Mükemmel Pilavın Sırları

bilgiler için teşekkürler bende pilav yaparım yenmiyecek kadar kötü olmaz ama bide böyle deniycem:26:

Ben hep baldo pirinç kullanırım ve çeşit çeşit baldonun en iri görüneni alırım.

Önce pirincin üzerine kaynar su dökerim ve en az 2 saat bekletirim (bir gece önceden bile yapılabilir). Bu aşamada kesinlikle üzerine kapak örtülmemesi lazım, yoksa lapa oluyor. Önceleri suya tuz da koyuyordum, ama tuzlu tuzsuz bir fark göremediğim için artık tuz eklemiyorum.

Eskiden margarin kullanırdım, ama artık zeytinyağı ile yapıyorum. Zeytinyağını tencerenin dibini ince bir tabaka haline kaplayacak kadar koyuyorum. Pilav tenceresinin, kuşhane deniyor sanırım, yayvan bir tencere olması lazım, teflon olur, (artık tercih edilmiyor ama) alüminyumda da gayet güzel olur. Çelik tencere de lapa oluyor. Bir de tabi kullanılacak pirinç miktarı ile orantılı bir büyüklükte tencere kullanmak lazım. Çok ufak bir tencere olursa da pilav lapa oluyor.

Şehriyeli yapacaksam şehriyeyi kavuruyorum.(Domatesli yapıyorsam, domates rendesini arada karıştırarak, yüksek ateşte suyunu çekene kadar pişiriyorum). Sonra 1 ölçü pirince 1.5 su hesabı ile su/tavuk veya etsuyu ekleyip, tuz ve karabiber ilave ediyorum. Su kaynayınca, yıkayıp süzdüğüm pirinci kaynar suya atıp, biraz karıştırıyorum ki su üzerini dengeli bir şekilde kaplasın. Eğer kullandığım pirinç miktarı çoksa (2 bardak veya 2 kase gibi), ocağın orta gözünde, ateş tam açık pişiriyorum, yok eğer 1 bardaktan yapıyorsam ateşi yarıma getiriyorum. Suyunu çekip pirinçlerin üzerinde delikler oluşmaya başladığında (ama domateslide delikler pek belli olmuyor) ocağı kapatıp, kapağın altına bir kağıt peçete koyuyorum. 10-15 dakika sonra kağıt peçeteyi alıyorum ve pilavı karıştırıyorum. Ondan sonra yemeğe hazır oluyor.

Özellikle çalışanlar için pratik bir yöntem bana kalırsa, çünkü pilav pişerken insan başka işlerle de ilgilenebiliyor.

ben pilavı çok iyi yapıyorum ve arkadaşlarımda öyle diyor pilav yemek için telefon açıyorlar ve bende gelmede önce nlara pilav yapıyorum ve afiyetle yiyorlr

Benimde bekarlıktan ilk denediğim zamandan beri güzel olur pilavım annemde öğrendikten sonra hep bana yaptırıyordu. Biz öyle suda bekletme felan yapmıyorduk çok iyi beyaz suyu çıkana kadar yıkayıp öyle pişiriyorduk ama artık bende bekletiyorum çok etkilemiyor pşlavı bekletip bekletmemek. Ben sıvıyağ ve az tereyağını kızdırıyorum sonra şehriye atıyorum ondan sonra pirinci atıp güzelce kavuruyoru bence işin sırrı güzel kavurmakta ve yağla özdeşleştirmekte sonra sıcak su katıyorum 1 e 2 ölçeğinde yapıyorum. Birazda limon sıkıyorum parlaklık vermesi için ve kısık ateşe alıyorum piştiğinde demlenmesi için kağıt peçete koyuyorum kapağının altına sonrada şöyle bir karıştıyorum ve tane tane pilav hazır..

arkadaslar benım pilavım diri oluyor nasıl yaparsam yapayım olmuyor bı turlu neden acaba neler denedım olmadı pırıncın en ıyısını aldım yıne aynı guzelde kavuruyorum tencereyle bı ılgısı varmıdır

ayvaz tenceren teflonmu? ben çelik tencerede pilav yapamam hemen dibine yapışır.

belki ateşin şiddetinden kaynaklanıyordur. ocakta orta ateşin üzerine koyup deneyebilirsin.

birde ben her bir bardak pirinç için 1,5 bardak su , 2 bardak pirince ise 2,5 bardak eklerim.

evet tencerem teflon ben 1 bardak pırınce 2 koyuyorum ama senın dedıgın gıbıde denedım pırınclerı ne kadar ıslatmak lazım acaba bırde kımısımsıcak su dıyor kımısı soguk

1 saat önceden sıcak suda ıslatıyorumm sonrasında 1 sb pirinç=1.5 sb su koyuyorum..
eger sıcak suda bekletme zamanım yoksa 1 sb pirinç=2sb su su koyuyorum..
tereyag ve zeytinyagını karıştırıp pirinçler birbiirne yapışmayana kadar kavurup..sıcak suyunu ekliyorummm kısık ateşte pişiriyorum:)pilavlarım çok güzel olurrr bugune kdr kötü olanına rastlamadım:)

Son düzenleme:

güzel paylaşım teşekkürler

Bazen pirinci ıslatırım bi kaç saat veya yarım saat falan önce
Bazen ıslatmam yıkarım sadece
Çelik tencerede yaparım (teflon herşeyi lezzetsiz yapıyor kullanmıyorum)
Tereyağ-margarin-sıvıyağ duruma göre birini veya karışık kullanırım
Çok güzel kavururum pirinci tencerede mısır gibi patlarcasına zıplayana kadar (annemden pilavla ilgili öğrendiğim sır bu)
Ve suyunu eklerim bazen sıcak su bazen soğuk su, üzerini örtecek 1 parmak falan,
Önce harlı ateşte fokurdatır sonra altını kısarım, bakarım sonra suyunu çekmişmi diye, üstü göz göz olur kapatırım altını o kadar.
Hiiiiç bir ölçüm yoktur yani malesef ama pilavım muhteşem olur, neredeyse anneminkinden bile :))

ben de 1 saat kaynar suda ıslatırım ve içine bol tuz atarım.tuz püf noktası.Daha sonra yıkarken nişastası daha kolay çıkar.pirinçleri duru suyu görünene kadar yıkarım.Çelik tencereye tereyağı ve mısırözü yağı bol koyarım.Pirinçleri asla kavurmam.ve sadece tavuk suyu kullanırım.1'e 1bardak ölçü kullanırım.içine 1 çay kaşığı şeker bir dilim limon ve tuz koyarım.Harlı ateşte pişiririm.suyunu çekince kapatıp kağıt havlu kapatırım.Harika olur. biz kavurma şeklinde nasıl yapılır bilmeyiz. ama süper oluyor tane tane.bir kez de böyle deneyin....

Ben pilavın şehriyesini yağsız tencerede yanmasın diye sürekli karıştırarak kavuruyorum. Sonra yağ koyuyorum. Böylece daha kokulu oluyor.

Ha bir de pilavda kullanılan pirinç de çok önemli. Örneğin İran pirinci ile yapılan pilav çok güzel oluyor.

bende annemde öğrendiğim paylaşayım sizlerle...
Biz genellikle 3 bardak pirinç kullanırız.

3 Bardak pirinci,ılık suda yarım saat bekletiyoruz.
Bekletirken içine tuz ve birakç limon dilimleri koyuyoruz ki beyaz olsun....
Pirinç ılık suda haşlandı....Sonra tencerede sıvı yağı ve tereyağını yada margarini koyuyoruz onunla birlikte şehriyeyi kavuruyoruz.
Tabiki bir yandan 4,5 bardak suyumuz ısınıyor....Suyumuz ısındı...Şehriyeler kavruldu...
Pirincimizi atıyoruz tencereye bir güzel kavuruyoruz...Ne kadar güzel kavruldu pirinç o kadar tane tane olur....
Ve yağıda fazla koymalısınız ki pirinçler tane tane olsun....Yani pirinç parlayacak....
Neyse pirinci attık...suyu koyduk ve o limon dilimleri alıp bir kaç limon sıkıyoruz yine beyaz ve tane tane olsun diye....
Su kaynayınca,ocağın altını kısıyoruz....Suyu çekene kadar pişiyor....Pişerken karıştırmayın hamur olmasın...

Afiyet olsun .............. Çok güzel oluyor bir deneyin.......

hiçbir zaman tutturamamişimdir ölçerekte beceremem ama annem sağolsun.

artık pilav pişirmek dert değil ki. çelik tencere de pilav kaynarken hemen ağzını kapayın ve kapağını açmadan 15 dakika mum ateşinde pişirin. 10 dakika da dinlensin sonra kapağını açın tane tane pilav göreceksiniz

Merhaba hanımlar yaklaşık olarak 15 senedir pilav yapıyorum,Benim pilavımı yiyen insan bir daha başka yerde pilav yemez bu konuda çok iddaalıyım Şimdi sizlerede on numara pilavımın tarifini verecegim.Haydı bakalım kağıt kalemleri hazırlayın kızlar...

İlk olarak 2 su bardağı prinçimizi boş bir tencerenin içine atıyoruz.
İkinci işlem olarak tencerenin altını hafifi açık bırakarak pilavları kavuruyoruz sadece hepsinin eşit miktarda ısınması bu işlemi tamamlamamız için yeterli olacaktır.Lütfen diikat edelim tencerenin altının çok acık olmaması ve pirinçlerimizin yanmaması gerek.
Bu işlemi tamamladıktan sonra tenceremizin içine yarım çay bardağı sızı yagımızı döküyoruz ve yemek kaşıgıda şehriye de atıyor ve 3 4 dakika yag ısınana kadar kauvuruyoruz işte püf noktalarımızdan biriside bu öyle harç karıştırır gibi degil 1 dakika alt kızım 1 dakika üst kısım 1 dakikada orta kısımdaki pirinçler yagda kavrulacak şekilde bu işlemi yaptıktan sonra ılık suyu tenceremize ilave ediyoruz sadece prinçlerinyarım cm üzerine gelecek şekide su ilave ettikten sora hepimizin bildigi gibi hafif ateşte pilavimizi pişiriyoruz pilavın üzerinde su kalmadıgı zaman pişmiş oluyor ateşi kapaltıp kapagı cıkarıyor ve onun yerıne el havlusu koyuyor ve kapagı tekrar kapaltıyoruz 10 dakıka sonra sofremızda nefis 10 numara pilavımız hazır oluyor)) saygılar afiyet olsun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…