Konuşmam çok zayıf. Bu durumu nasıl aşabilirim?

Diksiyon kursuna gitmeyi tavsiye edebilirim,orada sadece kelimeleri doğru telaffuz etmek ogretilmiyor. Topluma hitap ederken heyecaninizi yenebileceginiz nefes egzersizleri de yaptırılıyor.

Canim o kekemelik benim kabusumdu.ama ole böle degil coktu
Ve okukdan herdafasinda agliyarak gelurdim.
Ilkokulum berbat gecti.okadar dalga gecerlerdiki artik hic konusmamaya basladim ogretmenimde despottu.doverdi hep.neyse ilkokul bitti.geldim ortaokula eee hala sorum.devam ediyo proje perfoans odevlerinde bir kelimeyi edemiyorum.cumledeki ill.kelimeyi okuyorum ikincisi gelmiyo
Cekiez.bir hal aldi
Kendimi koseye sıkısmis bi kedi gbi hissederdim cogu zaman.fen bilgisi ogretmenim geldi ve onunda bir bacagi hafif aksakti.kizim seni okadar iyi anliyorumki konusamiyisun mursuzsum dedi.sinif birimcisiydim ama konusamiyodm sosyallik sifir ama yazili kagitlari full dolardi.dediki konusurken karsindaki insanlari taş gbi gor cansiz .sessizces sadece dinledim
Annemler isin bu boyutunu bilmiyo cunku evde bi sorun yok sadece toplum icindeyken gelisen bi olay di.neyse liseye basladim.ergendik tabi.sinif guler lahakaja atar ahhh ni konissam ne firtinlara wsrdinicimde.bilgi doluydum.ezik lisedem sonra.universiteyi kazandim.ingilizce ogretmenligi.herkes akiyo gecelerr.ben yine ayni sunum hic bise yok yapamiyorum.yine ezik bensadece ders calisiyorum bildigim bu.neyse okul bitti esimle tanistim biraz ortam yaptim yani.biraz acildim ama o kekemelik hep war ara ara yoklar durur.eskisi gbi tabi degil canim.atanmam cok gec oldu 2 bebis oldu erteledik.ve atandim 3 yil once suam memleketimde o ilkokulumda ingilizce ogretmeniyim.simifta cocuklarla zwhir gbiyim
Anlamayan cocuk olmaz benim analttigim ingilizceswn.ama hani ozel gunler olurya belirli gun ve haftalar hala yapmam o korku hep warsir bende.ozamanlar bi terapiste gidilse baska olurdu ama suan beni asiri etkilicek bi durum.yok.sana tavsiyem takmamaya calis aha simdi yine takilacam hay aksi gbi sakin dusunme akisinda konus.

Aslında bunu soruyu sorarken söyleyecektim. Benim yakın arkadaşım hiç kitap okumaz ama benden daha iyi konuluyor. Genetik bir şey mi artık neyse

Tiyatro drama gibi eğitimlerle, sesli olarak kitap okuma egzersizleri ve yabancılarla daha çok tanışarak bu sorun halledilebilir. Konuşma eğitimi veren yerler var mı tam bilemiyorum. Ama egzersiz önemli bence. Mesela tekerlemeler filan söyleyin yüksek sesle.. zor bir durum. Ben de ögretmenim. Konuşabilmek çok büyük nimettir bu meslekte.

Diksiyon kurslarına gidebilirsiniz

Bu durumun altında yatan nedenler var mı? Ciddi boyuttaysa uzman yardımı almanızı tavsiye ederim. Bol bol kitap okuyabilirsiniz sesli kitap gibi tekrar ederek.Şarkı söyleyebilirsiniz. Sizi hiç tanımayan insanlarla ilgilenebilirsiniz çocuk esirgeme kurumu ya da huzur evi gibi yerlere gidip muhabbet edebilirsiniz

Kizlar bebiş emiyodu. az onceki yazımda harflerin bir kısmı yanlış olmuş.tek elle yazdımda:))

Kesinlikle kitap okumanı tavsiye ederim
Hem konuşman
Hem hitabetin
Önemli olcude duzelecegini goreceksin
Allahin izniyle..

Benim agzimdan kelimeler cikiyr ama bazen oyle bsey oluyorki, 10 kelime bir mantikli cumle etmez.
2 dille buyudugum icin galiba. Ve ingilizceyide ha bire okulda ve hayatta beynimize sokmayi sart bilmis olan bi ulkede yasiyorum. Bazen bende kekeliyorm. Mantiksiz cumleler kuruyorum bol bol yazim hatasiyla.

Kızlar kitapla olacak bi durum degil .Farklı birşey bu.Kitap tabiki okunmalı ama bunun çaresi kitap degil.Aşılmasi zorsa mutlaka uzman yardımı şart.İnsanın her anını etkiliyor bizaman sonra

Canım maalesef okul olmuş yarış meydanı.

Bu bende de var. Oncelikle sorun olarak gördügün bu durumun sebepleri sence neler? Ben kendimde sunu farkettim kafam cok dolu oldugunda, cok yorgun oldugumda ve sorunlarim oldugunda kelimeleri toparlamakta dogru kelimeleri hatirlamakta zorlaniyorum. Saniyorum ki bu sorunu yasayanlar genellikle cok konuskan olmayan cok fazla sosyal olmayan fazla heyecanli kisiler (benim gibi) ayni zaman da ozguven eksikligi de bu durumu tetikliyor. Insanlarla bol bol konusmalisin. Ben de icime kapandigim insanlarla fazla vakit gecirip muhabbet etmedigim zamanlarda teklemeye basliyorum. Bol bol kitap okumaliyiz ve insanlarla muhabbet etmeli farkli ortamlara girmeye kendimizi zorlamaliyiz. En onemlisi kendimize ozguven asilamaliyiz.

Kesinlikle katılıyorum sana .Çocukluğun bir dönemlerinde kalan birşeyler tetikliyor bunu.özgüven eksikliği ilk sebebi.

Bunu yapabilir misiniz bilmiyorum ama geçtiğimiz yaz sahilde otururken iki kişi yanıma gelip kekeme olduklarını ve onları 5 dakika dinleyip dinleyemeyeceğimi sormuşlardı, ödevleriymiş. Onlar konuştu okudukları bir kitap hakkındaydı, ben de dinlemiştim mesela, hatta kısa tartışma da yapmıştık kitap hakkında. Ve baya kişinin yanına gidip konuştular, herkes de dinledi. Sizin gibi sıkıntı çeken birisi varsa bunu yapabilirsiniz birlikte hem kekemelik hem de sosyal fobi probleminizi aşmış olursunuz. Bir taşla iki kuş.

Yok beni aşar derseniz ayna karşısında sanki topluluğa konuştuğunuzu hayal ederek kısa konuşmalar yapabilir, kekemelik için de evde sesli sesli kitap okuyabilirsiniz.

Not: Psikoloğa gittim ama faydasını görmedim kendim aşmak istiyorum dediğiniz için bu önerileri verdim. Yoksa iyi bir terapistle bu sorunu daha rahat aşacağınız bir gerçek, bunu da dipnot olarak düşeyim.

Son düzenleme:
Kesinlikle katılıyorum sana .Çocukluğun bir dönemlerinde kalan birşeyler tetikliyor bunu.özgüven eksikliği ilk sebebi.
Olabilir. Benim cocuklugum sorunlu ve yalniz gecti mesela. Annem korktugu icin beni baska cocuklarla oynamaya disari gondermezdi. Hic arkadasim yoktu hep tek basima oynardim.Ilkokula gittigim zaman annem de yoktu yanimda butun gun tek basima evde babamin isten gelmesini beklerdim. Yani bunun altinda yatan psikolojik etmenler illaki oluyor. Bizim gibi insanlarin sozlu degil ancak yazili hitabeti kuvvetli oluyor. Ve biliyor musunuz bu bana bir arti olarak geri dondu hayatimin bir noktasinda. Bir keresinde cok onemli bir dil sinavi vardi hem sozlu hem yazili. Benimle ayni sinava giren arkadasim tam sinav oncesi "senin Türkcen bile tam degil ki dedi sorun yasiyorsun dedi" soyledigi sey tas gibi oturdu bunun zaten farkindaydim ama bu sekilde konusmasina gerek yoktu. Ardindan sozlu sinava girdik ikimiz birlikte (maalesef ikiserli aliyorlardi) cikista cok heyecan yaptin dedi bana orali olmadim. Bir de yazili sinavimiz vardi kompozisyon gibi onda cok basariliydim. Sonuc olarak sinavda ona fark atmistim. Bu da ona kapak oldu. Insanlarin ne dedigi umrumuzda olmamali herkes mukemmel mi sanki?

TRT Spikeri Tijen Karaş 4 yaşlarındayken falan kekeme oluyor. O yaşlarda uykusunda gördüğü bir kabus yüzünden o çocuk haliyle senelerce, ortaokula kadar konuşma sıkıntısı çekiyor, ortaokula kadar kekeme kalıyor. Ailesi kaç tane doktora göstermiş, doktorlar bile çare bulamayınca düzelirse kendiliğinden düzelir, düzelmezse kalır demişler. Ama Tijen o çocuk haliyle konuşabilmeyi o kadar çok istemiş ki, sürekli ayna karşısına geçip konuşmaya çalışmış, kendince egzersiz yapmış, çok zorlamış kendisini, çok çabalamış. Onun çocukluğunun geçtiği yıllarda da kanal olarak sadece TRT var tabi, hani şu spikerleri mükemmel derecede iyi konuşan TRT. Oraya çıkan spikerleri izleye izleye onlar gibi konuşmayı çok istemiş ve sonunda başarmış. Ve yıllar sonra çeşitli TV kanallarında sunucu olarak çalışmaya başlamış ama hep TRT'ye girmek ve orada haber sunmak istemiş. Çok geçmeden bunu da başarmış demek yalan olur çünkü TRT'de haber sunma işi almak kolay değil. Neyse uzatmayayım, tabi ki bunu da başarmış ve kadın şu an hem spiker hem de eğitmen. Ne eğitmeni? Kendisi gibi sunucu-spiker olmak isteyenlerin eğitmeni. Birçoğumuz onu 15 Temmuz'dan hatırlıyoruz, kadıncağıza kötü bir piyango denk geldi ama sahip olduğu mesleğin arkasında işte bu hikayeler var. Yani şimdi düşünün, 15 yaşından küçük bir kız çocuğu kendi çabasıyla ve azmiyle konuşma sıkıntısını yenebiliyorsa üniversite öğrencisi olan siz neden yenemeyesiniz? Kadın Türkiye'nin farklı farklı şehirlerinde diksiyon seminerleri falan veriyor, sizin yaşadığınız yere gelirse seminerine gitmeyi deneyin hatta yapabilirseniz gidin seminer sonrası yanına, durumunuzu anlatın, tavsiye isteyin. Size mutlaka birşeyler söyler, yardımcı olur, yol gösterir. Aşılamayacak birşey değil sorununuz.

Kızlar kitapla olacak bi durum degil .Farklı birşey bu.Kitap tabiki okunmalı ama bunun çaresi kitap degil.Aşılmasi zorsa mutlaka uzman yardımı şart.İnsanın her anını etkiliyor bizaman sonra
Nedense bende kitapla olacağını düşünmüyorum. Ama bu hafta sınavlarım var hele bir bitsin kitap okumaya başlayacağım. Yine de denemek lazım

Bizim üniversiteye seminere geliyor fakat sadece 1 saat konuşuo gidiyor. Bunun bir işe yarayacağını düşümüyorum ama internetten onun konuşmalarını dinleyebilirim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…