Kimileri saklı pay olduğunu söylüyor kimileri de Türk hukukunda mirastan men etme yerinin olmadığını söylüyor demişsiniz. Bu iki cümle alakasız değil ki, Türk hukukunda mirastan men etme olduğu için kişilerin saklı payı vardır demek. Yani ana babanın seni men ettim demesinin güya bunu sözleşme ile yapmasının hiçbir geçerliliği yok.Merhaba, eşimin ailesi Londra’da yaşıyor, kayınpederim 10 yıl kadar önce vasiyet imzalayarak kızını yani görümcemi mirastan men etmiş, tüm varlığını açıkça diğer çocuğuna bıraktığını yazmış. Gerekli prosedür avukatlar nezaretinde tamamlanmış. Kayınpederim hayatta, kayınvalidem Türk asıllı, kendilerinin Türkiye’de de yatırımları var. Buradaki taşınmazlar için de durum aynı mı diye birkaç avukata danıştık ancak farklı yanıtlar aldık. Kimileri saklı pay hakkı olduğunu, kimileri de Türk hukukunda mirastan men etmenin yerinin olmadığını söylüyor. Bizim payımıza düşenden hakkı olanı kardeşine hibe etmemiz halinde İngiltere’deki gibi yüksek vergiler burada da geçerli mi? Konu hakkında bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim.
Davaya düşmeden yapılacak olan şeylerin de bir hükmü yok. Mallar her ne ise kişinin saklı payı oranında hakkını alması gerekir. Bu nedenle bu eşten kaynaklı bir sorun olmadığı için ana baba kaynaklı bir sorun olduğu için gorumcenin mahkemeye gitmesi en doğrusu olacaktır.Mallar nerde?
Türk hukukunda mirastan men etme diye bir şey yok, görümce burda dava açarsa üstüne düşeni alır.
Vergi kimden, niye alınacak anlamadım? Türk sınırları içerisinde Türk vergi yasaları geçerli burdaki vergilendirme neyse o olur. İngiliz yasalarının Türkiyedeki mallar üstünde bir hükmü yok.
Bana kalırsa davaya falan düşmeden kocanız görümceyi arasın, durumu konuşsun, kıza hakkını versin. Kardeşin kardeşle para yüzünden davalık olması çok büyük bir ayıp o duruma gelirlerse kardeşlik ilişkileri toptan biter. Kıza hakkını vermemek de ayıp zaten.
Davaya düşmeden yapılacak olan şeylerin de bir hükmü yok. Mallar her ne ise kişinin saklı payı oranında hakkını alması gerekir. Bu nedenle bu eşten kaynaklı bir sorun olmadığı için ana baba kaynaklı bir sorun olduğu için gorumcenin mahkemeye gitmesi en doğrusu olacaktır.
Evet benim neysen bahsettiğinizi anlamadığınız fark ettim.Sanırım anlatamadım, zaten bu kızın bu miras üstünde yasal hakkı var mahkemeye giderse alır. Mahkemeye gitmeye kalmadan, kardeşle mahkemelik olma utancına girmeden kendi aralarında anlaşsınlar, notere gitsinler, kıza hakkını versinler. Mahkemeydi, avukattı uğraşmasınlar. Bunu demek istedim, sizin neyden bahsettiğinizi de anlayamadım.
Bizim kardeşin hakkını gasp gibi bir niyetimiz yok. Tüm mal varlığı tek kişinin babanın üzerinde, mirasın büyük bölümü İngiltere’de ama burada da biri yaşadığımız ev olmak üzere 2 ev ve bir ticari işletme var. İngiltere’de belirli bir mal varlığının üzerinde miras ve intikal vergisi %20-40 arasında değişiyor, kardeşine satış ya da hibe göstersek de çok yüksek vergi dilimlerine giriyoruz. Eşim 3 kardeş, diğer kardeşi hakkından feragat etmeyeceğini söylemiş. Bu nedenle biz istemesek de mahkemeye intikal edecek gibi. İngiltere hukuku, geçerli nedenle vasiyet bırakmak suretiyle mirastan men etme hakkı veriyor. Danıştığımız bir avukat Türkiye’de de haklı nedene dayalı benzer kararların son yıllarda alındığını söyledi. Öte yandan hukukumuzda men etme yok diye geçiyor tüm kaynaklarda. Biz buradaki mallar için hibe ya da satış göstermeyi düşünebiliriz ancak, vergi anlamında tapu bedeli üzerinden nispeten cüzi bir şey ödeyeceğimiz bilgisi verildi.Mallar nerde?
Türk hukukunda mirastan men etme diye bir şey yok, görümce burda dava açarsa üstüne düşeni alır.
Vergi kimden, niye alınacak anlamadım? Türk sınırları içerisinde Türk vergi yasaları geçerli burdaki vergilendirme neyse o olur. Bana kalırsa davaya falan düşmeden kocanız görümceyi arasın, durumu konuşsun, kıza hakkını versin. Kardeşin kardeşle para yüzünden davalık olması çok büyük bir ayıp o duruma gelirlerse kardeşlik ilişkileri toptan biter. Kıza hakkını vermemek de ayıp zaten.
Bizim kardeşin hakkını gasp gibi bir niyetimiz yok. Tüm mal varlığı tek kişinin babanın üzerinde, mirasın büyük bölümü İngiltere’de ama burada da biri yaşadığımız ev olmak üzere 2 ev ve bir ticari işletme var. İngiltere’de belirli bir mal varlığının üzerinde miras ve intikal vergisi %20-40 arasında değişiyor, kardeşine satış ya da hibe göstersek de çok yüksek vergi dilimlerine giriyoruz. Eşim 3 kardeş, diğer kardeşi hakkından feragat etmeyeceğini söylemiş. Bu nedenle biz istemesek de mahkemeye intikal edecek gibi. İngiltere hukuku, geçerli nedenle vasiyet bırakmak suretiyle mirastan men etme hakkı veriyor. Danıştığımız bir avukat Türkiye’de de haklı nedene dayalı benzer kararların son yıllarda alındığını söyledi. Öte yandan hukukumuzda men etme yok diye geçiyor tüm kaynaklarda. Biz buradaki mallar için hibe ya da satış göstermeyi düşünebiliriz ancak, vergi anlamında tapu bedeli üzerinden nispeten cüzi bir şey ödeyeceğimiz bilgisi verildi.
Yanlış bilmiyorsam avukat değilsiniz. Bilmediğiniz bir konu hakkında benim emin olduğum şeyi neden beğenmediğinizi anlayamadım MissCherryblossom
Evet benim neysen bahsettiğinizi anlamadığınız fark ettim.
Yanılmıyorsam mühendistiniz. Ben de benim emin olarak ve doğru bir şekilde yönlendirdiğim bir bilgi hakkında bilginiz olmadan neşen yorumumu beğenmediğinizi anlayamadım.
Hukuki olarak bilginiz yok çok belli bilene bu engel olma isteği neden? Konu hukuki olarak sizin yorumlarınız ile çözülmüyor. Hukuki çözüm böyle bir şey değil kusura bakmayın. O nedenle yorumunuz doğru değil. Konunun kardeşler arasındaki durum ile bir alakası yok.
Türkiye’de haklı nedene dayalı (çocuğumun benimle hiçbir iletişimi yoktur, evlatlık vazifelerini yerine getirmemektir vb) gibi nedenler ileri sürerek vasiyet bırakmak suretiyle kabul görmüş Yargıtay kararları olduğu söylendi. Mahkemeye gitmeden ama karşılıklı maddi zarara da pek uğramadan Türkiye ayağını halletmek mümkün mü ona bakıyoruz. Yanıtınız için teşekkür ederimKimileri saklı pay olduğunu söylüyor kimileri de Türk hukukunda mirastan men etme yerinin olmadığını söylüyor demişsiniz. Bu iki cümle alakasız değil ki, Türk hukukunda mirastan men etme olduğu için kişilerin saklı payı vardır demek. Yani ana babanın seni men ettim demesinin güya bunu sözleşme ile yapmasının hiçbir geçerliliği yok.
Bu nedenle sizin bir şeyi hibe etmenizin gereği de yok. Gorumcenin dava açması yeterli. Kendi saklı payını yani gizli yasal payını mahkeme ile alacaktır.
Mallar kayınpederiniz üzerine değil mi? Kayınpederiniz sağ iken üstüne kayıtlı hiçbir şey hukuken miras malı sayılmaz, o yüzden de miras davası açılamaz.Bizim kardeşin hakkını gasp gibi bir niyetimiz yok. Tüm mal varlığı tek kişinin babanın üzerinde, mirasın büyük bölümü İngiltere’de ama burada da biri yaşadığımız ev olmak üzere 2 ev ve bir ticari işletme var. İngiltere’de belirli bir mal varlığının üzerinde miras ve intikal vergisi %20-40 arasında değişiyor, kardeşine satış ya da hibe göstersek de çok yüksek vergi dilimlerine giriyoruz. Eşim 3 kardeş, diğer kardeşi hakkından feragat etmeyeceğini söylemiş. Bu nedenle biz istemesek de mahkemeye intikal edecek gibi. İngiltere hukuku, geçerli nedenle vasiyet bırakmak suretiyle mirastan men etme hakkı veriyor. Danıştığımız bir avukat Türkiye’de de haklı nedene dayalı benzer kararların son yıllarda alındığını söyledi. Öte yandan hukukumuzda men etme yok diye geçiyor tüm kaynaklarda. Biz buradaki mallar için hibe ya da satış göstermeyi düşünebiliriz ancak, vergi anlamında tapu bedeli üzerinden nispeten cüzi bir şey ödeyeceğimiz bilgisi verildi.
İlişkileri genel olarak bizim aile ilişkilerimiz gibi değil maalesef. Bağlılık yok. Kızı bir servete mal olacak kritik hatalar yapmış, birkaç ihalede babaya rakip olup kaybetmesine yol açmış, oradaki aile işletmesini zarara sokmuş vs. Eşim de nötr bakıyor konuya, ama benim bir evladım var Allah herkesinkini bağışlasın, kul hakkına girmemeye çalışıyorum. Görüştürüp barıştırmayı da denedim ama taraflar asla yanaşmıyor.Evet, İngilterede men etme, hatta mirasını akraban olmayan alakasız birine bırakma hakkı bile var. Kızkardeş İngilteredki mallar için yasal olarak bir iddiada bulunamaz maalesef. Yasal olarak bir şey yapamıyor olması, 3. kardeşin kardeşinin hakkına girmesi gerektiği anlamına gelmez diyorum, çok büyük bir ayıp işlemiş olur. Bence 3.kardeşle bir konuşun yaptığı şey çok çok yanlış ve ahlaka aykırı. Yasaların izin vermesi yaptığı şeyin doğru olduğu anlamına gelmiyor. İnsan kardeşinin hakkını nasıl çiğner yahu
İngilterede her gelirin vergisi aynı civarda %40 kadarıyla ... Türkiyede bu elimdekini kardeşimin/akrabamın üstüne yapıyorum dersen sadece noter ücreti var bildiğim kadarıyla. İngilterede öyle bir şey de yok, nefes alsan vergi.
KP neden kızı men etmiş? yazık gerçekten bir
İlişkileri genel olarak bizim aile ilişkilerimiz gibi değil maalesef. Bağlılık yok. Kızı bir servete mal olacak kritik hatalar yapmış, birkaç ihalede babaya rakip olup kaybetmesine yol açmış, oradaki aile işletmesini zarara sokmuş vs. Eşim de nötr bakıyor konuya, ama benim bir evladım var Allah herkesinkini bağışlasın, kul hakkına girmemeye çalışıyorum. Görüştürüp barıştırmayı da denedim ama taraflar asla yanaşmıyor.
Yine de bu durum bir istisna olup bunu iddia edenin de kanıtlaması gerekmektedir. Aksi durumda ki bu oran çok yüksek %95in üzerinde kişilerin bu nedenleri kabul edilmez ve çocuğa saklı payı verilir.Türkiye’de haklı nedene dayalı (çocuğumun benimle hiçbir iletişimi yoktur, evlatlık vazifelerini yerine getirmemektir vb) gibi nedenler ileri sürerek vasiyet bırakmak suretiyle kabul görmüş Yargıtay kararları olduğu söylendi. Mahkemeye gitmeden ama karşılıklı maddi zarara da pek uğramadan Türkiye ayağını halletmek mümkün mü ona bakıyoruz. Yanıtınız için teşekkür ederim
Çok doğru bir yorum.Mallar kayınpederiniz üzerine değil mi? Kayınpederiniz sağ iken üstüne kayıtlı hiçbir şey hukuken miras malı sayılmaz, o yüzden de miras davası açılamaz.
Kayınpederinize Allah ömür versin, vefatı halinde Türkiyedeki malları veraset ilamı sonrası 3 kardeşe eşit pay düşecek şekilde taksim edilir.
Velhasıl henüz sağ olan kayınpederinizin mirası için şu an hukuken yapılabilecek bir şey yok.
Teşekkür ederim. Türkiye’deki malları düğün hediyesi göstererek eşime verdiler. Biz vasiyet ve men hadisesini yeni öğrendik. İngiltere için durum sizin de yazdığınız gibi. Türkiye için ne yapabiliriz, kendi çıkarlarımıza da ters düşmeden nasıl kotarırız bu durumu onu anlamaya çalışıyorum. Tekrar teşekkür ederim bilgilendirme içinMallar kayınpederiniz üzerine değil mi? Kayınpederiniz sağ iken üstüne kayıtlı hiçbir şey hukuken miras malı sayılmaz, o yüzden de miras davası açılamaz.
Kayınpederinize Allah ömür versin, vefatı halinde Türkiyedeki malları veraset ilamı sonrası 3 kardeşe eşit pay düşecek şekilde taksim edilir.
Velhasıl henüz sağ olan kayınpederinizin mirası için şu an hukuken yapılabilecek bir şey yok.
Teşekkür ederimÇok doğru bir yorum.
Bahsi geçen dava için önce miras bırakan kişinin vefatı gerekmektedir. Sorunuzdan kaynaklı babalarının ölmek üzere olduğunu varsayarak dava açılmalı dedim ancak şu anda yapabileceği bir şey zaten yok.
Şu an Türkiye’deki tüm mallar eşinizin üzerine mi? O zaman valla ya kardeşlerin payını hibe edeceksiniz ki vergisi burada da yüksek diye biliyorum ama bilen biri yanıtlarsa daha sağlıklı olur veya kayınpederin vefatı sonrası diğer kardeşler miras kaçırma davası açar size, kayınpederinizin düşüncesini aile içi durumlarınızı bilemem ama bu işi sulhla çözmenin yolu, kayınpederinizin size devrettiği mallardan kardeşlerin hakkı olan payları onlara devretmek bence.Teşekkür ederim. Türkiye’deki malları düğün hediyesi göstererek eşime verdiler. Biz vasiyet ve men hadisesini yeni öğrendik. İngiltere için durum sizin de yazdığınız gibi. Türkiye için ne yapabiliriz, kendi çıkarlarımıza da ters düşmeden nasıl kotarırız bu durumu onu anlamaya çalışıyorum. Tekrar teşekkür ederim bilgilendirme için
Evet buradakiler eşime düğün hediyesi olarak verildi. Ancak evin birini satıp başka bir muhitte yeniden ev aldık. Zaten karışık olan durum bir de öyle karşıtı sanırım. Bilemiyorum, kız kardeşinin bir çocuğu var, maddi olarak zor zamanlar yaşıyormuş, miras mahkeme beklemeden hibe ya da satış göstermeyi bu nedenle düşündüm. İlginize teşekkürler. Kardeşi noelde gelecek ve iyi bir avukat bulup birlikte görüşmek niyetindeyizŞu an Türkiye’deki tüm mallar eşinizin üzerine mi? O zaman valla ya kardeşlerin payını hibe edeceksiniz ki vergisi burada da yüksek diye biliyorum ama bilen biri yanıtlarsa daha sağlıklı olur veya kayınpederin vefatı sonrası diğer kardeşler miras kaçırma davası açar size, kayınpederinizin düşüncesini aile içi durumlarınızı bilemem ama bu işi sulhla çözmenin yolu, kayınpederinizin size devrettiği mallardan kardeşlerin hakkı olan payları onlara devretmek bence.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?