Makyaj bağımlılığı / "tanıyamadım seni"

Eski bir iş arkadaşımı ilk kez makyajsız gördüğümde yaşadığım şaşkınlık geldi aklıma, o çok yoğun yapıyordu makyajı o yüzden iki hali arasında ciddi fark oluyordu. Çirkin bir kadın değildi ama hasta gibi gelirdi makyaj yapmadığı günler çünkü gözümüz diğer diğer haline daha çok alışkındi.

Yavaş yavaş azaltın bence makyaji.
En az haliyle de görsün sizi nişanliniz, evlilik sonrasına bırakmayın, şaşkınlıkla birşeyler söyler canınız sıkılır.

Çok fazla dert etmeyin, ne halimizi görüyoruz birbirimizin eşler olarak, makyajsız halinizden soğuyacak insan sizi sevmiyordur gerçek anlamda zaten.
 
Yavaş yavaş azalta azalta gözünü alistirin adamın bence. Mesela bir süre fondöten sürmeyin, göz altı kapaticisi, allık , rimel,ruj falan... Zamanla gözü alışır, göz altı kapaticisina da güle güle dersiniz...
Şu sevgililerin makyajsız görmeme olayı bana çok tuhaf geliyor ya. Hiç mi birlikte denize gitmediniz, bir haftasonu tatile gitmediniz , duş sonrası saça havlu sarılı oturmadiniz? İnsan sevgilisini nasil makyajsız gormez?
Konuyu okuyunca aklıma bir film geldi
Nappily ever after
Küçüklüğünden beri kıvırcık saçları annesi tarafından duzleştirilen, küçükken yağmur yagip saçları kabarinca herkeisn ona güldüğü afro Amerikan bir karakter var. Artık takıntı yapmış saçı. Aynı evde yaşadığı sevgilisi onu bir kere duştan çıkmış halde görmemiş, yağmurdan deli gibi kaçıyor, hep mükemmel olmaya çalışıyor, adamdan bir saat önce uyanıp saçlarını yapıyor falan..en sonunda terkediliyor. O da olayın açısıyla vuruyor saçlarını üç numaraya... Böyle bir film. İzlersen belki ruh haline yakın bulup sevebilirsin, Netflix'te vardi
Her sevgili birlikte tatile gitmiyor ya da aynı evde duş sonrası bulunmuyor. Bu tarz şeylere bu kadar şaşırılması garip geliyor bana. Sonuçta hayat görüşü farklı farklı bir çok insanla aynı coğrafyadayız. Ha "ya nasıl olur sevgiliyle tatile bile gidilmez mi" diye şaşırmışsın ha "oha insan sevgilisiyle tatile mi gider" diye. Herkesin bakış açısı ve yaşayış tarzı farklı bu kadar şaşırmak neden
 
Benim ev arkadaşım makyajsız bakkala bile gitmezdi. Sonra sevgilisi makyaj yapmasını istemedi. Arkadaşım da yavaş yavaş azaltmaya başladı. Önce fondöteni bıraktı, sonra ruj sürmeyi... Derken derken şimdi makyajsız geziyor.
 
O instagramdakiler hep uygulamalarla öyle oluyorlar.Yurtdışında adamın biri evlendikleri gece görmüş eşini makyajsız,artık kadındaki nasıl bir değişimse adam ertesi gün soluğu mahkemede almış.Hem boşanma davası açmış hem beni kandırdı diye tazminat davası... :KK45: 1 yıldır makyaj yapmıyorum.Unuttum bile diyebilirim.Başlarda bende kendimi çok garipsedim ama sonradan alıştım. “Ben her halimle güzelim” diye ayna önünde olumlamalar yaptım,rahmetli Beki İkala hanım sağolsun...Sonra makyajsız halimi daha çok sever oldum öbür türlüsü sanki aynadaki ben değilmişim gibi gelmeye başladı.Aynada kendinize her halinizle güzel ve sevilmeye layık olduğunuzu söyleyin yüksek sesle her gün..Araştırabilirsiniz bu tarz olumlamaları.
 
Bende aynı dertten muzdaribim, göz makyajı( far, kalem, rimel), bb krem, allık, göz altı kapatıcısı ve ruj günlük kullanıyorum ve makyajsız halim inanılmaz kötü geliyor bana. Benimde göz altlarım problemli öyle başlamıştım makyaja. Ama ben kore bakımı yapıyorum çift aşamalı temizlik yapıyorum. O yüzden cildimde problem yok. İyi temizlerseniz makyaj çok sıkıntı değil. Hatta sadece güneş kremi dahi kullansanız temizlemeyi iyi yapmazsanız yine problem olur yani herkes zaten cildini iyi temizlemek zorunda. Makyajı bırakma konusuna gelince ben cildimde sıkıntı yaşamadığım için bırakmayı düşünmüyorum. Önden bakımımı iyi yapıyorum temizlemeyi de iyi yapıyorum o yüzden sıkıntı yaşamıyorum. Evlenince de devam ederseniz yapmaya çok sıkıntı olmaz bence.
 
Hep mükemmel görünmeye çalışmak... çok zor. Mükemmel olmazsam kusurlarımla sevilmeyeceğim endişesi. Bana neyi anımsattı biliyor musunuz eskiden annelerimiz evi temiz olmazsa ikramı çok olmazsa ele güne karşı güçsüz görünüp ayıplanacağım endişesinde idi ya. Ona benziyor. Çocuk olduktan sonra ben de herşeyim mükemmel olsun diye bu kafaya girer gibi oldum hem çocuğa hem eve hem eşe herkese yetişme mükemmel olma. Ama imkansız iki el iki kolla. O yüzden mükemmel olmadığınız için sizi sevmeyeceklerle ilerde çoluk çocukla falan hiç şansınız yok bunu ne kendinize ne eşinize yapmayın. Hadi ben eli düşünüyorum beni düşkün görmesinler kafasına giriyorum belki o da yanlış ama makyajsız olamamak çok daha zor. Özellikle her şekilde sizi kabul edecek birine eş olamamak çok büyük bir sorun. Yani gün oluyor makyajsızım, gün oluyor duş alamadım, gün oluyor evde yemek pişiremedim eşim bana kızıp aa çok çirkinsin aaa çok pasaklısın diyen biri mi olmalı yoksa beni tamamlayan mı? Çocuğa bakmaktan kendime bakamadıysam elimden çocuğu alıp bak diyen mi... daha nişanlıymışsınız bence birden ve tamamen bırakın makyajı kim ne derse desin. Düğünden düğüne yeter bence
 
Herkese merhaba. Size küçük gelebilecek olan ama bende artık travma ve bağımlılık yaratan makyajdan bahsetmek istiyorum. Yıllar önce lise son gibi makyaja başladım. Sadece şeffaf bir maskara ile.. yaş ilerledikçe ay gözümün altını da kapatayım ay soluk duruyorum bir allık ruj da süreyim, biraz da aydınlatıcı, biraz far diye diye yüzümü tamamen makyaja alıştırmış bulundum. Oysa ki cildimde zerre kadar sivilce ve sorun yoktu, hiçbir zaman da olmadı. Makyajsız halim artık çok ama çok çirkin gelmeye başladı gözüme. Tamamen iki farklı insan gibi. Göz altı koyuluğum o kapatıcıları süre süre sanki daha da arttı, kapatıcı sürmeden çıkmak imkansız hale geldi. Kaliteli şeyler kullansam bile şuan yüzüm alerjiden geçilmeyecek durumda. Kortizonlu krem ve iğneler kullanıyorum doktor kontrolünde. Üniversitede çok sevdiğim bir erkek arkadaşım oldu. E makyaja alışmışım ya, gösteremiyorum makyajsız halimi soğuyacak da sevmeyecek artık diye. Yıllarca öyle devam ettim. Sonra bir gün inanılmaz hasta oldum, ailem uzakta olduğu için beni alıp hastaneye götürmesini rica ettim. İlk o gün gördü makyajsız. O panikle endişeyle tabi bir şey demedi ama ertesi gün "ne kadar değiştiriyor makyaj seni, çok ama çok şaşırdım. Neden bunu kendine yapıyorsun ki? keşke saklamasaydın benden, tanıyamadım seni" dedi. Çok utandım, çok üzüldüm. Çünkü kocaman bir hayal kırıklığı yaşadı. Göz alışıyor o bir miktar kusursuzluğa, doğalı haliyle kötü geliyor. Hem bana hem çevremdekilere. O erkek arkadaşımla da kısa bir süre sonra başka bir sebeple ayrıldık. Belki de bu yüzden soğukluk girdi.

Okul öncesi öğretmeniyim. Okula makyajsız gittiğim günler elbet oluyor. Öğretmen arkadaşlarım muhabbet arasında "maskara sürseydin daha canlı dururdun canım, aa bak şu kapatıcı sana iyi gider yeni çıkmış, bugün hasta mısın çok solgun duruyorsun" gibi samimiyetsiz ifadelerde bulunuyorlar istisnasız. Küçük bir yeğenim var. "teyze bugün neden çirkin olmuşsun ki " diyor bir şey sürmediğimde. :) Ve üstelik şimdi nişanlıyım. Nişanlım da makyajsız görmedi. Bunca tepkinin üzerine daha da sakladım kendimi, çok korktum. Mart ayına nikah tarihi aldık. Hep makyajsız görmek istediğini her halimle seveceğini söylüyor ve şaşırıyor bu tavrıma haklı olarak. Ama cesaretim yok. Adam şok olacak. Çok güzel olduğumu söylüyor hep. Bunu iltifat olarak kabul edemiyorum ne zaman söylese çok üzülüyorum. Çünkü güzel gördüğü şey bir tabaka. Tabi ki porselen makyaj yapmıyorum ama yadsınamayacak kadar değiştiriyor makyaj insanı. Yıllar boyunca pahalı kremler, maskeler, serumlar cilt bakımları, maskaralar, kapatıcılar, makyaj ıvır zıvırları derken inanılmaz yoruldum ruhen. Kendime yabancılaştım.

İnstagramda gördüğüm profillerde beni etkiledi, herkes kusursuz gözükmeye başladı gözüme. Ceylan iri gözler, mis gibi ciltler, aydınlık göz altları, sütun gibi fizikler, incecik beller, dolgun dudaklar, makyajsız bile dupduru yüzler.. Güzellik algım bile değişti. Şimdi en büyük korkum ben evlenince ne yapacağım? ona yaşatacağım hayal kırıklığıyla ya beni artık sevmezse,soğursa. Gerçekten psikolojim bu konuda hiç iyi değil. Fikirleriniz ve tecrübeleriniz benim için çok ama çok önemli.
Belki sizlerde bir zamanlar böyle düşüncelerde olmuşsunuzdur ve aşmışsınızdır, bilemiyorum. Fikirlerinizi çok merak ediyorum.
Bence kafanızda büyütüyorsunuz.. Asla da düşünmüyorum ki makyajlı ve makyajsız haliniz iki farkı insan olduğunu.. Size öyle geliyor inanın.. İnsanların söylediği şey de kısmen doğru oluyor ama bu sizin makyajsız çirkin olduğunuz anlamına gelmiyor.. Size çirkinsin demiyor aslında kimse.. Mesela bende çok makyaj yapmam ama yüzüme gözüme de muhakkak birşeyler sürerim🙈 özellikle gözüme hiçbirşey kullanmadığım zamanlarda bende bakınca kendimi solgun görüyorum.. Hatta bir kez okulda öğrencim de demişti hocam bugün yorgun görünüyorsunuz rahatsız mı oldunuz diye.. Halbuki birşeyim yoktu sadece gözüme eyeliner sürmemiştim hepsi bu😂 bende sizin bahsettiğiniz tarz fazla makyaj yapan biri değilim yani.. Yüzüme ayda yılda bir fondöten kullanırım onun haricinde bb krem bazen sadece pudra gözüme eyeliner hafif ton bir far.. Far çoğunlukla olmaz.. Yaptığım bu yani ama yapmadığım zaman bende de farkediyor..

Kafanızda büyütmeyin bunu.. Makyajı azaltarak başlayabilirsiniz.. Sadece kendiniz alışsanız çevredekiler çok da umurunuzda olmaz aslında.. Bir liste yapın en kolay vazgeçebileceğniz ürünleri hayatınızdan çıkararak başlayın.. Azaltarak devam edin.. Sonra zaten alışırsınız..

Nişanlınıza da bu takıntınızdan uzun uzadıya bahsetmeyin.. Adamların beyni biraz kolay yönleniyor maalesef.. Yarın öbür gün sizi makyajsız görünce "aaaa uuuu gerçekten çok fark varmış" falan gibisinden düşünebilir.. Onda bu algıyı yaratmayın.. Unutmayın siz kendinizi ne kadar beğenirseniz çevreniz de sizi o kadar beğenir.. Ben bunun aksi bir durum hiçbir zaman görmedim.. Ne kadar özgüvenli durursanız o kadar ilgi çeker, o kadar beğenilir ve o kadar saygı görürsünüz..
 
Vallahi ben de ya. 4 yıldır sadece düğünümde makyaj yapıldı onda da ne kadar çirkin olmuşum deyip durdum kendi kendume😂

yalnız bazı insanlar gerçekten makyajla daha kötü görünebiliyor. doğal halinde bebek gibi olup makyajla kötü yönde değişen bir sürü insan var :)
 
Ben pandemi ile beraber azalttım makyajı.
İlk önce ağır kapatıcılı ürünleri, bb krem ve hafif örtücü şeylerde değiştirdim.
Sonra göz altına sadece aydınlatıcı kullanmaya başladım.
Pudrayı çıkardık hayatımdan, kontur için daha hafif belli belirsiz yapmaya başladım.
Göz makyajını bıraktım desem yeridir.
Bazen koyu bir farı kirpik dibine dipliner şeklinde sürüyorum, o kadar.
Kaşımı doldurmak yerine jel sabitleyiciye geçtim.
Ama mıknatıslı kirpiklerimi bırakamıyorum.

Allık rimel sadece gözaltı aydınlatıcısı ve cilde bb, mıknastıslı kirpik.
Bu kadara düştüm, umarım devam ettiririm😂
 
Eyeliner bence bakışları çok değiştiriyor. Bir de sarışınsanız çok makyaj istiyor.

Ben benlerimden dolayı mutsuzum Allah başka dert vermesin.

Benim için güzellik algısı temiz bir cilt, biçimli kaşlardan ibaret.

Ancak özel günlerde ya da kendimi iyi hissetmek istersem rimel, ruj, fondöten tercih ediyorum o kadar
 
ben çok beyaz tenliyim. kaşım kirpiğim de açık renk. saçlarım da.
sarı değilim ama böyle kahvenin açık tonu diyeyim.
dolayısıyla hele de biraz yorgunsam gerçekten makyajsız ben de bazen beğenmiyorum kendimi.
ama her gün yorgun olmuyor insan. o nedenle en güzel makyaj neşedir diyip atıyorum kendimi sokağa :)

Yavrum yap makyaj yine yap ama bir rimel bir ruj çok sürme.
Tenine yazık.
O makyaj malzemelerinin nasıl üretildiği videoları bir izlesen yemin ederim daha kullanmazsın.
Full zarar hepsi.
Bazen bakıyorum millet yok o baz, bu şu bu bu derken evde milyon tane ürün var.
Bende hep temel şeyler.
İnan gelin makyajı yaparlarken sıkıldım bunaldım.
Bilmiyorum ben oldum olası doğal olmayı severim.
Bazen koca bir tişört altımda taytla gün geçiririm ama insanlar bunu çirkin giyinme olarak benimsiyorlar.
 
Ben pandemi ile beraber azalttım makyajı.
İlk önce ağır kapatıcılı ürünleri, bb krem ve hafif örtücü şeylerde değiştirdim.
Sonra göz altına sadece aydınlatıcı kullanmaya başladım.
Pudrayı çıkardık hayatımdan, kontur için daha hafif belli belirsiz yapmaya başladım.
Göz makyajını bıraktım desem yeridir.
Bazen koyu bir farı kirpik dibine dipliner şeklinde sürüyorum, o kadar.
Kaşımı doldurmak yerine jel sabitleyiciye geçtim.
Ama mıknatıslı kirpiklerimi bırakamıyorum.

Allık rimel sadece gözaltı aydınlatıcısı ve cilde bb, mıknastıslı kirpik.
Bu kadara düştüm, umarım devam ettiririm😂


Mıknatıslı kirpik :KK70:
İlk defa duydum :KK70:
Allah'ım cahillikten ölmem inşallah :ruh:
 
Herkese merhaba. Size küçük gelebilecek olan ama bende artık travma ve bağımlılık yaratan makyajdan bahsetmek istiyorum. Yıllar önce lise son gibi makyaja başladım. Sadece şeffaf bir maskara ile.. yaş ilerledikçe ay gözümün altını da kapatayım ay soluk duruyorum bir allık ruj da süreyim, biraz da aydınlatıcı, biraz far diye diye yüzümü tamamen makyaja alıştırmış bulundum. Oysa ki cildimde zerre kadar sivilce ve sorun yoktu, hiçbir zaman da olmadı. Makyajsız halim artık çok ama çok çirkin gelmeye başladı gözüme. Tamamen iki farklı insan gibi. Göz altı koyuluğum o kapatıcıları süre süre sanki daha da arttı, kapatıcı sürmeden çıkmak imkansız hale geldi. Kaliteli şeyler kullansam bile şuan yüzüm alerjiden geçilmeyecek durumda. Kortizonlu krem ve iğneler kullanıyorum doktor kontrolünde. Üniversitede çok sevdiğim bir erkek arkadaşım oldu. E makyaja alışmışım ya, gösteremiyorum makyajsız halimi soğuyacak da sevmeyecek artık diye. Yıllarca öyle devam ettim. Sonra bir gün inanılmaz hasta oldum, ailem uzakta olduğu için beni alıp hastaneye götürmesini rica ettim. İlk o gün gördü makyajsız. O panikle endişeyle tabi bir şey demedi ama ertesi gün "ne kadar değiştiriyor makyaj seni, çok ama çok şaşırdım. Neden bunu kendine yapıyorsun ki? keşke saklamasaydın benden, tanıyamadım seni" dedi. Çok utandım, çok üzüldüm. Çünkü kocaman bir hayal kırıklığı yaşadı. Göz alışıyor o bir miktar kusursuzluğa, doğalı haliyle kötü geliyor. Hem bana hem çevremdekilere. O erkek arkadaşımla da kısa bir süre sonra başka bir sebeple ayrıldık. Belki de bu yüzden soğukluk girdi.

Okul öncesi öğretmeniyim. Okula makyajsız gittiğim günler elbet oluyor. Öğretmen arkadaşlarım muhabbet arasında "maskara sürseydin daha canlı dururdun canım, aa bak şu kapatıcı sana iyi gider yeni çıkmış, bugün hasta mısın çok solgun duruyorsun" gibi samimiyetsiz ifadelerde bulunuyorlar istisnasız. Küçük bir yeğenim var. "teyze bugün neden çirkin olmuşsun ki " diyor bir şey sürmediğimde. :) Ve üstelik şimdi nişanlıyım. Nişanlım da makyajsız görmedi. Bunca tepkinin üzerine daha da sakladım kendimi, çok korktum. Mart ayına nikah tarihi aldık. Hep makyajsız görmek istediğini her halimle seveceğini söylüyor ve şaşırıyor bu tavrıma haklı olarak. Ama cesaretim yok. Adam şok olacak. Çok güzel olduğumu söylüyor hep. Bunu iltifat olarak kabul edemiyorum ne zaman söylese çok üzülüyorum. Çünkü güzel gördüğü şey bir tabaka. Tabi ki porselen makyaj yapmıyorum ama yadsınamayacak kadar değiştiriyor makyaj insanı. Yıllar boyunca pahalı kremler, maskeler, serumlar cilt bakımları, maskaralar, kapatıcılar, makyaj ıvır zıvırları derken inanılmaz yoruldum ruhen. Kendime yabancılaştım.

İnstagramda gördüğüm profillerde beni etkiledi, herkes kusursuz gözükmeye başladı gözüme. Ceylan iri gözler, mis gibi ciltler, aydınlık göz altları, sütun gibi fizikler, incecik beller, dolgun dudaklar, makyajsız bile dupduru yüzler.. Güzellik algım bile değişti. Şimdi en büyük korkum ben evlenince ne yapacağım? ona yaşatacağım hayal kırıklığıyla ya beni artık sevmezse,soğursa. Gerçekten psikolojim bu konuda hiç iyi değil. Fikirleriniz ve tecrübeleriniz benim için çok ama çok önemli.
Belki sizlerde bir zamanlar böyle düşüncelerde olmuşsunuzdur ve aşmışsınızdır, bilemiyorum. Fikirlerinizi çok merak ediyorum.
Dediğiniz gibi insan sürekli ağır makyajla gezdiğinde bir gün yapmasa hasta gibi görünüyo. Ama bu tamamen insanların ve sizin göz alışkanlığınızla ilgili. Mesela saç kesilince de insan bi süre hiç beğenmez kendini, bi 10 gün sonra falan alışınca hoşuna gitmeye başlar. Yani durumdan rahatsızsanız makyajı birden sıfırlamayın da azalta azalta insanların gözünü alıştırın bence. Belli aralıklarla bir malzemeyi sürmeyi bırakın mesela. Böylece siz dahil kimse fark etmeden gözü alışmış olur diye düşünüyorum.
 
Yanlis oldugunu bildiginiz seyi surdurmeyin valla aciyorum erkeklere bi hayali seviyolar sonra hayal kirikligi adam ne yapsin mecburmu sevdigi kadinin yapay halini gormeye? Evlilik boyle bisey degil her halini goruyorsun ve seviyorsun. Makyaji azaltin ve birakin cilt icinde iyi degil hayatta fondoten suremem nasil suruyorsunuz yazik yani
 
Yavrum yap makyaj yine yap ama bir rimel bir ruj çok sürme.
Tenine yazık.
O makyaj malzemelerinin nasıl üretildiği videoları bir izlesen yemin ederim daha kullanmazsın.
Full zarar hepsi.
Bazen bakıyorum millet yok o baz, bu şu bu bu derken evde milyon tane ürün var.
Bende hep temel şeyler.
İnan gelin makyajı yaparlarken sıkıldım bunaldım.
Bilmiyorum ben oldum olası doğal olmayı severim.
Bazen koca bir tişört altımda taytla gün geçiririm ama insanlar bunu çirkin giyinme olarak benimsiyorlar.

bende fondoten vs olmaz zaten hiç :) bir tek kez üni mezuniyetinde sürüldü.
göz kalemi, rimel, far..
bazen de kaş farı..
ruj yerine göre..
tüm makyajım bu.
şu an işteyim ama bugün makyajsızım misal.
valla çirkin giyinmek diye birşey yok bence, tamamen zevk meselesi. tamam bazı insanlar cidden aşırı zevklidir çok tarzdır ama her gün de öyle olunmuyor.
ha bu arada bi t shirt ve taytla da gayet tarz olunabilir ayrıca :)
 
yalnız bazı insanlar gerçekten makyajla daha kötü görünebiliyor. doğal halinde bebek gibi olup makyajla kötü yönde değişen bir sürü insan var :)
Doğal halimle de bebek gibi değilim ama makyajla da bi halta benzemedim. Demek ki ne yapsam kurtarmıyor 😅😅
 
X