarak varoş değil -diye biliyorum. ben Istanbullu değilim. (mesela tarz olarak beylikdüzü gibi yanlış bilmiyorsam?) ben bu 2 yeri de ömrümde hiç görmedim.
yine anladığım kadarıyla kendi ailesi de eş ailesi de İstanbulda daha merkezi, eski, oturaklı, düzgün yerlerinde yaşamışlar, hala oralardalar belki
o da oralarda büyümüş
zaten Başakşehirde oturmasını bile bu kız aslında "fedakarlık" olarak, ayağını yorganına göre uzatmak olarak görüyor
siz diyorsunuz 15 bine otur. olmaz ki o dediğiniz...
çünkü kafasında zaten fedakar davranıyor
zaten karı koca çalışıyorlar
zaten merkeze uzak oturuyorlar
yani daha ne yapsınlar! o öyle bakıyor...
bizde bir kısım insanda şey kafası yok işte kira gelirin en fazla %25i olmalı diye (dünyada böyledir) eğer öyle değilse ben gelirimle orantısız yaşıyorumdur, başka bir alternatif bulurum ya gelir artıracam ya şehir değiştirecem...gibi.
çünkü bizde "ben o semtte oturmam, ben oraya gelin gitmem, benim komşum x mi olacak" gibi kıstaslar var...karı koca çalışıyorum bi istediğim yerde de oturamıycam mı..çünkü böyle beklentilerle büyütülmüş nesiller bu arkadaşlar. finansal anlamda gerçekçi değiller, büyükşehirde büyümüş, çalışan, köyünden dün gelmemiş filan 2 insan nasıl rahat rahat kira fatura ödeyip gönlünce çocuk büyütemez, bu kafadalar. (bu görüşün doğruluğunu yanlışlığını daha fazla tartışmıyorum çünkü çok uzayacak, zaten upuzun yazıyorum)
bir de ben sordum ama cvp vermedi başakşehir bile yeterince uzak
bu kız çalışsa aileler çocuk baksa bile aileler çocuk bakmaya hergün başakşehire ya da taşınsalar atıyorum sultanbeyliye (vuhhhu! asla taşınmaz da attım) mi gidecek gelecek? ya da birisi yanlarında mı yaşayacak sürekli mesela? zira çocuğa aile bakınca da evliliklerde başka bi sürü sıkıntı çıkıyor bu sefer, biliyoruz. aile bakmasa 1 maaşla kirayı faturayı ödeseler aç kalıyorlar... o yüzden sordum kendisine nasıl olacak bu ailenin bakma işi diye hiç cvp vermedi.
misal kaynanası geldi yanlarına bebek bakmaya.
küçük bir eve de geçtiler, bu kadın nerede yatacak, bebek nerede uyuyacak? açık salonda mı ?buyrun size sorular sorular sorular...
ha biz de kırsaldaki çinli işçi sınıfı gibi yaşarız
çocukları memlekete ailelere bırakırız gider büyükşehirde fabrikada 20 saat çalışırız, aileyi tatilden tatile görürüz. ama biz taşralı Çinli gibi maaş alıp taşralı ABD'li gibi yaşamak istiyoruz. geniş evler, güzel mobilyalar, herkese ayrı oda, kişisel alan, bol tüketim, dışarda yiyelim eve pizza söyleyelimler filan... bu nasıl olacak ben de bilmiyorum. yani bence olmaz da kabullenemiyor insanlar bunu herhalde.
şimdi bana kimse çinli işçiyle ben bir miyim demesin konudaki kadın asistan, eşi serviş soförü, düpedüz Çinli işçiyle bir, kalifiye değil... hatta bazı sektörlerde çinli işçi ondan daha kalifiye olabilir...