ne yapmalıyım

safkan

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
18 Nisan 2009
1.254
16
116
İstanbul
merhaba arkadaslar
benım 2 aylık oglum var ve ılk cocugum
ama ona ıyı bakamadıgımı dusunuyorum
gaz sancıları oluyor ve sureklı aglıyor
hep kucagımda sallıyorum
cok yoruldum ve bıtkınım
annem gun ıcınde 4-5 saat gelıp gıdıyor ama bana yetmıyor
oglumu cok sevıyorum ama kendımıde cok mutsuz ve yorgun hıssedıyorum bıtkınım
bazen uyuyum hıc uyanmıyım ıstıyorum ne yapmalıyım sızce :1no2:

Allahım sağlıkla huzurla büyütmeyi nasip etsin inşallah!
Çok minik bebeniz,bence üzümeyin, zamanla onun da düzeni oturacaktır inşallah..

bebeğinizi kucağa alıştırmayın
uyku düzenini iyi oturtun
gece 1 defa uyanması normal 1 den fazla uyanması ise anormaldir
uyku saatinde beşiğine koyun
uyuması şçin ninni yada rahatlatıcı müzik koyun
ağlamasına aldırış etmeyin,
yrm saatte bir kontrol edip ninni gibi benzeri şeyler yapın ama kucağa almayın yada bacağınızda sallamayın
gaz konusunu doktorunuzdan yardım alarak çözmeye çalışın tam beline ve karnına masaj yapın ılık su torbası masajı yapablirsiniz
bebeğinizi her gün yıkamaya çalışın yıkayınca bebekler rahatlar hasta olacak yıkama gibi davranışlar yanlış

tesekurler
kucaga almak zorundayız cunku aglamaktan kıtlenıyr gormenız lazım o durumda mecburen alıyoruz kucaga ama kucaktada durmadıgı cok anlar var gecelerı 2 saate bır kalkıyor
saat 12 de 2 de 4 te ve a6 da toplam 4-5 defs kalkıyor

şu an hiç birşey yapamassın sadece sabretmen gerekiyor 3 aydan sonra gaz sancıları azalacak uyku düzeni oluşmaya başlayacaktır.sabır sadece sabır tabi birde yanında yardım edecek biri lazım...

safkan moralini bozmak istemem ama oğlum 5.aya gircek nerdeyse,2 saatte bir kalkıyo hala:( gerçi düzene giriyo çoğu bebek de bize nsip olmadı henz. sağlıkla büyüsün yavrun inş..

canim bebekler icin caylar falan var eczaneden alabilirsin..anason cayiydi sanirim ben bebekken verirdim cocuklara ve iyi gelirdi...

tesekurler
kucaga almak zorundayız cunku aglamaktan kıtlenıyr gormenız lazım o durumda mecburen alıyoruz kucaga ama kucaktada durmadıgı cok anlar var gecelerı 2 saate bır kalkıyor
saat 12 de 2 de 4 te ve a6 da toplam 4-5 defs kalkıyor

çocuğu doktora götürün belliki bir huzursuzluğu var
gazını çıkarabilmeniz için ilaç yada bir araç gibi birşey vardır belki bir yolu yöntemi vardır bilemiyorum
belki anlamadığınız bir hastalığı var çocuğunuzun
bence ihmale gelecek bir şey değil
doktora gidin lütfen..

ayrıca küçük yaşlarda bebeklerin tv izlemediği sanılır oysa bebekler izlerler ve görme bozuklukları ilgi odaksızlığı dikkat dağınıklığı ve işitsel bozukluklar yaşıyor olabilir çocuğunuz
tv izlemeyein onun görmediğini düşündüğünüz zamanlarda bile o aslında orayı izliyordur

Son düzenleme:
şu an hiç birşey yapamassın sadece sabretmen gerekiyor 3 aydan sonra gaz sancıları azalacak uyku düzeni oluşmaya başlayacaktır.sabır sadece sabır tabi birde yanında yardım edecek biri lazım...
ah sabbır ıste lazım olan sey bu ama ınsanın bebegının nefesı kesılene kadar aglayıp kıpkırmızı oldugunu hergun saatlerce gormesı tam bır ıskence
allahım sıfa versın dıye hep dua edıyorum :çok üzgünüm:

safkan moralini bozmak istemem ama oğlum 5.aya gircek nerdeyse,2 saatte bir kalkıyo hala:( gerçi düzene giriyo çoğu bebek de bize nsip olmadı henz. sağlıkla büyüsün yavrun inş..
gece kalkmamın onemı yok benım ıcın yeterkı oglumun aglamaları kesılsın aglamasın artıkbenneyaptımki

çocuğu doktora götürün belliki bir huzursuzluğu var
gazını çıkarabilmeniz için ilaç yada bir araç gibi birşey vardır belki bir yolu yöntemi vardır bilemiyorum
belki anlamadığınız bir hastalığı var çocuğunuzun
bence ihmale gelecek bir şey değil
doktora gidin lütfen..
dr a goturduk
kolık dedı
gaz ılacları verdı ama fayda etmıyor sadece nurse harvey bıraz ıyı ama tam degıl bıde rezene
ıcırıyoruz hafıfletıyor ama hıcbırsey tamamen ıylestıremıyor

ayrıca küçük yaşlarda bebeklerin tv izlemediği sanılır oysa bebekler izlerler ve görme bozuklukları ilgi odaksızlığı dikkat dağınıklığı ve işitsel bozukluklar yaşıyor olabilir çocuğunuz
tv izlemeyein onun görmediğini düşündüğünüz zamanlarda bile o aslında orayı izliyordur
tv ızlıyor ama bunun ona zararı oldugunu bılmıyordum
ne gıbı zararları var cnm?:1no2:

aç olmadığına eminmisiniz.benim kızım sadece acıktığında ve doymadığında öyle ağlıyor.

ah sabbır ıste lazım olan sey bu ama ınsanın bebegının nefesı kesılene kadar aglayıp kıpkırmızı oldugunu hergun saatlerce gormesı tam bır ıskence
allahım sıfa versın dıye hep dua edıyorum :çok üzgünüm:

gece kalkmamın onemı yok benım ıcın yeterkı oglumun aglamaları kesılsın aglamasın artıkbenneyaptımki

dr a goturduk
kolık dedı
gaz ılacları verdı ama fayda etmıyor sadece nurse harvey bıraz ıyı ama tam degıl bıde rezene
ıcırıyoruz hafıfletıyor ama hıcbırsey tamamen ıylestıremıyor

tv ızlıyor ama bunun ona zararı oldugunu bılmıyordum
ne gıbı zararları var cnm?:1no2:

işitsel ve görsel algılarının en hızlı olduğu dönemlerde yavaşlama sağlıyor dikkat dağınıklığı görsel ve işitsel bozukluklar yapabiliyor..

mesela bizim bir yeğenimiz var 4-5 aylıkken doktora işitme organları için tedaviye ve zeka testine götürmüşlerdi
işitsel yavaşlama saptandı ve çocuk dikkat toplayamadığı için testi yapamamıştı doktor tv mi izliyor bebek demiş
onlarda şaşırmışlar yok izletmiyoruz
yanında izliyormusunuz demiş
yani çocuğa izletmek için değil ama kendimiz izliyoruz demişler
doktorda siz farkında değilsiniz ama oo hareketli resimler farklı sesler ilgisini çekiyor ve izliyor demiş
ayrıca genelde bilinir bebekler reklamları izlemeye bayılırlar hareketli çok eğlenceli şeyler çünkü

neyse yani anlayacağınız doğru değil
ilerde dikkat dağınıklığı odaklanamama gibi problemler yaşayabilir
tv bağımlısı olabilir
ve çocuğunuz sadece tv başına geçtiğinde sakinleşebilir
şimdiden çocuklarınızı tv den uza tutun
onun olduğu zamanlarda açmayın

birde adaçayını deneyin adaçayı kabızlığa falanda iyi gelir ama östrojen hormonu salgılanmasında yardımcı olduğu için erkeklere çok içmesi tavsiye edilmez
ama sizin çocuğun gaz problemi gidene kadar az az içirebilirsinz

alıntıdır
Tv'nin Çocuklara Zararı

Anne ve babalar, gün içerisindeki yoğunluğu veya işlerini gerekçe yaparak çocuklarını televizyon ve internete mahkum ediyor. Özellikle annelerin kolaycılığa kaçarak çocuklarının zamanının büyük bir bölümünü televizyon başında geçirmeleri, aile bağlarını zayıflatıyor, çocuğun zeka düzeyini düşürüyor.

Kayseri Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Metin Işık, yaptıkları araştırmada özellikle anne olmak üzere ebeveynleri kolaycılığa kaçarak çocuklarını televizyon ya da internete mahkum ettiklerine dikkat çekti. Doç. Dr. Işık, çalışan anne ve babaların olduğu ailelerde, aile bireylerinin tek ortak noktalarının ve bir araya geldikleri zamanın 10 dakika süren akşam yemekleri olduğunu ifade ediyor. Eve yorgun gelen anne ve babanın yemek sonrası çocuklarıyla ilgilenmediğine dikkat çeken Işık, 10 dakika yemekte bir araya gelindikten sonra anne ev işlerini baba da yorgunluğunu bahane ederek televizyon karşısına geçip, çocuklarını bilmeden de olsa sosyal hayatın dışına ittiklerine dikkat çekti. Bu duruma maruz kalan çocuğun diğer odadaki televizyonda istediği programları seyrettiğini, ya da interneti kendisine yakın bularak zamanını burada geçirdiğini belirten Işık, bu durumun ise sosyal olmayan, yalnızlığa itilmiş, toplumla iletişim kuramayan, zeka düzeyi gerileyen, hayatı farklı kültürlerden aldığı bilgiler ışığında yaşayan insanların yetişmesine neden olduğunu söyledi.

Çocukların televizyon izleme alışkanlıkları ve davranışları ile ilgili yapılan araştırma, 6-12 yaş grubundaki 500'ü kız, 500'ü erkek olmak üzere toplam bin ilköğretim öğrencisi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi. Araştırmaya göre 6-12 yaş grubundaki çocukların yüzde 58.4'ü Süpermen, Örümcek Adam ve Selena gibi televizyon kahramanlarının yerinde olmak istiyor. Araştırmada elde edilen verilere göre günümüzde her evde ortalama 2 televizyon bulunuyor. Çocukların televizyon izleme sıklıkları, evde bulunan televizyon cihazının sayısıyla artıyor.

Çocuklar, günde en az 3 saat televizyon izliyor. Televizyonun en çok izlendiği zaman dilimlerini ise 09.00-12.00 ile 18.00-21.00 saatleri oluşturuyor. Erkek çocuklar, kızlardan daha fazla süreyi televizyon karşısında geçiriyor.

Doç. Dr. Metin Işık, dünya ülkelerinde televizyon ve çocuklara etkisi ile ilgili birçok araştırmanın yapıldığını ve genelde aynı sonuçların çıktığına işaret ederek şu bilgileri veriyor: "Amerika'da kısa zaman önce yapılan bir araştırmada; 18 yaşına kadar televizyon izleyen bir kişi, izlediği çizgi film, dizi film, sinemalarda 32 bin cinayet sahnesi görüyor. 40 bin cinayete teşebbüs sahnesi izliyor. Çocukların liseyi bitirene kadar olan hayatlarındaki aktivitelerden uyku birinci, televizyon ikinci ve okul üçüncü sırada geliyor. Oysa okulun çocuklarda öncelikli sırada yer alması gerekiyor."

Doç. Dr. Işık, anne ve babaların sadece akşam yemeğinde bir arada olmaması gerektiğini, yemekten sonra çocuklarıyla gün içerisinde neler yaptığına dair bilgi alış verişinde bulunmasını istiyor. Işık, annelerin kolaycılığa kaçarak, televizyon izleyen çocuğun elinin altında olacağı düşüncesinden uzaklaşıp onun sokakta arkadaşlarıyla oynamasına mutlaka müsaade etmesi gerektiğini vurguluyor.

Anne babaların yorgunluğu bahane etmeyerek, çocuklarının geleceğini birlikte hazırlama adına, gerekirse çocuklarıyla birlikte günlük derslerini yapmalarını, en azından haftada bir televizyonun açılmayacağı gün belirlemelerinin faydasına işaret ediyor.

Özel Yılmaz Akansu Koleji Rehberlik Uzmanı Tamer Sural, okullarında eğitim alan öğrencilerin, profesör gibi üst düzey görevi bulunan velilerinin kış aylarında evde televizyon bulundurmadığına işaret ediyor. Tamer Sural, bu velilerin çocuklarına televizyon seyrettirmek yerine, onların yaşlarına uygun oyun, belgesel gibi CD ve VCD'ler seyrettirdiğini hatırlatıyor. Sural, takibe aldıkları bu öğrencilerin arkadaşlarına göre daha verimli ve zeki olduklarına dikkat çekiyor. Bu ailelerin, yaz aylarında çocukların televizyon seyretmesine kontrollü olarak müsaade ettiklerini de sözlerine ekliyor.

alıntıdır
TV İzletirken Bir Kez Daha Düşünün

Bebeklerin yüzde 90’ı 2 yaşına gelmeden düzenli TV izleyicisi haline geliyor. Eğitim DVD’leri seyreden bebekler akranlarından daha az kelime biliyor.

Bebeklerin konuşmayı öğrenmesi ve geliştirmesi için üretilen DVD ve videoların, çocuklara yarardan çok zarar verebileceği bildirildi.

Yapılan araştırmaların, popüler video ve DVD'lerin bebeklerin dil gelişimini geciktirebileceğini, okuma yeteneklerini, kelime haznesiyle hafızalarını zayıflatabileceğini gösterdiği belirtildi.

Daily Mail'in haberine göre, konuyla ilgili yapılan 80 araştırmanın değerlendirilmesi sonucunda, küçükken çok fazla televizyon seyretmenin ileri yaşlarda hiperaktivite ihtimalini artırdığı da ortaya çıktı.

Araştırmayı kaleme alan Prof. Dimitri Hristakis, yeni yürümeye başlamış bir çocuğun uyanık kaldığı saatlerin yüzde 30 ila 40'ını televizyon karşısında geçirdiğini, çocukların yüzde 90'ının daha 2 yaşına varmadan düzenli TV izleyicisi haline geldiklerini söyledi.

Hristakis, ailelerin bebeklerinin IQ seviyelerini yükseltmek amacıyla kullandıkları "Baby Einstein" ve "Brainy Baby" gibi eğitim videolarının etkili olduğu yolunda bilimsel kanıt bulunmadığını, tam tersi bunların zararlı bile olabileceğini bildirdi.

-NE KADAR ÇOK DVD, O KADAR AZ KELİME...-

Tayland'da yakın zaman önce yayımlanan bir araştırma, 1 yaşın altındaki çocukların günde iki saatten fazla televizyon seyretmesinin, konuşma yeteneklerinin gecikmesi ihtimalini 6 kat artırdığını ortaya koydu.

Bir başka araştırma, söz konusu DVD'leri seyreden 7 ila 16 aylık bebeklerin, akranlarından daha az kelime bildiklerini gösterdi. DVD başında geçirilen her bir saatin 6 kelime daha az öğrenilmesine yol açtığı kaydedildi.

Acta Paediatrica Dergisinde yazan Hristakis, 3-5 yaş arasındakilere faydalı olduğu söylenen Susam Sokağı programının bile, daha küçük yaşta seyredilirse dil gelişimini erteleyebileceğini belirtti.

Hristakis, kendi araştırmalarından birinde, bebekken çok TV seyredenlerin okuma ve hafıza testlerinde iyi performans gösteremediklerini ifade etti.
Washington Üniversitesi öğretim üyesi Hristakis, ailelerinin çocuklarını medyaya maruz bırakma konusunda dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Hristakis, TV'nin ayrıca, oyuncaklarıyla, akranlarıyla veya aileleriyle oynayarak vakit geçirmek gibi daha önemli ve faydalı faaliyetlerin yerini aldığını belirtti.

işitsel ve görsel algılarının en hızlı olduğu dönemlerde yavaşlama sağlıyor dikkat dağınıklığı görsel ve işitsel bozukluklar yapabiliyor..

mesela bizim bir yeğenimiz var 4-5 aylıkken doktora işitme organları için tedaviye ve zeka testine götürmüşlerdi
işitsel yavaşlama saptandı ve çocuk dikkat toplayamadığı için testi yapamamıştı doktor tv mi izliyor bebek demiş
onlarda şaşırmışlar yok izletmiyoruz
yanında izliyormusunuz demiş
yani çocuğa izletmek için değil ama kendimiz izliyoruz demişler
doktorda siz farkında değilsiniz ama oo hareketli resimler farklı sesler ilgisini çekiyor ve izliyor demiş
ayrıca genelde bilinir bebekler reklamları izlemeye bayılırlar hareketli çok eğlenceli şeyler çünkü

neyse yani anlayacağınız doğru değil
ilerde dikkat dağınıklığı odaklanamama gibi problemler yaşayabilir
tv bağımlısı olabilir
ve çocuğunuz sadece tv başına geçtiğinde sakinleşebilir
şimdiden çocuklarınızı tv den uza tutun
onun olduğu zamanlarda açmayın

birde adaçayını deneyin adaçayı kabızlığa falanda iyi gelir ama östrojen hormonu salgılanmasında yardımcı olduğu için erkeklere çok içmesi tavsiye edilmez
ama sizin çocuğun gaz problemi gidene kadar az az içirebilirsinz
adacayı benım sutumu kesıyor gıbıme geldı cnm
ıçtım sutum ıyıce azaldı
rezene ıcırıyoruz en ıyısı rezene dedıler
bıde adacayı ıcıreyım bakayım bebeye
yapmadıgımız sey kalmadı zaten

aç olmadığına eminmisiniz.benim kızım sadece acıktığında ve doymadığında öyle ağlıyor.
ac degıl cnm ama zor emıyor bı emmesı 2-3 dk yı gecmıyor normalmı bılmıyorum sora genzıne sut kacıyor ve bıdaha almıyor memeyı
bende sutumu sagıp bıberonla ıcırıyorum ama tek basımayken zor oluyor ennem yoksa sutumu sagamıyorum bebekte aclıktan aglıyor
ne kadar zormus anne olmak:hulya:

Trabzon Doğum ve Çocuk Bakımevi Başhekimi Uzm. Dr. İsmail Topal, 0-3 yaş arası çocuklarda, uzun süreli televizyon izlemenin konuşma sürecini yavaşlatabileceğini söyledi.
0-3 yaş arası çocukların dış dünyadan kopuk, kendi hallerinde olma eğilimini bazı etkenlerin tetiklediğini belirten Topal, "Bu yaş grubundaki çocukların günde saatlerce televizyon karşısında kalarak müzik dinlemesi, reklam izlemesine bağlı olarak konuşması gecikebilir. Çocukta otistik özellikler gelişebilir. Anne babaların bu kritik evrede çocuklarına çok fazla televizyon izlettirmekten kaçınmaları gerekir" diye konuştu.
"Konuşması geciken çocuklar..."
Çocukların normal gelişim sürecinde ilk altı ayda mama, baba, dada gibi heceler çıkarmaya başladığını, 12 aydan itibaren anne, dede gibi sözcükler kullandığını, 18 aydan itibaren de cümle kurmaya başladıklarını dile getiren Topal, bu gelişim dönemlerinin çok gerisinde kalan çocukların genel olarak konuşma yönünden incelenmesi gerektiğini söyledi.
Bazı çocukların, anatomik ya da psikolojik bir sorunu olmadığı halde geç konuşmaya başlayabileceğini de ifade eden Topal, "Anne babalara tavsiyemiz, belli bir dönem bekledikten sonra hala konuşamayan çocukları için gerekli incelemeyi yaptırtmalarıdır" dedi.
Konuşmanın, fiziksel durumlara da bağlı olduğunu kaydeden Başhekim Topal, "Konuşmanın normal olabilmesi için yapısal olarak sinir sistemi ile dil kasları arasındaki yolların, ağız-damak-dudak-diş yapısının normal olması gerekir" diye konuştu.
Konuşmayı geciktirebilecek başka unsurlar olduğunu da vurgulayan Topal, şunları söyledi: "Zeka olarak yaşıtlarından geri olan çocuklar, yaşıtlarından daha geç konuşmaya başlar. İşitme sorunu olan çocuklar da dış dünyadan hiçbir ses işitmedikleri ve uyarılmadıkları için konuşma sorunu yaşar. Çocuğun görme sorununa bağlı olarak çevresinde olup bitenleri algılayamaması, nesneleri tanıyamaması konuşma açısından sorun yaratır. Ayrıca sık havale geçiren veya epilepsi hastası çocuklarda da konuşma gecikebilir"
"Aile ortamı konuşma sürecini etkiler''
Çocuğun konuşma ve iletişim yönünden gelişimini hızlandırmak için sevgi ve huzur dolu bir aile ortamının önemli olduğunu dile getiren Topal, çocukla ilgilenerek ona sevildiğini hissettirmenin konuşma sürecini olumlu etkilediğini kaydetti.
Topal, çocuğun konuşma sürecini hızlandırmak için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
"Konuşma sürecini hızlandırmak için onunla sık sık konuşmak ve oyun oynamak, kendi halinde kalmasına izin vermemek, yaşıtları ile oyun oynamasını sağlamak, insanlar arasında sık sık bulundurmak, ninni söylemek önem taşıyor. Ayrıca çocuğun size gönderdiği ses ve mesajlara cevap vermek, konuşurken ses tonunu iyi ayarlamak, onun fikirlerine değer vermek, kendine güvenini artırmak, kalabalık ortamlarda konuşmasını sağlamak, konuştuğunda onu cesaretlendirmek önemlidir."

adacayı benım sutumu kesıyor gıbıme geldı cnm
ıçtım sutum ıyıce azaldı
rezene ıcırıyoruz en ıyısı rezene dedıler
bıde adacayı ıcıreyım bakayım bebeye
yapmadıgımız sey kalmadı zaten

ac degıl cnm ama zor emıyor bı emmesı 2-3 dk yı gecmıyor normalmı bılmıyorum sora genzıne sut kacıyor ve bıdaha almıyor memeyı
bende sutumu sagıp bıberonla ıcırıyorum ama tek basımayken zor oluyor ennem yoksa sutumu sagamıyorum bebekte aclıktan aglıyor
ne kadar zormus anne olmak:hulya:

kullandığın biberon gaz yapar.. ayrıca annenin sütü düzenli gelene kadar da gaz yapar çünkü bebek süt yerine hava yutar
ha birde bebeğe anne sütünden başka yiyecek vermemeye çalışın onlarda başka yiyeceği sindirebilecek enzim yok sadece anne sütünü sindirmek için kazein adlı bebeklerde olan bir enzim var

bebedorun gaz yapmayan biberonu var böyle yamuk bişey onu deneyebilirsin
normal biberonlar direkt sütü ağza alırken arada hava alınmasını sağlar ve gaz yapar..

anne olduğumuz zaman progesteron hormonu salgılarız yani annelik hormonu süt gelmesini falan sağlar
östrojen ise dişilik hormonudur sütü keser
ada çayı östrojen hormonu salgılatır ve progesteron hormonunu (yani süt salgılamahormonunu) azaltır.. o yüzden sen kullanma
ama iyi bir sakinleştiricidir
ben içtikten 10 dakka sonra uykum gelir
ayrıca kabızlık gibi baırsak faliyetlerini düzenler ve mide sindiriminde rol alır..
:) daha bir sürü faydası var araştırabilirsiniz

birde papatya çayını araştırın
rezene papatya ve adaçayı size yardımcı olabilir
bebeğe içirebilirsiniz

alıntıdır
TV İzletirken Bir Kez Daha Düşünün

Bebeklerin yüzde 90’ı 2 yaşına gelmeden düzenli TV izleyicisi haline geliyor. Eğitim DVD’leri seyreden bebekler akranlarından daha az kelime biliyor.

Bebeklerin konuşmayı öğrenmesi ve geliştirmesi için üretilen DVD ve videoların, çocuklara yarardan çok zarar verebileceği bildirildi.

Yapılan araştırmaların, popüler video ve DVD'lerin bebeklerin dil gelişimini geciktirebileceğini, okuma yeteneklerini, kelime haznesiyle hafızalarını zayıflatabileceğini gösterdiği belirtildi.

Daily Mail'in haberine göre, konuyla ilgili yapılan 80 araştırmanın değerlendirilmesi sonucunda, küçükken çok fazla televizyon seyretmenin ileri yaşlarda hiperaktivite ihtimalini artırdığı da ortaya çıktı.

Araştırmayı kaleme alan Prof. Dimitri Hristakis, yeni yürümeye başlamış bir çocuğun uyanık kaldığı saatlerin yüzde 30 ila 40'ını televizyon karşısında geçirdiğini, çocukların yüzde 90'ının daha 2 yaşına varmadan düzenli TV izleyicisi haline geldiklerini söyledi.

Hristakis, ailelerin bebeklerinin IQ seviyelerini yükseltmek amacıyla kullandıkları "Baby Einstein" ve "Brainy Baby" gibi eğitim videolarının etkili olduğu yolunda bilimsel kanıt bulunmadığını, tam tersi bunların zararlı bile olabileceğini bildirdi.

-NE KADAR ÇOK DVD, O KADAR AZ KELİME...-

Tayland'da yakın zaman önce yayımlanan bir araştırma, 1 yaşın altındaki çocukların günde iki saatten fazla televizyon seyretmesinin, konuşma yeteneklerinin gecikmesi ihtimalini 6 kat artırdığını ortaya koydu.

Bir başka araştırma, söz konusu DVD'leri seyreden 7 ila 16 aylık bebeklerin, akranlarından daha az kelime bildiklerini gösterdi. DVD başında geçirilen her bir saatin 6 kelime daha az öğrenilmesine yol açtığı kaydedildi.

Acta Paediatrica Dergisinde yazan Hristakis, 3-5 yaş arasındakilere faydalı olduğu söylenen Susam Sokağı programının bile, daha küçük yaşta seyredilirse dil gelişimini erteleyebileceğini belirtti.

Hristakis, kendi araştırmalarından birinde, bebekken çok TV seyredenlerin okuma ve hafıza testlerinde iyi performans gösteremediklerini ifade etti.
Washington Üniversitesi öğretim üyesi Hristakis, ailelerinin çocuklarını medyaya maruz bırakma konusunda dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Hristakis, TV'nin ayrıca, oyuncaklarıyla, akranlarıyla veya aileleriyle oynayarak vakit geçirmek gibi daha önemli ve faydalı faaliyetlerin yerini aldığını belirtti.
tesekurler cnm
emegıne saglık dedıkelrın dogru
annem bılınclı bı kadındır
bebekle salona gırdıgınde tv yı kapat bebegın beynını ceker radyasyon falan derdı vede tvyı hıc sevmez annem ancak ısı yoksa ıyı bı program varsa acar ızler sorada zaten uykusu gelırdı uyuklardı
bence bır evde 1 denfazla tv olmamalı vede onuda bellı saatlerde acmaklazım cocuklarada herseyı ızletmemelı
ılkokul ogretmenım televızyona aptal kutusu derdı

Back
X