Kötülükler, olumsuzluklar hep iyilerin mi başına geliyor?

Dilhun1

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
11 Ağustos 2021
803
1.196
63
42
Merhaba herkese,

Hani denir ya "iyiler erken ölür" veya "iyiler kaybeder", "iyilerin başına kötü birşey gelir" gibi gibi...Gerçekten sanki bu sözlerin doğruluğunu kanıtlayacak şeyler yaşadım, yaşıyorum...Çok sevdiğim, güler yüzlü, tatlı bir arkadaşım 1 haftalıkken oğlunu kaybetti. Bebek doğum anomalisine sahipti zaten. O arkadaşıma çok üzülmüştüm çünkü dünya tatlısı biriydi ve haketmiyordu diye düşündüm. Ondan bir-iki sene sonra yine çok sevdiğim başka bir arkadaşım eşini kaybetti. 7 yaşındaki oğlu ile başbaşa kaldı...Derken ben de iki sene önce canım, dünya iyisi, kalbi melek gibi olan kızkardeşimi kaybettim. Sadece kızkardeşimi de değil, yeğenlerimiz de kocası tarafından gösterilmediği için onları da göremiyoruz. Aile olarak kimseye kötülüğümüz dokunmadı, kendi halinde olan insanlardık. Hatta tam tersine merhamet duygum çoktur. Filmlerde kötü insanların bile ölümüne üzülürüm o derece...Yine geçen gün işyerinden mülayim, kendi halinde olan, yüzünden saflık akan bir çalışanın eşinin kanser hastası olduğunu öğrendim. Artık iyilerin hep yaşam savaşını kaybettiği tezine inanır oldum. Bir idarecim var. O kadar korkunç biri ki, yaptığı eziyetlerin haddi hesabı yok. Çoğu kişi tarafından da sevilmez. Ama görün ki tırnağına bir taş bile değmedi bugüne kadar. Sağlığı, rahatı yerinde, maddi durumu çok iyi.. Gerçekten böylesi gücüme gidiyor. Bakıyorsunuz savaş emrini vermiş, yaşı geçmiş birçok dünya lideri güllük gülistanlık yaşıyor. Bir gece ansızın kalp krizide mi geçirmez bunlar? ya da tesadüfen kayıp düşerek bir yerlerini incitmezler mi hiç? Yaşam bu kadar mı iyi davranıyor onlara?..Gece gece bunları düşünüverdim, saçma veya değil....

Kime göre iyi kime göre kötü? Birinin çok iyi gördüğü bir insan bir başkasına çok kötülük etmiş olabilir. Ben inancım çerçevesinde bakıyorum yaşananlara yaşadıklarıma, sürekli mutlu dertsiz olsam üzülürdüm çünkü benim inancım gereği başıma bir musibet geliyorsa Rabbim beni sınıyor demektir.
Kötü insanlar bu dünyada sıkıntı çekmesin benim için dert değil ilahi mahkemede hesap verecekler. İyilik her zaman kazanır ya bu dünyada ya öbür dünyada.

Kime göre iyi kime göre kötü? Birinin çok iyi gördüğü bir insan bir başkasına çok kötülük etmiş olabilir.
Aynen öyle. Bu konudaki enişte mesela kötü biri gibi gösterilmiş..çünkü çocukları ananeye dedeye göstermiyor.
E kötü biri ama gencecik eşi vefat etmiş, çocuklarıyla bri başına kalakalmis adamcağız.
Demek ki kötü insanların da başına kötü seyler gelebiliyor

İşte herkes kendi penceresinden bakıyor kimse de yoğurdum ekşi demiyor kolay kolay. Yani enişte kötüyse eşi vefat etmiş aynen bu durum da onun da başına kötü bir durum gelmiş. Genel geçer doğrular elbette var ama onun dışında iyilik kötülük göreceli kavramlar.

Kötülerin de başına kötü şeyler geliyor ama kötü kişinin başına gelenler bizi tatmin etmediği için onları hep dört ayak üstüne düşen şanslı kişiler sanıyoruz.
Konuya değil konu başlığına yorum yaptım.

Son düzenleme:
Kötü demeyelim de gamsız, çıkarcı insanlar fiziken düşmüyorlar. Keyifleri yerinde olduğundan da pozitif şeyleri kendilerine çekiyorlar bence. Yakınını kaybettiği halde akşam yas çıkışı kebapçıya gidenleri çok gördüm. Adama dert değmiyor yani.

Öte yandan dünya liderlerini kendi kendilerine başa geçmiyorlar. Savaş içindeki ülke düzgün yönetilememenin bedelini ödüyor aslında. Kurunun yanında yaş da yanar misali seçmeyenler de nasiplenir, ebeveynlerin hatalarını çocuklar da öder. Çocunluk hata yaparken susan da bedel öder. Susmazsan sen ödersin ama çocukların insanca yaşar.

İlahi adalete çok inanırım, her şeyin zamanı var. Ancak herkesin de ahı tutmaz. Herkes kalbim temiz diyor ama bakalım gerçekten öyle mi? Bir de kader ve nasip var. İnsana bazen zorlamanın faydasız olduğunu öğretir.

Bazı kötü dediğim insanın bir başkasına çok büyük iyilik yaptığını da çok gördüm. Belki onun yüzü suyu hürmetine şansı yaver gidiyordur.
Ya bir de iyi ve saf insanların bazısı cidden yaşamayı bilmiyor. Bir örnek vereyim;

Bizim bir tanıdığımız kadın (şimdi rahmetli oldu.) Üç kuruşun hesabını yapardı. Millete eli açık çok yardım yapar ama kendine çok cimriydi. Malını mülkünü kendi bilmiyodur tam o kadar zenginlerdi. Oğlu gitti onun istemediği olmayacak bir kızı aldı. Her gün dert yanıyordu çok para harcıyor, geziyor, yedi sülalesini besliyoruz diye. E ablacım sen yemeyi bilmiyosan hayatında para görmemiş gelinin çatır çatır yer. Zaten kadın da rahmetli oldu. Şimdi millet sefasını sürüyor malın mülkün. Bazı şeyler iyilik değil saflık bence.

Daha ne yaşadığımızı bilmeden yorum yapmışsınız. Daha burada bahsettiğim yaşadıklarımızın çeyreği değil...Lütfen bilmeden yorum yapmayın. Bazı insanlar evet kötüdür ve hiç değişmez..

Polyanna içeren yorumlar olmuş kime göre neye göre kötü diye...O zaman Hitler kime göre kötüydü peki? Niye haksızlık yapıyoruz o zaman ona?
Genel olarak bir kötü tanımı vardır ve bazı insanlar böyledir. Düzenbaz, yalancı, sahtekar, kurnaz...Yok mu böyle insanlar? Bu insanlar için neye göre kime göre kötü mü diyelim? Yapmayın Allahaşkına...Felsefe yapmıyorum burada iyi-kötü kavramını tartışalım diye..

Böyle çıkarımlarda bulunmak için dünyadaki tüm insanların başına gelen iyi ve kötü olayları tespit etmeniz ve istatistiksel olarak veriye dokmeniz lazım. Patronun hiçbir kötü şey yaşamadığına emin misiniz, o kadar özelini biliyor olamazsınız. Kaldı ki bir insan gerçekten kötüyse, zaten başına gelebilecek en büyük felaket gelmiştir. Allah'in rızasından uzak düşmek felaketten kötü.
Ayrıca iyi insanların başına gelen tüm olumsuzluklar onların hatalarına kefarettir. Yani ayağınıza batan diken bile bir lekenizin silinmesine vesile olabilir. İyilerin başına kötü şeyler gelir demek yerine bakış açınızı degistirip söyle düşünün: iyiler , iyilikleri sayesinde bu dünyada temizleniyor ve ahirete daha az yükle çıkıyor. Kuranı Kerimde de şöyle buyurulur: onların lüks içindeki hayatları sizi aldatmasın. Onlara kısa bir süre verilir ve sonra yaptıkları işlerle birlikte topluca ateşe girerler.
Tam cümleyi hatırlamıyorum bunun gibi bir cumleydi.
Mesela Hz Eyüp sabır örneğidir, ailesini kaybetmiş, vücudu yedi yıl yara bere içindeymiş, bulaşır diye dislamislar, yedi sene mabedine kapanmış. Vücudunda kurtlar dolaşmaya başlamis. Ta ki " Allah'im bana bir dert dokundu, artık dilime kadar yayıldı, adını zikredemeyecek duruma geldim, şifayı veren sensin" deyince tüm sıkıntıları geçmeye başlıyor.
Yani motivasyonunuzu olumsuz bakış açısıyla düşürmeyin. Bakış açınızı değiştirir, her şeyin bir hikmeti, sebebi olduğunu fark ederseniz tat almaya başlarsınız.

Herkese güzel dileklerde bulunuyorsunuz her zaman. Allah sizin de kalbinizi en kısa zamanda ferahlatsin inşallah

Dünyaya geliş amacımız lay lay lom değil zaten. Yaratım aşamasında ruh varlığı ihtiyacı olan yaşamı ruhsal rehberleriyle birlikte seçer (duygudan uzak, sadece ruhsal ihtiyaçlar) Amaç mükemmel insana ulaşmak. Dolayısıyla da, insanlar seçtikleri, deneyim kazanmak istedikleri olayları yaşadıklarında bizim kul olarak acı çekmemiz doğru değil. 5 satırda anlatılacak bir konu değil ve çok derin. Yanlış anlamaya neden olmak istemiyorum.

Bence çok mantikli bir soru sordum. Madem hep iyilerin başına kötü şeyler geliyor kötüler hep mutlu o zaman nasıl kötü enişteniz biricik eşini genç yaşta kaybetti,küçücük çocuklariyla yalnız kaldı?
Bir de 5 sayfa boyunca o kadar negatifsiniz ki bu negatiflikle olumlu şeyler yaşamanız zaten çok zor. Evrene yaydigimiz enerjilerin hayatımıza etkisi hakkında okuma yapmanızı öneririm.
Ve son olarak kendinizi neye göre çok iyi insan olarak tanımıyorsunuz ki? Belki bahsettiğiniz patronunuz size göre cadı ama onu seven kocasına göre melek, ailesine göre hayırlı evlat.
Ya da siz kendinize ve ailenize göre çok iyi niyetli,kalbi temiz bir insansınız ama etrafınızdaki insanlar arkanızdan kötü konuşuyor, onlara göre negatif-mod düşüren- belki kötü birisiniz. Hangimiz melegiz ki yani? İnsanlar keskin bir şekilde iyi-kotu olarak ikiye ayrılmiyor. Ve her insanın başına her an her şey gelebiliyor.
Hitler gibi genel geçer kötüler demişsiniz . Hitler daha ortaokul cagindayken babasını kaybetmiş, büyük hastalık atlatmış,daha 20 olmadan annesini kaybetmiş.en son da hayatına bir sığınakta son vermiş.
Yani bu adam mı 'kotuler her zaman mutlu,ayaklarına taş degmiyor' diye örnek verdiğiniz adam. Üstelik hayatı boyunca iktidarsız olduğuna dair de araştırmalar var. Ziyan sefil bir hayat yani :)
Kötülük etmiş, kötülük bulmuş.
İnsan hayatı böyledir,bazen mutlu olursun, bazen mutsuz, bazı şeylere kolay kavuşursun bazı şeylere ne kadar çaba da versen ulasamazsin, bazen her şey güzel gider, bazen ummadık bir şey çıkar hayatın altüst olabilir. Kaza,bela,hastalık, mutluluk, ölüm,doğum...hepsi biz insanlar icin

Allah in imtihanı bunlar.Namaza davet ediyor aslında bizi.2 sene önce annem kaybettim.Nisanlandim nikahim oldu eşimin ailesi eşimle problemliyim.İsyerinde tehdit şantaj gördüm.Babam var iyidir ama otoriterdir.Tek çocuğum kardeşimi çok küçükken kaybettim

Farklı yorumlar geldi herkesten, teşekkür ederim konuya ilgi duyup olumlu-olumsuz yazan herkese. Elbette hepimizin aynı fikirde olması beklenemez...Kimimiz inanç penceresinden konuya baktı, kimimiz iyi-kötü kavramlarını tartıştı, kimimiz hayatından örnekler verdi, kimimiz herşeyi bilmemizin mümkün olmadığını kötülerin de başlarına olumsuzluklar geldiğini söyledi. Zaten ben yüzde yüz olan bilimsel bir sonuçtan bahsetmedim. Hayatımda karşılaştığım ve genelleme yaptığım bir durumdan bahsettim sadece. Saçma bir düşünce de olabilir diye de belirtmiştim ayrıca. Bu arada kötü ve kötülük kavramı hakkındaki düşüncelerim aynı...Bazı insanlar gerçekten kötüdür. Kalbi kötüdür, merhameti ve empati duygusu azdır, başkalarına, doğaya, hayvana zarar verir. Evladına eşine iyi olması birşey değiştirmez.
İyi insanlara gelince ya da genel olarak zararsız insanlar diyelim. Çünkü "iyi" kavramı da kime göre, neye göre diye eleştiri alır şimdi. Bu tür insanlar başkalarının haklarını kendilerinden daha önde tutarlar, kendilerini ikinci plana atan naif insanlardır. Başkasına çabuk kandığı için belki de onlardan daha fazla zarar görür. Kendine dikkat etmediği için de (çünkü kendini arka plana atıyor, başkaları için fedakarca davranıyor) sağlık sorunlarını daha az önemsiyor ve daha çok hastalanıyor olabilirler. Merhamet, empati ve ince düşünce daha fazla olduğu için başkalarını incitmekten korkar ve bunu stres haline getirebilir mesela..Veya yaşamdaki sorunlara karşı savunma mekanizması daha az gelişmiştir. Bunlar benim düşüncelerim...
Herkese iyi geceler dilerim....

Aşırı dogru nerde geçimsiz bencil huysuz mızmız insan varsa asla yaşlanmıyo. Dul kalan yaşlılara dikkat edin. Herkese karsı iyi niyetli olan düşünceli birey ölmüştür ama gamsız geçimsiz olan hayattadır. Etrafıma bakıyorum ve aynen öyle. Gerçekten insanı yaşlandıran stres dert hep

Zaten herseyin basi stres. Kanser bile stresten oluyor..gercekten stressiz yasamayi cok isterdim ben.. bazi insanlar gamsizdir ya.. oyle olabilsek keske

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…