Kitap okumaya var mısınız ? Kafe Kitap

Orhan Kemal, Nazımla birlikte geçirdikleri tutsaklık yıllarından benliğinde kalanları ustaca anlatıyor. Orhan Kemal'in eserini, yalnızca bir anı kitabı olarak niteleyemeyiz. Bu anı notları arasında Nazım'ın kişiliğini, oradaki kişilerle olan sıcak ilişkilerini görebiliyoruz. Nazım'ın şiirlerine malzeme olan halkı, bunların onda uyandırdığı etkileri, onun onlara yaptığı etkiyi çok güzel gösteriyor. Nazım'ın bir şiiri için, bir mısra için, hatta hatta bir sözcük için yaptığı o titiz çırpınmaları fark ediyor insan, ayrıca şairin yazdıkları kişileri, tekrar onlara okuması güvenli bir sanatçı tavrının şaşmaz ölçüsüdür. Orhan Kemal'in ilettiği bu söz çok ilgi çekicidir: "Şiirleri hakkında Nazım'ın en kıymet verdiği ölçü halktı, o bir halk sanatkarı; her şeyden önce halk tarafından anlaşılmalı ve halkın sanatkarı olmalıdır." derdi.

(dr.com.tr)

Edebiyatında her zaman gerçek yaşamın sorunlarını, zorluklarını, acımasızlıklarını ele alan, düzenin çarpıklığına ilişkin en derin eleştirileri dile getiren ama bütün bunların yanında iyiye, güzele ve insana olan inancını her zaman koruyan ve hep aydınlığın geleceğine inanan Orhan Kemal, Sokaklardan Bir Kız adlı bu romanında da tavrını sürdürüyor. Arka sokakları, pavyonları, batakhaneleri anlatırken insanın direncini ve mücadelesini de yansıtıyor okurlarına.

(dr.com.tr)

Edebiyatımızda toplumcu gerçekçi bakışın en önemli temsilcilerinden olan Orhan Kemal, her zaman emeğin yanında yer alan kalemini kadınların dünyasını dile getirmekte de ustalıkla kullanmıştır. Kadının da emek sahibi biri olarak yer aldığı romanlarında Orhan Kemal, çarkın çarpık dişlilerinin arasındaki kavgayı anlatmaya devam ediyor. Hep koruduğu insancıl ve aydınlık bakışı ile...

(dr.com.tr)

Edebiyatımızın büyük ustası, yaşamın renklerini ve çizgilerini kelimelerle anlatmak konusunda en yetkin kalemlerin biri olan Orhan Kemal’in öykülerine, bu kez Ferit Öngören’in çizgileri eşlik ediyor. İstanbul’u ve hayatı, iki ustanın ortak kalemiyle izlemek isteyenler için: İstanbul’dan Çizgiler…

(dr.com.tr)

Orhan Kemal, en yetkin kitaplarından biri olan Eskici ve Oğulları'nda, ekonomik koşulların nasıl da aile bağlarını zorladığını ele alıyor. Edebiyatımızda her zaman emeğin, umudun, aydınlığın yanında tavır almış olan Orhan Kemal, insan eliyle kurulan çarpık düzenin, nasıl da insanın kendini yozlaştırdığını en iyi dile getiren yazarlarımızdan biri. Eskici ve Oğulları, ekonomik zorluklar nedeniyle çözülmenin eşiğine gelmiş aile ilişkilerini tüm canlılığıyla gözler önüne seriyor.

(dr.com.tr)

Son düzenleme:

Yazdıklarında kimi zaman biyografik öğelerden de yararlanan Orhan Kemal'in en sevilen kitaplarından biri olan Baba Evi, "Küçük Adamın Romanı" adlı dizinin ilk kitabı. Çocukluktan gençliğe geçişi, edebiyatımızda en iyi anlatan metinlerden biri olan Baba Evi, yine yazarın çok sevilen romanı Avare Yıllar'ın öncesini oluşturuyor. Birbirinden bağımsız olarak da okunabilecek bu romanlar, Orhan Kemal'in tüm yapıtlarındaki o incelikli dünya görüşünün aktarıcısı…

(dr.com.tr)

Avare Yıllar, halkına inanan bir yazarın dilinden, bireyin, zorlu bir çocukluğun ardından yetişkinliğe geçişte yaşadığı, doğruları bulma mücadelesindeki korkularının, kaçışlarının ve geri dönüşlerinin romanıdır.

(dr.com.tr)

Orhan Kemal, yazdığı roman, oyun ve öykülerin hepsinde yoksul, hayatla mücadele etmek zorunda olan ama umudunu, yaşama sevincini kaybetmeyen insanlardan söz eder. İnci'nin Maceraları'ndaki yedi öykü, yine aynı dünyanın çocuklarını anlatıyor.

(dr.com.tr)

''Bu kitap, kendi bilgi ve görgülerim dışında, bir lokma ekmek için kötü iş şartları içinde zehir gibi bir hayatı yaşayanlardan derlenmiş malzemeyle meydana gelmiştir. Yayımlanmadan önce, çeşitli ırgat, usta, usta yardımcısını toplayarak bir gece sabaha kadar okudum onlara. Dinlediler. ''Pardon.'' dediler, ''Bu, bu kadar olur.'' Bütün anlattıkların doğru. Eksik bile. Çukurova'nın bereketli topraklarında öyle işler olur ki aklın durur. Sana anlatsak bir değil beş roman çıkarırsın..."

(dr.com.tr)

Son düzenleme:

Kalp Ağrısı'nı bitirdim. Sıcacık ve gerçekçi bir aşk romanı. Çok uzun yıllar önce yazılmış olmasına rağmen rahat okunuyor. Dili ağır değil. Daha önce Halide Edip'in hiçbir eserini okumamıştım ama büyük kayıpmış bunu anladım. Okunmasını tavsiye ederim.

Konu dışı belki ama şunu da eklemek istiyorum ki hemen hemen hepimizin yaptığı bir hata var bence; üzerinden uzun yıllar geçmiş eserleri biraz ihmal ediyoruz gibi geliyor.

Son düzenleme:

bu yazdıgın benim için geçerli değil ben hiç yenılerden okumadım
hep eskılerden okuyorum

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…