Nianl kzlar! aman dikkat!

Sensible

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
16 Nisan 2008
3.832
111
118
Biliyorum… bir zamanlar “gelin”ine eziyet eden, “oğlunun hayat arkadaşı” şeklinde algılamayıp, kendi ev işlerini yaptırmaya çalışan kayınvalideler vardı… günümüzde de olduğunu biliyoruz…

…ama… birilerinin hayatı… birilerinin tecrübeleri… birilerinin olumsuz hayat koşulları lütfen sizleri etkilemesin…!

“Bacağı baştan ayrılacak kedi yok…!” yani demek istiyorum ki, “kedinin bacağını baştan ayıracaksın(!)” gibi bir mantıkla “evlilik yolculuğu”na çıkarsanız yolda kalırsınız…!
…

İnanılır gibi değil…! şimdi de böyle kızlar türedi…! nişanlandığı gencin burnundan getiren… olmadık isteklerde bulunan… olmadık biçimlerde kaprisler yapan… kendisini -sanki hayatının devamında sürekli yapacakmış gibi- lüks lokantalarda ağırlatmaya çalışan… ne kadar para harcatırsa o kadar kıymetli olacağını zanneden… ne kadar yoğun isteklerde bulunursa, o kadar çok değer göreceğini hisseden genç kızların sayısında artışlar oldu…

Hiç onaylamadığımız, “eziyet eden kayınvalide” zeminine karşın, böyle bir gelişmeye seyirci kalmak zorunda olduğumuzu düşünüyorum bir yandan… ama geçmişte yapılan bir yanlışlığı, gelecekte yapacağımız yeni yanlışlıklarla düzeltemeyiz ki…

Yani; “…zamanında benim annem kayınvalidesinden çok çekmiş… ben kendi kayınvalideme böyle fırsat vermeyeyim!” “…erkek milleti kadınların kıymetini bilmez! Ne kadar çok kapris ve naz yaparsam o kadar değerli olurum!” şeklinde bir yapıyla “evlilik” kuramazsınız…

Savaşa gider gibi… kılıç kalkan kuşanır gibi yola çıkılmaz…! Tabi bir evlilik yolculuğuna çıkmak istiyorsanız…?

Öyle garip şeyler duyuyorum ki… kızmaktan kendimi alamıyorum… gecenin bir yarısında nişanlısını arayıp, İstanbul gibi bir ilde, bir uçtan öbür uca dondurma istemek gibi… “canım çok dondurma istiyor, bana hemen alıp gelir misin?” gibi garip istekler… her dışarı çıktığında aşırı lüks yerlerde yemek yemeyi talep etmek gibi…

Sevgili genç kızlar…! Evleneceğiniz insanın size olan sevgisini ve ilgisini ölçmek(!) için bu gibi yöntemlere başvuruyorsanız yanlış yapıyorsunuz… hatta bir adım öncesine gitmekte yarar var psikolojik açıdan… ÖLÇMEK zorunda olduğunuz bir ilişki, ilişki bile değildir ki… ölçmek zorundaysanız… üstelik ölçmeye çalıştığınız malzemeler sizin kendi iç malzemeleriniz değil de çevreden birilerinin size dayattıkları şeklindeyse daha fazla hata yaparsınız…

Evet… nişan dönemi, gençlerin karşılıklı olarak birbirini tanıma dönemidir. Evlilikle sonuçlanması da gerekmez. Çünkü illaki evlilikle sonuçlanacaksa niye yıldırım nikahı yapılmıyor değil mi? gençler önce nişanlanıyor… çünkü acaba bu iki insan uyumlu mu?… acaba bu iki insan aynı evi paylaşarak bir ömür boyu birlikte yaşayabilirler mi…? acaba bu iki insan farklı olanla birlikte yaşamayı başarabilecek mi…? acaba bu iki insan zaman içinde birbirini tanımaya başladıkça soğuyacaklar mı…? acaba bu iki insan, kişilik yapıları açısından birbirine oturabilecek mi…? vs… vs…

…bu ve benzeri türden birçok nedenden dolayı önce nişanlanılır… sonra her şey uyumlu görünüyorsa ve gençler birbirini itmiyorsa evlenirler…

Bu süre zarfında birbirinizi tanımak için çeşitli denemeler yapmanız elbette normal… ancak deneme malzemeleriniz sizin kendi içinizden çıkmalı… onun bunun söylediği şeyleri denemeye kalkarsanız, kurulmamış evliliğinizi şimdiden baltalamış olursunuz… kendi duygularınızı, kendi seçimlerinizi, kendi yapısal bütünlüğünüzü algılamaya çalışmalısınız…

…yoksa… istanbul’un bir ucundan öbür ucuna dondurma getirterek… kendinizi abartı rakamlı mekanlarda ağırlatarak birbirinizi tanıyamazsınız… haa başka bir açıdan bu durumda da bir tanıma olur elbet… J ama kendinizi ne şekilde tanıtmış olacağınızı söylemeyeyim isterseniz… yoksa bana kızarsınız…! J
…

Demek istiyorum ki… nişanlı kızlar lütfen dikkat…

Evlenmek istiyorsanız, evleneceğiniz gence dayatma psikolojik işkenceler(!) yapmayın… ilişki böyle başlarsa, ileriki yıllar için tüm saygınlığınızı yitirirsiniz bence… çünkü karşı tarafta “iç öfke” oluşturan her talebiniz, evlilik tarihinizden itibaren yol, su, elektrik olarak size geri dönecektir…!

…sizi annenizin evine geri gönderecek bir YOL…

…hayatınızı yaşanmaz hale getirecek SU’lu bir algılama biçimi…

…ve ortamda sürekli hissedeceğiniz… sizi bir türlü sevgi dolu bir aile kurumu haline getiremeyecek düzeyde ELEKTRİK yüklü bir gerilim…
…

Yazılanların tamamı nişanlı beyler için de geçerlidir… karşı tarafa sıkıntı yaşatarak… kaprisler yaparak… naz adı altında uygulanan sinir bozucu tavırlar takınarak evliliğe başlanmaz… hatta bu tür davranışlarla hiçbir şeye başlanmaz… değil evlilik yolculuğuna çıkmak, bu mantaliteyle market alışverişine bile gidilmez…

İlgilenen tüm genç arkadaşlara iletmiş olayım… sizlerden gelen mailleri okuyunca, yazılanlara inanamıyorum… kızlar aman dikkat… lütfen kendi hayatınızı, kendi ellerinizle olumsuz noktalara taşımayın…

Erkeğin değer vermesi için bu tür yöntemlere başvurmanıza gerek yok… aklı başında… sağlıklı… makul… ve kişiliği oturmuş bir insanla yola çıkmanız yeterli… diğerleri kendiliğinden gelir…

Sevgiyle kalın…

Mehtap Kayaoğlu
(Psikolog & Psikoterapist)

ALINTIDIR

çooookkkkkk doğru söylemiş

ben de ekleme yapayım Öncelikle: evlenince nasıl olsa yola getiririm evlenince nasıl olsa ben onu değiştiririm diye düşünmeyin bir insanı o olduğu için sevin hayalinizde başka tür insan varsa gidip o tür insan arayın
mesela makyaj yapan bir kızla nişanlandıysanız evlenince makyaj yapma demeyin ya da her daim çiçekler getiren kapılar açan bir adam istiyorsanız bu tür davranışların ne olduğunu bilmeyen bir adamla evlenmeyin

ıkincisi size hoşunuza gitmeyecek gurunuzu kıracak size ve ailenize karşı saygısızlık olarak algılanacak hareketlere veya laflara maruz kalırsanız susmayın susmakla saygı olmaz bağırmadan hakaret etmeden kırıcı olmaya çalışmadan da insan kendini ve ailesini savunabilir

Üçüncüsü size bazı sözler veriliyorsa nişandan önce nişandan sonra tutulmazsa evlenince ne olabileceğini bir daha düşünün örneğin nişandan önce hayatta annemle aynı evde oturtmam seni merak etme diyen adam nişandan sonra bir süre otursak iyi olur diyorsa evlendikten sonra hayatta ayrı eviniz olmaz her şey köprüyü geçene kadar demektir

onu bunu bilmem ben..
yüz vermiceksin ne kaynanaya ne erkek milletine...
yüz verip tepene çıkarmayacaksın..çekinecek senden birşey isterken
en baştan ah annecim canım annecim muhabbetine girenlerin sularının nasıl çıktığını görüyoruz..
saygıyı elden bırakmamak en iyisi..kimseye yaranmak ve ya iyi olmak zorunda değiliz...

ben çok dertlyim bu konuda, nişanlımın annesi beni adam yerine koymuyo
ben bigün saygıyı eksik etmedim ama anne! demiyorum diye nişanlımı doldurup üstüme salıyo
çok geriliyorum kadınla tlfda bile konusurken, nolcak bilmiyorum

Yazılanların Tamamı Nişanlı Beyler ıçin Geçerliymiş zaten!!!

Mehtap hanım her zamanki gibim yanılmış Şahsen katılamicim.
Kaprisde yapacaksın Nazda yapacaksın Kocan o senin:))

Yazılanların Tamamı Nişanlı Beyler İçin Geçerliymiş zaten!!!

Mehtap hanım her zamanki gibim yanılmış Şahsen katılamicim.
Kaprisde yapacaksın Nazda yapacaksın Kocan o senin:))

katilmiyorum barzey kafa:mymeka:
naz kapris farkli ac gözlülük cok ayri
esimle nisanlandigimiz dan bugüne yapamayacagi hic bir sey istemedim
nisan alisverisine ciktik bir kiyafetle geri döndüm kendim istemedim ihtiyacim yoktu cünkü
dügünde altinlarimi begeneyim diye götürdüler gikimi cikartmadim sadece setimi kendim begendim onlarda bana fazlasiyla aldilar bileziklerimi sayisini yazmayim ayip olur
bir tek gelinligimi en pahalisindan almistim ama cok begendigim icin pahali oldugundan degildi hic ac gözlülük etmedim
nisanliyken acayip isteklerde bulunmadim
salon ayarlanirken onlarin bütcesine en uygun yerlere baktim
esim her zaman söyler sen cok tok gözlü bir insansin ( HER NE KADAR IMZAM AKSINI SÖYLESEDE)
kim demis kaynanaya yüz verilmez valla ben gayet yüz veriyorum ama o astarini hic istemedi
telde kendi ogluyla 5 dakka konusur benle dakikalarca derdini hastaligini sikintisini ben dinlerim simdiye kadar kizlarindan hic ayirmadi beni
kayin pedere gelince ogluyla anlasamaz bana suratini bile asmaz
görümcelerim bacilarim gibi
yani isin özü her sey iyilikten gecer iyilikten kime zarar gelmis

karşıdaki aileye bağlı, sen dememişsin şunu alın diye ve eşinin ailesi düşünceliymiş almışlar.
benim kayınvalidemede ben istemiyorum siz bilirsiniz dedim kadın iyi ozaman istemiyosan dedi!!!
herkesi aynı kefeye koymamak lazım, kaynanaların çoğu acayip uyanık.iyileride var tabi ama azınlıktalar maalesef...

Son düzenleme:

Her insan bir değilki canım benim...
Bendede tam tersi mevcut mesela...
İyilik yaptıkça tepene çıkıyolar.

baştan her şeyi sıkı tutacaksın, üzülmek istemiyorsan, taviz vermeyeceksin.mesafeni koruyacaksın. çok samimi olamayacaksın.bunun bir tanıma evresi olduğunu bileceksin.

nede güzel yazmış, kalemine sağlık...

nazını yap, yeri gelsin çocuk gibi şımar ama biyerde dur de kendine, oda karşındakini yıpratmaya başladığın nokta olsun..

bende nişanlıyım 1yıldır, şuana kadar hiç bu tarz diyaloglar yaşamadım yaşamamda..

gecenin bi yarısı arayıpta şunu al demem, çünkü onun yorgunluğu benim yorgunluğumdur..

yemek yemeye en pahalı restorantlara gitmek istemem onun cebindeki maddi sıkıntı benimde sıkıntımdır..

we benim bişe istesede yapsam diye gözümün içine bakan bi nişanlım var..

ama çevremde çok örnek var "kız tarafı naz tarafı" lafındaki "naz" kısmına istedikleri anlamı yükleyip ona göre hareket eden..

çok çok yakınım nişanlıyken biz kız tarafıyız böle olmalı, ben nişanlınım çekiceksin beni diye diye bezdirdi nişanlısını, evlendiler, kendisi ev hanımı olmasına rağmen akşam işten eşi gelio( sabah 6 akşam 6 hiç oturmadan çalışıo) ve dediği laf "oturamazsın bana yardım etceksin sofrayı kurmaya,orda koltukta oturcağına gelip benim yanıma bi ihtiyacın varmı die sorabilirsin" kafamçokkarıştı tarzı cümleler:hulya:

hayat müşterektir tamam ama ben akşama kadar evdeysem rahatım yerindeyse, eşimde hiç ama hiç oturmadan 12 saat çalışıosa bizim için, ben onu akşam geldiğinde pamuklara sararım yaa:teselli:

Kizlar bu yaziyi nerden buldun diye sorarsaniz söyleyeyim.
Nisan alisverisinde bende kesinlikle hic birsey istemedim. Hatta mecburen alinacak olan nisan kiyafetini aldirirken bile sIkIlarak aldirdim. Üstelik girdigim ilk yerden birsey begendim ki adamlari ayakta tutmak istemedim, zaten istanbulun ta bir ucundan geldiler alisveris icin.
Yüzükleri begenmeye gittigimizde, en ucuzunu almak istedim, sonucta milyarder degil bu insanlar.
Görümcem anlamis olmaliki olmaz diye baski yapti, yinede bütcelerine göre secim yaptim.
Nisanda takilacak altinlarada hic karismadim, gidip begenelim dediler istemedim kesinlikle.
Böyle birseyi istesem zaten babam cok kizardi - bir lafi vardir "benim kizim altina, paraya pula satilik degildir, onun huzuru ve mutlulugu önemli". Hep kulagimdadir.

Neyse gelelim asil meseleye...
Herseyin uygununa kactim diye, benim ailemden bazilari, "sen böyle yaparsan cooook ezilirsin", "aklini basina topla ne istiyorsan aldirt, firsat bu firsat mecbur alacaklar", "nisanlina fazla yüz verme, erkek milleti, biraz burnu sürünsün, istedigini yaptirt" gibi cümleler sarfettiler.
Oysa büyük olarak demelilerdiki, kizim, yavrum, sen en iyisini yapmissin, senin degerin maddi seylerle bicilmemeli, insanlari zora sokmamali vs vs. Nerdeeeeee.. Resmen beni enayi olarak gördüler.
Örnek veriyorlardi, bak iste sunun kizi aldirdi, simdi nasil kiymetli, bak sunun felani kaynanaya kayinbabaya yüz vermedi simdi nasil degerli falanda filan.
Ilk zamanlarda cok aklima takilmisti.Dedim acaba dogrumu bunlar. Acaba ben birsey istemiyorum diye beni basit mi görürler.Kafayi yiyecektim. Annemde bazen söylenenlere kulak asti, bunada cok üzüldüm, ama oda etki altinda kaldi, ilk kez kiz evlendiriyor kurallari bilmiyor.

Sonra kendime kizdim, dedimki sen resmen seytana ayak uydurma yolunda düsüncelere bürünüyorsun. Bana zaten kötü davranacaklarsa, yine davranirlar. Ben saygimi eksik etmeyeyimde, bana yapilan bir kötülük olursada Allah affetsin, yeterki sonunda pisman olan ben olmayayim.

Hayat neyi gösterir bilemeyiz ama Allah'tan tek dilegim, Rabbim herkesi esiyle, ailesiyle mutlu mesut yasatsin.

Son düzenleme:
insan sevdiğinin kuruşunu bile düşünür,kendi adıma öyleyim,hiçbir beklentimde yok olmadıda.yeterki allah huzur versin.
sensiblecim çok güzel bir konuya değinmişsin,yazdıklarına harfiyen katılıyorum tatlımvereliniortak

sensebilcim biliyomusun aynı düşünceleri paylaşıyoruz seninle kaydirigubbakcemile5
bende taa şimdiden bişe alması gerekse utana sıkıla...içinden gelip bi hediye alsa bile yük oldugumu düşünüyorum...
ama bzı insanlar istedgini aldır et bilmem ne yapıyolar...
sevgilisine aylık alışveriş yaptıranını bile tanıyorum
hangi yüzle yaaa.utamırım ben şahsen şunu al bunu al...
kaynanaya yüz verme demeler filan....ne bilim yaaa bu çok ön yargılı insanların lafları...
karşımızdakine ne kadra dogal davranırsak okadar iyi niyet görürüz karşımızdakilerden yerimseniben

Son düzenleme:
Karşı tarafı düşünerek birşey kazanılmadığını görüyorum artık. Bu güne kadar kimseden isteklerim olmamıştır, ben karşımdakini ondan daha çok düşünmüşümdür, ama hiç faydasını görmedim, etrafımda gördüğüm örnekler de böyle, düşünceli taraf hep zararlı çıkıyor. Bu bahsi geçen hanımları kutluyorum, öyle olmak lazım, bir erkek psikolog çıkıp erkeklere nişanlınıza böyle davranmayın, anneyle eşi birbirinden ayırın demiyor
Çok sevdiğim bi teyzem vardı, pahalı kadın değerli kadındır derdi rahmetli, artık ben de haklı heralde diyorum :hulya:

Canim o teyze pahali kadin derken, bence maddi acidan herseyi isteyen kadindan degil, oturup kalkmasini bilen, laubali olmayan, kendini ( sInIrInI asmadan) agirdan satan, hanim hanimcik kadindan bahsediyordur.
Tabi terside olabilir, teyzeyi taniyan sensin, ama ben kesinlikle herseyi aldiran gelinlerin daha iyi olduklarini zannetmiyorum, yüzlerine söylenmesede arkalarindan hep konusuluyor, kendim sahidim. Sadece dis cevre, iyi yapmis, iyiki aldirmis gibi sözler söylüyor. Oysa gelin gittigin aile ayni fikirde olmuyor.
Bende karsimdakini kendimden fazla düsündügüm icin cogu zaman üzülmüsümdür, ama maddi acidan insanlari zora sokmak iyi olmak anlamina asla gelmiyor. Benim anlamadigim, onu bunu sunu aldirmayan gelin adaylarina neden " aaa bak paralarina hic tenezzül dahi etmiyor, aferin kiza" denilmiyorda enayi yerine konuluyor?
Tuhaf bir hayatin icindeyiz..

Ac gözlülük var canim insanlarda.Aylik alisveris ne demek?
Yani yazik günah, insan hic kendini diger insanlarin yerine koymaz mi.
Ben düsünüyorum benimde erkek kardesim var, bakalim bize gelen gelin nasil olacak, ailemi cok zora soksa ben cok üzülürüm.
Tabiki alinacak, yapilacak, adettir, hic birsey eksik edilmemeli buna amenna.
Ama karsi tarafin bütcesine göre olmali.

Nişanlandım,nişanlım ek kart çıkardı.
Sebep sadece nikah alışverişlerini oradan yapabilmem,ikide bir benimle gelmek zorunda kalmamasıydı:roflol:
Ben ne yaptım,gelinliğimi bile ona sormadan kendi kredi kartımla aldım.
Sonra ne mi oldu,kavga kıyamet,boru diye mi vermiş o kartı,donuma kaa ordan alacakmışım
Dedim olmaz,sen yokken senin paranı harcayamam.
O zaman tıpış tıpış gezdi peşimde,çünkü kartın ödemesini de ağabeyimin yaptığını biliyordu,ağır totosu mecburen dolaştı peşimde kaydirigubbakcemile5
Sekiz yıldır evliyiz,artık kart bende,benden harçlık alır o ayrı..

kısmen doğru yazılanlar kısmn yalış.
kimseye hadinden fazla yüz vermemk gerekli.. evet...
ama hç birşey de almasın hiç naz yapmayım her isteğine evet diyeyim de olmaz.
alınacak varsa alınır.
aşırıya kaçılmaz ama.
ya da zora düşsünler diye birşey yapılmaz.
hele nişan düğün arifesinde oluyor ub olaylar şunu taksın bunu taksın şunu da alsın falan filan...
alsın alsın da yoksa neyle alsın.
nişanı sömürme aracı olarak kullananlar çok.
Ama apılmaması gerek aslında.
alan adam normalde de alır zaten ogün alsa da olur almasa da zaten sonra alır.
kaldıki bu tip şeylerde insanlar alınsın diye alıyorlar ihtiyaç diye değil.
buna da karşıyım zengin ya da fakir bir insan parayı kolay kazanmıyor oyüzden fütursuzc da harcatmamak gerek.
heleki eşim olacak dediğin insana bu yapılmaz.
ozaman ben buna sırtından vurmak derim.
bir yastıpa baş koymak demek o üzgünken rahat olamamak demek derdini sıkıntısını gerekirse maddi sıkıtılarını paylaşmak demek.
ben yiyim içiyim o nasıl öderse ödesin diye insan zaten eş olmazz.
sözün özü erkekler kadınları kadınlarda erkekleri yontulcak yararlanılacak birer madde olarak görürlerse zaten ne ilişi ne nişanlılık ne evlilik yürürü arkadaşlık dahi yürümez

Evet canım ben kişilik yapısı olarak istesem de yapamam, nişan, düğün, arkadaşlık, iş vs konu ne olursa olsun, ama yapanları da takdire şayan görüyorum artık.
Çünkü şimdiye kadar çok düşünceli olduğu, masrafları en aza indirgediği, aza kanaat ettiği için takdir edileni hiç görmedim ben, aksine vurun kahpeye gibi bişey oluyo

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…