Meslek sorunu

Mart_meneksesi

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
3 Temmuz 2019
32
30
3
Merhaba.
Lise son sınıf öğrencisiyim. Bu sene üniversite sınavım var.
Hemen konuya gireyim. Çevremde üniversite okumuş herkes işsiz. İşi olanlar da kendi mesleklerini yapmıyor. Ben üniversite okuyup işsiz kalmak istemiyorum. Ne bileyim üniversite mezunu kasiyer de olmak istemiyorum. Annem iş bulamasan da insanlarla konuşurken en azından üniversite okudum dersin diyor. Millete bunu söylemek için okuyacaksam hiç okumayayım zaten.
Sonuçta üniversite okumanın amacı da meslek, iş sahibi olmak.
Ben üniversite okuyup meslek sahibi olmaktan ümidimi kestim. Üniversiteye gitmeden tutunabileceğim ve sürekli devam edebileceğim bir işim olabilir mi onu düşünüyorum ama aklıma da bir şey gelmiyor. Kendimi nasıl geliştirip bir meslek sahibi olabilirim, fikri olan var mı?

Meslek seçimi çok önemli , öncelikle sevdiğin ve yapmaktan hiç sıkılmayacağım bir meslek seçmen gerek . Sonra da o meslekte daha uzman daha yetkili olabilmen için de hem üniversiteye gitmen hem de dil,bilgisayar, mesleğinle ilgili çeşitli sertifikalar alman gerek. Üniversiteyi iş bulmak için değil de kendini geliştirmek için bir yol gibi düşün. Üniversiteyi okumayıp tonla para kazanan insanlar da var ama hep bilemedikleri şeyler için adam tutup kendi işlerini yaptırıyorlar ; kaldı ki üniversiteyi okumazsan da iş bulacağının garantisi yok. Çoğu iş kolu Artık üniversite mezunu arıyor belki kendi mesleğini yapmazsın ama yine de daha rahat şartlarda daha yüksek maaşlarla çalışabilirsin. En önemlisi evlendiğinde kendi paranı kendin kazanırsın . Şu an iş konusuna odaklanma bundan bi 20 yıl önce çoğu meslek grubu özellikle de bilgisayarla ilgili olanlar yoktu. Ama şu an o meslekler deli gibi aranıyor tercihini hem sevdiğin yapabileceğin hem de geleceğin meslekleri üzerine yaparsan sıkıntı yaşamazsın diye düşünüyorum. Şimdiden kendini olumsuza şartlama. Belki yurtdışında çalışırsın bir imkan olur da belli mi olur? Sen üzerine düşeni yapmaya bak gerisi kendiliğinden gelir . Yolun açık olsun inşallah . Tüm gençlerin ...

Universiteyi ozellikle sehir disinda okumak gercek hayat ile ilgili ilk tecrubeyi kazanmanizi saglar. Sadece derse girip kosa kosa eve gitmezseniz, cesitli kuluplere katilip aktiviteleri takip ederseniz kisisel gelisiminize de katki saglar.

Üniversite meslek edindirir ama bunun yanında bir sürü şey de katar insana. Sadece mesleğe odaklanmamak lazım, belli bir birikime, kültür seviyesine ulaşırsın. Her okul için aynı şey söylenemez tabi ve her öğrenci için de.

Ama senin okumaya niyetin yok belli ki. Herkes üniversite okumak zorunda da değil.

Bir idealin yok mu ?
Kendini ilerde nerede görmek istiyorsun hiç düşündün mü ?
Eğer kendini geliştirir iyi yere gelirsen yurtdışında da çalışabilirsin.
Veya bir ünv ye baslar aynı zamanda işe girer kendini geliştirmeye başlarsın.
Okul okumadan meslek sahibi bir tek ticarette olursun. O da her yiğidin harcı değil.

Ben ailevi sebepler ve maddi sorunlardan ötürü üniversite okuyamamış biriyim. Kendimi geliştirdiğime inanıyorum ama 8 sene önce şimdiki aklım olsaydı ne yapar eder üniversite okumanın bir yolunu bulurdum.
Iyi kötü bir meslek edindim, para kazanıyorum ama üniversite okusaydım bana katabileceği şeyleri düşünüp üzülüyorum. Şimdi 26 yaşına gireceğim, bir kızım var evliyim ve üniversite sınavına hazırlanıyorum. Kazanırsam eğer açıktan da değil örgün olarak üniversite bitirmeye kararlıyım. Hayata erkenden atılıp para kazanınca sana madalya vermeyecekler. Lütfen okulunu bitir.

Aslinda bizim gibi gelişmekte olan Ülkelerde Akademi=Meslek diye düşünülüyor maalesef..O da Ülkenin ekonomisiyle ilgili..

Üniversite demek yeni bir çevre, kültür, bir çok toplumda kendini ifade edebileceğin bir dil bir vizyon demek ..

İstemekle ,gayret etmekle ilgili Üniversiteyi aileden bir kurtuluş gibi görüp kendini bulamayacağın bir bölüm okursan ilerde tabi ki diplomalı vasıfsız olursun.

Ama istediğin, Dünyada en azından Ülkende iş olanaklarının olabileceği, tabi ki Sevdiğin bir bölüm okursan en azından o Diplonman o zaman seni mutlu eder.

canin okumak istemiyorsa bosuna bahane bulma cunku komik oluyor.

agri cecen universitesi at yetistiriciligi bolumunu okursan herhalde mezun oldugun bolumun isini yapamazsin.

Şu dünyada okumak, öğrenmek kadar güzel başka bir şey daha yok benim için. Üniversitenin sana katabileceği maksimum %20 dir. Gerisini sen tamamlarsın. Yeni insanlar, yeni ufuklar tanımadan evden okula okuldan eve gidersen elbette kuru kuru okumuş olursun. Ayrıca, önemli olan onun bunun dediği ne değil sensin. Kendine bir sor "hangi mesleği yaparsam, aslında zorunluluktan gittiğim bir iş olmaz?" diye.
İnsanlara bakma, hele bizim topluma. Uçmak isteyeni elinde sapanla beklerler.
Okumadan hayata atılmak da sana sert tecrübelerle geri döner.

Üniversite sana şunu katar, bunu katar demeyeceğim. İnsanlar kendini geliştirmek için her türlü araca ulaşabilecek ortama, olanaklara sahip. Üniversiteler eğlence odaklı, gerçekten üretim yapılan yerler değil. Saçma sapan insanların, gereksiz egolarıyla karşılaşman daha muhtemel. Ve hatta aynı özelikleri segileyebilecek olman dahada muhtemel. O yüzden senin de kaygılarından anladığım kadarıyla çokta okuyasın yok. Gerçekten iyi bir okul ve iyi bir bölümde okumayacaksan da üniversite okumana gerek yok.
Mesela iktisat, işletme tarzı bir şeyler düşünüyorsan mis gibi açıköğretim var. Orayı bitirir sonrasına bakarsın. Bir kaç yıl ne yapmak istediğini bulabilmek için çeşitli girişimler deneyebilirsin. Belki güzel yemek yapıyorsundur aşçı olursun, baktın iyi gidiyorsun gir okulunu da oku. Velhasıl, gerçekten üretebileceğini düşündüğün şeylere odaklanmak hem senin hem toplumun hayrına olur.

Üniversiteyi sadece meslek edinmek olarak görüyorsan bir zahmet okuma.

Mevzu okumak istememek değil. Okumak istemesem kafam karışık diye buraya yazmazdım. Uzun zamandır çocuk gelişimi ya da anasınıfı öğretmenliği düşünüyorum. Ancak okuduktan sonra işsiz kalmaktan korkuyorum. Çevremde çok iyi okullarda öğretmenlik okuyup açıkta bekleyenler çok var. Öğretmenliğin hali malum. Kpss sorunu var. Atanamamak var. Dershanelerde sürünmek var. Allah aşkına bir şekilde mesleğine sahip olup düzenini kurmuş olanlar yorum yapmasın. Emin olun dışardan konuşmak o kadar kolay ki. Lisede üniversitede gelecek kaygısı yaşayan öğrencilerin durumunu düzenini kurmuş insanlar anlayamaz. Sizden istediğim yardım acaba başka bir şekilde kendimi geliştirip iş sahibi olabilir miyimdi

Üniversite sana şunu katar, bunu katar demeyeceğim. İnsanlar kendini geliştirmek için her türlü araca ulaşabilecek ortama, olanaklara sahip. Üniversiteler eğlence odaklı, gerçekten üretim yapılan yerler değil. Saçma sapan insanların, gereksiz egolarıyla karşılaşman daha muhtemel. Ve hatta aynı özelikleri segileyebilecek olman dahada muhtemel. O yüzden senin de kaygılarından anladığım kadarıyla çokta okuyasın yok. Gerçekten iyi bir okul ve iyi bir bölümde okumayacaksan da üniversite okumana gerek yok.
Mesela iktisat, işletme tarzı bir şeyler düşünüyorsan mis gibi açıköğretim var. Orayı bitirir sonrasına bakarsın. Bir kaç yıl ne yapmak istediğini bulabilmek için çeşitli girişimler deneyebilirsin. Belki güzel yemek yapıyorsundur aşçı olursun, baktın iyi gidiyorsun gir okulunu da oku. Velhasıl, gerçekten üretebileceğini düşündüğün şeylere odaklanmak hem senin hem toplumun hayrına olur.
Mesele de bu işte. Boğaziçi'nde Haccettepe'de vs. okuyamazsam sonuç hüsran olacak

Eğer üniversite okuduysanız acaba üniversiteden bir gelecek umarak okumadınız mı çok merak ediyorum
Ben üniversite okudum/okuyorum.
Meslek amacıyla seçtim ama asıl amacım kendimi geliştirmektir.
Ki geliştirdim de. Okurken bir benzincide marketi olarak işe başladım. Daha sonra yükselip muhasebenin yanına attım kendimi. Okuldan sonra harıl harıl çalıştım, sonra patronun yanına girdim. Bunları üniversite okuyor olduğum için başarmadım, azimli olduğum için başardım.
Sonra istanbulda olan okulumu Ankaraya aldırıp Hacettepe'de okumaya başladım, bunların hepsi azimle oldu ve ben bunu yine meslek edinmek için yapmadım, kendimi geliştirmek için yaptım.

Back
X