Neden Kiralar Bu Kadar Artti?

Yukarıda değinilmiş, mülteci politikasını eleştirebiliriz ama herşeyin de sebebi onlar değil.depremde çadır fiyatları, erzak fiyatları nasıl iki katına çıkıyorsa bu ülkede kiralar da aynı sebepten artıyor. Arsa, malzeme fiyatlarını bahane ederek nasıl müteahhitler bire altı almaya başladılar, ev sahipleri de buna bakarak fahiş arttırımlara gitti. Bu ülkede 100 dairesi olan var, hiçbir gelişmiş ülkede böyle emlak stoğu yapamazsınız. Başlı başına bu bile piyasayı bozan birşey. Mültecilerden önce memura öğrenciye aynı şeyi yaparlardı. Biraz da fırsatçı olduğumuzu kabul edelim. Yapacak birşey yok Allah yardım etsin, insandan gelecek yardım yok çünkü.

15 temmuz da benzinin pompa fiyatlarini arttiranlar, deprem bolgesinde bir pet sise suyu 5 liraya satanlar oldu, pandemi basindaki maske kolonya fiyatlarini arttiranlar.
Ekonomi tefe üfe faiz vs bir kenara insanimizda fırsatçı bunu kabul etmek lazim maalesef.
Doymuyordu gözümüz

enflasyon arttığı için kiralar da arttı açıklanan enflasyon yüzde 19. Nominal faiz tüketici kredilerinde yüzde 22.
geçen sene İstanbulda konut arzı fazla diye sevgili hükümetimiz şartları zorlayarak 0.65 faiz oranıyla ev kredisi verdi. Bu kredileri yüzde 90 evi ve düzenli geliri olan insanlar yatırım olarak aldı. Kiralar artınca şu an krediler kendi kendini öder durumda.
Konut fazlası eritildi. göçmenlerden dolayı talep fazlalaştı. zaten bu oranlardan piyasaya tabiri caizse para basılınca enflasyonist bir ortam oluştu.
şu aralar mütteahhitler talepten dolayı tekrar yeni inşaatlara başlamış. yaklaşık 2 seneye piyasa dengelenir diyorlar. Tabi ki hükümet müdahale falan etmez. Çünkü bu durumdan çok menun yüzbinler var

Bende aynı dertten muzdaribim senelik şu kadar zam yapacam demişti adam sabit bi fiyat koymuştu üç dört ay önce herkes kirayı artırıyor sizinkinide artıracam dedi eşimde artırırsan çıkarım dedi bizde durum şöyle hiç aksatmadık iki buçuk senedir hep gününde ödedik bide çoluk çocukta yok kimseden kiracılarınız şöyle böyle diye şikayette gitmiyor öyle olunca ısrar edemedi bizimki yoksa çıkaracaktı rezil evinden üst kattakinin lavabo suyu aktı bi ara tamir ettirdik pis tuvalet suyu aktı lavaboma bi kaç ay sonra duşta aynı şey şimdi yine duşun üstünden su damlama sesi geliyor Allaha havale ediyorum durum böyleyken bide kira artırırlarsa daha da haram olsun başkada bişey demiyorum.

İnsanımız açgözlü çünkü.
Evet herşey günbegün pahalılaşıyor, enflasyon, mülteci krizi vs bunlar var ama bir de diğer arkadaşların değindiği gibi, fırsatçı insanlarımız var. Bir tekme de ben vurayım, ne koparırsam kar diyenler.

Misal bizim sitede karşı blokta daireye (satılık) 700 bin istiyor, içi nasıl kötü dairenin.. E o fiyata satarsa, ben kendi yapılı evime 800 isteyeyim? Beriki benim ev daha güzel yerde diyor 900 yazıyor. Kimse hesabını sormuyor ki.
Almış başını gitmiş kiralar da satılıklar da. Öyle saçma bir haldeyiz ki.
Sonumuz hayrolsun ve Allah yardımcısı olsun herkesin.

En önemli sebep mülteciler değil.

Birincisi, yapı stoğu azaldı. Yani yeterince ev yok. Yüksek maliyet ve pandemi gibi sebeplerden inşaat sektörü geçtiğimiz 2 sene içinde yavaşladı. Yapı stoğunun ihtiyaca yetişmesi için de yaklaşık 2 yıl öngörülüyor.

İkincisi, satılık evler çok pahalı. Kredi faizleri çok yüksek. İki kişi çalışsanız bile kenarda sağlam bir para ayırmadıysanız ev alamıyorsunuz. İnsanlar ev satın alamayınca mecburen kiraya yöneliyorlar ve kiralar artıyor.

Üçüncüsü, özellikle belirli semtlerde öğrencilerin geri dönüşü. Üniversite öğrencileri 1,5 yıldır ailelerinin yanında oturuyorlardı. Şimdi geri döndüler. İstanbul için konuşursak Beşiktaş ve Kadıköy gibi yerlerde kiraları en fazla öğrencilerin dönüşü etkiledi.

Dördüncüsü, kentsel dönüşüm. İnsanlar inşaat sırasında evlerinden çıkıyor ancak mahallelerinden uzaklaşmak istemiyorlar. Yine aynı semtte kiralık ev arıyorlar. İstanbul'un Anadolu yakasında Kadıköy-Bostancı hattında en etkili sebeplerden biri bu.

Konut kredi faizleri çok yüksek, yıl ortasında bir faiz indirimi olur diye alım için hep bu aylar beklendi ama olmadı.
Malum mülteciler, ee geçen sene öğrenciler evlerine döndü kiralama oranları azaldı, bu sene de bir anda talep artınca ev sahipleri şaşırdı. Aç gözlülükte zirvedeyiz!
İstanbul da 2+1 100 m2 evimizi geçen ay kiraya verdik 1500 liraya, iki katına çok rahat kiralayabilirdik bu sebeple tepki gördük çevremizden umurumda mı asla değil, önce vicdan sahibi olmak lazım.

köpek bağlasan durmayacak evlere dünyanın parasını istiyorlar istanbulda....kiramız çok ama kredi borcunun altına girmek de çok gözümü korkutuyor. oğlanı kreşe verdim, şu saatten sonra onun masraf kalemi de artacak. allah maaşlı çalışan bizlerin yardımcısı olsun...

geçtiğimiz yıl öğrencilerin 1200den boşalttığı eski evleri, 2500e vermeye kalkıyorlar. Piyasa o kadar leş ki. İnsanın insana yaptığı kötülüğü kimse yapmaz. Eşimin iş yeri konumu değişti, taşınsak mı diye bi baktık. Şu an oturduğum evden en az 2 kat fazla fiyatları.

Makarnalar 100 lira olmuştu pandemi ilk çıktığında

valla el atılması lazım ne zaman vatandaşın ihtiyacı olsa devlet ortada yok maşallah. eskileri eleştirirlerdi şimdi kendileri aynı şeyi yapıyorlar. saçma sapan evlere saçma saçma kiralar. izmirdeyim, geçen sene kiraların 1700 vs olduğu merkezi yerde şu an 2800 3500 falan olmuş durumda ve evler çok eski. yani tutmaya, oturmaya, almaya da değmez. bizim de kasımda kira artışı olacak, sözleşmede tüfeye göre diyor ama tüfeyi baz alırsa öpüp başımıza koymak zorundayız. normalde yüzde 15'in üstünde zam yapamaz tüfe kaç olursa olsun ki tüfe de yüzde 19 falan açıklandı. aslında yüzde 19 da yapamaz ama dua ediyoruz abartı bişey istemesin diye. paradan ziyade kiracı kalitesine bakan insanlar olduğunu anladık ilk tutarken ama bilemiyorum ki. her şey olabilir. hiç aksatmadık kirayı, şikayetlik durumumuz da yok. apartmanda hep aileler var, kimisi ev sahibi kimisi kiracı. düşünüyorum paracı insanlar olsaydı ev sahibim apartmanda da zengin ama saçma insanlar olurdu bence. neyse devletin acilen el atması gerekiyor. bir de bu artış geçici mi kalıcı mı onu da bilmiyorum. kiracıların protesto etmesi lazım. ama sokakta mı kalacağız nasıl olacak o da bilmiyorum. herkes bir ev içerisinde oturmak zorunda dolayısı ile nasıl bir protesto olabilir o noktada tıkanıyorum. çevremde evler aylarca satılmıyor. aylardır kiralanmayan bir daire var mesela. kesin kirası çok yüksek olduğu için tutan yok. 2 adım ötemizde 3 bloklu bir site var, 1-2 ay önce kirası 2000 tl di 3+1, şimdi 2500 yapmışlar ve en az 15-20 yıllık bina.

saçmalıklar ülkesi oldu iyice.

Son düzenleme:
Bizim de 350 lira falan zam yapmak istedi yapamayiz okdr dedik her yil da az zam yapmadik yani cikin dedik ciktik yeni her yil boyleydi zaten

Makarnalar 100 lira olmuştu pandemi ilk çıktığında
Aaa ondan haberim yok, cok enteresan gercekten ben bazi seyleri anlayamiyorum.
Pandemi surecinde etkilenmis olabilirler yasaklar vs ama, koca koca marketler, yukunu almis insanlar ne cok seviyormuş cebini fazla fazla doldurmayi, insanlar git gide yoksullasirken, heleki pandemi gibi olagan ustu bir durum varken bir makarnayi bile su fiyata cikarip sonra nasil rahat uyuyabiliyorlar çok merak ediyorum.

4 yıl önce ev almıştım 300 bin tl ye, şimdi olmuş 700 bin diyolar bizim sitede. Maaşlar o kadar artmıyor ki. şimdi olsa hayatta alamam. keza araba fiyatları da aynı. her şey ateş pahası oldu. kirada olanların allah yardımcısı olsun.

Kiralık evler için kural belli. Evi tutalı 5 yıl olmadıysa rahatsınız tefe-tüfeye bağlı zam yapılır ama 5 yıldan sonra yeniden değer belirlenir.

Neden bu kadar pahalandığına gelince de arz-talep meselesi bu. Mal ve hizmetlerin fiyatı piyasada belirlenir. Piyasanın vereceği fiyatın altında vermek zarardır. Sadece evlerin fiyatı değil arabadan peynire, şampuandan yağa her şeyin fiyatı artıyor. Özetle enflasyon…

İzmirde aynı şekilde 2020 Eylül’de 1800 olan kira 2021 eylülde 3000 istedi geçen ilanda gördüm

gerçekten inanamıyorum ya

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…