milat 01.01.2012...çekirdek aile olmayı düşLeyenLer...Birlikte yürüyelim mi??

İkili test neden yapılır? amaç nedir?
İkili test gebeliğin 11-14 haftaları arasında yapılır ve bebekte trizomi 21 (Down sendromu) ve Trizomi 18 (Edwards sendromu) denilen iki kromozomal anomalinin varlığını araştırmak için yapılır. Trizomi 21 daha sık görülür, trizomi 18 olan bebeklerin yüzde doksanı doğumdan önce ölür, doğanların da çoğu erken aylarda kaybedilir. Bu nedenle testin yapılma amacında ve ailenin kararında daha çok trizomi 21 önemlidir. Bu iki hastalık bebekte zeka geriliği ve çeşitli iç organ anomalileri ile karakterizedir. İkili testi yaptırmaktaki amaç bu hastalıklar bebekte varsa gebeliğin üçüncü dördüncü aylarında bunu farketmek ve aile isterse düşük yaptırarak gebeliği sonlandırmaktır.

İkili test yaptırmayı düşünenler öncelikle şunları bilmelidir:
1- Down sendromu (trizomi 21) olması anne karnında bir bebeği dört aylıkken düşük ile aldırmayı gerektirir mi? Bu bebeği aldırmakla normal bir bebeği aldırmak arasında ne kadar fark vardır? Bu konuda dünya üzerinde çok farklı görüşler ve tartışmalar vardır. Dünyadaki bazı görüşler şöyle der: Bazı ölümcül anomalilere sahip bebekler zaten doğumdan sonra ölecekleri için gebeliğin erken aylarında düşükle alınmaktadır ancak Down sendromu genellikle ölümcül bir hastalık değildir, bu bebekler yüksek oranda doğumdan sonra uzun yıllar yaşarlar, bu yüzden düşükle alınmaları gerekmez. Dünyadaki bazı görüşler de bu bebeklerin zor bir yaşam yaşayacaklarını, doğumdan sonra bir çok hastalık ve ameliyat geçirme riskleri olduğunu söyler ve bu nedenle düşükle alınabileceklerini savunur. Bu konu her anne bananın kendisinin karar verebileceği bir konudur. Doktorlar bu konularda sadece aileye aydınlatıcı bilgiler verir, kararı aileye bırakırlar. Bu soruya cevap vermeye çalışan anne babanın öncelikle Down sendromlu bir insanın özelliklerini ve nasıl bir yaşam sürebileceğini çok iyi bilmesi gerekir. Bu konuda ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Down sendromlu bir bebek doğarsa yaşamın ilk yıllarında kaybedilebileceği gibi 50-60 yaşlarına kadar da yaşayabilir. Aile isterse gebeliğin 24. haftasına kadar gebeliğin sonlandırılmasına kanunlar izin vermektedir.
2- İkili test yaptırmak Down sendromlu bir bebek sahibi olmamı kesin engeller mi? Bu sorunun cevabı hayır. İkili kombine test Down sendromlu bebeklerin ancak %85'ini tespit edebilir. Daha sonra yapılacak olan ayrıntılı ultrason ve tetkikler de asla Down sendromlu bebeklerin hepsinin tespit edilmesini sağlayamaz. İkili test sonucunun normal gelmesi bebekte kesinlikle Down sendromu olmadığı anlamına gelmeyecektir. Yukarıda da belirtildiği gibi ikili test Down sendromlu bebeklerin hepsini tespit edemez, az bir kısmında test sonucu normal gelerek yanıltıcı olabilir, bunu engellemenin bir yolu yoktur.
3- İkili test sonucunda Down sendromu riski çıkması bebekte kesin Down sendromu olduğunu göstermez, bunu netleştirmek için CVS veya amnioyosentez yaptırmak gerekecektir. Bu işlemlerin de yaklaşık 200'de bir düşüğe neden olma riski vardır. CVS ve amniosentez yaptırmayacak bir annenin ikili test sonucu net bilgi vermeyeceği için strese sebep olarak faydadan çok zarar getirecektir.
4- Hamilelikte ikili test yapılması bebekte sadece trizomi 21 ve trizomi 18 varlığı hakkında bilgi verebilir. Bunun dışındaki hastalıkları gösteremez. Örneğin ikili testi normal çıkan bir bebekte kalp anomalisi, böbrek anomalisi, beyin anomalisi hatta zeka geriliğine neden olan bir hastalık olabilir. Bu testlere halk arasında "zeka testi" denmesinin sebebi Down sendromunda zeka geriliği olmasıdır, bu testler bebeğin zeka düzeyini ölçemez, zeka geriliği yapabilen bütün hastalıkları tespit edemez.

oooffffff işte durumlar berbat yeni ortaklar eklendi ve benim huzurum iyice kaçtı çantamı alıp çıkacaktım demin arkadaşlar sakinleştirdi sanırım ben daha fazla bu stresi kaldıramıycam

feci bi psikolojik baskı mevcut yaa

Son düzenleme:

seni çok çok iyi anlayabiliyorum cnm ben bazı aptallar yüzünden ağlayarak iş yaptığımı bilirim. hatta daha geçen hafta mı ne ağladım ama inadına çıkmadım ve taktığımı belli etmedim. işimi yaptım geçtim.
bence hiiiçççç acele etme. işini yap otur.zaten bebiş olunca çıkarsın

Son düzenleme:

iş ortamının sıkıcı olması kötü bi durum ama dengeler birder bire diğişebiliyor bir süre daha sabretmeye çalış
direk senle ilgili bi durum mu var peki ?

Du bakalım canım yeni bi durum daha sanırım az bak belki yoluna girecek herşey , baktın hala olmuyo o zaman sendende kıymetli değil tabii insanın eşi nasıl önemliyse işide öyle , çünkü uyku saatlerini saymazsak evden fazla zaman geçiriyorsunuz işyerinde o yüzden severek yaptığın , rahat ettiğin iş olması çok önemli

down sendromlu degil ki onun oglu, baska bir rahatsizligi varmis...

kız listeden silindim sandım üst kısma taşımışsın allah iyiligini versin emi? şu an yüregim gümbür gümbür oldu korktum valla pek ugrayamıyorum yanımda yeni gelen bir eleman var erkek malum rahat olamıyorum bişiler yazamıyorum ama inan sizi gerçekten çok seviyorum bu arada geçen haftalarda resmini 594.sayfada buldum tam tahmin ettigim gibi süper bi hatunsun

canım al benden de okadar labaratuvara yeni elemanlar alındı bir kısmı lise mezunu offff anam offff ben halen borç ödüyorum gittim okudum emekverdim her şey boşmuş be yavru benimde tadım tuzum yok çantanı felan alıp gitme zaten onların istedigi o ayakta ve dimdik meydan okumalısın sen cesur ve güçlü bi hatunsun bende inadına burdayım bizi kimse yıkmamalı unutma neşecim

Günaydın fıatıklar , çok heycanlıyız bugün doktor amcamızı görcez bakalım Allahım herşey yolunda olsun lütfen bana dua edin canlarım akşamüzeri 5'te randevum

hadii bakalım zuhalcim güzel haberlerle gelirsin inşallah ..

neşem sabırlı olmaya çalış hamile kaldığın anda zaten stresli bi ortamda olmak istemezsin en azından işi bırakmak için iyi bir sebebin olur bu şekilde bırakıpta başkalarını mutlu etme

herkese günaydınn kızlar cumanız mübarekk olsunn haftanın son iş günü huzurluu ve mutlu bigün olsun inşallah .. bu arada sabah sabah bi hamile haberi aldım iş yerinden birinin eşi hamileymiş daha 2 ay olmuş evlendiklerii kazayla olmuşş Allah aşkına banada anlatın şu kazalarııı nasıl beceriyorlarr

günaydın canlar.. nasılsınız bakalım...

Günaydın fıatıklar , çok heycanlıyız bugün doktor amcamızı görcez bakalım Allahım herşey yolunda olsun lütfen bana dua edin canlarım akşamüzeri 5'te randevum

günaydın canım... hadi bakalım inşallah hayırlı haberlerle gelirsin...:):)

bende yarın gidicem kalp atışlarını duyarım inşallah çok istiyorum duymayı

İnşallah canlarım herşey yolundadır 2 liyide doktora bırakıcam gerekli görüyorsa yapsın çoğu doktor ölçemiyomuş enseyi bebeğin duruş açısına göre farklı farklı çıkabiliyomuş aynı bebekte ama eşimlede konuştum oda doktora bırak dedi , çokmu pimpirikliyim ben yaaa çok yoruyo beni bu detaycı mükemmeliyetçi halim , keşke bu kadar olmasaydım diorum bazen

herkese günaydın. hayırlı cumalar...

Hadi bakalım cnm. bak bakalım ne yapıyormuş şekerlik

Ahhh cnm yaaa. düşünmedikleri, istemedikleri için beceriyorlar bence) boşuna demiyorlar stres çok etkili stres yapmayın diye

Son düzenleme:
Duymasanda görürsün canım 7. haftaya girmişsin , göbiş çıkıyomu yavaştan

henüz yok karınm ya ama yinede rahat edemiyorum otururken pantolonumun düğmesini açıyorum
biraz kilo alırımda en azındam 36 bedene yükselirim diye umudediyorum bende yoksa hamiş pantolonları filanda olmayacak 34 bedenle
rahim büyüdüğü için mi büyür karın bebiş çok küçük çünkü

Aklıma geldide melekcim bende evlendiğimde çok istiyordum bebiş 5 senede çıktığımız için hemen olmasında bi sakınca görmedik çünkü birbirimizi çok iyi tanıyorduk , sonra hamiş oldum 8 haftalık kalbi durdu bebeğin, sonrasonda polikistik over filan derken doğum kontrol hapı verdi doktor 2 sene filan kullandım aslında şunu söylemek istiyorum illede olsun dediğimde yaşamadı bebişimiz artık ben dedim yaş oldu 31 bu yaştan sonra olmasada olur die düşünmeye başlamıştımki Rabbim yeniden nasip etti , kafan rahat olucak herşeyden önce tatlım yeni evlenenlerde öyle bebiş filan düşünen yoktur veya çok azdır onların derdi başka olunca bebişte geliveriyo demekki kendiliğinden

Valla bişeyler büyüyoda ne büyüyo onu bilemicem benim çıktı 7-8 haftalarda hala daha büyüyo , eskiler dioki kiminin iç karnı geniş oluyomuş galiba Işıl gibi o zaman dışarı çok çıkmıyomuş göbiş ama darsa çıkıyomuş , benim dar galiba ama iyi tarafıda var tabii mesela herkes anlıyo hamiş olduğunu bi izzet bi ikram çok keyifli oluyo çokkkkkkk

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…