- 27 Aralık 2016
- 137
- 111
- 103
Konuşmam çok zayıf... Bu durumu Nasıl aşabilirim?
Konuşurken bazen kelimeleri 2 defa tekrarlıyorum. Arada da kekemelik oluyor. Ama heyecandan kaynaklı. Normalde kekeme değilim.
Üniversite öğrencisiyim. Sunum yaparken Cümleleri ezberleyip anlatıyorum. Doğaçlama gidemiyorum. Hoca bir şey sorduğunda iki kelimeyi yan yana getiremiyorum. Benim gibi olup üstesinden gelen var mı?
Canim o kekemelik benim kabusumdu.ama ole böle degil coktuKonuşmam çok zayıf... Bu durumu Nasıl aşabilirim?
Konuşurken bazen kelimeleri 2 defa tekrarlıyorum. Arada da kekemelik oluyor. Ama heyecandan kaynaklı. Normalde kekeme değilim.
Üniversite öğrencisiyim. Sunum yaparken Cümleleri ezberleyip anlatıyorum. Doğaçlama gidemiyorum. Hoca bir şey sorduğunda iki kelimeyi yan yana getiremiyorum. Benim gibi olup üstesinden gelen var mı?
Aslında bunu soruyu sorarken söyleyecektim. Benim yakın arkadaşım hiç kitap okumaz ama benden daha iyi konuluyor. Genetik bir şey mi artık neyseKonuyu ben acmisim gibi hissettim. Herkes çok kitap oku demiş ama ben çok fazla kitap okurum. Küçüklüğümden beri çok okurum. Ama ben de aynı şeyden muzdaribim. Hiç kitap okumayan insanlar biliyorum kendilerini çok güzel ifade ediyorlar. Çok güzel konuşuyorlar. Ben bildiğim bir şeyin çok az kısmını karşı tarafa aktarabiliyorum. Biraz insanın fıtratıyla alakalı galiba.
Diksiyon kurslarına gidebilirsinizKonuşmam çok zayıf... Bu durumu Nasıl aşabilirim?
Canım maalesef okul olmuş yarış meydanı.Benim agzimdan kelimeler cikiyr ama bazen oyle bsey oluyorki, 10 kelime bir mantikli cumle etmez.
2 dille buyudugum icin galiba. Ve ingilizceyide ha bire okulda ve hayatta beynimize sokmayi sart bilmis olan bi ulkede yasiyorum. Bazen bende kekeliyorm. Mantiksiz cumleler kuruyorum bol bol yazim hatasiyla.
Kesinlikle katılıyorum sana .Çocukluğun bir dönemlerinde kalan birşeyler tetikliyor bunu.özgüven eksikliği ilk sebebi.Bu bende de var. Oncelikle sorun olarak gördügün bu durumun sebepleri sence neler? Ben kendimde sunu farkettim kafam cok dolu oldugunda, cok yorgun oldugumda ve sorunlarim oldugunda kelimeleri toparlamakta dogru kelimeleri hatirlamakta zorlaniyorum. Saniyorum ki bu sorunu yasayanlar genellikle cok konuskan olmayan cok fazla sosyal olmayan fazla heyecanli kisiler (benim gibi) ayni zaman da ozguven eksikligi de bu durumu tetikliyor. Insanlarla bol bol konusmalisin. Ben de icime kapandigim insanlarla fazla vakit gecirip muhabbet etmedigim zamanlarda teklemeye basliyorum. Bol bol kitap okumaliyiz ve insanlarla muhabbet etmeli farkli ortamlara girmeye kendimizi zorlamaliyiz. En onemlisi kendimize ozguven asilamaliyiz.
Olabilir. Benim cocuklugum sorunlu ve yalniz gecti mesela. Annem korktugu icin beni baska cocuklarla oynamaya disari gondermezdi. Hic arkadasim yoktu hep tek basima oynardim.Ilkokula gittigim zaman annem de yoktu yanimda butun gun tek basima evde babamin isten gelmesini beklerdim. Yani bunun altinda yatan psikolojik etmenler illaki oluyor. Bizim gibi insanlarin sozlu degil ancak yazili hitabeti kuvvetli oluyor. Ve biliyor musunuz bu bana bir arti olarak geri dondu hayatimin bir noktasinda. Bir keresinde cok onemli bir dil sinavi vardi hem sozlu hem yazili. Benimle ayni sinava giren arkadasim tam sinav oncesi "senin Türkcen bile tam degil ki dedi sorun yasiyorsun dedi" soyledigi sey tas gibi oturdu bunun zaten farkindaydim ama bu sekilde konusmasina gerek yoktu. Ardindan sozlu sinava girdik ikimiz birlikte (maalesef ikiserli aliyorlardi) cikista cok heyecan yaptin dedi bana orali olmadim. Bir de yazili sinavimiz vardi kompozisyon gibi onda cok basariliydim. Sonuc olarak sinavda ona fark atmistim. Bu da ona kapak oldu. Insanlarin ne dedigi umrumuzda olmamali herkes mukemmel mi sanki?Kesinlikle katılıyorum sana .Çocukluğun bir dönemlerinde kalan birşeyler tetikliyor bunu.özgüven eksikliği ilk sebebi.
Nedense bende kitapla olacağını düşünmüyorum. Ama bu hafta sınavlarım var hele bir bitsin kitap okumaya başlayacağım. Yine de denemek lazımKızlar kitapla olacak bi durum degil .Farklı birşey bu.Kitap tabiki okunmalı ama bunun çaresi kitap degil.Aşılmasi zorsa mutlaka uzman yardımı şart.İnsanın her anını etkiliyor bizaman sonra
Bizim üniversiteye seminere geliyor fakat sadece 1 saat konuşuo gidiyor. Bunun bir işe yarayacağını düşümüyorum ama internetten onun konuşmalarını dinleyebilirimTRT Spikeri Tijen Karaş 4 yaşlarındayken falan kekeme oluyor. O yaşlarda uykusunda gördüğü bir kabus yüzünden o çocuk haliyle senelerce, ortaokula kadar konuşma sıkıntısı çekiyor, ortaokula kadar kekeme kalıyor. Ailesi kaç tane doktora göstermiş, doktorlar bile çare bulamayınca düzelirse kendiliğinden düzelir, düzelmezse kalır demişler. Ama Tijen o çocuk haliyle konuşabilmeyi o kadar çok istemiş ki, sürekli ayna karşısına geçip konuşmaya çalışmış, kendince egzersiz yapmış, çok zorlamış kendisini, çok çabalamış. Onun çocukluğunun geçtiği yıllarda da kanal olarak sadece TRT var tabi, hani şu spikerleri mükemmel derecede iyi konuşan TRT. Oraya çıkan spikerleri izleye izleye onlar gibi konuşmayı çok istemiş ve sonunda başarmış. Ve yıllar sonra çeşitli TV kanallarında sunucu olarak çalışmaya başlamış ama hep TRT'ye girmek ve orada haber sunmak istemiş. Çok geçmeden bunu da başarmış demek yalan olur çünkü TRT'de haber sunma işi almak kolay değil. Neyse uzatmayayım, tabi ki bunu da başarmış ve kadın şu an hem spiker hem de eğitmen. Ne eğitmeni? Kendisi gibi sunucu-spiker olmak isteyenlerin eğitmeni. Birçoğumuz onu 15 Temmuz'dan hatırlıyoruz, kadıncağıza kötü bir piyango denk geldi ama sahip olduğu mesleğin arkasında işte bu hikayeler var. Yani şimdi düşünün, 15 yaşından küçük bir kız çocuğu kendi çabasıyla ve azmiyle konuşma sıkıntısını yenebiliyorsa üniversite öğrencisi olan siz neden yenemeyesiniz? Kadın Türkiye'nin farklı farklı şehirlerinde diksiyon seminerleri falan veriyor, sizin yaşadığınız yere gelirse seminerine gitmeyi deneyin hatta yapabilirseniz gidin seminer sonrası yanına, durumunuzu anlatın, tavsiye isteyin. Size mutlaka birşeyler söyler, yardımcı olur, yol gösterir. Aşılamayacak birşey değil sorununuz.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?