• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Konuşmayan Nişanlı

Bu işin içine girmemiş ,otizm ile ilgili hiçbir bilgisi olmayan kişi çıkıp "babasına benziyor,suskun bir adam,adam ünv.okuyor hiç otizm li olur mu !?" diyebilir ancak evet olabilir.Otizm bir "sosyal etkileşim kurmada güçlük" sorunudur ve eğer zeka normal ve üstünse genelde duruma uygun duygusal tepkiler verememe ,sınırlı ilgi alanının dışına çıkamamak , insan ilişkilerini başlatıp sürdürmeme şeklinde kendisini gösterir. Adam başka arkadaşları olan, bir şekilde görüştüğü kişiler olan birisi ise sorun yok.Ama tüm gün bilgisayar üzerinde çalışan ,ailesi tarafından her yapacağı söylenen , kendisine yönelik isteklerinden planlarından bahsedemeyen, espri yapma /anlama yeteneği olmayan birisi ise ve "onu olduğu gibi kabul edemeyecekseniz" kardeşiniz bir daha düşünsün derim.

Otizmin ne oldugunu bile bilmiyorlar ya! "Adamin gözleri kirmizi acaba tedavimi oluyor" diye soruyorlar. Sonra gelip bilip bilmeden damga vuruyorlar. Ya konu sahibi bizimle dalga geçiyor yoksa bu kadar bilgisizlik olmaz.

Kk'üne girebiliyorlarsa, gitsinler google amcaya sorsunlar otizmin ne oldugunu. Bosuna "spectrum"da demiyorlar, o kadar genis birsey ki otizm, herkes ayni sekilde tepkide vermiyor, dereceleride var. Otizm olsa dahi ille o kisi ile evlenilmez diyede birsey yok. Gerçekten konuyu nerden tutsam elimde kaliyor

Damadın günlük hayatında nasıl olduğunu ,iş/ sosyal arkadaşları ile iletişim kurmaya istekli olup olmadığını ,aile üyeleri ile birlikteyken nasıl olduğunu gören ,bilen ,sorabikeceğiniz birisi var mı? Bu "hiç konuşmama ve duruma uygun duygularını göstermeme hali" adamın karakteri ise "silik otizmli" olabilir.

Otizmli değil bence düz kazma işte

1 ay sonra bitecek okulu. Zaten yüksek lisans okuyor. Yani mühendislik diploması var.
Yanı sırada part time mühendis olarak çalışıyor.
Kendisi yazılım mühendisi. Yazılım da hiç konuşmadan program yazması yeterli iş vereni için
Yazılımcıların işi bu. Gecesi gündüzüne giriyor. O kadar yorgun oluyorlar ki kimseyle ilgilenecek halleri kalmıyor.
Tabi hepsi böyle değil ama geneli böyle.

Selam kızlar,

Size bir sorum var. Soruyu kız kardeşim için soruyorum. Kendisi sormam için rica etti.

Kardeşim bu senenin başında nişanlandı. Nişan olana kadar damat bey çok nazik davranıyordu. Kardeşim çocuk çok az konuşuyor diyordu ama nazik davrandığı ve kardeşime çok değer verdiği için nişanlandılar. Birbirlerine her anlamda denk kişiler.
Fakat şimdi damat bey mesafeli davranıyormuş. Zaten az konuşuyordu ama "artık bana karşı güzel sözler söylemiyor" diyor. "Kendiliğinden konuşmuyor, ben soru sorunca da tek kelimeyle cevaplıyor" diyor.
Ailecek tanıştık. Damadın babası da neredeyse hiç konuşmuyor. Acaba babasından gördüğü gibi mi davranıyor. İlerde evlenince bu durum nasıl olur? Yine mi böyle mesafeli olur? Diye sorularımız oluştu.

Bir konu daha var. Bu hafta kiralık bir daireye bakmaya gittiler. Kardeşim daireyi çok beğendiğini söylese de oğlan hiç bir yorum yapmamış. Yine konuşmadan susmuş. Bu daireyi oğlan bulmuştu, yani onun tercih etmeyeceği kötü bir durum yok. Daha sonra bizim eve geldiler ve damadın başına bir kaza geldi. Bu kaza kendisini kötü hissedeceği bir olay ama biz ailecek onun mahcup olmaması için elimizden geleni yaptık. Hep farklı konulardan konuştuk ama yinede hep sustu. Sorularımıza hep bilmiyorum diye cevap verdi.
Bu olaydan sonra kardeşimle iyice mesafeli olmuşlar. Kardeşim onunla farklı konular hakkında konuşmak istedikce hiç konuşmayı ilerletmiyormuş

Ben kardeşimin damatla konuşmasını söyledim. Damadın konuşmama durumu kardeşimi rahatsız ettiğini söylesin diyorum.

Sizin görüşleriniz nedir? Tavsiyeleriniz var mı?
Tavsiyem ayrilmasi. Omur gecmez boyle bir insanla.

Az konuşan erkeğe çevremde iki örnek var biri en yakın arkadaşımın eşi ikisi de liseden sınıf arkadaşım lisede, sevgili ve nişanlı iken gayet konuşuyor olarak gördüğümüz çocuk evlendi bir anda bişey oldu yada ev halini öğrenmiş olduk tek yaptığı TV programı ve maç izlemek bizim kız kendi başına balkonda çay içer, eve işten gelir bir neşe ee ne yaptın der aldığı cevap aynı işte, neden hiç muhabbet etmezsin der ne konuşalım da sürekli cevabını alır arkadaşım artık kendimi tanıyamıyorum şen şakrak biriydim enerjimi aldı götürdü böyle olacağını bilsem evlenmezdim der hep.

Bunun zirve modeli de teyzemin kocası evine ailecek gitsek Allah razı olsun Hoşgeldiniz der babama nasılsın işler nasıl bitti. Sonra gidinceye kadar öylece oturur bu yaşıma kadar ben hiç eniştemin arka arkaya 5 cümle sıraladığını bile görmedim 🤷‍♀️

Otizmli değil bence düz kazma işte
Bu da olabilir.

Konuyu açma sebebim farklı bakış açılarından bakmak. Ben olabilir yazınca beni insanları damgalamakla suçlamış biri. Allahım ya.

Yorum için teşekkürler canım. Her farklı bakış açısı benim için önemli. Zaten KKnın amacı birbirimize farklı yerlerden bakmayı öğretmek ❤

Bu konuşmama durumu yapı meselesi olabilir. Çok yakınım olan birisi var ve eşi hiç konuşmuyor duvar gibi. Mesela eve gelir hoşgeldin deriz kafasını sallar sadece. Evde de öyleymiş pek muhabbet etmezmiş. Sinirli, heyecanlı, panik anlar da bile sessiz kalıyor. Bence çok yorucu ve sinir bozucu bir durum çünkü her konuda yorumsuz bir insan... kardeşiniz iyi düşünsün derim
Akrabamiyiz acaba 😁 o çok yakininiz kişi ben ve benim eşım olabilirmi 😳

benim eşim sessizdir. on yıllık evlıyız severek evlendık. bı arkadası bana onun o kahredıcı sessızlığıne nasıl katlanacaksın dıye sormuştu. ılk yıllarımız cok sıkıntılı gectı . hıc konusmaz. duvarlara bakarsın evde. sorarsan bı kelımeyle cevap verır o da ısıne gelırse. bazen hıc cevap da vermezdi. kavga edınce de çok sınırlenırdı bağırırdı. valla ben çok bunaldım o zamanlarda. boşanmaları fılan dusundum. ama zamanla duzeldi. sımdı de susmuyor. :halay: :halay: :halay:

eger sevgısınden emınse ( kı bence kımse olamaz) bı on sene katlanacaksa bekli duzelme ıhtımali olur.

çıt çıkarmadan duvarlara bakmak ınsanı delirtiyor. yol yakınken dönsün derim. ha ben pişman mıyım yok değilim. çok daha farklı sıkıntılar atlattık. sadece hiç bulaşmasın dıyorum.

Icimden geldigi gibi konuşamadığım, şeffafca her konuda icimi dokemeyecegim bir adamla evlenmek istemezdim.
Mesela bazi erkekler tanisalim.diyor ama hep soru soruyorlar hic sohbet muhabbet yok soru cevap olunca kendimi sorguda gibi hissediyorum. Halbuki tanimak isteyen kullanılan kelimelerden soyleyemediklerini bile okur.
Evlilik eskilerin deyimiyle muhabbetle surermis yani iletisim olmayan beraberlik olmaz olamaz.

Back
X