- 14 Şubat 2012
- 6.206
- 8.824
- 448
- Konu Sahibi AngelicaPickles
-
Merhabalar, mutfak konusunda aklıma takılan bir kaç konu var. Hazır aklıma gelmişken burada sorayım dedim.
-Öncelikle un, soğan, et gibi malzemelerin ilk önce kavrulması gerektiğini biliyorum ama bu malzemeleri aynı anda kullanıyorsak en önce hangisini kavurmalıyım? Et her türlü pişiyor ama özellikle un ve soğan konusunda çok yaşıyorum bu ayrı mı.
-İkinci sorum patates ve un birbirleri yerine kullanılabilir mi sulu yemeklerde ve çorbalarda? Çünkü ikisi de kıvam arttırmak dışında pek katkıda bulunmuyor gibi geliyor bana tad açısından. Birisi olmadığında öbürünü kullansam ortaya saçma bir bulamaç çıkarma ihtimalim ne kadardır?
-Bir de son zamanlarda 1 haftalık salata malzemelerini hazırlayıp kavanozlara bölüp, kullanılacağı zaman çalkalayıp salata haline getirmekle ilgili birşeyler okudum. Bunu yapan var mı? Varsa yediğiniz zaman salata malzemeleri hala taze oluyor mu? Ne kadar süre dolapta dayanıyor vs. bunları açıklarsanız süper olur.
-Son olarak evimde pirinç dayanmıyor. Kavanoz içinde kapaklı dolapta saklıyorum. Kaç defa dolaptaki bütün malzemeleri attım. Bütün dolabı silip temizledim, kavanozları hem elde hem bulaşık makinesinde yıkadım. Yine de diğer ürünlere birşey olmazken pirincin içinde minik kurtçuklar gezmeye başlıyor iki hafta içinde. Buzdolabında mı saklamalıyım, içine ekstra birşey mi atmalıyım bozulmaması için bilmiyorum? Açık pirinç almıyorum bu arada, aldığım üründen kaynaklanmıyordur diye düşünüyorum o yüzden.
Şimdilik aklıma bunlar geldi. Yeni sorularım olursa tekrar güncellerim, sizin sorularınız olursa onları da yazarız gelen cevaplarla birlikte iyi bir mutfak çözümleri arşivimiz olabilir
Merhabalar, mutfak konusunda aklıma takılan bir kaç konu var. Hazır aklıma gelmişken burada sorayım dedim.
-Öncelikle un, soğan, et gibi malzemelerin ilk önce kavrulması gerektiğini biliyorum ama bu malzemeleri aynı anda kullanıyorsak en önce hangisini kavurmalıyım? Et her türlü pişiyor ama özellikle un ve soğan konusunda çok yaşıyorum bu ayrı mı.
-İkinci sorum patates ve un birbirleri yerine kullanılabilir mi sulu yemeklerde ve çorbalarda? Çünkü ikisi de kıvam arttırmak dışında pek katkıda bulunmuyor gibi geliyor bana tad açısından. Birisi olmadığında öbürünü kullansam ortaya saçma bir bulamaç çıkarma ihtimalim ne kadardır?
-Bir de son zamanlarda 1 haftalık salata malzemelerini hazırlayıp kavanozlara bölüp, kullanılacağı zaman çalkalayıp salata haline getirmekle ilgili birşeyler okudum. Bunu yapan var mı? Varsa yediğiniz zaman salata malzemeleri hala taze oluyor mu? Ne kadar süre dolapta dayanıyor vs. bunları açıklarsanız süper olur.
-Son olarak evimde pirinç dayanmıyor. Kavanoz içinde kapaklı dolapta saklıyorum. Kaç defa dolaptaki bütün malzemeleri attım. Bütün dolabı silip temizledim, kavanozları hem elde hem bulaşık makinesinde yıkadım. Yine de diğer ürünlere birşey olmazken pirincin içinde minik kurtçuklar gezmeye başlıyor iki hafta içinde. Buzdolabında mı saklamalıyım, içine ekstra birşey mi atmalıyım bozulmaması için bilmiyorum? Açık pirinç almıyorum bu arada, aldığım üründen kaynaklanmıyordur diye düşünüyorum o yüzden.
Şimdilik aklıma bunlar geldi. Yeni sorularım olursa tekrar güncellerim, sizin sorularınız olursa onları da yazarız gelen cevaplarla birlikte iyi bir mutfak çözümleri arşivimiz olabilir
ilk 2 soruyu anlamadım
3- bahsettıgınız salatayı benım esım yapıyor ama kavanozda degıl tupper sera'da saklıyoruz ve taze kalıyor 2 haftaya kadar
4- princ , un , makarna , mercimek gibi malzemeleri artık buzdolabına kaldırmanız gerekiyor ve herhangi bir kaba koymanıza gerek yok aldığınız poşetlerle saklayın zaten yeni evlisiniz sanıyorum yarım kilo , 1 kilo bişey olacaktır
ankete gelmiş gidiyor gibi hissettim
-en once sogan
-birbirlerinin ikamesi degiller, yemege gore kullanir
-evet yapilir ama tuz koyma
-dolaplarda bocek olabilir normal degil o kadar kisa surede boceklenme
İlk sorunu anlamadım,et soğan un beraber olan yemek var mı diye düşündm varsa da aklıma gelmedi.
ikinci sorun belki kullanılabilir patates un kadar yoğun yapmaz belki ama olmadığı yerde birbirini idare ederler:)
salatayı ben tupper cam şu bu neyde saklanırsa saklansın sevmiyorum,yapması da uzun sürmüyor zaten.Ama doğramadan yıkayıp iyice kurutup saklayabilirsin vakumlu kaplarda.
Ben çok nemli bir memlekette yaşıyorum,bakliyat baharat aklına ne gelirse kurtlanır.Vakumlu kavanoz bile işe yaramaz.Çok nemli bir yerde saklıyorsan olabilir,ben artık buzdolabında saklıyorum ve büyük paket almıyorum,bittikçe yenisini alıyorum.
Sulu yemeklerde ve çorbalarda belli bir sıra vardır yani, önce soğan kavrulur, sonra içine et, pirinç vs. eklenir, sonra domates diğer sebzeler ve su konulur. İşin içine un girince hangi raddede ekleneceğini bilmiyorum ben problem o :) Diğer soru da tarifte değişiklik yapabilmeyle ilgili.
Tupper sera'lardan bende de varmış bir tane modeli görünce farkettim şimdi. Eve gelen yardımcı ablayla kedim el birliği içinde sebze meyveliğin üstündeki cam rafı kırmıştı. :) O yüzden büyük boylarında saklıyorum sebze meyveleri, ama hazırlamıyorum sadece yıkayıp koyuyorum. Kapakları çok ince değil mi onların, tam kapanmıyormuş gibi geliyor bana, soyulmuş sebze saklamaya cesaret edemiyorum. Bir de benim anladığım kadarıyla en altına sosunu yağını hazırlayıp öyle kapatıyorlar salata kavanozlarını, sizin eşiniz öyle yapmıyordur herhalde bayağı büyük çünkü porsiyonluk salata hazırlamak için o tupperlar.
Kilerlik ürünleri buzdolabında saklayacağım sanırım bundan sonra. Zaten yalnız yaşıyorum ve kahvaltı dışında çok az öğünü evde yiyorum, o yüzden en küçük boy yemeklikler bile çok uzun süre bekliyor evde ama insanın canı bazen yemek yapmak istiyor, almadan da olmuyor. O yüzden aldığım ürünler mümkün olduğunca dayansın evde ziyan olmasın istiyorum.
Buarada cidden bayağı anketvari yazmışım, anlaşılır ve düzenli olsun diye maddelerken :)
selam ilk paragrafın için birşeyler söylemek istedim, diyelim ki çorba yapıyorsun içinde soğan ve un var. Önce soğanı kavurursun sonra salça vs eklersin sonra suyunu eklersin. eğer çorbanın cıvık su gibi olmasını istemiyorsan un katarsın ama bi kaşık ya da iki kaşık unu soğuk suyla çözüp o şekilde ilave edersin. başka türlü soğan ve unu birlikte kullanabileceğin bi yemek gelmedi aklıma :)
unun yerine patates kullanmayı da duymamıştım ben hiç
merhabaMerhabalar, mutfak konusunda aklıma takılan bir kaç konu var. Hazır aklıma gelmişken burada sorayım dedim.
Ama unu kavurmadan koyarsam un kokusu çok yoğun olmaz mı? Açıkcası soğan sık kullandığım bir malzeme değil çoğu zaman sadece tadını versin diye bütün atıp pişince çıkarırım. Geçenlerde filizlenmeye başlamış soğanları doğrayıp buzluğa attım. Onları kullanmak istiyorum şimdi yemeklerin içinde ama sanırım unla pek kullanılmıyorlar.
-soğan pembelesinceye, unun kokusu cikincaya, etinde rengi kahverengi oluncaya kadar kavurmak yeterli olacaktır (sulu yemek icin) önce sogani, sonra eti, en son unu eklemeniz gerekir un çabuk yanar.
-corba disinda patates ve unu birbirinin yerine kullanamazsınız. Corbada kivam arttirir ikiside ama sulu yemekte patates yerine un olmaz, bulamac olur.
-salata malzemesi sadece yesillikleri yikayip, iyice kurutup kesmeden koyarsaniz uygun olur diye düşünüyorum, dogranan sebzenin ömrü uzun olmaz buzdolabinda.
-pirinc için de kavanoz kupkuru olmali mutlaka, icine kabuguyla kuru sarmısak eklerseniz sorun yasamazsiniz.
ben yaptığımda un kokusu almadım bi dene istersen, çok fazla değil zaten önce bir kaşık unu biraz soğuk suda eritip eklersin, sonra çorbaya yavaş yavaş.. kaynadıkça koyulaşmaya başlar, koyulaşmazsa biraz daha eklersin. yani ben öyle yapıyorum fark etmedim kokusunu :)
merhaba
Öncelikle sogan kavrulur sonra un kavrulup biraz su ya da et suyu ilave edip kaynamaya birakirsiniz.Patates de nisasta oldugu icin yemegi katilastirir.fakat patatesin kullanilmayacagi yemeklerde un ya da nisastayla kivami koyulastirabilirsiniz
Salataya gelince sebzelerin vitaminlerini kaybetmemesi acisindan her seferinde taze yapilmasi tavsiye edilir.Ayrica sebzeler yikandiktan sonra mümkünse yaprakli sebzelerin el ile koparilarak hazirlanmasi sebzelerin vitamin degerini korumasi acisindan önemlidir.Bicak degdigi anda vitamin kaybi daha fazla olur.
Bir cok pirincin icinde güve veya yumurtalari bulunuyor.Bu yüzden de ne kadar dikkatli olsanizda böcekleniyor.Bunun caresi güvendiginiz bir yerden hep kisa sürede tüketebileceginiz miktarda piinc almaniz.Ben sahsen bir kac defa marketten güveli pirinc aldigimi bilirim ki bunlar güvenilir addettigimiz markalardi.
Ben etli veya kıymalı yemek yapıyorsam önce eti sonra soğanı atıyorum
Ama soğanı atmak daha çok kullanılan yöntem sanırım
Gerçi benim soğanı kavurmadan sadece pişen yemeğe ekleyerek yaptığım da oluyor
Amacım genelde yemeğin mümkün olduğunca yağsız olması olduğundan böyle yapıyorum
Eti kendi yağıyla pişiriyorsunuz sanırım. Bu da mantıklı bir yöntem.
Sulu yemeklerde ve çorbalarda belli bir sıra vardır yani, önce soğan kavrulur, sonra içine et, pirinç vs. eklenir, sonra domates diğer sebzeler ve su konulur. İşin içine un girince hangi raddede ekleneceğini bilmiyorum ben problem o :) Diğer soru da tarifte değişiklik yapabilmeyle ilgili.
Tupper sera'lardan bende de varmış bir tane modeli görünce farkettim şimdi. Eve gelen yardımcı ablayla kedim el birliği içinde sebze meyveliğin üstündeki cam rafı kırmıştı. :) O yüzden büyük boylarında saklıyorum sebze meyveleri, ama hazırlamıyorum sadece yıkayıp koyuyorum. Kapakları çok ince değil mi onların, tam kapanmıyormuş gibi geliyor bana, soyulmuş sebze saklamaya cesaret edemiyorum. Bir de benim anladığım kadarıyla en altına sosunu yağını hazırlayıp öyle kapatıyorlar salata kavanozlarını, sizin eşiniz öyle yapmıyordur herhalde bayağı büyük çünkü porsiyonluk salata hazırlamak için o tupperlar.
Kilerlik ürünleri buzdolabında saklayacağım sanırım bundan sonra. Zaten yalnız yaşıyorum ve kahvaltı dışında çok az öğünü evde yiyorum, o yüzden en küçük boy yemeklikler bile çok uzun süre bekliyor evde ama insanın canı bazen yemek yapmak istiyor, almadan da olmuyor. O yüzden aldığım ürünler mümkün olduğunca dayansın evde ziyan olmasın istiyorum.
Buarada cidden bayağı anketvari yazmışım, anlaşılır ve düzenli olsun diye maddelerken :)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?