Bizimkiler düz peynir zeytin vs yemiyor. Böreğin, poğaçanın içinde peynir yerler.
Reçel benim için boş kalori. Ben tercih etmiyorum. Bal, pekmez, tahin pekmez olabiliyor.
Yumurta yiyorlar. Tereyağında. Bazen de menemen. Genelde terayağı bitince menemene sarıyorum zeytinyağında.
Geçen açma yapmıştım. O iki günü kurtardı.
Nefis yemek tariflerinde "şimdi çıktı fırından" tarifini de sevdik. Pratik ekmek dilimi pizzası gibi.
Sütlü biber kavurması denedim. Ben ve eşim sevdik. Çocuklar yemedi.
Domatesi yuvarlak dilimleyip teflona koyuyorum. Çok az yağ altına. Biber de dilimleyip atıyorum birkaç. Tuz. Kapağı kapalı domatesler kendini biraz sakıncaya kadar pişiriyorum. Sonra kqpağı açıp domateslerin üzerine kaşar dilimi. Eriyince sıcak sıcak iyi gidiyor. Sucuk olursa onu da atıyorum içine. Pizza gibi oluyor.
Patatesleri yuvarlak dilimliyorum. Tencereye alıyorum. Üzerine az su. Kekik ve sarımsak ekliyorum. Su kaynayınca kısıp kapağı kapatıp pişiriyorum. Su kalmayınca ister tereyağı ister zeytinyağı döküp hafif kızartıp tabağa alıyorum. Bu aşamada sıcakken kaşar da rendelenirse tadı katmerleniyor. Suyunu iyi ayarlamak lazım yoksa patatesler hamur oluyor.
Biberleri az yağda çevire çevire kızartıp, kızarınca sarımsaklı domates rendesi döküp pişirmek de olabilir.
Semizotu+salatalık+kapya+çökelek+istenirse küçük soğan doğrayıp karıştırılabilir. Bunu da seviyorum. Hele ki yufka varsa.
Alanya ovmacı diye bir tarif var yine yufkadan. İstersen bir bak. Ben seviyorum.
Kabağı dilimleyip tuz zeytinyağı kekik pul biberle karıştırıp fırın kağıdı serili tepsiye döküp, kabaklar yumuşayıncaya kadar pişiriliyor. Kahvaltıya olmaz tabii de sarımsaklı yoğurt da konursa güzel oluyor.
Yumurta kapama tarifi var. Çok uzattım. Netten bak istersen.
Uğraştırıcı ama güzel olacak bamya kızartması var.
Kaşık dökmesi, mıhlama, bir de eski bir tarif vardı.
Buldum, yazayım. Afyonlu bir emekli öğretmen teyzenin tarifi. Benim çok hoşuma gitti.
Tuzlu çörek
2sb sıvıyağ, 2 sb yoğurt, 1 kahve kaşığı karbonat (yarım limon üzerine sıkılacak), 4 yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine sürmek için ayrılacak) Kek hamurundan daha sıvı olacak şekilde un eklenecek.
Bunları karıştırıp hamurun bir kısmını yağlanmış tepsiye döküp, içine peynir, maydonoz, patates...artık ne iç sevilirse o koyuluyor. Geri kalan hamur da üzerine gezdiriliyor. Açık yer bırakılmayacak. Üzerine yumurta sarısı, susam, çörekotu.
Çok pratik, aynı poğaça gibi oluyor.
Kayserili teyzede yediğim tarif. Krep yapıp her iki krepin arasına peynir maydanoz karışımı sere sere bir krep kulesi oluşturmuştu. ☺ Üçgen, yuvarlak pastayı keser gibi kesip servis yapmıştı. Bu da güzeldi.
Evet, aylık yazı kotamı doldurdum. Gelecek ay görüşmek üzere.