Bahsettiğiniz şey akciğer hipertansiyonu mu acaba... Damar darlığı deyince aklıma bu geldi. Başka bir şey de olabilir. Envai çeşit kalp hastalığı var. Yenidoğan yoğunbakım hemşiresiyim. Eğer akciğer tansiyonuysa takip ederler muhtemelen. İleri dereceyse ilaç tedavisi gerekiyor. Ama o kadar ileride olsaydı sizi göndermez, ilaca başlatırlardı zaten.
Şimdi şöyle bir şey var. Yukarda dediğim gibi bir sürü kalp hastalığı var. Dahası bunların da derecesi var. Her hasta farklıdır, farklı tedavi gerektirir, hatta kimisi tedavi gerektirmez, sadece takip gerektirir. Her hastalık hastaya özel yani. O yüzden kendi bebeğinizin kesin durumunu doktorunuzla konuşup planı, ne olacağını konuşun bence.
Kalp delikleri de 1 tane değil. Pfo var, pda var. Bunların doğduktan kısa süre sonra kapanması beklenir ama kimi bebeklerde kapanmaz. Pfo ya müdahale hiç duymadım, ama pda büyüklüğüne ve hastaya verdiği belirtilere göre bazen sadece takip, bazen ilaçla tedavi, bazen ameliyat gerektiriyor.
Şimdi kafanızı karıştırmak istemiyorum, sadece durumun hastadan hastaya ne kadar farkedebileceğini anlatmak istedim.
Size en bebeğe özel bilgiyi doktorunuz vermelidir.