• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Maddi sömürü (mü?)

Herkese merhaba.
Benimle alakası olmayan ama vicdanen de rahatsız olduğum bir konu var. İki yakın arkadaşımla ilgili. Bunlardan bir tanesi maddi olarak çok iyi durumda sayılmaz ama birine muhtaç da değil. Evi kendinin, eşi çalışıyor, iki çocuğu var ve geçinip gidiyorlar. Diğer arkadaşımin durumu nispeten daha iyi çünkü kendisi de çalışıyor. Çalıştığı yer psikolojik ve bedensel olarak çok yorucu bir yer. Onun da iki çocuğu var ve çocuklarına evde olmadığı saatlerde bir akrabası bakıyor.
Konu şu ki durumu çok iyi olmayan arkadaşım maddi sorunlar yaşadığında diğer arkadaşımdan gelen yardımları sürekli kabul ediyor. Birkaç ay önce bir miktar borç aldı ama kendi kolunda bilekliği varken bu borcu kabul etti ve geri ödemesini parça parça yaptı. Bu da paranın hiç olması demek. Borç teklif eden arkadaşım çok iyi niyetli biri, yardımsever, merhametli. Diğer arkadaşım da kötü biri değil kesinlikle ama bunu kabul etmesi yanlış geldi bana.
Diğer bir durum ise ben ve borç veren arkadaşım çocuklarımızı spor kursuna başlattık. Diğer arkadaşım da maddi olarak zorlayacağı için sonra başlatacaktı. Ame geçen hafta başlattı çocuğunu. Meğer borç veren arkadaşım kurs ücretini karşılamayı teklif etmiş ve bu arkadaşım da kabul etmiş. Karşılıksız olarak. Çocuğu ağlatma ben veririm işten çıkana kadar ücretini demiş. Artık aralarında nasıl bir konuşma geçtiğini bilmiyorum ama ücreti ödeyen arkadaşımın maddi anlamda sömürüldüğünü düşünmeye başladım. Bu beni vicdanen çok rahatsız ediyor. Çünkü kursa gönderemeyen insan daha geçen ay evine tv aldı ki o parayla yaza kadar kurs ücretini verirlerdi. Kimseye anlatmadım bu durumu. Sadece sessiz kaldım ama içim içimi yiyor. Siz böyle bir durumda arkadaşınızı uyarır mıydınız yoksa hiç bulaşmay mıydınız? Açıkçası bulaşmak istemiyorum ama arkadaşımın ne şartlarda çalışıp o parayı kazandığını da görüyorum. Hatta son zamanlarda evdeki bütün beyaz eşyaları bozuldu ve hepsini taksitle almak zorunda kaldı. Bir de nisanda işten çıkacak. O zamandan sonra eline para da geçmeyecek. Şu an tek kurus bile önemli onun için ama sırf çocuğa kıyamadığı için böyle yapıyor.
grubunuzun dağılma vakti gelmiş.

soğumanız başlamış ama borç veren arkadaş da kendini sömürtmemeli benim bakış açıma da göre. herkes kendi hayatının sorumluluğunu almalı. yardım ,hibe düzenli olursa rahatsız edici. emek vermek zor değil.

.

Arkadaşlar amacım burda bunun dedikodusunu yapmak değil. Ben de biliyorum aklı başında parasını kazanan bir insanın kendi kararlarını verebileceğini. Bu kişi öylesine biri olsa zaten düşünmem ama yakın arkadaşım olduğu için sordum size. Bazen bazı şeyleri göremiyoruz, farkında olamıyoruz, birinin bizi uyarması gerekiyor. Zaten bulaşmak istemiyorum ama siz olsanız ne yapardınız diye sormak istedim. Yoksa benlik bir şey yok tabi ki. Çoğunuz da karışma yazmış zaten. Ben de kendimi uzak tutmaya karar verdim.
Ben bunun gibi bir duruma karıştım benim arkadaşım başka birisine yıllardır evinin kirasını ödetiyormuş elektrik su telefon faturaları da böyle ağlaya ağlaya adam da ödüyormuş ben de dedim ödeme deli misin kendisi ödesin valla bilmiyorum ne oldu ne bitti şimdi adamı kendisine köle yapmış bildiğiniz bu üç örnek ama bu tarz insanlar var kendinin de durumu iyi değil annesiyle yalıyor 2 çocuğu var gidiyor başkasının kirasını faturalarını ödüyor yani siz düşünün durumu sonra gelip gelip bana ağlıyordu ama benim de kafam kaldırmıyor sürekli birilerinin dert yanmasını uzak duruyorum şimdi

Back