Bu yıl kihazırlıklarıma buzlukta salkıyacaklarımdan önce
Domates,Biber,Patlıcan,Dolmalık ve Kırmızı Biber gibi sebzeleri güneşte kurutmakla başladım.
Dondurucuya koyduklarıma gelince:
Kırmızı Biber; Közleyip soyuyorum. Bütün olarak 3-5 adet seklinde kullanacağım miktara göre poşetlere koyuyorum
Barbunya; Temizleyip, yıkayıp kurulayıp direk dondurucuya.
Bezelye ; Temizleyip, yıkayıp kurulayıp direk dondurucuya.
Patlıcan; Közlüyorum, salata olacak şekilde kesip , suyunu süzgüde iyice süzüp poşetlere koyuyorum. Ya da istediğim şekilde kızartıp dondurucuya koyuyorum. Kışın kızartmalık hazır oluyor. Hatta , patlıcan ve biberleri küçük kesip kızartıp birlikte poşetliyorum hazır oluyor.
Bamya; Temizleyip limonlu suda az haşlıyorum. Poşetlere yada kaplara konup , üstüne yine az limon sıkıp ve domates rendesi koyuyorum hazır olsun diye.Limon yerine Limon Tuzu da kullanıyorum bazen.
Nohut; Haşlıyorum, poşetlere koyup kaldırıyorum Çoğunlukla Pilav da ve salatalarda kullanıyorum.Arada yemeğini yapıyorum.
Taze Fasülye; Temizleyip kesiyorum ve rende domates ile yağsız tavada soteliyorum, yaklaşık 5 dk. kadar. Sonra soğutup istediğim ölçülerde kilitli poşetlere dolduruyorum.
Domates; .Kabuklarını soyup Rondodan geçiriyorum. Ocağa koyup kaynatıyorum. Biraz kaynayınca içine biraz tuz, 2 kesme şeker ve azıcık yağ koyuyorum ateşin üstünde kaynar halde iken cam kavanozlara dolduruyorum ve hemen kavanozu ters çeviriyorum. Öylece sabaha kadar bekletiyorum. Bu şekilde hiç hava almıyor. Ve taptaze kalıyor. Koku yok, içinde hiç katkı yok. Ve inanılmaz pratik oluyor.
Sigara Böreği yapıp koyuyorum.Lorlu yapıyorum ben.
Lor Peyniri kendim evde yapıyorum 1 litre sütü ocağı koyup, tam kaynadığı sırada 1 yemek kaşığı sirke yokup ..ocağı kapatım soğumasını bekliyorum.sonra keseleyip suyunu süzdürüp, tuzlayıp ,dondurucuya atıyorum.
Rulo Börek var ya onu pişmeden koyuyoruz. Sonra çıkarıp buzlu hali ile fırına veriyorsunuz tazecik oluyor.
Tepside Orman Kebabı. Onun malzemelerini kızartıp ( patlıcan, patates, köfte,kabak,) hepsini kaba koyup dondurucuya. Sonra yapılacağı zaman tepsiye alınır ve sıcak salçalı su yapılır ve fırına. 10 dk. da yemek hazır
Bazen
Pilav kalacaksa hemen poşetlere konup ileride
Yayla Çorbası yapılmak üzere haşlanmış pirinç hazır oluyor.
Mantı alırım hazır atarım dondurucuya
Köfteleri istediğim şekilde hazırlayıp atıyorum.
Tahinli Kolay Sarma yapıp çiğ olarak dondurucuya atıyorum. Yine çay olana kadar fırında oluyorlar , üstlerine pudra şekeri serpiyorum
Beşamel Soslu Tavuk yapıyorum. Büyük fırın tepsisi olarak ve yiyeceğimiz kadarını
Dolmalık Biber; Çekirdekli kısımları temizleyip şapkalarını atmıyorum, kaynar suya koyup 2-3 dk. şoklayıp çıkarıyorum.Kuruduktan sonra yine kullanım şeklime göre adet belirleyip iç içe geçirip poşetlere koyuyorum , sonra yapacağım gün önce iç harcı hazırlayıp , dolmalıkları çıkarıyorum ve hemen içlerini dolduruyorum.
Yaprak ; Saplarını temizliyorum.pet şişelere iyice sıkı sıkı basıp, kapağını kapatıyorum 1 yıl açmasan hiç bir şey olmaz.pişireceğim zaman açıp haşlayır sarıyorum.
kış hazırlıklarımı fotolarıyla görmek isterseniz diye blog adresimide vereyim diyorum ama yasakmı bilmiyorumda neyse şansımı deneyeyim..
GÜLİZİN DÜNYASI - Blogcu