Memurlar kaç yılda evini arabasını aldı ne kadar birikimi var

Kim dedi ki memur olunca eliniz bollaşacak,ev araba alabileceksiniz? Yok öyle bir şey,hiçbir zaman da yoktu zaten bu yeni bir şey değil. Annem babam öğretmen,ikisi de anca emekli ikramiyeleriyle birer ev alabilmişlerdi. Çalışırken kirada süründüler. 45 yaşında ev sahibi oldular ki o zaman 25 yılda emeklilik vardı.

Biz akıl edemiyorduk sanki bunu.kaç yaşına gelmiş kişiler mesleğinin özel sektörde iş yapıp yapmayacağını, iş bulma sıkıntısı olup, olmadığını, sıkıntı yoksa bile olası maaş hesaplarını yapmıştır zaten.milyon tane sektör var.nereden biliyorsun onun mesleğinin özelini. Sırf hava olsun.sinir bozucusunuz.evet arkadaş pembe hayaller kurmuş olabilir ama bunun kamuyla da pek alakası yok.gerçek hayatla yüzleşmiş sadece.özel sektördeyken de yüzleşebilirdi.gömüp durmayın memurları.en azından 1 dakikada işsiz kalma ihtimalimiz yok.

Özel sektör herkes uygun değil tabi ki, büyük paralar kazananlar genelde çok rekabetçi ve dişli elemanlar (ben de dahil). Her an kendini yenilemek, çok çalışmak, gelişmelere ayak uydurmak gerekiyor. memurluk tabi ki daha huzurlu, sabit miktarda çalışıyorsun ay sonudna maaşını alıyorsun kafan rahat oluyor. Maddi olarak evet uzayıp kısalmıyorsun ama huzurun oluyor, işten çıkarılma derdin yok, ekonomi küçülse de şirket dara girse de etkilenmiyorsun.. özel sektör de memurluk da kötü değil, sadece farklı tip insanlara hitap ediyorlar.

Atanınca elimin bollaşacağını ve ev araba gibi hayallerimi birkaç senede gerçekleşeceğini zannetmiştim ancak 3 Yıldır çalışıyor olmama rağmen kredisiz araba bile alamıyorum krediler zaten çok yüksek maalesef artıknsanki hiç bu hayallerim gerçek olmayacak gibi geliyor yeni atanan ya da daha kıdemli olanlar nasıl başardınız nasıl birikim yaptınız lütfen bir uol gösterin yaş 30 oldu birşeyin sahibi değilim çok üzülüyorum
O ev alanlar şöyle aldılar; evlendikleri senelerde altin bu kadar pahalı değildi. Komşular bile çeyrek takardi. Daha azını takmak ayıptı. Altınları peşinat verdiler, krediler ucuzdu 0.69'dan, 0.91'den evin en az yüzde 70' ine bazen yüzde 80'ine kredi çıkardı. Müteahhitler fazla vergi vermemek için evin değerini az göstermezdi, en azından çoğu yapmazdı, o yüzden altınlarını ve tüm birikimini verip kredi çekip 10 yılda ev sahibi olurdun. Onda da en az iki memur lazımdı. Birinin maaşı krediye gider diğeri ile gecinilirdi. Gene dipte yaşanırdı ama gıda çok daha ucuzdu. Daha dengeli beslenirdin. Ondan önceki dönemlerde zaten kredi yoktu, mortage sistemi yoktu. Peşin paran varsa ev alırdın. Yoksa alamazdın. Misal emekli ikramiyesi ile ev alanlar öyle peşin aldılar. Tabi o zaman emekli ikramiyesi orta halli lüks olmayan bir semtte bir daireye yeterdi. Yani bu sizin dediğiniz hiç olmadı ki. Tabi devlette çok üst düzey olup tek başına 100 bin vs kazanma hariç. Gerçi o maaşı kazanan ister devlet ister özelde olsun her türlü ev alır. Krediler kapalı. Hele şu an. Ev kredisi kapalı araba kredileri de azıcık. Misal Hyundai i20 almak istediniz bayiye gittiniz size verilecek max.kredi sadece 125 bin. Arabanın en boş paketi 840 bin. 715 bini peşin istiyorlar şaka gibi. 715 bini kim çıkarıp bir anda bu ekonomide verebilir ki..veren illa ki vardır, ama çoğunluk veremiyor.O yüzden krediler açılmadan iki maaşlı değilseniz devlet memuru veya özel sektör ortalama maaşı ile krediye maalesef giremezsiniz. Maalesef durum şu an bu.

Son düzenleme:
11 yıllık memurum. Eşimde 15 yıllık. Bundan 7 yıl önce ev aldık.3 yıllık borcu kaldı. Yaptığımız tek ve en iyi yatırım oldu. Bunda bile babam arka çıktı yoksa mümkün değildi almamız. Evlenirken benim arabam vardı onu da babam almıştı 2008model hala onu kullaniyoruz. Araba almayı düşünüyoruz şu an ama nasıl olacak bilmiyoruz 😅 borsa morsa klasik memur işleri işte bakiyoruz 🤣

Yav benim annem babam memur. Babam ben doğduğum sene yani 93de şark görevinde lojmandalarmış. Sonra Muğla’da uzun yıllar lojmanda kaldılar borç harç kredi ile ev aldılar. Yıllarca da borcunu ödediler annemin maaşı olduğu gibi krediye giderdi. O dönem kardeşim doğdu çok uzun yıllar borç bitene kadar maddi zorluk yaşadık bu sebepten. Ama sonrasında babam hep üstüne koydu eskisini satıp daha iyisini aldı vs. 3 yılda memursun diye mal mülk sahibi olma hayalleri kurma. Ki benim anlattığım dönemlerde memurlar cidden özel sektörden daha iyi kazanıyordu diye biliyorum. Şu ekonomide sen 3 senede mal edinmeyi mi hayal ediyorsun hem de nakit para ile. Para olmuş pul millet market alışverişine yetişemezken.

Hiç mi duymadınız memur ne uzalır ne kısalır dendiğini. Hatta mal mülk edinen memurlar da soruşturulur nereden geliyor bu para diye :)

Benim gördüğüm mal mülk sahibi olabilen memurlar ya aileden kalan mal varlığı miras var ise ev bark sahibi oluyor, ya da yaklaşık 10 sene önce kadar bir emekli ikramiyesi ile ufak bir yazlık alabiliyorlardı işte. Onun dışında farklı bir geliriniz yoksa boşa beklentiye girmeyin.

Biz akıl edemiyorduk sanki bunu.kaç yaşına gelmiş kişiler mesleğinin özel sektörde iş yapıp yapmayacağını, iş bulma sıkıntısı olup, olmadığını, sıkıntı yoksa bile olası maaş hesaplarını yapmıştır zaten.milyon tane sektör var.nereden biliyorsun onun mesleğinin özelini. Sırf hava olsun.sinir bozucusunuz.evet arkadaş pembe hayaller kurmuş olabilir ama bunun kamuyla da pek alakası yok.gerçek hayatla yüzleşmiş sadece.özel sektördeyken de yüzleşebilirdi.gömüp durmayın memurları.en azından 1 dakikada işsiz kalma ihtimalimiz yok.
Gömmek için söylemiyorum yanlış anlaşılma olmasın ama 1 dk da işsiz kalma ihtimaliniz var . Sadece siyasi konjonktürün değişmesine bakar . Söz konusu Türkiye ise herkes pamuk ipligine bağlı veya topun ağzındadir.

Özel sektör herkes uygun değil tabi ki, büyük paralar kazananlar genelde çok rekabetçi ve dişli elemanlar (ben de dahil). Her an kendini yenilemek, çok çalışmak, gelişmelere ayak uydurmak gerekiyor. memurluk tabi ki daha huzurlu, sabit miktarda çalışıyorsun ay sonudna maaşını alıyorsun kafan rahat oluyor. Maddi olarak evet uzayıp kısalmıyorsun ama huzurun oluyor, işten çıkarılma derdin yok, ekonomi küçülse de şirket dara girse de etkilenmiyorsun.. özel sektör de memurluk da kötü değil, sadece farklı tip insanlara hitap ediyorlar.
Özel sektörde çalışarak, aynı mesleğin memurluğundan daha fazla kazanabilen kaç kişi vardır allah aşkına.alttan alttan bir hava atma vardı mesajda.10 sektörden 8'i asgari ücretten hallice yani.hatta asgari ücret yatırıp da elden geri alanlar var ya.neyse sinrilendim o mesaja ki hâlâ da haklı olduğumu düşünüyorum.fakir ve imkanları kısıtlı bir ülkedeyiz işte.çok büyük bir çoğunluğunuzun adam gibi hiçbir kalıcı yatırımı olmadan öleceğiz işte.kabullenmek bu kadar zor değil.ömür boyu bunun moral bozukluğuyla yaşayamam valla.geziyorum tozuyorum kendime yetecek kadar tamamdır.olmayıversin amnn yaa.güzel güzel yaşayıp gidiyorum işte.bu tarz şeyleri bu kadar konuşup tartışmak moral bozmaktan başka bir işe yaramıyor.eee alamıyoruz işte o tarz büyük şeyler.somalide doğup temiz suya da muhtaç ömür tüketebilirdik yani.

Son düzenleme:
yahu tutayım çenemi dedim de kızıyorum böyle konulara
bir sürü değişken var
20 bin alan memur da var 80 bin alan da..
0,60 krediyle alan da var 4,20 ile alan da,
senin ev kiran 10 bindir öbürü ailesiyle yaşıyordur..
biri tek yaşayıp 20 bin maaşla kira ödüyordur diğeri karı koca 160 bin alıyordur belki kira da vermiyordur..
ben size 15 tane ev aldım desem size ne faydası var..
ben evimi alırken 1,13'den çektim krediyi arkadaşım 2 ay sonra 0,60'dan çekti.. hiç unutmuyorum aynı paraya benim ödediğim faiz 2013 model fiasta parası kadar fazlaydı..
atanmadan önce hiç fiyatlara bakmadan her istediğimi alacağım sanıyordum.. daha etikete bakmadan alışveriş yaptığım olmadı..
bunun yerine maaşım bu giderlerim şu sizce ev araba almak mümkün mü diye sormak daha mantıklı değil mi? hatta onda bile şehir marka model metrekare vs gibi yine durumlar değişir...

Bu sene girdi 4 taksit ödedik sadece
beni yanlış anlamayın yapan yapıyor bilemedim diyorsunuz ya eşinizin aşırı cimri ve yırtık çorapla gezdiğini söylemiştiniz..
onun tercihi yargılamıyorum ama yukarıdaki yorumunuzu okuyan 'vay be millet nasıl yapıyor bende bi sorun var' diye düşünür...

Katilimevinden 600bine arabaya girdik iki sene sonra aracı alcaz üç sene ödememiz olcak eşim guvenlik memurdan az alıyor.Ayni şekilde bikac senede evini almış.Yapan yapıyor bilemedim.
Dayım o dediğiniz şirketin boncuklusu olan var ya hani, Eminevim, oradan araba aldı. Birkaç yıla hurdaya çıktı.

Özel sektörde çalışarak, aynı mesleğin memurluğundan daha fazla kazanabilen kaç kişi vardır allah aşkına.alttan alttan bir hava atma vardı mesajda.10 sektörden 8'i asgari ücretten hallice yani.hatta asgari ücret yatırıp da elden geri alanlar var ya.neyse sinrilendim o mesaja ki hâlâ da haklı olduğumu düşünüyorum.fakir ve imkanları kısıtlı bir ülkedeyiz işte.çok büyük bir çoğunluğunuzun adam gibi hiçbir kalıcı yatırımı olmadan öleceğiz işte.kabullenmek bu kadar zor değil.ömür boyu bunun moral bozukluğuyla yaşayamam valla.geziyorum tozuyorum kendime yetecek kadar tamamdır.olmayıversin amnn yaa.güzel güzel yaşayıp gidiyorum işte.bu tarz şeyleri bu kadar konuşup tartışmak moral bozmaktan başka bir işe yaramıyor.eee alamıyoruz işte o tarz büyük şeyler.somalide doğup temiz suya da muhtaç ömür tüketebilirdik yani.
ben özel sektörde mühendis olarak çalıştım aldığım maaş o dönem şartında öğretmen kuzenimden daha fazlaydı. erkek arkadaşım mühendis özel sektörde yaklaşık 100 bin kazanıyor. iktisat mezunu 2 arkadaşım biri bankada uzman yardımcısı oldu 45 alıyor biri düz memur oldu. her özel sektör bir mi. kaç yaşında ilkokul mezunu annem bile çalıştığı yerde ara yönetici olarak çalışıyor ve 45 bin maaşı. memurlukta ilerleme diye bir şey söz konusu değil

Son düzenleme:
Biz 9 senelik evliyiz eşim askeri personel.Maasi 2 memur maaşı kadar Üstüne ben de çalışıyorum.Yardimsiz yatırım amaçlı 1+1 alabildik geçen yıl.Arabamiz 2006 modele düştü.Yenileyemiyoruz.Kredi bile vermiyorlar.Birkac seneye birikim yapıp borçla alabilirsiniz.İyi kötü lojmana girdik o şekilde yapabildik biz de.Yoksa çok zor.

Back
X