Yahu ne mumasebet cocuk laftan anlamiyor ne demek ??
Evde bisiklet surmek ne demek !
Ya siz cocuk yetistirmeyi bilmiyorsunuz ya da ben fazla disiplinliyim.
5 yasinda oglum var. Ornegin "Hayir oglum top oynamiyoruz evde . Asagida oturan komsularimiz rahatsiz olur." dedigimde birakir . Birakmazsa da toplu alirim bu kadar basit. Zannetmeyin ki cok uysal bir cocuk. Aksine cok yaramaz , hareketli bir cocuk. Ama enerjisini atmasini yorulmasini sagliyorum. Sabah 8 den 12 bucuga kadar zaten okulda.Daha sonra eve geliyoruz yemek oyun , sonra da biraz disarida akulu araba ya da bisiklet sureriz ya da parkta oynariz. Eve gelince zaten yorulmus oluyor. Banyosunu yaptirip , yemegini yedirip uyuturum.
Aksam 8 de mutlaka yatiririm 8 bucukta uyumus olur.
Ha elbette benim oglumun da gurultu yaptigi zamanlar elbet oluyordur. Fakat maximum 10 dk yi gecmez. Dikkatini baska bir seye cevirir, biraktirim yaptigi her neyse...
Ayrica o yaslardaki cocugun aksam 10 a kadar ayakta ne isi var ?
Cocugumuz var diye de kimseyi rahatsiz etmeye hakkimiz yok.
Tek bir şey soracağım, topu aldınız ve mesele bitti mi?
Yani hayır dediniz hala yapıyor, engellediniz veyahut o nesneyi ortadan kaldırdınız.
Sonuç???
Şimdi kalkıp burada kimse mum gibi çocukları örnek göstermesin.
Çocuk gelişimci olan üyeye de söylüyorum, mesela bem topu aldım diyelim keza alıyorum.
Abartmıyorum yaklaşık 40 dakika süren ağlama, duvar ve kapıları tekmeleme, yerlerde yuvarlanma, kardeşine zarar verme, camlara eşya atma vb süreç ilerliyor.
Keza hiçbir sebep yokken bile bir şey için ağladığında dediğini azıcık geç yapmamızla yne bunlar oluyor.
Söyleyeyim, pedagog, gelişim uzmanı vb birçok doktor gördü ve sonuç ‘hiçbir şeyi yok huyu bu’ dendi.
Hep böyle konularda söylerim benim komşularım cennetlik, hem böyle bir çocuğun günde 3 saati bulan ağlama krizlerine tahammül ediyorlar hem de uylu terörü olan bir çocuğun gece 10 12 kez uyanıp çığlık atmalarına gık demiyorlar.
Evet, herkesin çocuğu var sizinki laf dinliyor diye dinlemeyeni anne baba ilgisizliği ya da çocuktaki anormali ile etiketleyemezsiniz.
Bazı şeyler karakterdir, doğuştan gelir.
Ve yapılacak hiçbir şey yoktur.