Kitap Severlerin Buluşma Noktası ♥

Bu eğitim sistemiyle alakalı bir durum, önceden bu saydığınız bilim adamlarına verilen eğitimle modern zamanda bilim adamlarının aldığı eğitim çok farklı.

Mesela şöyle söyleyeyim, fizikçi bir bilim adamı kendi alanında uzmanlaşır ve aynı anda hem botanik, hem filolog hem bissürü sayamayacağım alanda profesör olması için kaç insan ömrü yaşaması gerekir, ve bunun çok da örneği yok artık.

Din adamları da kendi alanlarında çalışıyor ama toplum genelde bu konuda bilgisiz. Mesela eski diyanet işleri başkanı hadis profesörüydü aynı zamanda ve alanında güzel çalışmaları var. Aynı şekilde şu an öğretmenlik yapan, imamlık yapan ve dinler tarihi, fıkıh, hadis, mezhepler tarihi ve diğer alanlarda yüksek lisans ya da doktorası olan çok kişi var. Ama bilinmiyor genelde bu ya da bu saydığımız alanlar pozitif bilimler olmadığı için ilimden sayılmıyor toplumun gözünde.

Bir tanıdığım ilahiyat mezunu iken yüksek lisans için edebiyata başvurdu ve ne oldu? Tabi ki alınmadı. Çünkü senin alanın değil dediler, fark dersler var dediler, ki bu kişi fars edebiyatına ilgi duyan, çok iyi farsça arapça ve Osmanlı Türkçesi bilen, dergilerde yazıları yayınlanan biriydi.

Şimdi sistem böyle iken bir din adamından birçok şey beklemek aslında bence haksızlık. Onlar zaten diğer bölümlerde olduğu gibi kendi alanlarında uzmanlaşıyorlar. Hadis deyince kalkıp 40 hadis öğrenmiş değiller sadece, 4 sene bu alanın detayına kadar öğreniyorlar. Okudukları süre zarfında birkaç sure ezberleyip o camiye imam olarak gelmiyorlar, aynı zamanda İncil, Tevrat gibi kitapları da incelemek zorundalar müfredatları gereği.

Yani demem o ki, sistem herkese karşı belli kurallar koymuşken böyle beklentiler sanki din adamları için de gerçekçi olamıyor.. Elbette işini güzel yapmayan, cahilce davranan, anlatmayan ve anlamayan kişilerin varlığı söz konusu. Ama bireyler üzerinden değerlendirme yapmak her zaman doğru değil.

bravo

Mayıs annelerinden biri
Hoş geldin aramıza

Mutlu akşamlar. Anne Frank ın Defteri bitti. Kitap elimde bir ay süründü ama zamansızlıktan okuyamadım. Bugün de son misafirlerimi ağırladım. Artık kitaplarım ile başbaşa hayatıma geçeceğim.
Yeni kitabım ise yine bir ay önce başladığım yarım kalan kitaplarımdan biri olur artık

Keşke sayıları cogalsa ve arada bir iki tane kalmasa böyle şeyler duydukça umudum artiyor

Hayırlı uğurlu olsun:) kardeşin de çok tatlı olmuş ayrıca:)

Aslinda yazdığım yorumu yaparken bir kişi üzeri den yorum yapmadım sizin saydiklariniz son dönemlerde olan çok güzel gelişmeler ama sayısı genele oranlayinca yüzde kaçtır ki ben bundan 500-600 yıl önceki durmumuzla bugünü karsilastirdim sadece teknoloji gelişiyor , uzaya gidiyoruz geliyoruz bu konuda da biraz ilerlemiş olmamis gerekmez miydi diye düşündüm sadece... amacim din adamlarını suçlamak değil tamamen sistem eleştirisi zaten ...

Evet, aslında ben de onlar üzerinden örnek verip sistemi eleştirmek istedim, ben de alanım harici yüksek lisans istiyorum mesela ama öyle zor ki, torpilsiz mümkün değil hatta...

Çift anadal bu konuda aslında en güzeli, ama onda da alım şartları çok zorlayıcı, başlayanı bile bitiremiyor, keşke şartları biraz daha rahat olsa ve herkes istediği alanda kendini geliştirebilse..

Aramıza hoşgeldin.
Bende yeni keşfettim sayılır.
Aynı şekilde evlenince benimde kitaba ayırdığım vakit azalmıştı ama bu topik sayesinde daha düzenli okuyorum artık :)

Günaydınlar, iyi haftalar
Geçen hafta çok yoğun günler geçirdim hem işte hem evde bu hafta sonu rahatladım çok şükür haliyle kitap da okuyamamıştım.
Cumartesi nihayetinde kitaplarıma dönebildim. Yılanı öldürseler bitti harikaydı.
Yeni kitabım Kırmızı Zaman sf 51 deyim bu da çok güzel gidiyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…