Libya Paylasim Alani(Tanisma)

merhaba arkadaşlar,

öncelikle pinaripekci teşekkür ederim cevap yazdığın için. geçen gün dediğin yere gittik fakat fazla gezemedik. rüzgar çok fazlayfı bi de bebiş olunca şöyle bi tur atabildik sadece. bi dahaki gidişimize fotoğraf çekip eklerim. burada yaşayan arkadaşlar artık fazla zaman geçirmiyor heralde forumda. yazılan şeylere cevap vermiyorlar.

nurecenur sende hoşgeldin. ben 5-6 gündür tripolideyim gördüğüm kadarıyla durumu merak eden diğer arkadaşlar için de anlatayım. öyle çok fazla beklentilerle gelmeyin öncelikle. Türkiye'yle kıyaslanamaz bile. fazla lüks ve sosyallik aramıyorsanız yaşanabilir bir yer. genellikle çoğu şey marketlerde mevcut. Türk markalarıda yaygın. burada dükkanlar falan çok vasat vaziyette. ama güzel olan yerleride var gördüğüm kadarıyla. yeşil meydan dediğimiz yer daha çok yabancıların olduğu bir yer bir çok güzel mağaza mevcut. henüz gezemedim hangi markalar var bilemiyorum. çoğu kişi kapalı. genellikle pardesüyle yada uzun etek uzun kollu gömlek şeklinde geziyorlar. başları hep örtülü bizdeki gibi türban değil ama. kiralar 6 aylık şeklinde alınıyor. eşyalarla ilgili istikbal mağazasını gördüm burda ama fiyatları bilemiyorum. toplu taşıma diye bişey yok pazarlık usulü taksilere biniyorsunuz ve çok ucuz. ekmekleri çok güzel. karşıdan karşıya geçmek istediğiniizde çoğunlukla hemen duruyorlar ama kibarlıkları bununla sınırlı. kornaya basmalar sürekli dönüp bakmalara maruz kalabiliyorsunuz.

gözlemlerimde yanlışlık veya eksiklikler mutlaka vardır. bebek olunca fazla gezilmiyor. birde yalnız kalıyorum eşim bütün gün işte. insan ister istemez çekiniyor tek başına dışarı çıkmaya. bir süre daha buralardayım gördüğüm şeyler olursa eklerim.

inşallah ben de gelebilirsem birlikte gezeriz yeşil meydan da arkadaşım...sen o zamana kadar tripoli rehberi olursun...rabbime emanetsiniz canım..kuzucuğuna da koccaman öpücük..opuyorumnanaktan

pinaripekci dün akşam gezilecek başka güzel yerlerde buldum. inşallah en kısa zamanda gelebilirsiniz canım. kavuşursun eşine, diğer tüm bekleyen arkadaşlarda. buraya gelincede zor bu seferde ordakileri özlüyorsun. Rabbim herkese sabır, herkesin gönlüne göre versin. bende öpüyorum güzel kızını opuyorumnanaktan

rabbim cümlemizin yardımcısı olsun bitnm..hayırlı yazılar yazmış olsun inşallah.. opuyorumnanaktan

Herkese merhaba.. : )
Uzun süredir forumda bulunamıyorum,yeni gelen arkadaşlarıma hoşgeldin demek istedim.
Geçmişi şöyle bir gözden geçirdim,epey çoğalmışız,çok güzel. .

Tripoli'den Beyda şehrine taşındığımızdan bu yana , vaktim pek olmuyor kızım büyüdü (2.5 yaşında) , okula gidip geliyoruz ,zaman zaman (Normalde eğitim 5 yaştan başlıyor , lakin hemen yanımızda devlet okulu var,oradaki öğretmen arkadaşlarla tanıştık,gidip geliyoruz .Kızım da yeni arkadaşlar edinsin ,oyunlara katılsın sosyal hayattan kopmasın maksadı ile ,orada bulunuyoruz,sağolsunlar çok ilgileniyorlar.Bahçede koşturması bile mutlu ediyor hem onu hem bizi : ) )
Burada hepi topu 2 aileyiz Türk arkadaşlar çok ama aile olarak yok.

Proje bitince büyük ihtimalle Tripoli'ye döneceğiz
Özledim.. :asigim:

Umutbay , gözünaydın diyelim tekrar : )
Kavuşmuşsunuz..Bebişimiz ne kadarlık ? Allah bağışlasın..

Tripoli'de Şara Neft bölgesinde Türk okulu var..
Taksiye 'Noflin Simafuru' derseniz , götürür..
Medrese Türkiya ..
ıstediğiniz zaman gidebilirsiniz , orada toplanıyorduk biz.Çok fazla türk var,hiç sıkıntı çekmezsiniz bu konuda..kaydirigubbakcemile5
Önümüzdeki haftalarda , gelmeyi düşünüyoruz,ziyarete..Sizlerle de tanışırız inşallah..Nasip olursa..

Yeşil Meydan güzeldir,zaten şehrin kalbi orası.Osmanlı Çarşısı ,Saray Cafe,Mumin Cafe,türk restoranları ve envai çeşit mağaza mevcut..Özellikle konfeksiyon mağazaları.Çoğu Türk malı
Çin mallarından sonra tabi..
:)

ıtalyan ürünleri de çok kaliteli ve şık oluyor..

Lcw - Zara -Terronova -Benetton - Tommy Hilfiger -Levis gibi markaların hatta markaların özel mağazalarının bulunduğu bir bölge var..
''Girgarish'' bölgesi..
Libya'nın Nişantaşı diyebiliriz.. : )
Enfes restoranlar mevcut,Mc Donalds ,Burger King yok ama ''Cook Door'' var çok cici bir yer..
Çocuklar için oyun alanı da mevcut.
Bizim için harika idi..

Suk Talat ' ı biliyorsunuzdur
Tripoli'nin en büyük alışveriş merkezi..Oradaki bebek mağazalarında Chicco'nun ürünlerini de görebilirsiniz..

Ondan sonra Suk Mahari geliyor ki bana yakın olduğu için en sık gittiğim adresti :)
Arka sokağında Lübnan Restoran var, kesinlikle gidin derim,yemekleri harika..

Suk Talat'e giden yolda balıkçılar var,öneririm : )

Hım başka başka..

Libya'nın hurma pekmezi meşhur..
Her derde deva olduğu söyleniyor ve şuanda ismini hatırlayamadığım bir köyden tedarik ediliyor..
Türkiye'ye giderken hurma,hint kınası ve şablonları,işlemeli elbiseler,kozmetik ürünler götürebilirsiniz..

Şimdilik aklıma gelenler bunlar..

Sormak istedikleriniz olursa seve seve cevaplarım , arkadaşlar..

Herhangi bir konuda yardım dokunursa ne ala..

Son düzenleme:

Hoşgeldiniz arkadaşım ..
Şimdiden yeni göreviniz ve yeni memleketiniz hayırlı olsun.

Kiralar altı aylık yahut yıllık olarak alınıyor.
Ortalama bir daire 1000-1250 dinar civarında..

Regata bölgesinde 3000 dinar dan başlayan villa tipi evler mevcut..

Size önerim eşyalı,kullanılmış dairelerden ziyade,vaktiniz var ise,boş daire tutup onu ihtiyacınızı karşılayacak şekilde döşemeniz.Boş daireler 600-700 dinar civarında ,oda sayısında bağlı tabi..
2000 dinara da evinizin eşyalarını tedarik edebilirsiniz..

Türk okulu civarını öneririm çoğu arkadaşımız okul civarında ikamet ediyor,beyaz apartmanlarda..

Ev sahibleri ile olan ilişkilere gelince..Tamamen nasip diyelim : )
Genelde iyi insalar..
Bizim oturduğumuz apartman 4 katlı idi ve hepsi kardeşti.Bayanlarla çok iyi anlaştık,aile gibiydik özellikle Tureyya' ablamız var,çok tatlı,kulakları çınlasın..

Siz sıcak davranırsanız onlar da çok iyiler..Karşılıklı yani..

Gelirken çok kalın elbiseler getirmeyin ama yine de temkinli olun ,kışın soğuk olabiliyor,sert geçiyor..

Çok fazla eşya getirmenize de gerek yok zaten az önce dediğimiz gibi mağazalarda türk malı elbiseler ,dolu..

Gıda konusunda gelince,marketlerde de aynı şekilde türk ürünlerini rahatlıkla bulabilirsiniz.
Baktat mesela .. :)

Beyaz peynir haricinde , enfes peynirler var,yemek kültürü ıtalyanların ki ile çok benzediği için,mozarelladan ,ricotto ya kadar hepsi var..

Makarna ve pizza nın ülkesi Libya : )

Zeytinleri hiç güzel değil ara ara Baktat ın konserve zeytini geliyor..
Salam sucuk gibi ürünler yok..
Ben gelirken genelde beyaz peynir,haşhaş,yufka (ki yufka da var artık burada),zeytin,kuruyemiş,salam,sucuk,sosis getiriyorum..

Bizim usul çaydanlık yok , ayrıca..
Çay içmeyi seviyorsanız , türk çayını unutmayın ..

Bazı arkadaşlarımız tiryakisi oluyor,demleme çaydan başkasını sevmiyorlar..
Belirtmek istedim o yüzden ..

Ahmad Tea kullanıyorum
Ben çok seviyorum kokusunu aromasını..

Aklıma gelenler olursa yazarım

Kolay gelsin : )

Son düzenleme:

Merhaba canım.
Neden komik olsun : ) İnsan her şeyi düşünüyor, ya bulamazsam diye , endişeleniyor..
Çok doğal bu..

İlaçların çoğu var burada ,ama kullandığınız ve mutlaka almanız gereken bir ilaç varsa bir kontrol edelim derim..

Bazen aynısı değil de mübadili ürünler olabiliyor..

libyana öncelikle bana ve diğer arkadaşların sorularını yanıtlarken verdiğin bilgilere teşekkür ederim. benim oğluşum 16 aylık Allah bağışlarsa. eşim normalde bingazide çalışıyordu. kısa süreliğine tripoliye geldi ve burda ev imkanı olunca bizde hemen yanına geldik :lepi:. ne kadar süre burada kalacağımız belli değil. kaldığımız yer biraz merkeze uzak insan yalnız oluncada çekiniyor tek başına çıkıp dolaşmaya. malum arap ülkesi. şimdilik gündüzleri evdeyiz akşam eşim gelince gezdiriyor bize bildiği kadarıyla. henüz kaldığımız yerde Türk aile göremedim. o yüzden biraz sıkıcı oluyor en çokta oğluş için. ne yapalım bir süre katlanacağız. umarım herşey yoluna girer ilerde. herkes için hayırlısı...

Libyanaaaaa libyanaaaa sen çok yaşaaa zemuszemus
öyle güsel anlatıyosun ve ayrıntı veriyosun kii gayet güzel aydınlanıyoruz sayende : )) İnnnşallaaah temmuz başı gibi bende tripoli de olucam ve orda ki tüüüm arkadaşlarla tanışıp kaynaşmak isterim hihoyyyt çooook özledim kocamı yaaaaa rabbbim kavuştursun hepimizi tez zamanda inşallaah opuyorumnanaktan

:kedi:
Ouy tatlısı , sen de çok yaşa..
Hepiniz çok ve hayırlı yaşayın inşaAllah..
Eşlerinizle bir an önce kavuşun , sımsıkı sarılın ,hasret giderin inş.

Bizim havaalanı projesi bitmek üzere.Bilemiyorum belki bir ay dan az zaman kalmıştır..
Kesin değil..Bitince büyük olasılıkla Tripoli'de devam edeceğiz tekrar..

Görüyorum ki Libya'da ki Türk nufüsü tavan yapmış durumda maşallah:teytey:
30 bin olduğumuz söyleniyor..

Tripoli'de görüşürüz , buluşmalar düzenleriz sizlerle de..

Şeniz

Rica ederim..
Allah bağışlasın minik adamı
Tabi ,herşeyin en hayırlısını dileyelim , içersinde bulunduğumuz durumların iyi taraflarını görmeye çalışalım ki yüreğimiz sıkılmasın , ailemiz de mutlu olsun..
Haklısın gündüzleri zaten aşırı sıcak oluyor ,dükkanlar da genelde öğleden sonra açılıyor..
Biz de babamızı bekliyorduk,ilk taşındığımız zamanlarda,o gelince çıkıyorduk.
Yeni arkadaşlarla tanışınca,bizi tutabilene aşk olsun. kaydirigubbakcemile5

Dediğim gibi çok türk aile var,Türk Okuluna gitmeniz , hem oğluşun hem senin için güzel bir vesile olur . .

Neredesiniz şuan tam olarak ?
Çocuklar için eğlence merkezi var Suuk Talat'te.Çok kalabalık oluyor ama..

Bu arada Cuma günleri partnersiz içeri giremeyeceğiz tek alışveriş merkezi Libya'da dır sanırım..Bunu da hatırlatayım : )
Aile değilseniz , eşiniz yanınızda yoksa ,cuma günleri Suk Talat' size yasakbenneyaptımki
kaydirigubbakcemile3

merhaba umutbay
senın adına sevindim

bende bir iki haftaya kadar ordayım, al-siyahia da kalacagız galiba Tripolide
sen nerde kalıyorsun?

inşallah görüşürüz

herkese merhaba arkadaşlar,

sağol Libyana'cığım cümlemizin yavrusunu. Umutbay biz şuanda selahaddin diye bir yerde kalıyoruz. sizin kalacağınız yeride öğrenirim yakın mı bize diye. Türk Okulunada gitmeyi planlıyoruz en kısa zamanda. eğlence merkezi çok kalabalık oluyor evet. suk talata falan yarım saatte gidiyoruz. 2 sefer gidebildim.

tüm gelecek arkadaşlar fazla büyük beklentiler içinde olmayın ki hayal kırıklığına uğramayın. hepinizi Allah kavuştursun tez zamanda inşallah.

merhaba arkadaşlar,

dün akşam eşim sirteden yeni bir iş teklifi aldığını söyledi. Tripoli sanırım sen 15 gündür faln ordasın ve orda kalan diğer arkadaşlar bana biraz bilgi verebilir misiniz? karar vermemize yardımcı olacak teşekkürler...

arkadaslar gerçekten çok tesekkur edderim bi yerde okuduklarımdan çok korkmustum işte bayanlar yalnız çıkamazlar esleri hanımlarının gecmesi için tünel benzeri yerler yapmıslar falan gibi bir yazı okumustum buda ister istemez korkuttu kızım 5 yasında şimdi önemli olan benim için ona göre bir okul ve oturacagımız cevre ilk planda mağazalar markalar restoran lar marketler içinde çok sevindim bu söyledikleriniz beni çok rahatlattı ve kocaman bi ohh çektim insanlah geldiğimizde görüşürüz hoşçakalınnn....

merhaba umutbay ve diğer tüm arkadaşlar,

yaklaşık 1 ay olacak sirtede bulunalı kızım 8 aylık oldu. eşim gecen kasımdan beri burada.

sirte arabayla yaklaşık 5-6 saat suruyor tripoliden.

deniz kıyısında bir yer.

biz 3 aileyiz aynı şirketten aynı apartmanda aynı katta kalıyoruz.gün içinde sürekli görüşüyoruz sıkılmıyorum o yuzden.onlar benden once geldiklerinden buraya adapte olmamda cok yardımları oldu.. zaman zaman baska aileler de goruyoruz farklı firmalardan, dun cuma tatildi bir çok türk vardı dısarıda aile olmasada.

sirte libyanın 4. büyük kenti diye biliyorum. ana caddenin üzerinde evimiz. cıkıyoruz genelde dolaşmaya hava elverdiği sürece. burada alışveriş merkezi denecek cok katlı bir yer yok.sadece tek katlı içinde tek m li migroslar gibi olan bir market ve 10 kadar farklı dukkan bulunduran bir buyuk çarşı var.

kasap manav ayakkabıcı kıyafet mağazaları eczane her sey var.

libyana nın yiyeceklerle ilgili şeyler burada da gecerli.

yogurt yok.ayran var.onu alıp yogurt mayalıyorum ben.

ekmeklerini begenmediğimizden ekmek makinası getirdik gelirken.

zeytinler pek hoş değil. meyve pahalı ama doğal hormonsuz gibi.

zeytinyagıda oyle. baktat urunleri her zaman denk gelmiyor. gelirken pamuklu yatak takımları getirmekte fayda var cunku burada yuzde yuz pamuklu bulamadık .

genel anlamda alıştık diyebilirim.beni sadece su an ileride bizi bekleyen yaz sıcakaları dusunduruyor.

artık o zamanda evde klimamızı acıp idare edeceğiz.

ilk aklıma gelenler bunlar.

selamlar.

tripoli kadar gelişmiş değil.

libyana bu arada aklıma birşey geldi.

tripolide sabun tozu var mı, hani bebeklerin kıyafetlerinde özellikle onu kullanırız ya.

biz burada bulamadık , aslında arapça bilmediğimizden de kaynaklanıyor olabilir , belki de var.

tripolide varsa ne marka var, burada da bakayım ona.

Tüm forum sakinlerine merhaba....
Ben foruma katıldığımda eşim bingazi deydi ve bende bingazi hakkında sorular sormuştum arkadaşlara.Libyana,inci_mercan ve adını hatırlayamadığım bir kaç arkadaş sağolsunlar libya dokusu hakkında bilgilendirmişlerdi.
3 aydır bingazi deyim arkadaşlar,alıştım yeni yeni.Dubai caddesinde oturuyorum,çat pat arapça ,ingilizce derken komşularla bile tanışmaya görüşmeye başladık.alışveriş konusunda türkiye ile neredeyse aynı burası,marketler türk malı ile dolu ama türkiye deki seçkin markalar değilde ihracat malları var.Sadece türk kahvesi bulamadım ahhh öyle canım istiyorki,türk kahvesi diye sattıkları resmen bulaşık suyu kahveden soğutur insanı:)Birde türk peyniri yok,suriye liler çok güzel peynir yapıyormuş ama henüz almadık tatmadık,deneyeceğim.zeytun diye market var ama güzel zeytin yok :)Tripoli den bahseden arkadaşlar burası ordan biraz daha küçük anlaşılan.burada ailece gidilecek çok az restaurant var,1 pizza salonu,bir cafe,vs.burada piknik alanı çook ama türkiye dekiler gibi değil tabii.ben sevmedim piknik fikrini burada çünkü toz fırtınaları çıldırtıyor insanı ve aslına bakacak olursanız alanlar hep piss maaleseff.Ama insanları sıcak özelliklede türk leri seviyor ve sayıyorlar.buradaki arkadaşlar irtibata geçmek isterse veya buraya gelecek arkadaşlar takıldıkları soruları cevaplamak isterim.Elimizden geldiğince yardım ederiz anlayacağınız.
Herkeze sevgiler...

Tripoli'de vardı ,yanlız adını hatırlamayamıyorum ,arkadaşları arar sorarım gülüm.

Ben şuan Al-Beyda'dayım:hulya:

Merhaba nerde..
Ne güzel ,adapte olmuşsun:1hug:
Çok yakın aile dostlarımız , şuan Bingazi Lidco'da..

Piknik konusunda katılıyorum ..
İsmini toz bulutları arasında keyif yapabilmeye çalışma , olarak değiştirebilirizkaydirigubbakcemile3

B_Miracle arkadaşımız ile görüşebildiniz mi?
Ben yoktum epeydir,buraya da bakamadım..Özledim herkesi..

İnci_Mercanımız da bebişlendi maşallah..
Şuan Türkiye'de , kulakları çınlasın..

Libya sohbetlerine devam inş.

:lepi:

herkese tekrar merhaba,

tripoli verdiğin bilgiler için teşekkür ederim. henüz net karara varamadık ama inşallah hakkımızda hayırlısı olur. bu arada umutkusum sizin oturacağınız semte gitme fırsatım oldu geçen gün. genelde yabancıların olduğu buranın en güzel yerlerinden biri diyebilirim. şanslısın :). 15 gün olucak geldiğimden beri gezip gördükçe öyle çokta yaşanılmayacak bi yer değil gibi gözüküyor. sadece bizim kaldığımız bölge biraz sıkıntılı o yüzden ilk geldiğimde bi hayal kırıklığı olmuştu. bi kaçta arkadaş edinirsem sanırım daha iyi hissedeceğim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…