• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Nisan Bebişleri Ek Gıdaya Başlıyor :))

ayyyy ben de dün ilk defa şeftali suyu verdim içti ama yarısını geri çıkardı yüzünü buruşturdu bugün biraz daha püre kıvamında vercem bizimki ek gıdalarda da arıza çıkaracak sanırım:)
karpuz yalatmıştım beğenmedi. kiraz tattırdım beğenmedi bugünde jalenin de verdiği kavanoz meyve püresinden vermeyi düşünüyom bakalım napcak:)

kızlar bizde meyve sularına başlamıştık ama dünden beri meyveleri püre kıvamında verme kararı aldık.ilk deneyimimiz 4-5 kaşık da olsa başarıyla tamamlandı..şeftali püresi yaptım poyraza ilk önce katı geldi sanırım yutkunamadı ama 2 kaşıktan sonra sorunsuz yedi.5.kaşıkta öğürmeye başlayınca zorlamadım bıraktım.ben 1 haftadır prinç unuda veriodum ama onun yerine tahıllı ve gece mamalarına başlayacam..ayy şu doktorumuza gitmeyi 4 gözle bekliom okadar çok soracak şeyim varki haa birde dünkü kahvaltıda oğlumun ağzına azcık yumurta ile beyaz peynir koydum bayıldı valla inşallah tamamen geçişte sorun yaşamam

kızlar ben hala sadece tattırıyorum.yalatıyorum yani .

benim kızım 4 aylık oldu,
şeftali, karpuz, üzüm, kirazı sadece yalaması için diline deydirdiğimde hemen emmeye başladı zor tuttum yutacaktı nerdeyse.minicik yoğurt, minicik peynir de tattırdım ama onları beğenmedi, tatlı seviyor kızım :))

kızlar yaa peynir falan tattırıyosunuz yaa ilk 1 yıl inek sütü yasak mı değil mi? yasaksa inek sütü ondan yapılan peyniri nasıl vercez??

kızlar yaa peynir falan tattırıyosunuz yaa ilk 1 yıl inek sütü yasak mı değil mi? yasaksa inek sütü ondan yapılan peyniri nasıl vercez??

tuğbacım eevt süt yasak ama biliyorsun 6. ayında meyveli yoğurt vercez...eee ozaman yoğurtda sütten yapılıyo oda yasak olmalı değilmi...
ama süt mayalandığı için formunukaybediyo,sütlükten çıkıyo....
sanırım süt ürünleri verilebilir....ama genede arastırmak gerek....

çok güzel olmuş bu topik buralardayken yazim biz nerdeyse doğduğumuzdan beri
mama yiyoruz 2 aylık olduğundan itibaren ülkerin goli pirinç unundan yiyor sulu olarak biberonla
doktor tavsiyesi mamadan daha iyi dedi pirinç unu her neyse çok şükür hiç kabız olmadı
10 gün evvel doktora götürdüm artık ek gıdalara başla dedi liste verdi 10 gündür ne olsa yiyor
hele muza bayılıyor meyvelerle arası çok iyi sebze çorbasıda içiyor anlıcanız bende herşey veriyorum
az az süt de dahil pirinç ununa koyuyorum annanemiz bakıyor zaten ben görmeden daha neler yedi kimbilir:) tarhana çorbasına bayılıyor :)ama aptamile devam bağırsaklarını aptamil düzenliyor kabız olmasını engelliyor

kızlar bende ne varsa gizoşa suyundan veriyorum veya yalatırıyorum artık bütün meyvelerden alışması için ama henüz peynir falan tattırmadım şu inek sütü meselesini bende bir türlü anlamadım sonuçta yoğurt neden oluyo sütten off yaa annem bana hep der sizi gidi bilmişler der küçükken siz neyele büyüdünüz der hep inek sütüyle:))bazen bu doktorlar bişeyleri bence çok irdeliyolar valla yaylada büyüyen bebeklerin maşallahı var yani ben veriyorum arık ek gıdayada artık bol bol vereceğim çorba bile yapmayı düşünüyorum artık henüz cam rende almadık ama en kısa zamnda alıp ne varsa vereceğim mama yemesinden iyidir bence

Hayatın ilk 3 yılında gıda alerjileri, çocukların yüzde 6’sında görülebilen bir durumdur. Buna çocukların yüzde 2-3’ünde görülen inek sütü alerjileri de dahildir. (Nelson. Sayfa: 1158 ) Çocuklarda bu alerjiler belirtilerini; dudaklarda, dilde, damak ve boğazda şişliklerle gösterebilir. Sindirim sisteminde ise, bulantı, kramp tarzında karın ağrıları, kusma veya ishal şeklinde kendini gösterir.

Kanda Total IgE tayini güvenilir değildir. Alerji tespit edilirse, yapılacak iş o gıdayı kesmektir. Gıda alerjisi olan çocukların yüzde 85’inde alerji 3 yaşına kadar kaybolur.

Maalesef memleketimizde, sadece yüzde 2-3 çocukta görülebilecek alerji için, çocuklara 1-2 hatta 3 sene süt içirilmemektedir. Bu yüzden, alerjisi olmayan yüzde 97- 98 çocuk ve ailesi mağdur edilmektedir. Sadece ailenin parası değil, bir de devletin dövizi telef edilmektedir. Yapılacak iş, anne sütü yetmeyenlere, sütü serbestçe içirmek ve sadece alerji görülen yüzde 2- 3 çocuğa mama vermektir. Bu en mantıklı iştir. Maksat farklı olunca, bu gerçekler ailelerden saklanmaktadır.

İnek sütüne bağlı “kronik bağırrsak kanaması” ancak çiğ süt içilmesi ile olur. (Nelson. Sayfa:1470) Sütün ısıtılması ile “heat labile” yani ısıya hassas olan özel bir proteinin parçalanması ile bu bağırrsak kanamaları önlenir. UHT veya Pastörize sütlerde bu bağırsak kanamaları görülmez
4. aydan itibaren, herne isim altında satılırsa satılsın, hertürlü sütü kullanabilirsiniz.Süt ne kansızlık yapar nede başka bir şey. Bunlar maalesef mama firmalarının kandırmacasıdır. Alabilenler için kolaylıktır, okadar. Barsak kanaması yaptığı iddiası, en büyük kandırmacadır.İlk 4 ayda bebeğe çiğ süt verilirse, mikroskkopik kanamalar yapabilir, bu özellik "Pastörize" ve "UHT" sütlerde yoktur. Zira kanama yapan protein, ısı tesiri ile parçalanır.Ne gariptirki Türkiye Avrupa devletleri arasında en az sütün tüketildiği bir memlekettir ve ne gariptirki, bu devletler arasında Aneminin de en fazla görüldüğü memlekettir. Bu bir tezat değilmidir?
Süt içmek değil, et yiyememek kansızlık yapar. Mamaya vereceğiniz parayı ete harcayın.

alıntıdır.(dr. kadir tuğcu)

canım ben bu adamın sölediklerine harfiyen katılmışımdır hep.çok mantıklı şeler sölüo sürekli okuyorum takip ediorum.mamalar satılsın die sütü filan gözardı ettiriyorlar.bende doktoruma sorcam baktım alerjil filan dio aman koyacam pastörize olanlardan prinç ununa hatta meyve pürelerine bile süt ilave edilebilir.farkındaysan tüm doktorlar en başta sdece anne sütü mama asla der anne sütü bitince yoğurta bilmem neye mama kat der.hep mama reytingi yani

zeynocum başla tabi yaa ek gıdalara.ben bugün poyraza patates havuç ve prinçli çorba yaptım blenrla ezdim afiyetle yedi.öğlende elmalı muzlu püre yedi.hiçbişeycik olmaz kocaman oldular

arkadaşlarr cuma günü doktorumuza gittiik 1 hafta erken oldu doktor izne ayrılacağı için. ek gıdaları konuştuk. broşürler verdi doktorumuz. ek gıdalar konusunda söylediklerini hatırladığım kadarıyla aynen aktarıyorum.

- ilk 1 yıl inek sütü yasak ama inek sütünden yoğurt, hatta muhallebi yapabilirsin işlenmiş olacağı için sindirim sistemini sadece süt kadar zorlamaz.

-tam 4 ayını doldursun öyle başla:) (1 haftamız kaldıda)

-kaan kusan bir bebek olduğu için; ek gıdaları her bebek kusar sizde daha fazla olabilir bu kusma. sık sık az az besleyebilirsin. ama bu da 2 saatte bir beslediğini düşünürsen bütün günü mutfakta geçirmen demek:)

-broşürü 2 kere oku:))))))))))))))))

(en önemli madde bu):
-bazen bana anneler geliyor çocuğuna resmen düşman gibi bakıyor yemediği için. anne bebek ilişkisini en çok bozan konu yemek. kafanıza çok takmayın bunu. aç kalacak değil ama şöyle düşünün: tepenizde sizden 2-3 kat büyük birisi elinde kaşıkla dikiliyor, kaçacak yeriniz yok.. bebeğin ne zaman yiyeceğini, ne yiyeceğini siz belirliyorsunuz ama en azından ne kadar yiyeceğine kendisi karar versin. o anda canı istemiyor olabilir verdiğiniz gıdayı zorlamayın.

-eğer hazırladığınız yemeği bak yine yemiyecek diye hazırlarsanız ve yemesi için zorlarsanız sonuçta bebek kazanır ve ilişkiniz bozulur.

-bir günde sadece 1 tek yeni gıda ver ki alerji ishal durumunu gözlemleyebilesin. (bu da heryerde yazan bişey zaten)

işte böyle doktorum ne yedireceğimden çok fazla bahsetmedi daha çok oğluma nasıl yaklaşmam gerektiğini söyledi. zaten internette, verdiği broşürlerde neler ve ne sıklıkla yedirileceği yazıyor.

ve en önemli konuardan biri SU! daha önceki kontrolde ihtiyacı yok ama teklif et içerse arasıra ver demişti. bu sefer ben sordum yemeklerden hemen önce ve sonra veremiyorum kusacağı için aralarda verince de iştahlı bir bebek olduğu için çok içiyor ve kusuyor bunun sınırı nedir en fazla ne kadar vereyim dedim. ne kadar içiyorsa ver havalar çok sıcak çok terler ama kusmaması için sık sık bir defada 25 ml civarında verebilirsin dedi. o günden beri biberon biberon su içiyoz hala kaynanama yaranamadım en son patladım: veriyorum işte daha ne yapayım hortumlamı içereyim üstüme çok geliyosun bu konuda dedim:)

slm kıslar yaa ne çabuk büyüdülerde ek gıdalara başladılar kuzularımız...

ben yaklaşık 1-1.5 aydır meyveleri yalatıyorum.

en sevdiğimiz meyve karpuz =) bugün karpuz yalatırken elimdeki çatalı kaptı. çatalı eline veridm bakalım napıcak die. hemen ağzına götürdü. gülmekten kırdı geçirdi bizi. sanki aylardır bişi yemiyomuş gibi karpuza bi saldırışı vardı koptuk orda =))

önümüzde hafta kayısı suyuna başlicaz. aslında kızım kabız olduğunda doktorumuz kayısı kompostosu içir demişti 1 ay kadar önce, ama vermemiştim ben.

kızlarr yaklaşık 2 haftadır oğluma meyve püresi veriyordum bazen hazır olanlarından bazende kendim yapıyordum ama günü gününe uymuyor bi gün hevesle yerken bir gün hiç istemiyordu
dünde kabak ve patatesi haşladım blendırdan geçirdim 2-3 çay kaşığı yedirdim geri kalanınıda meyve püresinin kavanozuna koydum dolapta bugün tekrar vereceğim bakalım ne yapacak
yoğurdu içinde keçi sütünün gelmesini bekliyorum burda köylerde besleyenler varmış eşimde eş dosta sordu ayarlayacaklar inşallah eğer olmazsa da inet sütü ile mayalayacağım artık

yupiiiii kaan da cam rendede hazırladığım elma püresini afiyetle yedi. hemde beğendi paşam:) ayy ne mutluluk veriyo insana şeftaliyi beğenmediğinde üzülmüştüm. elmayı atlattık şeftaliyi tadını beğenmese de atlattık sırada kayısı ve muz var:)

zeynep çim ve tuğbacım verdiğiniz bilgiler için teşekkürler kızlarr
bu arada tuğbacım muzu buket vermişti sanırım günlerce kabızlık çekmiş kızı aklında bulunsun

zeynep çim ve tuğbacım verdiğiniz bilgiler için teşekkürler kızlarr
bu arada tuğbacım muzu buket vermişti sanırım günlerce kabızlık çekmiş kızı aklında bulunsun
uyardığın için saol canım muzu aslında sadece hazır mama ve pürelerde çok var ondan alerji falan yapcakmı diye vermek istiyom olmazsa kayısı suyuyla sulandırıp veririm:)

ben bu ek gıda konusunda çok kararsısım arkadaşlar ,kızım kustuğu için merak ediyorum ne yeidricem offf emmesi ne kolaydı .önce meyveyle başlıcam mesela şeftali ve içine bebe biküvisi vs örneklerle sonra yoğurt ve sonrada yemeklerin suyundan falan ne yerse özel yemek yapama hele sebzeleri haşlayıp püre falan hiç yapamam çünkü bana tat olarak hoş gelmiyor .tabiki öncelikle ayımızın dolmasını beklemem lazım
hepinize kolay gelsin arkadaşlar sizlerin deneyimlerini merakla bekliyorum :))

Son düzenleme:
kızlar bende dün akşam poyraza yatmadan önce ilk kez iyi geceler maması yaptım yulaflı tahıllı kaşık maması.bayıldı yedi ve tüm gece deliksiz uyudu.sabah 5 te uyandı sütünü içti tekrar uyudu.ay bende deliksiz uyku çektim ..

ben bu ek gıda konusunda çok kararsısım arkadaşlar ,kızım kustuğu için merak ediyorum ne yeidricem offf emmesi ne kolaydı .önce meyveyle başlıcam mesela şeftali ve içine bebe biküvisi vs örneklerle sonra yoğurt ve sonrada yemeklerin suyundan falan ne yerse özel yemek yapama hele sebzeleri haşlayıp püre falan hiç yapamam çünkü bana tat olarak hoş gelmiyor .tabiki öncelikle ayımızın dolmasını beklemem lazım
hepinize kolay gelsin arkadaşlar sizlerin deneyimlerini merakla bekliyorum :))
ama normal yemeklerdeki yağ,tuz ve baharat bebekler için sakıncalı değil mi:( içtikleri süt ve mamalar da çok tatsız merak etme:)
kızlar bende dün akşam poyraza yatmadan önce ilk kez iyi geceler maması yaptım yulaflı tahıllı kaşık maması.bayıldı yedi ve tüm gece deliksiz uyudu.sabah 5 te uyandı sütünü içti tekrar uyudu.ay bende deliksiz uyku çektim ..
maşallah poyrazaaa yarasın maması da uykusuda:) kaan bu gece beni hiç uyutmadı ben de niyetliyim valla ama meyvelerdeyiz şimdi 2 gün daha beklicem gece maması içinopuyorumnanaktan

tuğbacım poyrazın 9 unda 4 .ayı dolcak ben beklemedim yani yedirdiklerim için.tahıllıya bayılcak bence kaan.hem gece neden seni uyutmadı hayırdır?

Back
X