Kızımın agresifliği yardım lütfen

Blackshe

bekle geliyorum 65 :)
Kayıtlı Üye
25 Mart 2011
990
114
323
Antalya
Merhaba arkadaşlar bir kızım var ( Allah bağışlasın benimkini ve sizinkileride ) Kızım 11 yaşında bir evin tek çocuğu bir kaç aydır kızımla problem yaşıyoruz. Bana ve babasına devamlı yüksek sesle bağırarak cevap veriyor. Bir kaç kez annene ve babana yüksek sesle konuşma saygılı ol diye uyardık ama nafile. Derslerinde oldukça başarılı ve etrafında çok hanım hanımcık diye sevilen bir çocuk. Ama gelin görün ki evde aynı davranışları sergileyemiyor. Sanki ben çocuğum o benim annem gibi devamlı bağırarak azarlayarak konuşuyor ve bu durumda benim canımı çok sıkıyor. İstediği her şeyi alıyor bir dediğini iki etmiyoruz. Ergenliğe yavaş yavaş adım attı ona bağlıyorum ama bugün yine çok canımız sıkıldı. Apartman bahçesine çocuklarla oynamak için çıktı. Aradan yarım saat sonra kontrol etmek için seslendim kız kayıplarda deliye döndüm orayı burayı arıyorum sesleniyorum yok. 4. katımıza yeni biri taşındı 13 yaşında misafirleri gelmiş gitmiş onların evine ve biz o aile ile daha hiç tanışmadık kimler neyin nesiler bilmiyoruz bile. Ardından internet cafeye gitmişler. Aradım aradım kimse yok ardından eve geldi. Neredesin sen dedim böyle böyle dedi.Kızım bak dedim tanımadığın insanların evinde ne işin var ya assalar kesseler ne yapacağız biz dedim. Bahçeye iniyorsun oynayacağım diye ben senimi arayıp duracağım durmadan dedim. Yine başladı bağırmaya zaten bana her şey yasak - Ben bu evde hapis hayatı yaşıyorum - Artık yaşamanın bir anlamı kalmadı diye bir sürü laf söyledi gitti odasına yattı.Böyle laflar edincede korkuyorum. Babası geldi kızım biz sana neyi yasak ettik hapis hayatımı yaşatıyoruz sana dedi ve bugün evden çıkmasını ve nete girmesini yasakladı.Şimdi bi odasına gidiyor bi balkona çıkıp duruyor. Çok üzülüyoruz arkadaşlar evimizde asla şiddet yok kızımızla devamlı arkadaş gibi olmaya çalışıyoruz. Benim gibi sorun yaşayan arkadaşlar varsa lütfen yardımcı olun çok üzülüyorum

Ergenliğin girişinde bu kadar agresifse ergenlik döneminde biraz daha fazla üzüleceksiniz gibi görünüyor.Konuşarak çözemiyorsanız bir psikologtan yardım almasını sağlayabilirsiniz.

Size anlatamadığı herşeyi psikoloğa anlatabilir.

maalesef bütün sorunun cevabını vermişsiniz.herşeyi ağlayarak,zırlayarak,isteyerek,bağırıp,çağırarak yaptırmayı öğrenmiş.kaygılı,endişeli ve korkulu olduğunuzu o yüzden herşeyinin olabileceğini anlamış.hayıra alışmamış ne suç ilerse işlesin sizin tarafınızdan affedileceğini,istediği herşeyin yapılacağını biliyor..hayır ve asla demeyi öğrenmelisiniiz..elbette şiddet çözüm değil asla,ama ciddi otoriteyle sorunu çözebilirsiniz..

Devamlı arkadaş gibi olduğunuz için böyle bence.. Birazda anne-babası gibi davranında korksun. Yaşı 14 15 olsa çok normal derdimde. 11 yaşındaki çocuk ÇOCUKTUR yani ergen felan değil. Afedersiniz ama biraz şımarık bir kız gibi.

ergenlik dönemine geçiş kuşak çatışması yaşayacaksınız görünen o bence üstüne gitmeyin istediği gibi davransın ama gözünüzde üstünde olsun ona fark ettırmeden ne yaptıgından haberınız olsun

Hayır asla ağlayarak,zırlayarak istediğini yaptırmaya çalışmıyor yerine göre hayır demesinide biliyoruz yani.

benimde dayımın kızı var oda 13 yaşında, bu aralar aynı böyle, yani durduk yerde değil ama annesi onu yanlış anlasa ve karşılık verse off ya diyerek başlıyo sitem etmeye. snr anne yada başka biri daha fazla karşılık verirse yada bak haksızsın biraz sus tmm derse bu sefer başlıyo ağlamaya. şimdi bunlar yanlış tmm, hatta biz psikolojik sorunları olduğunu depresyonda olduğunu düşünüyoruz. şimdi artık 3 yaşında çocukların bile psikolojik sorunları olabiliyor. doktora götürmek de ayıp değil.

amaaa gel gelelim ne kadar onun bu davranışlarını yanlış bulsamda ailesinin de yanlışları var, onun bu hale gelmesinde payı var. mesela geçen yine son noktaya gelip ağlamaya başladı, bi yandan derdini anlatıyordu ve biz balkondaydık. babası hışımla içeri girdi. dedi ki kapa çeneni, yukardan aşağıdan seni biri duyar. sen şımarıksın, başbakanın kızı bile senin gibi rahat yaşamıyor ( ki tamamen uydurma, abartı bile değil uydurma). sonra devam etti, karşıdaki bi yurdu gösterdi parmağıyla, bi cemaaat yurdu. burda 4 bin kız kalıyor dedi. senin gibi kahvaltıda pide yiyemiyolar, hem kalkıp yurdun temizliğine yardım ediyolar hemde kuran okuyolar vs. dedi. sende onlar gibi ol, dini açıdan onlar kadar ol bak o zmn ben sana nası babalık yapıyorum, kulun kölen olmuyomuyum dedi. ordaki 4 bin kızdan en az 800 ü senden de çok üstün bunuda bil dedi. snr işde şımarık vs. diye devam edip konuyu kapattı.

şimdi bu aile de bu yaşına kadar kızlarına tokat bile atmadılar ama bi çocuğu dövmemek iyi anne baba olunduğunu göstermez. dövmüyolar ama böyle çirkin bi konuşma yapmayı kendilerine hak görüyolar. yazık o kıza, onun psikolojisi bu tarz davranışlar sözler yüzünden bozulmuştur.

yanlış anlamayın ben sizde böyle ya da buna benzer hatalı davranışlar içindesinizdir, çocuğunuzda o yüzden böyledir demiyorum. sadece paylaştım eğer sizinde farkına varamadığınız hatalı davranışlarınız varsa düzeltmeyi deneyin diye. çnk ztn sizde farkındasınız, çocuğunuz ergenlik döneminde. anne bana olarak dikkat ederek bu dönemi kolay atlatmasını sağlayabilirsiniz bence.

kızınızla "arkadaş gibi" olmayın, arkadaşları var zaten. "anne-kız"sınız siz, o doğrultuda davranın.
"İstediği her şeyi alıyor bir dediğini iki etmiyoruz" demişsiniz, bu ne kadar doğru.
aslında davranışları tipik ergen tavrı. ölmek istiyorum, beni kimse anlamıyor...

Kızınız ergenliğe girerken bu tür probler çıkması normal.Yanlız bu konuda bazı kitaplar okursanız daha kolay atlatırsınız ergenliği.Ben sizin yazdıklarınıza göre 2 hatanızı yazayım.

1Çocuğunuzla arkadaş olmayın. Etkili anne baba olun. Onu dinleyin. Nasihatçi değil, refakatçi olun. Çocuğunuzun hayatı boyunca pek çok arkadaşı olacak.
ÜSTÜN DÖKMEN.

2-Çocuğunuza istediği herşeyi almayın.Bazı istekleri için çaba göstermeyi ve sabretmeyi öğretmelisiniz.
-

Bu soruyu burada sormak yerine bu konularda uzman bir psikologdan ailece danışmanlık almanız daha mantıklı olmaz mı?

Durumunuzu bilemiyorum ama burada olduğu gibi hep çocuğunuzun dışarda göründüğü gibi hanım hanımcık olmadığını vs. dile getiriyorsanız gururuna dokunmuştur.. Toplum içinde rencide edici konuşmalardan kaçının.. Bu değilse de benzer bi sebeple birşeyle size kinlenmiş gibi maalesef kızınız.. :26:

Bir de ne istedi ise aldık yaptık diyorsunuz bunu her zaman yapmak doğru olmadığı gibi ona da her kızdığınızda herşeyi yaptık ettik diye başına kakıyorsanız bu da size kızgın olmasına bi sebep olabilir.

Yeni nesil genelde böyle artık maalesef.. Ablamın kızı da kısmen böyle.. Biz birşey istesek bize öyle değil teyzecim tamam der , ablama banane der mesela..

11 yaşında ergenliğe giriş tam zamanı bence adet görüyormu
ben oyaşlarda görüyordum
öncelikle yanlız değilsin
arkadaşımın kızıda 12 yaşında oda aynı sorunlarla boğuşuyor şu aralar
onun durumu daha vahim eşiyle ayrı çünki
ve kızı sırf annesine ceza vermek için babamda kalıcam diyormuş
derlerinde porblem yokmuş bence bu sevindirici
çok büyük bir problem olsa bence direk derslere yansır dı
bu dönemde agresif olması normal siz ona iyi deseniz o kötü anlıyor malesef
bence sabırlı olup kızmadan kendinizden uzaklaştırmadan sıkmadan
konuşun ama emir verir gibi değilde daha yumuşak
canının sıkıldığında moreli bozulduğunda yada hata yaptığında size güvenebilceğini bilsin
bağırma konusunda yine sakince konuşmanız taraftarıyım
bize bağırarak azarlayarak sıkıntını anlatamazsın bu şekilde olursa aramızdaki saygı zedelenir
eğer bir sorunun ve ya bizden yana sıkıntın varsa bunu konuşarak halledebiliriz diyebilirsiniz

Aslinda bütün bu anlattiklarinizin sebebinin her istedigini yapmaniz oldugunu biliyormusunuz?
Cocugunuzu kendi ellerinizle bikkinlastiriyorsunuz.
Bazi seylere hayir demeyi, almamayi deneyin.
Bir cocugun her istedigine ulasmasi demek, büyük bir bosluk yasamasi demektir.
3 isteginden 2 sini aliyorsaniz 1 ini almamalisiniz.
Ayrica ergenlik dönemine yaklasmasininda etkisi vardir elbette.
Ama inanin en büyük etki, cocugun her istedigine ulasabilmesi.
Ayrica tek cocuk olmasininda bu duruma etkisi olabilir, arastirmanizi tavsiye ederim

Son düzenleme:
Bu soruyu burada sormak yerine bu konularda uzman bir psikologdan ailece danışmanlık almanız daha mantıklı olmaz mı?

Elbette mantıklı olur ama benim burada konu açmamın sebebi aynı sorunu yaşayan annelerin olup olmadığı ve neler yaptığı ile ilgili bilgi almak.

ben çocuk gelişimciyim, sorunlarınız inanın ki çok sık karşılaştığımız türden. Sanırım ailede otorite eksikliği var. Ebeveyn olduğunuzu hissettiremiyorsunuz gibi geldi bana. Konuşmalarınız ''ebeveyn sağırlığı'' oluşmasını tetikleyecek cinsten. (Çocuk konuştuğunuzu dinlemez, sadece duyar ve dinliyor gibi yapar.)

Verdiğiniz ceza ile olay alakasız. çocuk bu durumda netten neden koparıldığını anlayamaz. Ayrıca hapis hayatı yaşadığını düşünen çocuğa dışarı çıkmasının yasaklanması da ironik olmuş:26:

Öncelikle evdeki sinirli hallerinin kaynağını bulmaya çalışalım. Eşinizle yüksek sesle konuşur musunuz veya bu davranışı model alabileceği birileri var mı? Bunu düşünün. Sonra çözüm bulmaya çalışalım. ''Yüksek sesle konuştuğunda seni dinlemiyorum'' (6 yaş ve küçük olan çocuklar için ''yüksek sesle konuştuğunda seni duyamıyorum'' deriz.) Bu evin kuralları var ve yüksek sesle konuşmak yasak, gibi kurallar koyun, kuralları beraber oluşturup, yazıp, buzdolabına asabilirsiniz. Kurallara uyulmadığında ne olacağını da beraber belirleyin. Vs...

Laflarından korktuğunuzu belli etmeyin bunları size karşı kullanabilir...

Konuşmaya başladığınız zaman ''seni keserler vs...' değil de daha net, öz bir şekilde durumu anlatın ki, dinlesin.

Aklıma gelenler ve klavye başında edebileceğim yardım bu kadar ne yazık ki. Ha, 11 yaş için çocuk diyen bi arkadaş olmuş ama ergenlik yaşı düşüyor artık git gide... Baş edemezseniz çocuk gelişimci meslektaşımdan yardım almanızı öneririm. Sevgiler

Çoğu arkadaş onun her istediğini yaparak şımarttığımızı düşünüyor. Asla böyle bir şey yok. Yerine göre hayır demeyide biliyoruz demiştim bir önceki mesajımda. Kızım adet görmeye başladı evet. Evimizde bağırmayı örnek alabileceği kimsede yok. Mesela kızım şunu getirirmisin diğer odadan diyorum tamam ya off diye söylenerek getiriyor v.b. gibi davranışlar .

3 ay sonra 11 yaşında olacak kızımda da başladı yavaş yavaş bu tür davranışlar. Noluyor bunlara böyle yav. Bizde yaşadık ergenlik filan, biz böylemiydik. Ağzımızı açıp tek laf edemezdik Anne babamıza. Hoooofffff

çocuğunuzun arkadaşı olmayın. onun bir sürü arkadaşı var, olacakta...

anne-baba olun. bir tane annesi, bir tane babası var.

imkanınız varsa profesyonel yardım almaya bakın. sorunu kökteyken çözün. dallanıp budaklanmadan.

adet oldu yazmışsınız, çevresinde başka adet olan arkadaşı var mı?

adet olduğu ve çevresinde hiç adet olan arkadaşı yoksa kendini kötü hissedebilir. bunu da davranışlarıyla size yansıtıyor olabilir.

Son düzenleme:
Evet adet olmaya başlayan arkadaşları var.

:)) hepimiz geçtik o yollardan,
ben mesela durup durup ben mi istedim doğurmayı,doğurmasaydınız o zaman diye çemkirirdim,çok da mutlu bir çocuktum oysaki :) :))
belli ki ergenliğin kıyısından girmeye başladı,biraz hırçın olmasına alışsanız iyi olur.Bence bu dönemde bol bol kitap okumalı çünkü karakteri şekilleniyor,ben bazen okuduğum kitaptaki kızın cümlelerini kendi cümlelerim gibi söylerdim mesela,bildiğin idol oluyor gerçekdışı karakterler..Ben böyle bir gözlem yaptım en azından,katılmayanlar olabilir tabi:)
Onun yaşına uygun,içinde biraz aşk,biraz arkadaşlık olan birsürü kitap mevcut,elele D&R a gençlik reyonuna gitseniz bile karşınıza bin tane şey çıkar...
bir de eğer yaşı 11se adet dönemi hakkında onunla konuşmanızın yaşı gelmiş demektir,çok utanır konuya bir türlü giremezseniz gözünün önüne okuyabileceği bilgilendirici kaynaklar koyabilirsiniz,merak eder bakar zaten :)

işiniz zor,şimdiden kolay gelsin...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…