Evet yazıyor canım benim adimaydi sozlesme. Ev aldık sonuçta onun küflü evinde oturmama gerek kalmadiki alt komşum benden daha az oturdu mahalleye alışamadı aramış adamı bu ayı depozitoya say bir ay sonra çıkıyoruz demis adamin gıkı çıkmamış bizi saf görmüş herhalde Allaha havale ettik verirse versin mahkemeye 3ay icin.
Merhabalar kızlar, yeni taşındığımız evle alakalı büyük sorunlarım var. Daha 4 aylık evliyim ben ve şu an oturduğumuz evden inanılmaz şikayetçiyim. Evde her yer küf tutuyor, yeşil yeşil benek oluyor. Ne yaptıysam geçmedi forumda tüm söylenenleri harfi harfine yaptım ama çözüm yokElbise dolabıma kadar dayanmışlar kıyafetlerim koku içinde artık. Ve bu evle 1 senelik sözleşme yaptığımız için çıkamıyoruz. Yok mudur bunun bir yolu, kiracı haklarında bununla alakalı bir hakkımız yok mu bilen var mı acaba? Daha taşınalı 3 ay oldu buraya ama şimdiden çok pişmanım 1 sene nasıl çekerim burayı
benim eski evimde olurdu küf çok yoğun değildi ama gardrobun yanında bi yer vardı hiç geçmedi silsemde. bi de eşim sürekli öksürürdü o evde ordan çıktık öksürük falan kalmadı.evi hava soğuk dahi olsa havalandır havalandırmaktan başka çaresi yok çünkü.ev sahibiyle konuşun halden anlamayacak biriyse direk maddi durumdan dolayı annenizin yanına taşınacağınızı söyleyin belki sözleşme diye tutturmaz o zaman. günlük ilan vermesinin nedeni evinde kiracıların uzun kalmamasıdır o da şekilde kullandırıyordur evi
IV. Kiraya verenin kiralananın ayıplarından sorumluluğu
1. Kiralananın teslim anındaki ayıplarından sorumluluk
MADDE 304- Kiralananın önemli ayıplarla teslimi hâlinde kiracı, borçlunun temerrüdüne veya kiraya verenin kiralananın sonradan ayıplı duruma gelmesinden doğan sorumluluğuna ilişkin hükümlere başvurabilir.
Kiralananın önemli olmayan ayıplarla tesliminde ise kiracı, kiralananda sonradan ortaya çıkan ayıplardan dolayı kiraya verenin sorumluluğuna ilişkin hükümlere başvurabilir.
2. Kiralananın sonradan ayıplı hâle gelmesinden sorumluluk
a. Genel olarak
MADDE 305- Kiralanan sonradan ayıplı duruma gelirse kiracı, kiraya verenden ayıpların giderilmesini veya kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını ya da zararının giderilmesini isteyebilir. Ancak, zararın giderilmesi istemi diğer seçimlik hakların kullanılmasını önlemez.
Önemli ayıp durumunda kiracının sözleşmeyi fesih hakkı saklıdır.
b. Ayıbın giderilmesini isteme ve fesih
MADDE 306- Kiracı, kiraya verenden kiralanandaki ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilir; bu sürede ayıp giderilmezse kiracı, ayıbı kiraya veren hesabına gidertebilir ve bundan doğan alacağını kira bedelinden indirebilir veya kiralananın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteyebilir.
Ayıbın, kiralananın öngörülen kullanıma elverişliliğini ortadan kaldırması ya da önemli ölçüde engellemesi ve verilen sürede giderilmemesi hâlinde kiracı, sözleşmeyi feshedebilir.
Kiraya veren, kiralanandaki ayıbı gidermek yerine, uygun bir süre içinde ayıpsız benzeriyle değiştirebilir.
Kiraya veren, kiracıya aynı malın ayıpsız bir benzerini hemen vererek ve uğradığı zararın tamamını gidererek, onun seçimlik haklarını kullanmasını önleyebilir.
c. Kira bedelinin indirilmesi
MADDE 307- Kiracı, kiralananın kullanımını etkileyen ayıpların varlığı hâlinde, bu ayıpların kiraya veren tarafından öğrenilmesinden ayıbın giderilmesine kadar geçen süre için, kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını isteyebilir.
d. Zararın giderimi
MADDE 308- Kiraya veren, kusuru olmadığını ispat etmedikçe, kiralananın ayıplı olmasından doğan zararları kiracıya ödemekle yükümlüdür.
Siz otururken üstelik 1 yıllık kontrat yapmışken 1 yıl dolmadan haklı bir gerekçe olmadan sizi evden çıkaramaz, ev sahibinizle yapılan kontratın bir örneği sizdedir, kontrat başlangıç ve bitiş tarihine iyi bakın, eğer 7-8 aylık yapılmışsa hak iddia edemezsiniz, kirayı umarım elden vermiyorsunuzdur, kiranızı banka hesap numarasına yatırın ve açıklama kısmına X ayı kira bedeli yazın, banka dekontları elinizde bulunsun, kontrat bitiminden önce sizi tahliye etmeye kalkarsa kiranızı düzenli ödediğinize dair resmi belgedir banka dekontları, sözleşmeye uymayan, kontrat bitiş tarihinden evvel evin tahliyesini talep etmeye niyetlenen ev sahibinden bu sayede taşınma masrafını talep edebilirsiniz.
Ayıplı bir evde oturuyorsunuz, ev sahibi bu ayıbı gidermek zorunda, eşyalarınızın rutubetten zarar gördüğünü zararınızın giderilmesini talep edebilirsiniz.
Öncelikle tavsiyem ev sahibinizle bir görüşün, karşılıklı uzlaşmaya çalışın, uzlaşmaya yanaşmıyorsa, ev sahipleri kadar kiracılarında yasal hakları var, lütfen yasal haklarınızı kullanın.
Evet bizdeki kontratta kira süresi 1 yıl yazıyor. Ama nasıl ve neden yaz için kiraya verdiğini aklım hala anlamış değil elbette. Elden veriyoruz malesef üst katta oturduğu için kendisi. Karşılığında belge falan vermiyor. Benim niyetim de o zaten karşılıklı anlaşmak ve eğer anlaşma olmazsa hakkımı yedirmemek.
Siz yazdığım maddeleri aklınızda tutun, konuşma sırasında çok işinize yarar, benden size tavsiye isterse ev sahibi size evinin bir odasını kiralasın kirayı elden vermeyin, bu şekilde vergi ödemiyorlar, evde resmi olarak kiracı gözükmüyor elden kira verilince.
Zıtlaşır, evin rutubetini vs kabul etmezse maliyeye şikayet ederim deyin, ayrıca madem kiralamak için ilan verdiğini gördünüz, onu da belgeleyin
Evet bizdeki kontratta kira süresi 1 yıl yazıyor. Ama nasıl ve neden yaz için kiraya verdiğini aklım hala anlamış değil elbette. Elden veriyoruz malesef üst katta oturduğu için kendisi. Karşılığında belge falan vermiyor. Benim niyetim de o zaten karşılıklı anlaşmak ve eğer anlaşma olmazsa hakkımı yedirmemek.
Siz şu an oturduğunuz yere yabancısınız sanırım, yoksa yaz ayı için neden kiraya veriyor sorusunun cevabını bilirdiniz:)))
Ev sahibiniz verdiği ilanda evi günlük mü, haftalık mı yoksa aylık olarak mı kiraya çıkarmış? Günlükse günlüğüne kaç para istemiş? Yaz dönemi için kiraya vermeyi planlıyorsa plajlara yakın biryerde ikamet ediyorsunuz demektir, ev sahibiniz sizden aylık 350 lira alıyorsa 3 aylık yaz sezonunda 1 yıllık kira bedeli kadar gelir elde edecek olduğu için kiraya çıkarıyor, mağdur olmamak için ev sahibinizle bir an önce konuşup yasal haklarınızdan haberdar olduğunuzu hissettirin.
Bak bunu da dile getirebilirsiniz, evini ticarethane olarak kullanıyor ya sezonluk kiraya verince gidip kazancının vergisini veriyor mu
Vermiyordur, eh benden bu kadar bilgilendirme yeter, gerisi sizin konuşmanıza kalmış
bızde bı oncekı evımızle 1 senelik sozlesme yapmıştık..
eve taşınırken ıstersek mutfağı yaptırabılecegımız ve kıradan dusulecegı emlakçı tarafından soylendı..
ev sahıbımız sehır dışında bırıydı..herneyse bız tasındık ev dublekstı,sehır ıcındeydı kopegımız vardı..
bızım ıcın bulunmaz hınt kuması olmuştu..derken mutfağı yaptırmamıza ızın verılmedı..
ust kata yağmur yağmaya başladı..bız evden soğuduk 4 ayda..
en son doğum dolayısıyla kaynanamda kaldım 1 ay..ve bu süreçte kapısını açmadığımız evımıze 300 lıra elektrık faturası gelınce
kocam soluğu emlakçıda aldı..herseyı anlattı verılen sozlerın tutulmadığını ve evın kusurlarını..
ve bız çıkma kararı aldık,hıcbı sorun çıkmadı çıkarken..
Şimdi sorularınızın hepsini yanıtlayayım :) Evet yabancıyım bu şehre falan daha ocak ayında taşındım, deniz kenarındayım. Hem günlük hem aylık kiralamış, günlüğüne 120 falan demiş. Bu kadar bilgiyle ben avukat olurum heheyy avukat
Ev sahibinizle konuşunca sonucu burada paylaşın, inanın çok merak ediyorum, özellikle yüz ifadesini:))))
Ohh maşallah 120x 30=3.600 tl :)))
Şu an sizin hesabınızla fark ettim ki bizim de aylık kiramız 300 ve 12 ayda 3600 yapıyor :)) Demek bizi çıkarıp yaz ayında bunun acısını çıkarma kararı alıyor kendi kendine
3.600x 3 =10.800 tl bu da demektir ki 3 yıllık kira bedelini 3 ayda çıkarmak istiyor
Hakkınızı sonuna kadar savunun, eşinizi de aydınlatın, biraz bastırsın
Siz haklısınız zira.
Bu sadece bi evden kazandığı olacak yani oturduğumuz sitenin tüm daireleri kendisinin sen düşün artık yap hesabı benim matematik yetmiyor error veriyor :)))
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?