- 12 Ekim 2017
- 5.270
- 17.390
- 248
- Konu Sahibi Perfect0123
-
Yok artıkDeme öyle hanmadiii, motivasyon öyle bir anda gidiveren birşey işte
Yillaaaaaaaaar önce Arap bir erkek arkadaşım vardı, onun Türkçesi çok iyi olmadığından ben İngilizce konuşmaya çalışırdım, hem fırsattan istifade dilim gelişsin, diye.
Bir gün bana dedi ki:
' ah alby (kalbim) senin Türkçe'ni çok seviyorum, (başkaları gibi değil) nasıl da duru konusuyorsun, Arapçana bayilorum, bıcır bıcır konuşuyorsun. Ama kusura bakma da Alby, kamyoncu Kürtler gibi İngilizce konuşuyorsun, lov ne demek?'
Bir de kahkaha patlattı
O an ben de güldüm ettim ama bu cümle beni öyle etkiledi ki bir daha turiste 'left-right' dicek ozguvenim kalmadı. Yillarca bilsem bile konuşamadım, bu cümleyi üstümden çok zor attım.
Dil böyle birşey yaa...(bence)
ben zaten birine yapılan lütuf anlamında değil, insanın kendisi için söyledim. ben kuranı öğrenecek olsam ki unutmuş olsam da öğrenmiştim, gider önce türkçesini okurdum. konu sahibi de umarım öyle yapmıştır. anlamı değişiyor demişsiniz. zaten bu insanlar arapça öğrenmiyolar. arapça bişeyleri okumayı öğreniyolar sadece. bu durumda anlamını anlayacak olan da Allahtır. onda da anlamı değişiyor demek garip kaçıyor.Kuranı öğrenmek birine yaptığınız bi lütuf değil ki yok normalini öğrendikte mahreçlisi kaldı diyebilinsin.Zaten öyle okunması gerekiyor anlam değişiyor diğer türlü.İsteyen okusun öğrensin isteyen öğrenmesin pazarlık eder gibi şöyle olsa nolur böyle olsa nolur denecek bi konu değil.
Canim ben demiyorum. Ilahiyat profosörleri diyor. Istersen google a "tecvid ve mahrecin kurandaki onemi" yaz, ordan okuCanım anlamı değişiyorsa namazda falan da okumayalim o zaman. Olur mu öyle şey.
Zaten anlam bozuluyorsa namazın bozulur. İnternete yazarsan açıklamaları var ama dine girdiği için burda anlatamıyorumCanım anlamı değişiyorsa namazda falan da okumayalim o zaman. Olur mu öyle şey.
:) Bir yerde aynı şey.
Hem ben de "Hocan hamile kadını üzmeye utanmıyor mu, boşuna mı maaş alıyor, vay kendini bilmez kadın, BİMER'e şikayet et" demedim ki, sadece onu anladığımi belirttim
Dil öğrenme sürecinde motivasyon en önemli unsurdur. Yani kelimeyi anlayamazsanız,çaba gosterirsiniz- mantığı anlayamazsınız, kendinizi zorlarsiniz...ama motivasyon kaybı yaşandığında insan bildiğini de unutacak bir hale gelir.
İngilizce örneğinde mesela. Bir grup telaffuzunuza güldüğünde kişide bir utangaçlik peydah oluyor, Türkiye'deki 'anliyorum ama konuşamıyorum' cümlesinin bu kadar yaygın olmasının sebebi de bu bence. İnsan liseden mezun olana kadar 9 sene aynı dili öğrenmişken nasıl konuşamaz yoksa?
Konu sahibi kendince heveslenmiş, hamile haliyle kendince fedakarlık göstererek motive olmuş bir şekilde kursa gidiyor ve hocasi tarafından yaptığı beğenilmeyince hevesi kırılıyor.
Ben de onu anladığımi belirtmek istedim sadece :)
Yüksek ihtimalle konuyu hocayla ilgili akıl almak icin değil de sadece paylaşmak , rahatlamak için açtı :)
Bir kere tecvid değil mahreçli okumanı istemiştir. 2 aylık öğrenciye kimse tecvid öğretmez ben de yeni başladım, kendi kendime çalışıyorum üstelik. Arapçada sesler vardır, bizdeki gibi harf yoktur. Mahreçli okunmayınca da anlam değişiyor. Stresten A yerine E demiyosak bunu da o şekilde düzgün yapmalıyız. Bilmeyen arkadaşlara da açıklama babında şöyle söyleyeyim arapça da üç tane ses var ha-hı-he, bizdeki sadece tek bir harf bunu karşılıyor o da "h". Ama aslında bunlar ses, ha- boğazın ortasından çıkarılan ses. hı- boğazın ağza en yakın olan kısmı yani boğazın üstünden çıkarılan ses. He- boğazın dibinden okunur ve anlamları değiştirir. O yüzden mahreçsiz okumak tamamen yanlış okuma oluyor.
Ben Fransizca kursuna gidiyordum hocam Fransizdi ve BOYLE TELAFFUZ OLMAZ YANLIS SOYLUYORSUNUZ diye surekli kizardi. Bence bu durustluk cok onemli sonucta mesela Ingilizce telaffuzu hic yapamayan insanlar var bu ulkede, sebebi ogretmenlerin gramere onem verip speaking ve listeningi umursamamasi. Hocanizi takdir ettim.Mrb arkadaslar! Ben 2 aydir kuran kursuna gidiyorum sifirdan ogreniyorum. iyi guzel de dun kuranin ilk sayfalarindan hoca bana ders vermisti benden yasca buyuk bayana beni calistirmasini soyledi ben onun yardimiyla okumaya calisiyorum
Sira bana geldi ben 2 ayeti sesli sekilde okudum ki benim icin buyuk birsey bu,cunku daha yeni ogreniyoruz. Hocamiz tecvidli okumamizi istiyor tam kendi okudugu gibi...
Normalde tecvidli okumaya calisirim bugun stresten tecvidsiz okudum. Biraz hizli okudugumun da farkindayim.Bittikten sonra hoca gazete okur gibi okuma dedi. Beni calistiran kisiye okuyor gazete okur gibi okumasin dedi . Oyle bir laf mi soylemesi gerekirdi?
kursa gidiyorum o hoca kurani okumami gazeteye benzetiyor benim cabalarim benim emegim tabiki hocaya bir faydam yok
Hocaya karsi da hic bir laf demedim zaten sustum. Ögrenicem insaAllah
Size demek istedigim sey gazeteye benzetmesi cok yanlis ve herkesin icinde oyle demesi
Aynen katılıyorum.Eskiden hocalar ne kadar iyi ne kadar hoşgörülüydü. Zamanında ben de gitmiştim ve pek beceremiyordum okumayı ama -yaşıyorsa allah uzun ömür versin öldüyse de gani gani rahmet eylesin-hocamız o kadar naifçe ikaz ederdi ki sırf mahçup olmayayım diye gece gündüz çalışırdım.
Şimdiki hocalar işin manevi kısmını unutup tamamen iş gözüyle bakıyorlar ve bu da o uhrevi ortamı bozuyor.
Belki de siz daha çok çabalayın diye öyle söylemiştir hiç canını sıkma ve çalışmaya daha da iyi olmaya devam edinMrb arkadaslar! Ben 2 aydir kuran kursuna gidiyorum sifirdan ogreniyorum. iyi guzel de dun kuranin ilk sayfalarindan hoca bana ders vermisti benden yasca buyuk bayana beni calistirmasini soyledi ben onun yardimiyla okumaya calisiyorum
Sira bana geldi ben 2 ayeti sesli sekilde okudum ki benim icin buyuk birsey bu,cunku daha yeni ogreniyoruz. Hocamiz tecvidli okumamizi istiyor tam kendi okudugu gibi...
Normalde tecvidli okumaya calisirim bugun stresten tecvidsiz okudum. Biraz hizli okudugumun da farkindayim.Bittikten sonra hoca gazete okur gibi okuma dedi. Beni calistiran kisiye okuyor gazete okur gibi okumasin dedi . Oyle bir laf mi soylemesi gerekirdi?
kursa gidiyorum o hoca kurani okumami gazeteye benzetiyor benim cabalarim benim emegim tabiki hocaya bir faydam yok
Size demek istedigim sey gazeteye benzetmesi cok yanlis ve herkesin icinde oyle demesi
Mrb arkadaslar! Ben 2 aydir kuran kursuna gidiyorum sifirdan ogreniyorum. iyi guzel de dun kuranin ilk sayfalarindan hoca bana ders vermisti benden yasca buyuk bayana beni calistirmasini soyledi ben onun yardimiyla okumaya calisiyorum
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?