Mükemmel Pilavın Sırları

İlk pilav denemesini yaptığımda dokuz yaşındaydım... annem çalıştığı için sürpriz yapmak istemiştim ama pirinci yıkamayı unutmuşum hemen anneanneme telefon açtım yıkamayı unuttuğunu söyleme dedi :) azcık lapa oldu ama beğendiler...şimdi pilav yaparken pirinci en az bir saat ılık suda bekletiyorum sonra tereyağı ve mısırözünü tencereye koyduktan sonra arpa şehriyeleri kavurup pirincini ekliyorum ve pirinci uzun süre kavuruyorum böylelikle tane tane oluyor daha sonra 1e 2den biraz fazla kaynar suyunu koyuyorum (arpa şehriye koyduğum için suyun ölçüsü fazla) tuzunu ekleyip bir kere karıştırdıktan sonra kısık ateşte hiç karıştırmadan ve su eklemeden pişiriyorum en son altını kapatıp hafif karıştırıp üstüne havlu peçete koyduktan sonra kapağını kapatıp sofrabezine sarıyorum. önceleri bulyon da kullanıyordum ancak lapalaştırdığını farkettim..önemli noktalardan bir taneside pilavın yağı az olmayacak margarin tereyeğı sıvıyağı(zeytinyağı hariç pilavda kokuyor) karıştırırsanız daha lezzetli olur

okuduğum bazı tariflerde pilavın soğuk suyla yapıldığını gördüm bunu hiç denemedim bi problem olmadan nasıl oluyor ama deneyecem bi ara bunu:)))))

ben düdüklüde yapıyorum pilavı çok güzel oluyor...hiçbir sorun ile karşılaşmıyorum..kesinlikle tavsiye ederim...limon ve şekeri hiç ihmal etmiyorum...

Zeytinyağ kokuyor demişsiniz ama biz egeliler zeytinyağını çok severiz, o yüzden ben tereyağ ve zeytinyağ kullanırım, bol yağda güzel olur pilav, suyunu eklediğimde de şeker,1-2 damla limon suyu ve çok çok az karabiber koyarım, herkes bayılır.

Ben mutlaka 1 saat öncesinden ıslatırım ılık suya,sonra tencereye sıvıyağ ve tereyağ koyarım pirinçleri iyice kuruyana kadar kavururum tuzunu atarım kırılmasın die kavururken limon damlatırım ve bir kesme şeker atarım.Suyunu 1'e 1,5 koyarım ve mutlaka tavuk suyuyla nefis olur...

5 senenin sonunda 1 kere tutturup 5 kere tutturamadığım pilavı nihayetki 1 - 2 seneden beri kabus gibi olmadan tutturabiliyorum. Hayatımda öğrendiğim en zor yemekti sanki.

Ama anladığım bir şey varki sürekli pirinç değiştirmemek lazım.
Yağı az olsun dersen ister istemez lapa olur. Azıcıkta olsun sıvıyağ konmalı.
İyice kavurmak lazım. Tane tane olup şeffaflaşana kadar.
Ondan sonra ister suyunu sıcak koy ister soğuk koy tutuyor. :)))

her yemeği yaparım ama ben de pilavı beceremiyorum, eşim yapıyor pilavı bizim evde :)

benim pilavimi cok severler,tarif edeyim nasil yaptigimi bi deneyin isterseniz..
pirinci en gec yarim saat öncesinden islatiyorum sicak suyla.sonra iyice yikiyorum...
genis teflon tavaya yarim yemek kasigi tereyag,yarim yemek kasigi siviyag koyuyorum,1 avuc kadar(ölcüsüz yaparim genelde,kisi basina göre anlasiliyor kanimca)sehriye atarim,pembelesinceye kadar kavururum,sonra suyu sizan pirincleri atarim,birazda öyle kavururum.önceden kaynattigim suyu koyarim ki bence püf noktasi burda
kasigi öne dogru isürükledigimde pirinc taneleri kasigin önünde toplaniyorsa biraz daha su ilave ederim,toplanmiyorsa suyu tamamdir demek!sonra bulyonumu(zevke göre ama tercihim et bulyonu)ezerek icine atarim ve tuzunu ilave ederim,bi tasim kaynayincada altini kisar,kapagini kapatir pismesini beklerim...

ben pilavım da dahil tüm yemeklerimi sıvıyağla yaparım. pirinçlerimi kaynar suyla 1 saat önceden ıslatırım. ölçü olarakta 1'e 1 ölçü kullanırım. tabiki kaynamış su kullanırım. sonuç herzaman mükemmel olur.

bende pilavı pişirmeden yarım saat önce kadar pirinci sıcak su ıslatır içinede tuz koyatım.pilavımı teflon tencerede yaparım,muhakkak içine tereyağı koyarım göz kararı mısır özü yağıyla karıştırırım yine göz kararı arpa şehriye koyarım güzelce kavurup pirinciyıkayıp içine kavururkende içine 1 küp şeker 3-4 damla limon ve tuz koyarım ıslattığım pirince 1'e 1,5 su koyarı tabii pirince görede değişebiliyo bazen içine et bulyon ve tavuk bulyon koyarakda tavuk suyu ve et suyu lezzetini tadabiliyorum:)) tabii ben değişik tarifleri seeverim pilavımı domatesli,dereotlu patlıcanlı,bezelyeli,köfteli.... liste böyle uzayıp gider yapmayı seviyorum:)))

yeni evliyken hiç beceremiyodum ama şimdi süper oluyo yanına da kuru fasülye oohhh... ay canım çekti akşama yapayım barikaydirigubbakcemile3

yeni evliyken hiç beceremiyodum ama şimdi süper oluyo yanına da kuru fasülye oohhh... ay canım çekti akşama yapayım barikaydirigubbakcemile3

bende aynen yeni evliyken hiç beceremiyordum ama şimdi maşallahı var pilavımın
ben pilavı genelde 1 saat önceden ıslatırım
sıvı yağ kullanırım ama daha ağır ve hoş kokulu olmasını istiyorsanız halis tereyağı da olabilir.kavurma aşamasında pilavın birbirine yapışması beklerim ve kaynar su kulanırım.
Alternatif olarak şehriye kullanırım
ya da havuçlu kuş üzümlüsünü yaparım o da çok nefis olur deneyin görün derim ben...

ben hiç tutturamadım 2 senelik evliyim son 5 aydır mutfakla ilgiliyim daha önce kayınvalidem yapıyordu her yemeği as çok yapıyorum pilavı tutturamıyorum lapa oluyo sonra bazende değişiklik yapıyorum pirinçler sert oluyor eşim artık menüde pilav varsa annesine kaçıyo beceremiyorum neyapim(((

Pirinci ılık suda 1 saat bekletirim ayrıca bekletirken suya tuzda eklerim...Sıvı yağ ve birazda tereyağ kullanırım.Alternatif olarakda şehriye kuş üzümü kullanırım...İyice kavururum...Suyunu çektikten sonra iyice sofra bezine sararım tencereyi...Sonuç mükemmel...

10 dk.ılık suda bekletirim.
ölçü herzaman 1 e 1.5 tur.....bu ölçü hiç şaşmaz kızlar.
1 bardak pirin 1.5 bardak su....ayrıca pirinci kavurmaya hiç gerek yok..öylede yapıyorum aynı şey yani..sadece vakit kaybı kavurmak...
pilav pişerken çok kısık ateşte pişecek ve hiç karıştırılmayacak..altını söndürüp iyice demlendikten sonra servis yaparken şöyle bi karıştırın tane tane ayrılır...

bide yağını bol koyun..tereyağda kavuran arkadaşlara..çoook zararlı tereyağ çok çabuk yanarr...ve pirincin rengini koyultuyooo...bence zeytınyapında kavurun kavuracaksanız...tereyapıda biparça sonradan suyuna koyun bariii...

1 e 1.5 tan fazla su koyulursa resmen lapa olur...hee eğer hızlı ateşte pişirirsek belki lapa olmaz ama yemeğinde kısıkta pişenii makbuldur..

okuduğum bazı tariflerde pilavın soğuk suyla yapıldığını gördüm bunu hiç denemedim bi problem olmadan nasıl oluyor ama deneyecem bi ara bunu:)))))

ben zaten direk sürahiden koyarım suyunu hayatım..kaynar su koymam zaten..
benim pilavımı hiç lapa olmaz...kısık ateşte pişecek iyice

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…