KYK borcu kararsızlığı

Ölü taklidi yaptım :)))
2014te ödemesi başladı, 2021de toplu halde ödedim. Herhangi bir işlem yapmadım asla

Benim de senin yıllarla aynı sayılır. Ben 2014te ödemeye başlayacaktım. 2016 sonunda aftan yararlanıp yapılandırıp yine ödemeyi unuttum.
2021de yine aftan yararlandım ve ödüyorum bu sefer.
Hiç erteleme yapmadım, sorun da yaşamadım.
Ama çevremde beşinci senesinden hesabına haciz yiyen de var, neredeyse 20 senedir bir şey olmayan da.
Şans biraz heralde.

benim 2018de başlıyordu ödemesi, başladı da. öncelikle size hiçbir şekilde bilgi vermiyorlar, haber verilmiyor yani ödemeniz lazım gibisinden. çoğu insan başlamadı sanar bu yüzden aslında ödemesi başlayan borcunu.

ben 2016da mezun oldum, 2 sene fırsat veriyorlar ama o 2 senede borcumu arttırdılar mesela. sistemde görünen herhangi bir faiz yoktu ama ana para 11 bin, yıl içinde krediyi öderken yaptıkları zamlarla borcum toplam 13 bin falan olmuştu. 2 seneyi de ekleyince 15 bine yakın saçma bişey oldu. ona dikkat edin, o 2 seneyi araya fark eklemeden almıyorlar. aldığın ana paradan daha fazlasını ana para olarak almak istiyorlar. faiz konusuna girmeyeceğim hiç o başka bişey. ödeme zamanı gelip de ödemeyince faiz işler. ben 2018 nisanda işe girmiştim, 2018 ekimde kyk geri ödeme zamanım başladı, o günden beri 350 civarı her ay ödüyorum. ilk zamanlar bana da çok dokundu o para her ay ama şimdi çerez parası gibi geliyor maaş arttığı için, enflasyon yüzünden vs. para değersizleşiyor çünkü.

2022 yaz sonu gibi bitecek çok şükür. 5 bin falan kaldı sanırım benim, istesem toplu da öderim ama enflasyon nedeniyle taksitler halinde ödemeye devam edeceğim.

sana tavsiyem çok iyi şekilde araştır, farkına varmadan bindiriyorlar bişeyler. kendilerine göre ana parayı zaten her türlü ödetiyor devlet, faizleri siliyorlar af zamanı vs. her türlü alacak o parayı yani. şu an işin olmadığı için erteleme yapabilirsin ama onun da karşılığında borcuna bir miktar ekliyorlar.

yok icralık olmuşlar, maaşlarına hesaplarına bloke konmuş da öyle ödemişler kyk'yı vs millete de çok bakma, herkes bişey yazıyor. insanın icralık olması, hesaplarına el konulması, o duruma düşmek çok acı verici. ve böyle şeyler gerçekten oluyor. o yüzden imkanların doğrultusunda bir işe girdiğinde yavaş yavaş ödersin.

işlenen faiz miktarını, yüzdesini falan hiç bilmiyorum ama günlük işlenir dikkat et.

keşke herkese adaletli davranılsa da öğrenciye verilen paranın geri ödemesi hiç olmasa ama o konulara hiç girmeyelim, buralar karışır.

ha bu arada bir ekleme yapayım, benim bir akrabam çok uzun süre mezun olamadı okulundan ve kyk'sı başlıyor muydu neydi valla bir süre var sanırım onu geçmiş. kağıt göndermişlerdi. o da gitti konuştu sanırım vergi dairesi ile mi konuştu tam emin değilim. oradaki memur şey demiş, fazla korkmana gerek yok af çıkar faiz silinir ama bankada para falan tutma demiş mesela. ama çok stres olmuştu.

Ben yıllar önce kyk’ya dilekçe yazarak ertelemiştim. Ama yılbaşı civarıydı bi süresi vardı vs. Çok minik 6-7 lira gibi bi faizle bir sene ertelenmişti. Ama dediğim gibi çok eskiden, şu an sistem değişmiş midir bilmiyorum.

Evet işte bundan soruyorum bende rastgele kişiye göre yapılıyor sanırım.

Bu KYK borcu meselelerini hiç anlamıyorum çünkü almadım ama alırken uça uça alınan borçların imkan varken de aynı şevkle ödenmesi taraftarıyım.
İşsiz olduğunuza göre erteleyin, aileniz destek olacaksa ufaktan ödemelere başlayın.

Mezuniyet üstünden 4 sene sonra PTT ile bir tebligat yapılmıştı.

Evet dediğiniz gibi keşke herkese adaletli olsalar. Günü gelmesine rağmen ödemesi başlamayanlar bile var bu yüzden bende tereddüt ettim. Ertelerim büyük ihtimalle zaten ertelemeden ödemem başlarsa yine faiz isleyecek. Bir sene içerisinde işe gidebilirsem en azından bir sene sonraya kadar toplu ödeme yapabilirim diye düşünüyorum. Şimdi ise girer girmez sigorta başlayınca ödemek istemiyorum. Verdiğiniz bilgiler için de çok teşekkür ederim

Ödemeyecegim demiyorum tabiki de kredi bu ödenmesi gerekiyor şu şartlarda iş bulmak gerçekten çok zor. O yüzden bende bu durumları merak ettim.

Ödemeyin bekleyin En yakın seçim öncesi veya seçimden sonra iktidar değişince
(kesin değişicek) başa gelmesi muhtemel partinin seçim vaatleri arasında faiz affı var.
Erteleme yaptıktan bir sene sonra ödemem başlayınca tekrar ödemezsem başka bir durum olur mu peki veya tekrardan bir erteleme yapılabilir mi ?

Peki bu erteleme başvurusu hemen onaylanıyor mu ?

rica ederim sadece toplu ödeme ile alakalı şöyle düşünüyorum, toplu ödeme demek bir anda elinden yüklü miktarda para çıkması demek, enflasyon yüksekken, ülkede kriz varken toplu ödeme yapmaktansa aydan aya sabit bir miktar ödenmesi bana daha mantıklı geliyor paranın alım gücü düştüğü için. aslında ödediğin borcun da alım gücü düşmüş oluyor. bundan 3 sene önce 15 bin benim için çok büyük bir paraydı, şu an değil mesela. onu da göz önünde bulundurabilirsin, evet toplu ödeme demek bir anda ödeyip kurtulmak demek ama böyle bir gerçek de var :)

Evet doğru söylüyorsunuz. Ben erteleyim en iyisi bir sene içerisinde iş bulabilirsem birikim yaparım olmazsa da ay ay öderim.

Onun da çaresi borcunu hatırlayıp her ay kenara bir gram altın koymak bence (ben öyle yaptım,zorlanmadan ödedim. Gerçi altınlarımi bozmaya kiyamadigim için esnek hesaptan para çektim biraz ama olsun)
Yani sonuçta altının değeri artıyor,paranin değeri düşüyor .
Üstelik toplu ödemede inanılmaz bir indirim oluyor. Benim mesela toplu ve faizli odeme arasında 4-5 binlik bir fark vardı,ödedim toplu kurtuldum.
Mesela 2019'da altın 300 liraydı ortalama. Her ay 1 Gr altın alsan 12 ayda hiç zorlanmadan kenarda 3600 TL'lik altın almış olacaksın ama bugün borcunu ödemek istesen (şimdi 500) 6bin lira olacak... Yani bu şekilde bile birikir para.
Tabii daha çok kazandıran yöntemler de var ama en risksizi ninelerden Kalan yöntem,yastikalti modeli :)
Bence borcu olanlar bunu bir düşünsün...

Bir de beğenmedim atanlar olmuş ama koskoca devlet, milyon dolarlık kar eden şirketlerin borçları bir kalemde siliyor, daha belini dogrultamamis, iyi para getiren bir işe girememis ogrenci neden hala işsiz haliye , ailesinin eline bakarken/ 'eee okuttuk hala evde' bakışlarıyla psikolojisi bozulmusken bir de ailesine borç odetsin ki? Bu mu mantıklı yani?
İyi bir işe girince zaten öder. Ama hemen iki sene sonra odetmeye başlamak bence insafsizlik.
Benim mesela belim daha son birkaç senede doğruldu:) çoğu arkadaşım da aynı şekilde. Bu yüzden durumun duzelene kadar geciktirip sonradan ödemek bence çok daha mantıklı

Benimkide vergi dairesine düştü 3500 felan aldım ben 6 kusur para cikartilar bekledim sabırla işsizim diye sonra yapılandırmaya 3500 ödedim hepsini kapattım . Adaletsiz dünya işte intihar noktasına getiriyorlar insanı . Besleyelim bakalım devran döner bir gün . Eşim 13 ödedi ona gelen bilgilendir meyi almış ailesi o yüzden yapılandırmada olmadı . Benim ailem benimkini almamıştı o yönden çok şanslı hissediyorum.esimin borcu 7 felandi üstüne koydukları kadar çeksinler öğrenciye verilen üç kuruş o bile faizli .aldığım kredi anca kira ya yetiyordu çoğu zaman aç yatardim.sirketlerin kredi birclarini bir anda silerler gençleri böyle hastalığa koyanlar

Benim de bugün itibariyle KYK borcumun ödeme süresi başladı. Henüz bir işim yok, daha doğrusu istifa edeli 1 hafta oldu. Yine de ertelemeyi düşünmüyorum, ertelenirse faiz biniyor daha fazla ödeniyor diye söylentiler de var. Bankayla konuşmanız lazım. Bir de taksitler bana çok fazla geldi, her ay 600, bazen 500 vs. Birkaç kişi de iki aylık borç o, iki ayda bir ödeyebilirsin vb şeyler söylediler ama dediğim gibi hiç hiç emin değilim Ziraat Bankasıyla görüşmek şart. Taksitlerinize sitesinden bakabiliyorsunuz. Bence ertelemeyin uzamasın, bitsin gitsin. İş bakmaya devam edin bu süre zarfında.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…