- 23 Mart 2014
- 6.461
- 12.327
- 198
Merhaba hanımlar

Asma yaprağını genelde salamur kullanırız ve akşamdan ıslatmak zorundayız o şekilde..
Diğer yöntem de dondurucuda muhafaza etmektir..
Ama bu konserve olanında tuzunu arıtma tantanası yook, hemen bir suya tut kullan

Dondurucuda yer tantanası da yok..
Şimdi tarife gelirsek:
-Ben 3 kg yaprağa göre anlatıyorum ama aslında ölçüsü yok,
-4-5 lt su kaynatılır, içine 1-2 çorba kaşığı salamur tuz dökülür.
-Desteler haline getirilmiş ve temizlenmiş yapraklar, her deste, suya bırakılıp,5-10 saniye bir yüzü, 5-10 saniye öbür yüzü olmak üzere haşlanıp. (çok fazla tutulmayacak) önce süzgeçte hafif bastırılıp suyu süzdürülüp, hemen kavanozlara maşa yardımı ile ikiye katlayarak yada mümkün olduğunca düzgün şekilde sıcaklığı kaybolmadan doldurulur. Yani her balya hemen kavanoza konulur ve 1 kavanoz 2-3 seferde dolar..
Dolunca hemen kapağı sıkıp, ters çeviriyoruz.
Sonra üzerine örtü örtüp kendi sıcaklığında pişme yada mayalanma dediğimiz olay oluyor, yani ortalama 12 saat kadar.
Daha sonra düz çevirip kontrol ederiz, yerlerine yerleştiririz, yani bildiğimiz konserve mantığı

Benim 3 kg den 11 kavanoz (yarım kg lik kavanozda), 5 kg den 19 adet çıktı..
Denerseniz afiyet olsun

Not: Çok pişmemiş gibi görünmesi 5-10 sny de sorun değil çünkü kavanozda pişmeye devam ediyor zaten..
Not: Her ne konservesi yaparsak yapalım, kapakları daima yeni olmalı ve kavanozların ağızları kontrol edilmeli, çünkü bazen kullanılmış kavanozların ağzında deformasyon olabiliyor..
Son düzenleme: