Kirli Çıkılar )))

günaydın herkese..
işlem yapan her arkadaş için hayırlı olsun, bereketli olsun diyorum..
fitre zekat işlemlerini yapanlar için de Allah kabul etsin diyorum.

ee tbiki soru sormadan olmaz
nişanlım için zekat hesabı yapıyordum da; tereddütte kaldım.
nişanlımın altınları 80 gramın altında. (+ev kirası +maaş alıyor, birde öğrenim kredisi -9000-borcu var)
birde babam 1 seneyi geçmesi gerekiyor demişti. ilk altını 2008 de aldı ama nişan için bozdurup harcadı bir miktarını.o bozulanlar için hep ilk aldığı altınlar olarak bakıyordu çünkü %100 kar etmiş oluyordu
neyse şimdi babamın demesine göre 1 yıl önceki aldığı altınları mı hesaplamalıyız?

yoksa altınlar 80 gramın altında olduğu için hesaplamaya gerek yok mu? veya gelen giden paralarla birlikte heşeyi hesaplamak mı gerekiyor? kafam karıştı :44:

paran mı var derdin var arkadaş yaa

ZEKÂTI KİMLER VERİR

Aşağıdaki şartları taşıyan kimseler zekât vermekle mükellef olur:
1) Müslüman olmak,
2) Akıllı olmak,
3) Erginlik çağına gelmiş olmak,
4) Hür olmak,
5) Dinen zengin (yani aslî ihtiyaçlarından ve borçlarından başka "nisab" miktarı mala veya paraya sahip) olmak,
6) Zekât, verilmesi gereken mal veya para:
a) Nisab miktarına (yani 80.18 gr. Altın değerine) ulaşmış olmak,
b) Sahibinin elinde tam bir kamerî yıl kalmış olmak,
c) Hakikaten veya hükmen artıcı nitelikte olmak gerekir.
NİSAB
Nisab, dinimizin koyduğu zenginlik ölçüsüdür, borcundan ve asıl ihtiyaçlarından başka, belirlenen bu ölçü miktarı veya daha fazla malı veya parası olan kimse, dinen zengin sayılır.
Fitre vermek ve kurban kesmek için de en az nisab miktarı mal veya paraya sahip olmak lâzımdır. Ancak bunlarda malın veya paranın üzerinden bir yıl geçmesi ve artıcı nitelikte olması şart değildir.

canım ben zekatımı vermeye çalışırken ramazandan ramazana hesaplıyorum ( kameri 1 yıl )

o gün elimde olan altın para ne varsa üzerinden 1 yıl geçip geçmediğine bakmaksızın 1/ 40 ni zekat niyetiyle dağıtıyorum.
çok fazla incelemiyorum
mesela geçen ramazan ayından 5-6 ay sonra alınmış altın da var , 2 ay önce aldıklarım da var , üzerinden kameri 1 yıl geçmiş olan da var onu demek istiyorum

Son düzenleme:

sağol canım, aslında en mantıklısı öyle yapmak. benim şuana kadar hesabım hiç olmamıştı sağolsun babamlar hallederlerdi.

nişanlımın da anası babası yok, bu seneye kadar genelde akrabaları zekatları ona veriyordu.
bu yıl ilk olacak ya ondan bu kadar didikledim
herkes farklı birşey diyor, o yetimdir ona düşmez. malı var düşer diyen diyene. kafamız iyice karıştı

yetim olmakla zekat vermenin ilgisi yok
zekat vermek için akıl baliğ olmak, müslüman olmak ve de dinin belirlediği zenginlik ölçüsüne sahip olmak yeterli
borcu vs varsa içerisinden düşer alacağı varsa hesaplar zekatını verir.

yetimler zekat vermezse eğer bu farmasi de yetim hem de 13 yıldır ona göre cincanımmmmmmmmmmmm

selam arkadaşlar bu ay pek para koyduğum sölenemez harcıyorumda ahrcıyorum bide sevgilim askere gitti 6 aycığına ankarada olucak benim onu görmelerime felan ekstra ayırmam gerekicek bakalım oda nasıl olcak

şimdi zekattan konuşlmuş benimde vermem gerekiyormu ben parasal konuları anneme bırakıyorum birikimi o yapıyor ama benim vermem gerekicek biriktirdiğim para hiç elime geçmedi ailemle yaşıyorum bilmiyorum napmam lazım

canım yukarıda zekat vermekle yükümlü kişilerin şartları var

senin şartların bunların neresinde kalıyor ?

bence de
bu zamana kadar çalışmamış olması sürekli borçlarının olmasından ötürü alışkanlık olmuş artık. oturup gelen paraları borçları hesaplayıp vermek lazım
vereceği insana da bayram öncesi harçlık olmuş olur.

bu arada bende çok şükür raporlu olduğum sürenin parasını veeee haziran maaşımızın kalan kısmını aldık

yalnız şu varki zekatı dinen zengin veriyor da

ama fitir sadakasını zengin fakir herkesin vermesi gerekiyor bayram namazı öncesine kadar bu da önemli bir ayrıntı hatırdan çıkmaması gereken

bereketli olsun canım kazancın ve de gözünaydın

altının gidişatı olarak ne dersiniz pek ilgilenmedim bu aralar düşer mi çıkar mı ne yapmalı malum maaş yattı biraz para koymak gerek kenara

aslında verebilme altyapımın olduğunu gördüm annemle babamla konuşayım bende katılayım zekata

canım akıl baliğ olup
dinen belirtilen zenginliğe sahipsen
ailenle vs yaşayıp yaşama gibi bir şart yok

çalışıyor ,kazanıyorsan sıkıntı yok
paranın kimin elinde biriktiğinin de bir anlamı yok
[/B]

altının gidişatı olarak ne dersiniz pek ilgilenmedim bu aralar düşer mi çıkar mı ne yapmalı malum maaş yattı biraz para koymak gerek kenara

akıllıbıdık ben dün de sormuşsun topik sakini olarak cevapladım
diğer arkadaşlar ne derler acaba altın konusunda ?

merhaba canım....
zekat özelliklere göre değil, mala göre yapılan bir aibadettir...
o nedenle kişinin yetim,öksüz,dul vs. olması farketmez.... zekat miktarınca parası olan zekatını verir...

ben de farmasi gibi yıllanmış vs. olmasına bakmadan ramazanda elimdeki para,döviz ve altının hesabını yapıp 1/40 ını veririm....

bir de unutmaman gereken çok önemli bir nokta var canım...
zekat hesaplarken elindeki paraya alacaklarını ekleyip,borçlarını düşeceksin...

mesela benim 100 tl. m var...
50 lira birinden alacağım var....
80 lira da birine borcum var...

zekat miktarım = 100+50 (alacağım)= 150 -80(borcum)= 70 tl...
benim zekatım 70 tl. nin 40 da biri
yani 70/40 = 1,75 tl.
biraz uzun oldu ama... :)

bu ramazan mı çabuk geçti bana mı öyle geldi. daha sanki 14. günündeyiz gibime geliyor
şaka maka bu hafta sonu bayram mı şimdi
senden aldığım bilgileri hemen mail olarak geçtim. hesabını yapmış.
şimdi en önemlisi kime verilecek. keşke gerçek ihtiyaç sahiplerini bulabilsek

kredi kartı borçlarımı kapatayım da rahata ereyim. faiz ödemekten bereketim kalmıyor ne yazık ki

ciddi anlamdaki para birikimine yeni başlamış biri olarak; altın beni çok şaşırtıyor. heh çıkacak diyorum bir bakıyorum düşüyor.
olsun düşsün, düşse de alırız diyorum bir bakıyorum çıkıyor.
benle mi dalga geçiyor napıyor bilmem
sonuç olarak sen benden daha iyi bilirsin ki ne yapacağı belli olmuyor

Son düzenleme:
Meyracım senin yaptıgın hesaplamaya göre benim kafam karıştı çünkü ben kaynım için bankadan kredi çekmiştik birde 54gr altın vermiştik şimdi bunlar benim alacağım ama zamanında ödenmiş olsaydı 2010aralıkta elimde olacaktı ama ödenmedi ne zaman ödeyeceğide meçhul ve parça pinçik bir şekilde ödeyecek şimdi ben bu banka kredisini kendi borcum olarak mı hesaplamalıyım yoksa alacağım olarak mı işin ucunda onun hiç vermeme verememe durumuda var veee ayrıca 54gr altınım duruyor gibi düşüneyim yoksa yok gibi

anladım canım.
alacak olarak bizde birşey yok
anca borç var. çok şükür maaş+ evinin kirası da var. şükürsüzlük etmek istemem.

aranızda polis eşi olan var mı? pomem kadroları açıklanacakmış önümüzdeki hafta içi. fikir dnaışmak isterdim

hımmm,
elindeki paraya alacaklarını ekler, borçlarını düşersin, zekatını o şekilde hesaplarsın....bu değişmez....
ama senin durumun biraz karışık...
başkasının adına da çekmiş olsan borç senin borcun (elindeki parayla değil de, borçla borç vermişsin o kişiye )...ama aynı zamanda da o kredi miktarı kadar da o kişiden alacağın var...
birbirini sıfırlar bence....
54 gr altınına gelince, o senin alacağındır,zekatını hesaplarken onu da parana eklemelisin bence,,,taki o alacağını o kişiye bağışlayana veya o kişinin ödemeyeceğine emin olup,tahsili imkansız hale gelene kadar...
yine de araştır istersen...insanız hata yapabiliriz....malum beşer şaşar... :)
farmasi sen ne dersin canım?

Son düzenleyen: Moderatör:

estağfirullah canım hiçbirimiz fetva mercii değiliz ama dinin emrettiği çok net olan şeyleri gözönünde tutarak yazmaya çalışıyoruz

Allah senden razı olsun meyraacım ben yazdıklarında şahsen herhangibir tuhaflık göremedim
eline yüreğine aklına sağlık bitanem

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…