günaydın herkese..
işlem yapan her arkadaş için hayırlı olsun, bereketli olsun diyorum..
fitre zekat işlemlerini yapanlar için de Allah kabul etsin diyorum.
ee tbiki soru sormadan olmaz
nişanlım için zekat hesabı yapıyordum da; tereddütte kaldım.
nişanlımın altınları 80 gramın altında. (+ev kirası +maaş alıyor, birde öğrenim kredisi -9000-borcu var)
birde babam 1 seneyi geçmesi gerekiyor demişti. ilk altını 2008 de aldı ama nişan için bozdurup harcadı bir miktarını.o bozulanlar için hep ilk aldığı altınlar olarak bakıyordu çünkü %100 kar etmiş oluyordu
neyse şimdi babamın demesine göre 1 yıl önceki aldığı altınları mı hesaplamalıyız?
yoksa altınlar 80 gramın altında olduğu için hesaplamaya gerek yok mu? veya gelen giden paralarla birlikte heşeyi hesaplamak mı gerekiyor? kafam karıştı :44:
paran mı var derdin var arkadaş yaa
günaydın herkese..
işlem yapan her arkadaş için hayırlı olsun, bereketli olsun diyorum..
fitre zekat işlemlerini yapanlar için de Allah kabul etsin diyorum.
ee tbiki soru sormadan olmaz
nişanlım için zekat hesabı yapıyordum da; tereddütte kaldım.
nişanlımın altınları 80 gramın altında. (+ev kirası +maaş alıyor, birde öğrenim kredisi -9000-borcu var)
birde babam 1 seneyi geçmesi gerekiyor demişti. ilk altını 2008 de aldı ama nişan için bozdurup harcadı bir miktarını.o bozulanlar için hep ilk aldığı altınlar olarak bakıyordu çünkü %100 kar etmiş oluyordu
neyse şimdi babamın demesine göre 1 yıl önceki aldığı altınları mı hesaplamalıyız?
yoksa altınlar 80 gramın altında olduğu için hesaplamaya gerek yok mu? veya gelen giden paralarla birlikte heşeyi hesaplamak mı gerekiyor? kafam karıştı :44:
paran mı var derdin var arkadaş yaa
canım ben zekatımı vermeye çalışırken ramazandan ramazana hesaplıyorum
o gün elimde olan altın para ne varsa üzerinden 1 yıl geçip geçmediğine bakmaksızın 1/ 40 ni zekat niyetiyle dağıtıyorum.
çok fazla incelemiyorum
sağol canım, aslında en mantıklısı öyle yapmak. benim şuana kadar hesabım hiç olmamıştısağolsun babamlar hallederlerdi.
nişanlımın da anası babası yok, bu seneye kadar genelde akrabaları zekatları ona veriyordu.
bu yıl ilk olacak ya ondan bu kadar didikledim
herkes farklı birşey diyor, o yetimdir ona düşmez. malı var düşer diyen diyene. kafamız iyice karıştı
selam arkadaşlar bu ay pek para koyduğum sölenemez harcıyorumda ahrcıyorum bide sevgilim askere gitti 6 aycığına ankarada olucak benim onu görmelerime felan ekstra ayırmam gerekicek bakalım oda nasıl olcak
şimdi zekattan konuşlmuş benimde vermem gerekiyormu ben parasal konuları anneme bırakıyorum birikimi o yapıyor ama benim vermem gerekicek biriktirdiğim para hiç elime geçmedi ailemle yaşıyorum bilmiyorum napmam lazım
yetim olmakla zekat vermenin ilgisi yok
zekat vermek için akıl baliğ olmak, müslüman olmak ve de dinin belirlediği zenginlik ölçüsüne sahip olmak yeterli
borcu vs varsa içerisinden düşer alacağı varsa hesaplar zekatını verir.
yetimler zekat vermezse eğer bu farmasi de yetim hem de 13 yıldırona göre cincanımmmmmmmmmmmm
canım yukarıda zekat vermekle yükümlü kişilerin şartları var
senin şartların bunların neresinde kalıyor ?
bence de
bu zamana kadar çalışmamış olması sürekli borçlarının olmasından ötürü alışkanlık olmuş artık. oturup gelen paraları borçları hesaplayıp vermek lazım
vereceği insana da bayram öncesi harçlık olmuş olur.
bu arada bende çok şükür raporlu olduğum sürenin parasını veeee haziran maaşımızın kalan kısmını aldık
aslında verebilme altyapımın olduğunu gördüm annemle babamla konuşayım bende katılayım zekata
altının gidişatı olarak ne dersiniz pek ilgilenmedim bu aralar düşer mi çıkar mı ne yapmalı malum maaş yattı biraz para koymak gerek kenara
sağol canım, aslında en mantıklısı öyle yapmak. benim şuana kadar hesabım hiç olmamıştısağolsun babamlar hallederlerdi.
nişanlımın da anası babası yok, bu seneye kadar genelde akrabaları zekatları ona veriyordu.
bu yıl ilk olacak ya ondan bu kadar didikledim
herkes farklı birşey diyor, o yetimdir ona düşmez. malı var düşer diyen diyene. kafamız iyice karıştı
yalnız şu varki zekatı dinen zengin veriyor da
ama fitir sadakasını zengin fakir herkesin vermesi gerekiyor bayram namazı öncesine kadar bu da önemli bir ayrıntı hatırdan çıkmaması gereken
bereketli olsun canım kazancın ve de gözünaydın
altının gidişatı olarak ne dersiniz pek ilgilenmedim bu aralar düşer mi çıkar mı ne yapmalı malum maaş yattı biraz para koymak gerek kenara
merhaba canım....
zekat özelliklere göre değil, mala göre yapılan bir aibadettir...
o nedenle kişinin yetim,öksüz,dul vs. olması farketmez.... zekat miktarınca parası olan zekatını verir...
ben de farmasi gibi yıllanmış vs. olmasına bakmadan ramazanda elimdeki para,döviz ve altının hesabını yapıp 1/40 ını veririm....
bir de unutmaman gereken çok önemli bir nokta var canım...
zekat hesaplarken elindeki paraya alacaklarını ekleyip,borçlarını düşeceksin...
mesela benim 100 tl. m var...
50 lira birinden alacağım var....
80 lira da birine borcum var...
zekat miktarım = 100+50 (alacağım)= 150 -80(borcum)= 70 tl...
benim zekatım 70 tl. nin 40 da biri
yani 70/40 = 1,75 tl.
biraz uzun oldu ama... :)
Meyracım senin yaptıgın hesaplamaya göre benim kafam karıştı çünkü ben kaynım için bankadan kredi çekmiştik birde 54gr altın vermiştik şimdi bunlar benim alacağım ama zamanında ödenmiş olsaydı 2010aralıkta elimde olacaktı ama ödenmedi ne zaman ödeyeceğide meçhul ve parça pinçik bir şekilde ödeyecek şimdi ben bu banka kredisini kendi borcum olarak mı hesaplamalıyım yoksa alacağım olarak mı işin ucunda onun hiç vermeme verememe durumuda var veee ayrıca 54gr altınım duruyor gibi düşüneyim yoksa yok gibi
hımmm,
elindeki paraya alacaklarını ekler, borçlarını düşersin, zekatını o şekilde hesaplarsın....bu değişmez....
ama senin durumun biraz karışık...
başkasının adına da çekmiş olsan borç senin borcun (elindeki parayla değil de, borçla borç vermişsin o kişiye )...ama aynı zamanda da o kredi miktarı kadar da o kişiden alacağın var...
birbirini sıfırlar bence....
54 gr altınına gelince, o senin alacağındır,zekatını hesaplarken onu da parana eklemelisin bence,,,taki o alacağını o kişiye bağışlayana veya o kişinin ödemeyeceğine emin olup,tahsili imkansız hale gelene kadar...
yine de araştır istersen...insanız hata yapabiliriz....malum beşer şaşar... :)
farmasi sen ne dersin canım?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?