Kira Zammı

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
%80 gene iyi yapmış bizimkisi %100 den fazla istiyor. Alınganlık tabikii gösteririz kimsenin evi bizi alakadar etmez ne kadar evi olduğu ama şuan bu durumu yaşattığı 6-7 kiracısı var. Yani bizim gibi piskolojik baskı uyguladığı . Bunuda göz önünde bulundurmak lazım yani amacı ney halen çözemedik. Bugün biz tamam dersek Mart'ta gene isteyecek sene dolmadan gene isteyecek.
Bana iyi niyetli gelmedi ev sahibiniz iki ay önceden zamlı istediği için.
Bir de martta girdik diyorsunuz martta da kiralar çoktu 3500e ne oturduğum yerde ne memleketimde ev yoktu o zaman da.
Demek ki uygun bir yerde oturuyorsunuz.
Ya da zamanında size uyguna vermiş bilemem.
Tahliye etme hakkı varsa bir senenin sonunda çıkarır zaten.
Ben olsam sözleşmede zam oranı ne yazıyorsa onu yaparım.

Önümüzdeki 1 senenin değil. Mart'ta senemiz doluyor ve bizler halen zamlı maaş almadık. Bugün erkenden isteyen Mart'ta gene isteyeceği meçhul bir durum. Faturalar herşeye zam gelmesi durumunda sürekli bizden zam isteyeceği anlamına gelmezki. Her yılbaşında her sene dolduğunda yada her enflasyon yükseldiğinde 1 senede 3-4 sefer isteyecek o zaman bu adam. Çevre kiralar 8-9 a aynı eş değer evler var.
Sizin yapacağınız tek şey,Mart ayı gelince %100'e tekabül eden 7000 lirayı göndermek.Bu adam iki de bir de kapınıza dayanarak zam isteyemez.Sözleşmeniz yok mu?Elden vermiyorsunuz değil mi bu arada kirayı?

Ya Temmuzda yüzde 25 bitecek ama kimse de ev sahiplerine alın meydan sizin, istediğiniz gibi zam yapın demeyecek. Yine bu işin yasalara göre bir sınırlaması olacak. Bence ev sahipleri buna çok güvenmesin.
Önceki gibi tefe tüfe olur maaşa alınan zam Oranı ile paralel olur en azından.. asgari ücrete %100 zam yapıp devlet alacaklarına %122 zam yapıp ev sahibine sen max. %25 yapabilirsin demez en azından..

2023 Mart ayında da kiralar uçuktu ucuz değildi , 3500 e niye verdi o zaman daha yıl dolmadan yüzde yüzden fazla yapmaya kalkıyor. Çakallık yapmaya çalıştığı için %25i Mart ayında yapardım. 3500 den devam suan.
Baştan vermeyecekti 3bucuğa ne kirası
Kristalia mart 2023 asgari ücret 8.502 idi kirada 3.500
Şuvan 17 bin küsür kirada 8🤔

Böyle bir sınırlamadan bahsedilmedi haberde. %25 Temmuzda bitecek çünkü sınırlamaya ihtiyaç olmayacak dendi.
Olur mu öyle şey. Bu ülkede kira zammının yasal sınırı hep vardı. O da enflasyon değerliydi. Enflasyon uçunca kiracıyı koruma adı altında %25 sınırı getirildi.

Bana iyi niyetli gelmedi ev sahibiniz iki ay önceden zamlı istediği için.
Bir de martta girdik diyorsunuz martta da kiralar çoktu 3500e ne oturduğum yerde ne memleketimde ev yoktu o zaman da.
Demek ki uygun bir yerde oturuyorsunuz.
Ya da zamanında size uyguna vermiş bilemem.
Tahliye etme hakkı varsa bir senenin sonunda çıkarır zaten.
Ben olsam sözleşmede zam oranı ne yazıyorsa onu yaparım.
Sonunda anlayan birisi çıktı. Uyguna tutmadık zaten uygun bir yerde oturuyoruz. Mart'ta aynı binada 2500 e bizden sonra girenler oldu. Yani anlatmak istediğimizde bazıları İstanbul'da büyük sehirlerle kiyaslayip 8 bin ne yaa diyorlar. Onlarla bir tutulmazki . Burada bir işten ciksan aylarca issizsin yani şehir vermek istemiyorum buradan ama durum tam olarak bu. Binadakilere soracagiz buda mantıklı geldi

Olur mu öyle şey. Bu ülkede kira zammının yasal sınırı hep vardı. O da enflasyon değerliydi. Enflasyon uçunca kiracıyı koruma adı altında %25 sınırı getirildi.
Enflasyonu düşüremeyenler marketlere sözünü geçiremeyenler en zayıf halka olarak ev sahibini görüp bakin ne güzel sorunu çözdük dediler.. ev sahipleri ile kiracılar birbirine girdi kendileri aradan çekildi..

Enflasyonu düşüremeyenler marketlere sözünü geçiremeyenler en zayıf halka olarak ev sahibini görüp bakin ne güzel sorunu çözdük dediler.. ev sahipleri ile kiracılar birbirine girdi kendileri aradan çekildi..
Çözüm olarak herkes anasının evine gitsin dediler ya,haklarını yemeyelim şimdi😒.

Sonunda anlayan birisi çıktı. Uyguna tutmadık zaten uygun bir yerde oturuyoruz. Mart'ta aynı binada 2500 e bizden sonra girenler oldu. Yani anlatmak istediğimizde bazıları İstanbul'da büyük sehirlerle kiyaslayip 8 bin ne yaa diyorlar. Onlarla bir tutulmazki . Burada bir işten ciksan aylarca issizsin yani şehir vermek istemiyorum buradan ama durum tam olarak bu. Binadakilere soracagiz buda mantıklı geldi
Ben size hak verdiğimi üstte yazdım ama şöyle de bir şey var asgari ücret 81 ilde aynı istanbulda 15 bin kira verip oturana da 17 bin küsür maaş küçük bir şehirde oturana da . Hani küçük bir ilde oturan biri ya sağolun biz istanbuldakilere göre daha uyguna kirada oturuyoruz bize 17 bin maaş çok fazla siz onlara verin bize vermeyin diyor musunuz hayır.
ev sahibiniz de muhtemelen 2 aylık(evden çıkarma noterden kağıt yollama süresini kaçırmamak için erkenden darlıyor sizi) kendini garantiye almak için. Yok mok derseniz elinde de taahhütnamesi var ise evden çıkarma hakkı var,1 yılın sonunda ben sözleşmeyi uzatmıyorum deme hakkı var bunu demek istedik.

yüz göz olmamak için 2.200 olan kirayı 8.000 yaptık evde 3.senemiz. hem de deprem bölgesindeyiz çıkmak istesek ev yok.

yüz göz olmamak için 2.200 olan kirayı 8.000 yaptık evde 3.senemiz. hem de deprem bölgesindeyiz çıkmak istesek ev yok.
üstelik ev sahibi 8.000 verin bir sene oturun dedi. eylülde ne olacağımız belli değil.
bu ekonomide maaşın yarısını kiraya faturaya verdikten sonra kalanı kendimize anca yetecek. ne kredi çekilir ne ev alınır. bu ve önümüzdeki seneler 2023 ü mumla arayacağız🥴

Şurada 3 ay kalmış martta yapsa daha uygun olmaz mıydı 🤭
Normalde 2-3-4 senesi olsa öyle yapardı muhtemelen ama ev sahibin kira sözleşmesinin ilk yılında sözleşme bitiminden 2 ay önce yasal süreci var noterden kağıt yollamak için bu süreci geçirmek istememiş ve önden anlaşalım istemiş olabilir konu sahibinin ev sahibi.anlaşamazlarsa sözleşmeyi uzatmayacak evden çıkartacak yoluna bakacak ev sahibi

Bizimde evimiz vardi kiraya verdigimiz sonunda satip kurtulduk 🤣 soyle dusunun ki 4 yil once 1000 tlden kiraya verdik aman bizde kirada oturduk uzmeyelim kimseyi diye ama uzulen biz olduk. Kiracimiz hakimdi ve yasalara gore yapiyordu zammi. Okey ama maalesef ki ayni binada otiranlarin bile verdigi kiranin yarisini aliyorduk. Sorun maddi degil ama bi evin de ederi var sonucta. Suanda ki kiralar evet asgari ucretli calisanlar icin cok yuksek ama durumu olanlarin ve enflasyona gore giderlerin hesaplanmasi ile makul bi fiyat olmali diye dusunuyorum. Bir daha asla ekstradan ev alip kiraya veririm gibi bir konuya girmeyecegim. Zam konusunda ki tutumundan vazgecmeyen azimli ev sahiplerininde ellerinden opuyorum.

Ev sahipleri yüzde yirmi beş insaflı olmaz rererö diye milleti kekliyor. Adamlar yüzde yüz zam önermiş ona bile okey değiller.

Normalde 2-3-4 senesi olsa öyle yapardı muhtemelen ama ev sahibin kira sözleşmesinin ilk yılında sözleşme bitiminden 2 ay önce yasal süreci var noterden kağıt yollamak için bu süreci geçirmek istememiş ve önden anlaşalım istemiş olabilir konu sahibinin ev sahibi.anlaşamazlarsa sözleşmeyi uzatmayacak evden çıkartacak yoluna bakacak ev sahibi

Bende bunu anlatmaya çalışıyorum ama hala hakkı yok diyenlerin peşinde. madem öyle ben sebepsiz çıkarıyorum diyecek o zaman ne olacak.

arkadaşlar ev sahipleri hiç boşuna ağlamasın çünkü kiraya verdikleri ev hala kendilerinin. bir yere gittiği yok. durduğu yerde hem kiracıdan kazanıyorlar hem de evleri değerine değer katıyor.
bütün ülke sıkıntısını kiracıya yüklemek insafsızlıktır kiracı hiçbir zaman böyle bir zam almıyor. ama kira ve satın alınan her şey, vergiler en az %200 zamlanıyor.
ayrıca madem çok yüksek fiyattan kiraya vermek istiyordu ülkenin geldiği/gittiği durum ortada. üç beş yıl evini boş bıraksaydı şimdi kiraya verseydi.

Hangi şehirde oturuyorsunuz, o semtteki kiralar hangi aralıkta?
Yani şuan ev sahibi ile arayı tutmanız en mantıklısı olur bence çokta zıtlaşmayın. Konuşun, sözleşme gereği mart ayına kadar eski fiyatı ödeyeceğinizi söyleyin, mart ayından sonrası içinde en azından 6000-7000 aralığında olması için konuşun. Çünkü temmuzdan sonra %25'te kalkacak ve arayı kötü tutarsanız daha da uçuk kiralar isteyecek. Semtinizde kira fiyatlarının şuan 8'den fazla olduğunu düşünüyorum siz her türlü daha zararlı çıkarsınız. Psikolojik olarak insanı çok yıpratan bir durum bu. Evet maddi olarakta çok zor bir durum, maaşın büyük bir kısmı artık kiraya gidiyor ama ev sahipleri de bir şekilde geçim derdinde. Herkesin gelirine göre de gideri var. 6-7 evi olan insanında yaşam tarzı gereği masrafı ona göre olacaktır.

%80 gene iyi yapmış bizimkisi %100 den fazla istiyor. Alınganlık tabikii gösteririz kimsenin evi bizi alakadar etmez ne kadar evi olduğu ama şuan bu durumu yaşattığı 6-7 kiracısı var. Yani bizim gibi piskolojik baskı uyguladığı . Bunuda göz önünde bulundurmak lazım yani amacı ney halen çözemedik. Bugün biz tamam dersek Mart'ta gene isteyecek sene dolmadan gene isteyecek.
Bulunduğunuz muhitteki ev kiralarına bakın ve ona göre zam yapın bence.. daha uygun olan evler varsa da taşının. Her iki taraf da haklı kısmen..

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X