12-13 yaşından itibaren bir çocuğa zorla hiç bir şey yaptıramazsınız. Saçından tutup sürüklemekle, güç kullanmakla tehdit ederseniz kısa vadede başarırsınız ama uzun vadede ters teper. Büyük laf küçük laf bilmem, psikologların lafını bilirim. Kızım 18 yaşında ve bana söyleyemeyeceği hiç bir sorunu yok. Anlaşma yaptık, nereye ve kiminle gittiğini söylediği haber verdiği sürece istediği yere gidebilir. Arkadaşıyla okulu asarken bile söyler bana. Biz ona güvendikçe o da bize saygı duymayı öğrendi. Ben iki kızımda da ergenlik sorunları başlayınca yardım aldım. Kızlarıma yardım etmek, geçici sorunların kalıcı travma yaratmaması için uzmanına danıştım. Kız evden ayrılınca birden 6 erkekle ilişkiye giriyor. Psikolojik hastalıkları var deniyor, teşhis tedavi edilmiş mi? Anne şefkatle yaklaşmış mı, hastalıkları için uzman yardımı almış mı? Ergenliğinde şizofren birine ilgi duymuş, niyesi araştırılmış mı? Çocuk yaşta genç kıza tekmeyi basıp dışlamak yok saymak kolay, kazanmaya çalışmak zor. Konu sahibinin kötü abla olduğunu düşünmüyorum, anne babasının yanlış tutumlarının farkında değil. Onları tamamen haklı kardeşini de tamamen haksız görüyor.
Baban kardeşini sürüklesin eve getirsin yazılıyor. Hangi kanunda 20 yaşında birini zorla alıkoyabilirsin maddesi var? Okul parasını ödemeyin, harçlığını kesin vs bunlar çözüm mü? O yaşta kız çocuğu çok kolay kandırılır, yanlışa sürüklenir istismar edilir. Gelmiyorum der, sırtından para kzanacak çakalların eline düşer.Ben iki kız çocuğunun şekillenmesine genç kız olmasına birebir şahidim. Neyi yanlış yaparsm kötü olur, neyi doğru yaparsm iyi olur bunu uzmanlarından öğrendim. Anne olarak besleme büyütme giydirme yedirme içirme... bunların hepsi tamam ama ruhsal psikolojik gelişmelerini şekillendirebilme garantimiz yok.
İkisi de benden doğmuş, aynı evde aynı ailede eşit ilgi sevgi bakımla büyümüş iki kız çocuğu bile karakter olarak asla aynı değiller. Ergenlik sorunları bile farklı oldu. Ben büyük olanda az bişey öğrendim, küçük sorun yaşarsa ona nasıl davranmam gerek biliyorum dedim ama başka dertler çıktı. Çocuğumuz ergenliğini sağlıklı geçirirse, ailesiyle güvene bağlı ilişkisi olursa daha az ve daha zararsız hatalar yapar. İsteyen istediği kadar zor ve şiddet dahi uygulayabileceği yolları denesin. Çocuğu ergeni genci kazanabiliyor mu denesin.