KPSS Matematik Soru çözüm sayfası

Öncelikle olayın mantığını doğru yakalamak gerekir.
Hasan 1.gün x kadar soru çözüyorsa , 2.gün hem x kadar hemde 2 katı kadar fazlasını çözüyor yani 2.gün x+2x kadar çözer.
Bu mantikta devam edersek ;
1.gün = x
2.gün = x + 2x
3.gün = 3x + 6x
4.gün = 9x + 18x
Toplamda 640 soru vardı ; 640 / 40x = 16 yani x= 16
3.gün = 9.x yani 9.16=144

yok aynı mantıkla başka soru yapayım dedim yine olmadı bir saat uğraşıyorum

her gün bir önceki okuduğu sayfa sayısının 2 katından 4 eksik sayfa okuyan bir öğrenci 4 günde 406 sayfalık bir kitabı bitiriyor.
öğrenci 3.gün kaç sayfa kitap okumuştur?

cevap 108

1.Gün : x okursa ; ikinci gün bunun 2 katından 4 eksik yani ; 2x-4

2.Gün : 2x-4 ; üçüncü gün bunun 2 katından 4 eksik yani ; 2(2x-4)-4 = 4x-12

3.Gün : 4x -12 ; 4. gün bunun 2 katından 4 eksik yani ; 2(4x-12)-4 = 8x -28

4.Gün : 8x-28

4 Gün toplamda : x + 2x - 4 + 4x -12 + 8x-28 = 15x - 44 buda eşittir 406

15x - 44 = 406
15x=450
x=30

3.Günü soruyor bize yani 4x-12 yi soruyor , x 30 olduğuna göre , 4*30-12 = 120-12=108

hım şimdi anladım canım ben bu 2x-2 leri paranteze almamıştım ondan yapamamışım. çok sağol ya Allahım başını ağrıtmasın. iyi akşamlar.

bende böyle bir konu arıyordum matematigi çok severim ama tek problemleri yapamıyorum nedense yaş sayı kesir hariç digerleirni anlayamıom bi türlü şuandada yüzdelere ugraşıyorum hala devam ediyonmu acep cevaplandırmaya :)

bir lokantada her masaya 5er bardak bırakıldığında 10 bardak artıyor her masaya 7şer bardak bırakıldığında ise bir masaya 4 bardak kalıyor ve bir tane masa da bardaksız kalıyor.
Her masada 4 kişi olduğuna göre , bu lokantada kaç kişi vardır?

bu soruyu yapamadım yardımcı olursanız sevinirim:) cevap:40 mış

masa sayısı x olsun
bardak sayısı = 5x+10 =7(x-2)+4 -->4 bardak olan masayı da boş kabul edip 2 masa boş diyip x ten 2 çıkardım diğer 4 bardağı da sonradan ekledim
5x+10=7x-14+4
2x=20
x=10 tane masa varmış her masada da 4 kişi varsa

kişi sayısı = 10*4=40

o zaman soruyorum :)

sevgi'nin 4 yıl sonraki yaşı melih'in bugünkü yaşının 3 katıdır.melih'in 2 yıl sonraki yaşının 2 katı sevginin bugünkü yaşıdır.buna göre sevgi ile melih in yaşları farkı kaçtır ?
şimdiden tşk.

o zaman soruyorum :)

sevgi'nin 4 yıl sonraki yaşı melih'in bugünkü yaşının 3 katıdır.melih'in 2 yıl sonraki yaşının 2 katı sevginin bugünkü yaşıdır.buna göre sevgi ile melih in yaşları farkı kaçtır ?
şimdiden tşk.

Merhaba kolay gelsin:)

Melih'in bugünkü yaşına (x) dersek, 3 kattan ötürü, Sevgi'nin 4 yıl sonraki yaşı (3x) olur. Melih'in 2 yıl sonraki yaşı(yani x+2)'nin 2 katı, Sevgi'nin bugünkü yaşı (2x+4). Tablo yapiyim iyisi mi.

-------------Sevgi-----Melih
Bugün-----2x+4--------x
2yıl s.-------------------x+2
4yıl s.-------3x-------------

Bunu gördükten sonra,
(2x+4)+4=3x ise,
x=8

Buradan Melih'in bugünkü yaşı 8, Sevgi'nin bugünkü yaşı 20 olur.
Yaş farkı 12'dir.

merhaba arkadaşlatr bende yardımcı olabilirim matematik üzerine master yapıyorum son dönemim ama bazı nedenlerden dolayı bitmeyebilir(hocam hamile gelemiyor) hayırlısı olsun

gben
g.g.g. teşekkürler.... Allah razı olsun...aslında yaş problemlerinde zorlanmıyorum ama yapamadığım sorular oluyor bir tane daha

üstün ile özdemir in 3 yıl sonraki yaşları toplamı 3 yıl önceki yaşlarının farkının 14 katıdır.üstün 8 yaşındayken özdemir 4 yaşında ise özdemir in bugünkü yaşı kaçtır ?

bide bu var ...üç kardeşin yaşları toplamı 49 ,büyük kardeşi ile küçük kardeşin yaşları farkı 9 dur.ortanca kardeş büyük kardeşin yaşına geldiğinde üç kardeşin yaşları toplamı 64 olduguna göre küçük kardeşin bugünkü yaşı kaçtır ?

ilk soruda üstünün yaşı ü olsun özdemirinki de ö
3 yıl sonra dediği için her ikisinin yaşı da 3 artar toplamda 6 artar
yaşlar farkı da hiç bi zaman değişmez ve üstün 8 özdemir 4 aşında olduğuna göre de yaşlar farkı her zaman 4 tür. O zaman denklemi şöyle olur:
ü+ö+6 = 14*(ü-ö)
ü+ö=14*4-6=56-6 = 50
ö=ü+4 özdemir üstünden 4 yaş büyük olduğu için bu denklemi de yazabiliriz
---------------------------
ü+ö=50
ö-ü=4
+-----------------
2ö=54
ö=27

üç kardeşin yaşları toplamı 49 ,büyük kardeşi ile küçük kardeşin yaşları farkı 9 dur.ortanca kardeş büyük kardeşin yaşına geldiğinde üç kardeşin yaşları toplamı 64 olduguna göre küçük kardeşin bugünkü yaşı kaçtır ?

[TABLE="class: grid, width: 500, align: center"]
[TR]
[TD]Küçük[/TD]
[TD]Ortanca[/TD]
[TD]Büyük[/TD]
[TD]toplam[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]x[/TD]
[TD]y[/TD]
[TD]x+9[/TD]
[TD]49[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]2x-y+9[/TD]
[TD]x+9[/TD]
[TD]2x-y+18=[/TD]
[TD]64[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]BirinciDenklemden
2x+y+9=49
2x+y=40[/TD]
[TD]İkinci Denklemden
5x-2y+36=64
5x-2y=28[/TD]
[TD]İki Denklemi Kullanarak
4x+2y=80
5x-2y=28
-------------
9x=108
x=12
y=16[/TD]
[TD]SONUÇ
Küçük kardeş 12 yaşında imiş[/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

çok tşk nergis son soru karışıkdı zor anladım neyseki yaş problerini bitirdim geldik yüzde ye ya ben nasıl anlıcam yüzde problerini bi öneriniz varmı sayı kesir yaş daha kolay geliyo bana gerisi yalan :)napcam bilmiyorum

Bol bol çözümlü soru çöz yapamadığın soruların çözümlerini incele etrafta sorabileceğin birileri varsa çözemediklerini onlara anlattır sonra anladın mı diye çözüme bakmadan kendin başkasına anlatır şekilde soruları tekrar çöz

sorulan soruları çözen arkadaşlar çok güzel ve anlaşılır şekilde çözüyo yüreğinize sağlık.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…