Komşu çocuğu

Lobster Monster

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
29 Nisan 2025
502
1.312
28
Merhaba arkadaşlar. Alt komşunun 18 yaşındaki ağır otizmli oğlu evi binayı yumrukları ile yıktığı için bir gün kriz anında iken aşağıya indik çocuk iyi mi bahanesiyle. Hem çocuğun durumunu gerçekten merak ettik hem de ayağıyla yere vurduğu için her defasında deprem oldu sanıp yerimizden fırlıyorduk, İstanbul'da oturuyoruz bir de. Neyse, genç çocuk bizi görünce çok mutlu oldu ve yanımıza geldi, bağırması ve duvar yumruklaması kesildi. Bize sürekli boğazını gösteriyordu boğazım acıyor diyerekten, nedenini sorduk, bağırmaktan boğazlarını parçalıyormuş. Evde hiçbir etkinlik yok gördüğümüz kadarı ile, anneye çocuğun bir hobisi, sevdiği bir şey var mı diye soruyoruz yok diyor, haftanın sadece 2 günü eğitime giden, geri kalan zamanda evde olan bir çocuk. Bir şeyle oyalanınca sesi kesiliyor, dışarı çıkınca kesiliyor vs vs. Neyse biz bu çocuğun oyalanması için bir hediye vermek istiyoruz. Bilgili arkadaşlardan fikir istiyorum. 18 yaş otizmli gençler için oyalayacak etkinlik önerebilir misiniz. Oyalanması hem kendisine zarar vermemesi için hayati hem bizim huzurumuz için. Burada özel eğitim hocası vs varsa etiketlerseniz sevinirim

Puzzle olabilir, tak sök oyuncakları olabilir ,boyalar vs vs 18 yaşında da olsa zihnen 5-6 yaşlarında motor becerisi de aynı şekilde o yüzden 5-6 yaş cocugunun zevk aldığı her şeyden zevk alır.

Puzzle benim de aklıma geldi, ve pul gibi çıkarıp yapıştırmalı şeyler

Resim yapmayı severse boyama setleri alabilirsiniz. Onun dışında yine kağıt oyunları geliyor aklıma veya legolar.

Çok ince düşüncelisiniz ben yapay zekaya sordum :

1. Duyusal Oyuncaklar (her yaşa uygun, sık tercih edilir)

• Stres topu, fidget spinner, fidget küp
  • Slime veya oyun hamuru, kinetik kum
  • Duyu kutusu (içinde mercimek, pirinç, minik oyuncaklar, kaşık gibi şeyler olabilir)

2. Basit Yap-Boz ve Bloklar

• 50-100 parça basit puzzle
  • Lego veya büyük yapım blokları (görsel olarak ilgisini çekebilir)

3. Boyama ve Sanat Malzemeleri

• Kalın uçlu keçeli kalem ve boyama kitapları (özellikle hayvanlar, arabalar gibi temalı)
  • Mandala boyama kitapları
  • Sticker defteri (çıkartmaları yapıştırabileceği sayfalar)

4. Hareketli Oyuncaklar veya Basit Elektronikler

• Hareket eden küçük oyuncaklar (basınca dönen, ışık saçan, ses çıkaran)
  • Basit bir tablet uygulaması ya da dokununca tepki veren bir oyuncak (örneğin “konuşan kedi” gibi)

5. Hikâye ve Görsel Kitaplar

• Kalın kartonlu, resimli hikâye kitapları
  • Konuşan kitap (bastığında ses çıkaran, müzik çalan kitaplar)

Küçük hedef oyunları (topu kutuya atma, halka geçirme)

Farklı farklı otizm türleri var, çocuğun hangisi olduğunu öğrenip o şekilde yapıcı aktivite seçenekleri bulabilirsiniz. Bizim komşunun 10 yaşında oğlu var mesela işi gücü ıslak mendil paketinin plastik kapağıyla oynamak. 7/24 onlarla oynuyor başka hiçbir oyuncağa eşyaya ilgi göstermiyor bizde neler hediye ettik ama bakmıyor bile.

Haftada iki kez gittiği eğitim kurumunda ne yapıyormuş? Ne yapmayı seviyormuş? Onları öğrenin ki doğru hediyeyi bulabilesiniz.

Arkadaşımın çocuğu otizmli, şimdi 7 yaşında henüz küçük. Annesi her türlü ilgisini çeken şeyi alıyor, hatta kanarya, kelebek ve akvaryum bile aldı.
Oyuncak önerisi veren mutlaka olur ama aileye terapi yorganı var onu önerirseniz çok iyi olur, yaklaşık 6-8 kg ağırlığında, kişiye göre değişiyor, rahat uyumasını sağlıyor

Çocuğu görmeden materyal önerebileceğimi sanmıyorum. Bilişsel seviyesi, motor becerileri ne durumda görmek gerek. Siz materyal alacaksınız da o çocuğu başına oturtacak, ilgilenecek aile var mı? Tek başına oynayacak değil.

Materyalden önce çocuğun düzenli okula gitmesi, bunun yanında haftada 2 rehabilitasyon merkezine gitmesi gerekir.

Anneyi de anlamaya çalışın çocuğun yaşı çok büyük ve hala küçük bebek gibi. Krizleri vesaire çok zor oluyor sakinlesmeleri baya zaman alıyor yorulmuştur . Ama okula gitmesi gerekmiyor mu daha okul yaşında yani özel eğitim dışında bu çocuklar için okul var. Gerçi siz sadece komşusunuz yakın olsa insan dillendirir bunları. Müzik seviyorsa piyano veya müzikli oyuncak alabilirsiniz

Özel eğitim öğretmeni olduğunuzu bilmiyordum oğlum özel bir çocuk size ve meslektaşlarıniza çok tebrik ve teşekkür ediyorum

Rehabilitasyona gidiyorm ve sanırım liseden mezun . 18 yaş ve sürekli evde .

Konu sahibi bu bilgilerle oyuncak söyleyebilmek çok zor ama şimdiye kadar emin olun bi çok şey denenmiştir . Sese tepkili mi peki . Müzikli bişey olabilir bangır bangır bi müzikten bahsetmiyorum tabi .belki davul ? Vuruyor demişsiniz vurma eyleminde buna vur denilebilir , parçalayabilir de Tef olur .
Puzzle denmiş mutlaka denenmiştir olabilir tabi ,

Konuşamıyor sanırım çünkü bogazını göstermiş annesi cevap vermiş
Eşleme kartı olur , bunlar gibi setler olur

Genci görmeden bunların hepsi havada kalır malesef , el kasları ne durumda Bilişsel aralığı nedir bi tık daha detay gerekli .

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…