Ilk seferini hayir, devamini evet.
Insanlar size, sizin onlara izin verdiginiz olcude davranabilir.
Kimsenin davranışını kontrol edemezsiniz ama size yapılan bir yanlışta karşılığını verirseniz size bu sekilde davranamayacaklarini gordukleri icin ya ceker giderler ya ceki duzen verirler.
Tesbihte hata olmaz, esek olursan semer vuran cok olur derler. Mayası bozuk bir adam size her dediginin yaptiginin yanina kar kaldigini gorurse birden aydınlanma yasamaz, bilakis dozu arttirir.
Mesela benim su an gorustugum adamla ilk tanistigimiz gece, alkolun de verdigi yetkiye dayanarak, geceye beraber devam etmemiz konusunda cok ısrarci oldu. Israr etmen bir seyi degistirmeyecek, hayir diyorsam hayırdır, bu sekilde davranacaksan konuşmamızın anlami yok diye tersledim. Ertesi gunden itibaren gunlerce telafi etmeye calisti ve ben tamam goruselim diyene kadar bir daha gorusme lafi etmedi. Bir suredir sevişiyoruz da, ama hala ısrarcı davranamaz, oyle bir davranisi hos karsilamadigimi gayet iyi biliyor. Su an sevisiyor olmamiz bana istedigi gibi davranma hakkini vermiyor, ben de onun her yaptigini hoslanmasam da sineye cekecek degilim. Bunu bildigi icin de ozenli davranıyor. Ben bastan sussam veya aman sevistik diye her seyi alttan alsam muhtemelen daha baska davranirdi.
Ya da mesela exim "2 saat vaktim var gel goruselim" dediginde "araya sıkıştırılmak istemiyorum, daha rahst vaktin oldugunda haber verirsin" dedim, iki gun sonra butun gununu bana ayirdi. Cunku oyle araya dereye sıkışmayi kabul etmedigimi gordu. Sirf aman cagirdi goruseyim cok istiyorum gorusmeyi diye gitseydim bundan sonra kisa sureli araya sıkıştırmalik olurdum.
Kisilerin karakterini veya ilk davranislarini, ilk salakca laflarini siz belirleyemezsiniz. Ama olaylarin nasil devam edecegini siz belirlersiniz.