Misafir ikramı

Anneniz baya level atlamış böylesi zor ya.. Bu kadar da zahmete girmiyorum ben. Aslında şaşırdığım şu bana göre normal menüler hazırlarken eşime garip ya da abartı gelmesi. Bu kısmı anlamak istedim acaba gerçekten normal de eşim mi abartıyor? Abartı da ben mi normal görüyorum..

Misafirler bana karşılığını veriyorsa abartı değil
Ama gittiğim yerde ben özensiz enayi gibi agirlaniyorsam evet abarti

Ben abartı olup olmadığını buna göre degerlendiririm

Insanların sadece gelmeye meraklı olduğunu farkettiğimden beri en yakın arkadasım haric hiç kimseyi cağırmamaya basladım arada aileler geliyor ama yemege değil çaya falan.Ésimin arkadas cevresinde vardi esli görüstüklerimiz baktim sadece biz cağırıyoruz eşime sen kendin görüş arkadaslarınla dısarıda diyorum.Siz sık sık yemekli misafir ağırlıyorsanız ayni sekilde gidiyorsunuzdur da ha karsılıksızsa bunlar karsinizdaki insan hic davet etmiyorsa hep ugrasan sizseniz hic kendinizi yormayin zaman gecince pisman oluyorsunuz cünkü gereksiz yere kendimi yormuşum diye.

Misafire mantı bence abartı ya.
Biz kalabalık aile mantı gecesi yaparız ama birimiz açar birimiz büker on kişi beraber yaparız oturur yeriz sonra. Tek başına hamur tut, aç, tek tek bük, haşla falan canına yazık.
sulu yemek yaparım beğenmeyebilirler ama o kadar insana da mantı bükemem.
Sarma da hazır el yapımı alır koyarım, saracaksam da çekirdek aileme kadar yaparım. Öyle kendimi paralayamam ya

soyle dusunebilirsin
yaparken yoruluyorsun, tüm gününü feda ediyorsun, oyle ki 1 günlük misafir yuzunden kalan 30 gün baska misafir agirlamak istemiyorsun
demek ki abartiyorsun.
bence esini dinle, kendini yormayacak seyler yap. boylece misafir sana külfet olmaz, "aman aman istemem" moduna girmezsin.

Genelde arkadaşlarımızı çağırırız yaşadığımız şehirde akrabamız yok. Biz genelde meze türü yaparız. eşim bir iki çeşit yapar ben de öyle , hatta gelen arkadaşlarımız da evden bir şeyler yapar getirir. çocuklu olduğumuz ve çocuğumuz erken uyuduğu için bazen direkt bizde toplanır birlikte bir şeyler yaparız mesela. Öyle yazılanlar gibi alıcı gözle süzmeye gelen misafirim olmadı çok şükür. Bizde eşimin arkadaşları bile yeri gelir çay koyar ya da bizimle sofra toplar. Bizi hiç yormazlar sağolsunlar. Her evin dinamiği farklı tabi yemekleri siz yapıyorsanız ve bundan memnunsanız eşinizin yorum yapmaya pek hakkı yok sanki

Evet böyle düşününce haklısınız..

Ne güzel yok ya sağolsun eşim yardım eder tüm ihtiyaçları alır yemek esnasında sıkışırsam da yardım isterim. Misafirler gidince de bulaşıklara yardım eder hatta bazen arkadaşlarına da yıkatır

Paralamak demeyelim de evet yorgunluk tabi. Böyle zahmetli bişey olacaksa önceden de bi hazırlık yaparım ya da miktarını da abartmam ortaya konacak çeşit olacak kadar ya da tek çeşit tam yaparım ama doğru bizim de anne evinde öyle olurdu. Mantı yapılacaksa aile toplanır hep beraber yapılır hep beraber yenirdi en güzeli

Bazen çocuğu uyutup geleyim diyorum arkadaşlar mutfağı pırıl pırıl yapıyor ben gelene kadar böyle misafire can kurban

Erkekler biraz öyle ya. Biz de çok çeşit yapıyoruz önünde sürekli bir şey olsun istiyoruz. Çok abartmaya gerek yok tabi bunun dışında misafir ikramı gayet hoş bir gelenek biz Türklerde

Aynen iyi yapmışsınız tek taraflı sürekli ağarlamak olmaz bizde sırayla

Çok çeşitli özenli sofralarda misafir rahat etmez
Karşılığını düşünür
Bence ana yemek çorba ve pilavın yanına bir zor çeşit kafi
Yağlama sarma mantı yok bide içli köfte
Misal
Kuru fasülye pilav çorba tatlı salata yanına sarma içli köfte mantı vs. bunlardan sadece biri yeter
Gerçi olmasada olur ama özeneceğim diyorsanız işte

Misafir icin bütün gün mutfaktan cikmayip mukellef sofralar kurmak anneannelerimizin/annelerimizin zamanindaydi. Vakitleri vardi, elleri yatkindi, bir de prestij meselesiydi. Simdi cok agir misafir disinda çoğumuz oyle incik cincik uğraşmıyoruz.

Anneannem rahmetli her hafta dayimlarla bizi yemege alirdi. Her hafta herkese sevdigi seyi yapardi. Ayni masada hem pilav hem makarna, hem tavuk hem et, hem borek hem baska bir sey, iki çeşit tatlı ve meyve olurdu. Yapma, canina yazik, bir suru sey artiyor derdik, "olsun sen et seviyorsun dayin tavuk, annen kemalpaşa seviyor yengen bilmemne" diye diye yapardı.

Annem bundan mi bilmem ama yemek yapmayi hicc sevmez. Yemekli misafiri de ben agirlarim ben de yemek yapmayi cok severim ama kendimi paralayamam. Corba, tavuk/et yemegi, pilav, salata, bir-iki cesit meze, tursu vs, tatli. Bitti.

Bence musait zamaninizda hem sizi tatmin edecek hem cok yormayacak birkac alternatif menu cikarin. Elinizin altinda hazir fikirler olursa misafir gelecegi zaman ne yapsam stresiniz olmaz.

İşin nasılı kişinin mutfağına özel sizde bir problem göremedim. Tek bir çeşitle fazla uğraşırken diğerlerinin sayısını ve zorluğunu az tutuyorsunuz sizin uğraşınız açısından gayet dengeli değil mi? 2-3 haftada bir misafirde normal.

Misafire çesit yapıyorum benim örneğim size uymayacaktır. Ama mutfağı ve yemek yapmayı sevmemin önemli bir sebebi yedirmeyi ve ikram etmeyi de seviyor olmam. Mutfak bir şekilde kendimi ifade etme şekline dönüşüyor. Yeni tarifler deneyip beğendiğimiz zaman misafir soframıza ekleriz. Önceden bende yiyip beğendiklerinden de yapmaya çalışırım. Çeşit sayısını azaltmak istesem de genelde aynı kalıyor yani.

Normalde yemek düzenimiz oldukça sadedir. Esimle ve ben çorbasından.. tatlısına tarzı akşam menülerini sevmiyoruz. Günlük rutinim gibi rahat misafir ağırlayanlar hoşuma gidiyor. Çünkü önemli olan sayısı değil lezzeti ve özeni. Bu biraz da karşılıklı ama bence. Samimiyet olunca güzel olur.

hatta kucuk bir kavanoza 10 baş sarimsak ezer koyariz zeytunyagi ile doldururuz
@yenGEnC bunda tehlike var. Vaka olarak yaygın olup olmadığını bilmiyorum ama botulizme sebep olabiliyor. Riske atılmayacak derece insanın canına okuyan bir hastalık. Zamanında müdahale edilmezse inme, kalıcı solunum yetmezliği, ölüm vs.

Yaparsanız da hiç olmazsa bakterinin üremesini engellemek için sirke veya limon suyu gibi bir asit eklemek gerek.

`