Kışın Deepfreezde, Derin Dondurucuda Saklanan Gıdalar, Kışa Hazırlık

hilal çok teşekkür ederim canım:16: bu sene bu tarifle yapacağım inşallah zeytinimi. geçen sene şişelerin bir tanesini buna benzer bir tarifle yapmıştım. onda şeker yoktu. şekerin nasıl bir özelliği oluyor bu tarifte söyleyebilir misin canım.

biz de eskiden şekersiz yapardık son yıllarda uygulamaya başladık bu tarifi.şekerin etkisinedir çok fazla bilmiyorum belki başka bilen vardır ama tahminim, zeytinin hücre duvarını delip acı suyunun daha kolay akmasını sağlamak olabilir. ayrıca yerken çok hoş bir tat alıyorsun. ama ne bu tat ne şeker tadı ne sirke ne de yağ... hepsinden faklı hoş bir tat...(sirke kokusuda yok ayrıca) bu arada yapacağın zeytinin kilosuna göre sirke yağ ve şekeri çoğaltmayı unutma , 10 kilo ya birer çay bardağı 20 kiloya 2şer çaybardağı gibi yani. şimdiden kolay gelsin, eline sağlık, afiyet şifa olsun...:56:

biz de eskiden şekersiz yapardık son yıllarda uygulamaya başladık bu tarifi.şekerin etkisinedir çok fazla bilmiyorum belki başka bilen vardır ama tahminim, zeytinin hücre duvarını delip acı suyunun daha kolay akmasını sağlamak olabilir. ayrıca yerken çok hoş bir tat alıyorsun. ama ne bu tat ne şeker tadı ne sirke ne de yağ... hepsinden faklı hoş bir tat...(sirke kokusuda yok ayrıca) bu arada yapacağın zeytinin kilosuna göre sirke yağ ve şekeri çoğaltmayı unutma , 10 kilo ya birer çay bardağı 20 kiloya 2şer çaybardağı gibi yani. şimdiden kolay gelsin, eline sağlık, afiyet şifa olsun...:56:

aaaaa iyi ki söyledin:1: ben de 2.5 litrelik şilelere birer çay bardağı koyacaktım valla:9: bu kadar sordum ama yine yanlış anlamışım:9: naparsın acemilik işte:34:

Cumartesi günü közlenmiş kırmızı biber turşusu yaptım. İlk denemem olduğu için şimdilik tarif yazmayacağım, eğer olursa yazarım. Olmazsa üzülürüm çünkü çok emek verdim :5:

KUŞKONMAZIN DONDURULMASI:
Kuskonmazlar 15 cm uzunluğunda parçalara kesilir. Sap kısımları kesilerek uzaklaştırılır.Sonra kuşkonmazlar iyice yıkanır.Hazırladığınız kuşkonmazlar iriliklerine göre 3-6 dakika arası tencerede haşlanır.Kuşkonmazlar haşlandıktan sonra içlerinden kırılmış, rengi bozuk olanlar ayrılır.Kuşkonmaz haşlandıktan sonra paketlenip hemen dondurulmalıdır.

YEŞİL FASULYE:
Fasulyeler sap,çöp ve yabancı maddelerden ayrıldıktan sonra yıkanırlar.Daha sonra fasulyelerin uçları kesilir.Bu işlemden sonra fasulyeleri isteğinize göre dilimleyerek veya bütün halde 2-3 dakika haşlanır.Dilimlenecek fasulyeler önce haşlanıp sonra kesilebilir.Bu şekilde tat maddeleri kaybı azalır.Haşlanan fasulyeler çabucak paketlenir ve soğutulur.

HAVUÇ:
Havuçlar iyice yıkanır.Yıkanan havuçların kök ucu ve yaprak dipleri kesilir.Havuçların kabukları soyulur.Büyük havuçlar dilimlenir.Dilimler küçük parçalardan temizlenir ve haşlanır.Havuçlar genellikle olgunluk,irilik ve yapılarına göre değişmek üzere 2-8 dakika arasında haşlanır.Kaynar su içerisinde de haşlanabilir.Haşlanmış havuçlar paketlenir ve hemen dondurulur.

KARNABAHAR:
Büyük beyaz başlı, düzgün yüzeyli ve çiçek salkımı çok kalın olmayan karnabaharlar dondurma için uygundur.Karnabaharlar daha sonra kesilerek saplarından ayrılır, iç gövde çıkarılarak çiçek salkımları birbirinden ayrılır.

Salkımlar 5 cm den daha büyük olan parçalar halinde kesilerek küçültülür.Bu parçalar temizlenir ve yabancı maddelerden ayrılır.Karnabaharlar yıkandıktan sonra 4-5 dakika haşlanır.Sonra soğuk su içerisinde soğutulur.Soğutulmuş parçalar süzülerek suyundan ayrılır,seçilir paketlenir ve soğutulur.

SOĞAN:
Soğanlar bütün veya doğranmış olarak dondurabilir.Dondurulacak soğanların kök ve tepe kısımları kabuklarının soyulmasından önce veya sonra uzaklaştırılabilir.Daha sonra soğanlar iyice yıkanır.Yıkama sırasında soğan kabuklarının büyük bir kısmı uzaklaşmış olur.Yıkanan soğanlar 3-6 mm boyutunda kesilerek paketlenir ve dondurulur.

YEŞİL BİBER:
Biberlerin sap kısmı ve çekirdekleri kesilerek çıkartılır.Uzunlamasına ikiye ayrılan biberler basınçlı su ile yıkanarak kalan çekirdekler de uzaklaştırılır.Biberler isteğe göre ikiye bölünüp veya dilimlenerek haşlanarak veya haşlanmaksızın dondurulabilinir.Haşlanmış biberler 6 ay kadar iyi bir şekilde muhafaza edilir.Ancak bu süreden sonra sonra tat değişmeleri meydana gelebilir.Biberlerin bakteri ve küf sayısının düşük olması isteniyorsa 2 dakika haşlamak gereklidir.Bu işlemlerden sonra biberler paketlenir ve dondurulur.

ISPANAK:
Ispanaklar önce bir yüzey üzerinde seçilir, yabancı madde ve istenmeyen kısımlar uzaklaştırılır.Sonra ıspanaklar su dolu bir kabın içerisinde çok iyi bir biçimde yıkanarak kum, böcek, kir ve parçalanmış yapraklar ayıklanır.Bu yıkama işlemi bir kaç kez tekrar edilmelidir.(Ağaclar. net üyeleri bu yıkamayı çok iyi yapmalısınız.)Ispanakların kum ve kirlerden tamamen arındığı anlaşılınca yıkamaya son verilir.

Yıkanmış ıspanaklar kaynar suda 2 dakika haşlanır ve soğuk su ile hemen soğutulur.Haşlamadan sonra sararmış yapraklar daha kolay görülür.Bu nedenle son bir seçme işlemi daha yapılır.Haşlanmış ve soğutulmuş ıspanaklar suyu süzülür.Ispanaklar isteğe göre bütün yapraklar halinde veya doğranmış olarak paketlenir ve dondurulur.

KAYNAK:Gıda biyoteknolojisi ders notları

Acil fikrinize ihtiyacım var

arkadaşın annesi memleketten büssürü patlıcan yeşil biber vs göndermiş şimdi patlıcanı közlüyorum temizleyip dogurayıp soğuyunca poşetleyip buzluğa atcam umarım bişey olmaz peki ama yeşil biberleri ne yapcam 2 poşet ki çok biber tüketmiyoruz ne yapmamı önerirsiniz :26:

arkadaşın annesi memleketten büssürü patlıcan yeşil biber vs göndermiş şimdi patlıcanı közlüyorum temizleyip dogurayıp soğuyunca poşetleyip buzluğa atcam umarım bişey olmaz peki ama yeşil biberleri ne yapcam 2 poşet ki çok biber tüketmiyoruz ne yapmamı önerirsiniz :26:

biberler közlenecek türden iri biberlerse onlarıda közleyebilirsin.ince olanlardansa benim arkadaş iri iri doğrayıp kızartarak atıyo dondurucuya sonar ister yemeklere koyuyo ister kızartma yaptığında çıkarıyo..ama onu ben denemedim ...

eğer ince biberse turşu yapabilirsin:34: tam zamanı şimdi. turşu için uygun değilse debir kısmını arkadaşın dediği gibi biraz yağda çevirip dondurucuya koy. bir kısmıyla da kavanozda yapılan lorlu biber turşusu olabilir. biberleri doğrayıp bir kat biber bir kat lor bir iki kaşık zeytinyağ sırasında yapılıyor:56:

:18: ya kafam çok karıştı şimdi ben bu biberleri ne yapayım her yerde farklı farklı şeyler yazıyo ama sonucu hüsran olmasından korkuyorum kendisini sevmesemde yazık günah o kadar bibere

şimdi biz biberi
melemende
kızartmada
bulgur pilavında
birde pazar sabah kahvaltıda tüketiyoruz en fazla 3 5 tane yiyoruz toplamda kızartma haricinde kızartmada daha fazla

ben bu 2 poşet biberi nasıl yapıp muhafaza etmem gerek ki çöpe gitmesin buzdolabımızda çok iyi değil haftasına varmadan herşey bozuluyo

bi kısmını yeeklik doğrayıp kızartmadan kavurmadan direk poşetleyip koysam
bir kısmını kızarttıp poşetleyip koysam
bir kısmınıda doğramadan kızartmadan direk bütün bir şekilde poşetlesem buzluğa atsam nasıl olur

tabi önemli bi nokta daha var bazıları direk çözülmesini beklemeden tencereye tavaya atın hemen kullanın yazmış kimisi çözülmesini bekleyin demiş ben bunları böyle yaparsam ne şekilde kullanmam gerekecek

çok soru soruyorum farkındayım ama ilk defa yapıyorum hiç bir fikrimde yok burda ne okuyosam o kafam iyice karıştı :17:

Son düzenleme:
:18: ya kafam çok karıştı şimdi ben bu biberleri ne yapayım her yerde farklı farklı şeyler yazıyo ama sonucu hüsran olmasından korkuyorum kendisini sevmesemde yazık günah o kadar bibere

şimdi biz biberi
melemende
kızartmada
bulgur pilavında
birde pazar sabah kahvaltıda tüketiyoruz en fazla 3 5 tane yiyoruz toplamda kızartma haricinde kızartmada daha fazla

ben bu 2 poşet biberi nasıl yapıp muhafaza etmem gerek ki çöpe gitmesin buzdolabımızda çok iyi değil haftasına varmadan herşey bozuluyo

bi kısmını yeeklik doğrayıp kızartmadan kavurmadan direk poşetleyip koysam
bir kısmını kızarttıp poşetleyip koysam
bir kısmınıda doğramadan kızartmadan direk bütün bir şekilde poşetlesem buzluğa atsam nasıl olur

tabi önemli bi nokta daha var bazıları direk çözülmesini beklemeden tencereye tavaya atın hemen kullanın yazmış kimisi çözülmesini bekleyin demiş ben bunları böyle yaparsam ne şekilde kullanmam gerekecek

çok soru soruyorum farkındayım ama ilk defa yapıyorum hiç bir fikrimde yok burda ne okuyosam o kafam iyice karıştı :17:

eğer kızartıp koyacaksan çözülmesini bekleyip, tavada biraz çevirip yoğurt ya da domates sosla kullanabilirsin. çiğden doğrayarak dondurduklarını çözmeden yemeğinin içine atabilirsin. çiğden attığını çözdürürsen hiç güzel olmaz, çürümüş gibi olur. bütün olarak atarsan daha sonra kullanabileceğini hiç sanmıyorum canım:31:

Son düzenleme:
eğer kızartıp koyacaksan çözülmesini bekleyip, tavada biraz çevirip yoğurt ya da domates sosla kullanabilirsin. çiğden doğrayarak dondurduklarını çözmeden yemeğinin içine atabilirsin. çiğden attığını çözdürürsen hiç güzel olmaz, çürümüş gibi olur. bütün olarak atarsan daha sonra kullanabileceğini hiç sanmıyorum canım:31:

sagol canım o zman ben çogunu kızartıp soğumasını bekledikten sonra poşetlere koyup buzluga atayım geri kalanınıda melemen ve pilav için ayırıp doğrayıp çiğden koyayım çıkartır direk çözdürmeden kullanırım ama 2 poşetete doğramadan 3 4 biber koyup deniyeyim aklım kalmasın teşkkür ederim :54:

sagol canım o zman ben çogunu kızartıp soğumasını bekledikten sonra poşetlere koyup buzluga atayım geri kalanınıda melemen ve pilav için ayırıp doğrayıp çiğden koyayım çıkartır direk çözdürmeden kullanırım ama 2 poşetete doğramadan 3 4 biber koyup deniyeyim aklım kalmasın teşkkür ederim :54:

tatlım ben her zaman çiğ koyuyorum dolaba bıberı cıkartıp cozunmesını beklemeden kızgın yaga atıyorum tadı hıc degısmıyo hatta yemeklık dogradım 2 poset cıkarıyorum bı yemek kasıgı koyuyorum her yemege aynı tadda kalıyo aklında kalmasın rahatlıkla cıg koyabılırsın sebzelerı kızartarak dondurmak cok tehlıkelı dıe bılıyorum ben

lorlu biber turşusunu ölçüleriyle yazarmısınız lütfen

bunun belli bir ölçüsü yok canım. önce biberleri halka halka doğra. çok ince olmasın. kavanoza bir sıra biber koy. bir sıra yaklaşık iki parmak genişliğinde lor koy onun üstüne bir iki kaşık zeytinyağ koy. daha sonra kavanoz doluncaya kadar aynı sırada devam et. lor tuzsuzsa kavanoza koymadan biraz tuzlayabilirsin. ben tarifi tam olarak unutmuş olabilirim. ama temeli bu. sen yine de google dan bir bak istersen:31:

benim dolabımda sarılmış sigara böreği,fasülye,kızartılmış ve közlenmiş patlıcan,kızartılmış kabak ve biber,közlenmiş kırmızı biber,maydanoz,havuç,domates püresi var aklıma şimdilk gelenler bunlar.her an elimin altında hazır oluyor

bunun belli bir ölçüsü yok canım. önce biberleri halka halka doğra. çok ince olmasın. kavanoza bir sıra biber koy. bir sıra yaklaşık iki parmak genişliğinde lor koy onun üstüne bir iki kaşık zeytinyağ koy. daha sonra kavanoz doluncaya kadar aynı sırada devam et. lor tuzsuzsa kavanoza koymadan biraz tuzlayabilirsin. ben tarifi tam olarak unutmuş olabilirim. ama temeli bu. sen yine de google dan bir bak istersen:31:

baktım orada turşu diye bir tarif var o da biberi hafif kavuruyorsunuz içine lor ilava edip tuz kırmızı biber z yağı ilave edip 2 dak kavurup söndürüyorsunuz taza olarak sevis yapılır turşu yok cevabınız için teşekkürler

baktım orada turşu diye bir tarif var o da biberi hafif kavuruyorsunuz içine lor ilava edip tuz kırmızı biber z yağı ilave edip 2 dak kavurup söndürüyorsunuz taza olarak sevis yapılır turşu yok cevabınız için teşekkürler

o da çok güzel oluyor. denemeni tavsiye ederim. benim dediğim tarifin kırmızı biberle yapılanı kk da yemek tarifleri bölümünde zeytinyağlılar kısmında 'UzmaN' dan lor peynirli kırmızıbiber' başlığında var bakabilirsin canım.

Kızlar pişmiş yemekler buzlukta saklanır mı sizce ? Nette aradım ,bulamadım..Ancak artan kekinizi streç filmle kaplayıp 6 hafta kadar buzlukta saklayabilirsiniz,buzluktan çıkardığınızda ve oda sıcaklığında kendi haline bıraktığınızda kendi kendine çözülür ve ilk günkü tazeliğine kavuşur diyor..Ya pişen tencere yemekleri için de geçerli olabilir mi ?

kızlar çok özür dilerim birşey soracaım
şimdi sebzeleri haşlayıp hemen soğuk suya tutuyormuşsunuz ya.soğuk sudan sonra ki işleminiz nedir.kurumasını mı bekliyorsunz.yoksa kutup poşete koyuyormuusnuz??
yeni başlayacım bu işlere de=))

Back
X