Komşuluk yok

Merhaba biz iş durumlarından dolayı yeni bir şehre taşındık İstanbul'un tam ortasına , çocuklar alışmaya çalışıyor biz alışmaya çalışıyoruz. Burda komşu ile ilgili dertleri okuyordum çok yapışkan komşularla ilgili filan ama benimki tam tersi. Tasinali 1 ay oldu kimse hoşgeldin bile demedi ya. Karşı komsumu inanın 1 defa görmedim kapılarını da mı acmiyolar nedir. 1 2 defa mecburi konuştu eşim çünkü ev sahibimizin kardeşi onda da hemen maske takmıştı. Tabi covid den çekiniyorsa saygı duyuyorum ama insan kapıdan da hoşgeldin der karısını 1 defa ev bakmaya gelirken kapıdan görmüştüm tasininca hiç görmedim yolda görsem tanımam. Diğer komşuları alt katları filan da görmedim zaten. Zaten yabancisiyiz buranın sorcagimiz şeyler olabilir basit ufak tefek seyyler. Örneğin çiğ süt güvenilir nerden alabiliriz , hangi bakkal iyidir eve sipariş kim getirir felan. Ya da ilk zamanlar çok eksiğimiz vardı evde küçük çocuklar dışarı çıkamıyoruz , insan bı ihtiyaciniz var mı diye de mi sormaz. Belki de ev sahibinin kardeşi diye yüz göz olmak istemiyorlardir ama hem bekarken annemin apartmanı hemde evlendikten sonraki evimizde komşularımız vardı Güler yüzlü severdik yani çok birbirimize gidip gelmesek de
İnsan insandan korkar oldu ne acı ki. Tavsiyem mecburen hafta sonu eşinizle çıkıp yavaş yavaş çıkarak çevreyi öğrenmek.

Hem yaşadığımız çağdan, hem de geldiğim çağdan haberim var. Sizin insan ilişkilerinden haberiniz yok bence..

Komşuluğun şehirle ne alakası var? Bazı şeylerin kılıfı olmuş "İstanbul gibi bir yer" lafı. İstanbul gibi bir yerde büyüdüm. Çok da güzel komşuluk ilişkilerimiz vardı. 😂
Bütün bir apartman samimi değildi. Kafası uyuşan insanlar yakındı ve dosttu. Dikkat ettiyseniz gelen gelir dedim.
Hadi geldi ortam açmadı görüşülmez bana göre bu kadar basit..
Siz kendi kafesinizde yaşayın kime ne?
mecburiyetten aynı yerde oturduğum insanlarla samimiyet kurmayı tercih etmemek kafeste yaşadığım anlamına mi geliyor sizce?? ilginç.

benim için ev özel alandır. sosyal çevre farklı şekillerdede sağlanabilir. bunları anlamanızı beklemiyorum sadece güvenli alanında özgürce yaşamayı tercih eden insanları rahatsız etmeyin kekle poğaçayla bile ola taciz etmeyin yeterli

Arkadaşlık, komşuluk etmek istemeyenler etmesin tabi zorla değil ama burda konu sahibesine yazılan insanlara zorla yapıştın benzeri mesajları da hayretle okudum :KK57:Çok acaip yorumlar var gerçekten. Daha sıcakkanlı insanlar zaten komşuluk etmek istiyorlarsa kendilerini belli ederler, istemeyenler oralı olmazlar konu sahibesi de isteyenlerle arkadaş olur bu kadar. Burda komşuculuk oynama sen de ben antisosyalim sen de ol yazanları gerçekten anlayamadım, sosyalleşmeyi sevmeyenler de sosyalleşmesin o zaman ne diyelim:KK51:
açıkçası komşuculuk oynamak sosyallik işareti değildir. ev dışındada bir hayat var. zamanının büyük bir bölümünü dışarda geçiren birisi apartmanında komşu var mı yok mu ilgilenmez bile. aksine güvenli alanında dinlenmek ister. bu tercih meselesidir asosyallik değildir

Merhaba biz iş durumlarından dolayı yeni bir şehre taşındık İstanbul'un tam ortasına , çocuklar alışmaya çalışıyor biz alışmaya çalışıyoruz. Burda komşu ile ilgili dertleri okuyordum çok yapışkan komşularla ilgili filan ama benimki tam tersi. Tasinali 1 ay oldu kimse hoşgeldin bile demedi ya. Karşı komsumu inanın 1 defa görmedim kapılarını da mı acmiyolar nedir. 1 2 defa mecburi konuştu eşim çünkü ev sahibimizin kardeşi onda da hemen maske takmıştı. Tabi covid den çekiniyorsa saygı duyuyorum ama insan kapıdan da hoşgeldin der karısını 1 defa ev bakmaya gelirken kapıdan görmüştüm tasininca hiç görmedim yolda görsem tanımam. Diğer komşuları alt katları filan da görmedim zaten. Zaten yabancisiyiz buranın sorcagimiz şeyler olabilir basit ufak tefek seyyler. Örneğin çiğ süt güvenilir nerden alabiliriz , hangi bakkal iyidir eve sipariş kim getirir felan. Ya da ilk zamanlar çok eksiğimiz vardı evde küçük çocuklar dışarı çıkamıyoruz , insan bı ihtiyaciniz var mı diye de mi sormaz. Belki de ev sahibinin kardeşi diye yüz göz olmak istemiyorlardir ama hem bekarken annemin apartmanı hemde evlendikten sonraki evimizde komşularımız vardı Güler yüzlü severdik yani çok birbirimize gidip gelmesek de
Ay ciddi olamazsınız.
Hic mi market yok etrafınızda
Biz insanlar maske taksın diye yalvarıyorz.
Ne güzel bilincli insanlarmıs.
Gidip gelmiyorsanız napacaksınız komsuyu.
Hızlı market uygulamalarını indirin biseye ihtiyacınız oldugunda,en yakın komsudan daha cıok ise yarar:)

açıkçası komşuculuk oynamak sosyallik işareti değildir. ev dışındada bir hayat var. zamanının büyük bir bölümünü dışarda geçiren birisi apartmanında komşu var mı yok mu ilgilenmez bile. aksine güvenli alanında dinlenmek ister. bu tercih meselesidir asosyallik değildir
komsuya merhaba demek sosyallesmek degıldır ınsanlar komsuluk yaparak sosyallesmıyor ,

bu da bır sosyallesme aracıdır dıyor sadece, komsuluk ılıskısı olanlarında arkadasları ,ortamları,hobileri var, komsuluk yapmayan ınsanlarında aynı sekılde...

komsuya gore sosyal olup olmadıgı belırlenemez ınsan ılıskılerıne gore belırlenır.

ınsanlarla ıletısım kurmak ıstemeyene asosyal denır.burada genellıkle ınsanlar eskısı gıbı degıl ,ınsanlar kotu dendıgı ıcın asosyal denmıstır belkı... yoksa kımse komsuyla gorusmek zorunda degıl elbetde ,komsuya merhaba denmedıgı ıcın asosyal denmez kımseye o baska o baska ...

Tanımadıkları etmedikleri yeni taşınan birine neden bir ihtiyacınız var mı diye sorsunlar ki? Yeni biri taşınsa ben de gidip sormam banane. Bisey merak ediyorsa gelip sorabilir
Apartmana yeni biri taşındığında ilk gün, taşınma telaşında yemek yapamazlar, od ocak yerleşmemiştir bir yorgunluk çayı içemezler diye çay demlenir, simit poğaça, kahvaltılık hepsi bir tepsiye konur, götürülür, hoşgeldiniz hayırlı olsun denir. Annemden böyle öğrendim, şimdi de elimden geldiğince yapıyorum, güzel dostlar edindim tavsiye ederim.

komşuculuk oynamak şeklinde küçümseme ifadesi kullanıyorsunuz, aynı fikirdeyimkomşuluk yapmak sosyallik değildir,ama komşuma merhaba diyeyimdiye bir düşüncesi olan da burda yazılanlar kadar anormal değildir bence. komşu komşunun külüne muhtaçtır , ev alma komşu al gibi atasözlerimiz boşuna değil. ha günümüz devrinde bitmiş bunlar çok iyi anladım zaten

Apartmana yeni biri taşındığında ilk gün, taşınma telaşında yemek yapamazlar, od ocak yerleşmemiştir bir yorgunluk çayı içemezler diye çay demlenir, simit poğaça, kahvaltılık hepsi bir tepsiye konur, götürülür, hoşgeldiniz hayırlı olsun denir. Annemden böyle öğrendim, şimdi de elimden geldiğince yapıyorum, güzel dostlar edindim tavsiye ederim.
yani bu çok hoş olurdu bu kadarını beklemedim ama dediğimgibi merhabayı da esirgemek saçma geliyor bana burda kim ne derse desin

amac yardım etmek olabılır mı :)
apartmanımda yenı tasınan bırı oldugunda ya kek yaparım ya da borek... hıc bırsey yapamasam pastaneden pogaca alırım kapısını calar verırım ac olurlar yorgun olurlar belkı cok uzaktan gelmıs burayı bılmeyen bırı de olabılır ? ben su katda su daırede oturan komsunuzum bırseye ıhtıyacınız olursa kapımı calabılırsınız dıyorum

yardım etmek bırseye ıhtıyacınız varmı demek ınsanı mutlu edıyor.
herseyı gectım aynı apartmanda yasadıgımız ınsanları tanımak daha dogru gelıyor
evde bırsey olsa ımdat desenız ılk yetısecek kısıler komsulardır sız yokken hırlı hırsız gırse bır aksılık olsa ulasacak ınsanlardır
bizle sadece apartman merdivenini silen kadın sohbet etti. hoşgeldiniz burası şöyle bir muhit filan kapıdan 5 dk. sonra da hiç de taciz etmedianormal sorular da sormadı. bu kadar, en azından güleryüz gördüğüm için mutlu oldum.

Eskiden ailemle yasadigimiz yer daha kucuktu ve biraz daha sicakti. Bir kaç güzel komşulugumuz vardi ben cocukken. Birbirimizde yatiya bile kalirdik ailelerimiz birbirlerine guvenir emanette ederdi bizi. Şuan benzer bir komşuluk ben de isterdim ama bulacagimi sanmiyorum. Sirf ayni yerde oturuyorum komşu olayim derken başima bela sarmak istemem acikcasi.

Şuan kimse kapima kek, börek getirsin istemem, cunku yemem eşim de yemez ee geri çevirsen cok ayip oluyormuş ve direkt kotu insan damgasi. 😬 Eee ya cope atilacak ya da hayvanlarin yiyecegi bir şeyse hayvanlara verilecek. 🙄🙄 Guvensizlik sorunu var
içine zehir koymadığı sürece çok tehlikeli bişey olduğunu düşünmüyorum ben açıkçası, marketten alıp yediğimiz şeylere nasıl güveniyoruz ki. virüs desek birkaç saat bekletmek yeterli eğer tedirgin olunuyorsa.

Merhabalar
Ben apartmandaki çoğu komşumu tanımıyorum çünkü hepsi çalışan ve çoluk çocuk sahibi insanlar. O kadar yoğunlar ki bence eve gelince bir de komşu ile iletişim kuracak enerji bulamıyorlar kendilerinde. Zira ben de bazen okul ve proje yoğunluğundan evdeki aile bireylerimle bile iletişimi minimumda tutmak zorunda kalıyorum. Yani o dönemlerde apartmana biri taşınsa benim ruhum duymaz. Siz yalnız hissettiğiniz için bir destek veya güler yüzle sohbet görmek isteğinizi anlıyorum, gayet insani bir istek sizinki ama yaşadığımız dönemde maddi manevi telaşlar içerisinde insanlar bir de yaşadıkları bina içerisinde ekstra bir arkadaş sorumluluğu istemiyorlar. Bu yüzden merhaba merhabada tutuyorlar iletişimi. Onları da suçlamamak gerek. Çalışıyorsanız iş yerinizde, çalışmıyorsanız da kurslara, spora vs giderek kendinize arkadaşlar edinebilirsiniz. İstanbul sosyalleşmek isteyene cennet sonuçta. :)
çalışıyorumama iş yerinde işten başımızı kaldıramıyoruz. sonra herkes çil yavrusu gibi evine dağılıyor zaten. istanbul trafiğinde haftasonu buluşalım felan desen eziyetten başka birşey değil. toplu taşımaya küçük çocuklarla binemem. o yüzden meraba diyebileceğim biri iyi olurdu diye düşünmüştüm. en azından geldiğim yerde öyleydi. zırt port birbirimize gitmezdik ama orda olduğumuzu bilirdik yani.

Pide söylüyoruz geliyor. 🤷🏻‍♀️

Bunlar ekstrem durumlar bence ki böyle saçma bir insanla karşılaşınca gereken tavrı koyunca gelmez diye düşünüyorum
O kadar yıl farklı yerlerde yaşadım hiç boylesine denk gelmedim. Teyzeler im halalarimin evlerine gitmisligim var hepsinin komşuları normaldi , ama anladığım kadarıyla kimse kimse ile yuzgoz olmak istemiyor artık burdan da bunu anladım
Tabi ki herkesin başına gelecek şeyler değil ama en basitinden trafikte bile insanlar birbirine saldırmaya bahane arar hale gelmişken,ortada bulaşıcı bir hastalık varken bence gayet makul ve mantıklı merhaba,iyi günler şeklinde selamlaşmadan öteye geçmemek. Eski mahalle kültürü yok artık,bunu kabul etmek,buna göre yaşamak gerek.

Çok katlı ve daireli bir apartmanda oturmuyoruz, herkes birbirini tanıyor. Birkaç ay önce bir çift taşındı, özellikle kapılarına gidip tanışmazdım ama girişte gördüğümde selam verip tanıstım, bir ihtiyaçları olursa, yardımcı olacağımızı söyledim.
Birbirimizde numaralarımız var diğerleriyle, bir kargo gelse, hastalık acil bir durumda yardım isteyebiliyoruz.
Bu kadarı benim hoşuma gidiyor açıkçası ama iletişim kurmak istemeyene de niye kurmuyor demem, herkesin kendi tercihi sonuçta.
Market, manav için komşuya sormaya zaten gerek yok diye düşünüyorum.

içine zehir koymadığı sürece çok tehlikeli bişey olduğunu düşünmüyorum ben açıkçası, marketten alıp yediğimiz şeylere nasıl güveniyoruz ki. virüs desek birkaç saat bekletmek yeterli eğer tedirgin olunuyorsa.

Bu konuda zehirden bile cilgin dusuncelerim var. 😂

Ben yemem, yiyene afiyet olsun. Disardan bildigim bir mekandan yemek yemek tanimadigim birinin getirdigi yemekten daha guvenli geliyor.

Arkadaşlar kusura bakmayın tabii ki ideal bir dünyada sizin gibi davrananlar iyidir ama ben ilk defa gördüğüm biri kapıma gelip kek filan verse hem yemem hem de iyice mesafe koyarım. Yeni bir yere taşınınca komşular öncelikle onların hayat alışkanlıklarını gözlemek ister. Evde kavga mj ediyorlar çocuk mu dövüyorlar kapı önündeki hayvanlara hırtlık mı yapıyorlar önce bunlar gözlenir sonra yavaş yavaş rastlaştılar selam verirsin günaydın filan derken bi tanışıklık olur. Öbür türlüsü zor
bu da aklıma gelmemişti

kendi alanına sokmamak için bu kadar hassas olanların alanına girmeye çalışmaktan kastı kapıdan bir parça kek bırakmaksa zaten o anki tavrınızla engellersiniz bir daha da kimse getirmez birşey. demek apartmanda birinin çok acil ihtiyacı olsa umurunuzda olmayacak, yada biri ölse, o daireye yenibiri gelir onu da tanımazsınız muhtemelen:)

kendi alanına sokmamak için bu kadar hassas olanların alanına girmeye çalışmaktan kastı kapıdan bir parça kek bırakmaksa zaten o anki tavrınızla engellersiniz bir daha da kimse getirmez birşey. demek apartmanda birinin çok acil ihtiyacı olsa umurunuzda olmayacak, yada biri ölse, o daireye yenibiri gelir onu da tanımazsınız muhtemelen:)
Herşey siyah ya da beyaz değildir. Komşularla samimiyet kurmaktan hoşlanmıyor olmamız acil ihtiyaç anında müdahale etmeden izleyeceğimiz anlamına gelmez. Bunu yapmak insanlığa ters birşey zaten.

Hayır kapıdan bişey getirene tepki vermiyoruz. Teşekkür edip güleryüzle alıyoruz. Sonra ya çöpe gidiyor ya sokak hayvanlarına. O yüzden yiyip yemeyeceğini bilmediğiniz, samimiyetiniz olmayan insanlara yiyecek götürmeyin diyoruz.

Hayır komşuculuk oynamaktan hoşlanmıyoruz diye niye gözünüzde nemrut, asık suratlı, kimseye selam vermeyen kötü kalpli insanlar canlandı anlamakta zorlanıyorum. Sadece komşu gezmelerinden hoşlanmıyoruz, evimize girip çıkılmasını istemiyoruz o kadar. Gerekince yardım eli de uzatıyoruz, karşılaşınca selam da veriyoruz hal hatır da soruyoruz. Hatta inanmayacaksınız ama karşı komşumda evimin anahtarı bile var, evlerine hiç adım atmadığım halde, onlarınki de bende var. İyi ilişkiler için illa iç içe olmamız gerekmiyor.

Herşey siyah ya da beyaz değildir. Komşularla samimiyet kurmaktan hoşlanmıyor olmamız acil ihtiyaç anında müdahale etmeden izleyeceğimiz anlamına gelmez. Bunu yapmak insanlığa ters birşey zaten.

Hayır kapıdan bişey getirene tepki vermiyoruz. Teşekkür edip güleryüzle alıyoruz. Sonra ya çöpe gidiyor ya sokak hayvanlarına. O yüzden yiyip yemeyeceğini bilmediğiniz, samimiyetiniz olmayan insanlara yiyecek götürmeyin diyoruz.

Hayır komşuculuk oynamaktan hoşlanmıyoruz diye niye gözünüzde nemrut, asık suratlı, kimseye selam vermeyen kötü kalpli insanlar canlandı anlamakta zorlanıyorum. Sadece komşu gezmelerinden hoşlanmıyoruz, evimize girip çıkılmasını istemiyoruz o kadar. Gerekince yardım eli de uzatıyoruz, karşılaşınca selam da veriyoruz hal hatır da soruyoruz. Hatta inanmayacaksınız ama karşı komşumda evimin anahtarı bile var, evlerine hiç adım atmadığım halde, onlarınki de bende var. İyi ilişkiler için illa iç içe olmamız gerekmiyor.

işte ben ondan bahsetmiştim, her gün girip çıksın akşama kadar dedikodu yapalım gibi bir beklentim yok ama 10 daireli bir apartmanda kimseyi görmedim daha bugüne kadar, merhaba yok yani anlatabiliyor muyum, zaten bir kere tanıştıktan sonra benim de vaktim yok gel gitlere, çok da hamarat biri olmadığım için sürekli bişey yapıp da götüremem. en azından bişey olunca kapısını çalabileceğim birinin olması bana güven verirdi, ha tanımadığınız kişilere bel bağlamayındiyorsunuz o ayrı bir bakış açısı. bence apartman da bir topluluktur, topluluk içinde minimum kurallara uymaktan sakınca olmaz diye düşünüyorum. işyerinde de çok samimi olmak istemediğimiz insanlar var. ama sabah günaydın deyip yerime oturuyorum, arada çok yakınına gitmeden nasılsın vs diye hal hatır soruyorum bu kadar

Back
X