nişanda takılanlar ve düğünde takılacaklar.....:(

cnm köprüyü geçene kadar herkes çok iyidir....nişanlılıkta sen ne kadar iyiliklerine de yapsan kötülüklerinede ileride sana nasıl davranmayı düşünürlerse öyle davranırlar

not:bu cvb.ıkapanan konunun başını okuyarak yazdım...devamını okumadım yemeğe gidiyorum işteyim :39: ama cvb yazayım istedim.

"çevremin sözlerne çok taktım birde ailemle kıyasladım hep...amacım kmseyi incitmek değil bana gelin gibi değil kzınız gibi yaklaşın...sağa sola örnek olalım"

Kapanan konunuzdaki mesajınıza istinadne yazıyorum. Konuşun elbette kayınvalidenizle, çok güzel ve örenk bir davranış olur. Ama yukarıya aldığım cümleleri kurmayın. Kaş yapayım derken göz çıkarmak olur. Öilletin dedikodusunu önlemek için birşeyler istediğinizi ama karşı tarafın hatrı için vazgeçtiğinizi söylemiş gibi olursunuz. Yani bu sözler ezer karşıdakini. Siz öncelikle "ailem karşısında eziliyorlar, insnaları konuşturuyorlar" düşüncesini beyninizden kazıyın ki bunlar dilinize istemeden de olsa dolaylı da olsa dökülmesin. Sonuçta siz bir büyüğünüze "gelin örnek olalım" derseniz bu itici olur. Sınıfıınızdaki öğrenciyle konuşmuyorsunuz, koca kadınla konuşuyorsunuz.

Nişanlınla mutlu bir gelecek diliyorum sana ve yaşadığım olayı anlatayım evet benim ailem ve çevrem içinde
çok önmeliydi takı olayı özellikle gelinlerini donatırlar.ama eşimin ailesi için öyle değildi kayınvalidemin hevesleri
ne ise o oldu evet bunu hiç bir zaman unutmadım ama konustuk anlattım eşimede kayınvalidemede
benimde heveslerim var dedim sonuç mu hiç birşey değişmedi...
onlar ne istedilerse onu yaptılar.bugünde ben ne istiyorsam onu yapıyorum
sormuyorum sıra sana da geliyor o yüzden bunu hiç takma harbiden ilerde koltuk takımından evinin düzenine bile karışmaya çalışacaklar bence
hiç bişeye dokunmasınlar takmasınlarda böylece laf söyleyecek yüzleride olmuyor

İki aile arasında altın yarışı gibi anlatmışsınız konuyu..Herkes imkanı dahilinde ve gerektiğince takar altınını.

Eğer siz bu durumu ailenizin karşısında ezilecekler diye bakmazsanız ezilmezler.Çünkü bu durum ezilecek bir durum değil. Çok saçma bir bakış açısı..Bunu o şekilde söyleyenlerin kendini eğitmediklerini düşünüyorum.

Birde mihr olarak hac istemişsiniz, işin islami boyutu tartışılır oluyor mu olmuyor mu diye ama hac çok masraflı ve en kıymetli ibadetlerdendir.Böyle bir hediye diğer altınlardan çok daha önde.Eğer kabul edilmişse zaten bunları söz konusu bile etmeyin.

8 10 arası iyi bir burma alınır hac parasıyla..Ee birde iki kişi gidilecek bunun iki katı oluyor yani.

....

Eğer evleneceğiniz kişi elinden geleni yapmaya çalışıyorsa, en güzelini seçiyorsa birşey alırken, gönülden alıyorsa bunun üzerinde durun.İnanın en kıymetlisi bu..Gerisi mutluluk getirmiyor.

canım mihir olayını bişanlanana kadar inan bilmiyordum ama eş karşılıyor bunu anne baba değil..:)
benim derdim anne babasının imkanlarının oldunu gördüğüm halde herseyden kaçınmaları..
bende anlayslı bryım imkanları olmasa tutupta buraya konu acmama,içimi dökmem..
bu arada artık umursamama kararı aldım zaten..
diğer arkadaşlara cevap yazıyorum şimdi:)
teşekkürler yorumlarınız için annesyle konusmayı bi süre erteledim...en azından kafamdaki olayları iyice netleştrmek adına..
bana olumsuz birşey söylerse o anda kendmı tutatmamktan korkuyorum...böyle en azından yüzüme karsı hep güleryuzlu,yani birşey söyleyemiyor,ailemden çekiniyor..
ama araya samimyet koyarsam daha kötü olacagndan korkuyorum ama emin değilim yinede://

bende nişanlıyım,böyle şeyler hiç önemli diil die düşünürdüm ama öyle olmuyormuş malesef:44:

İki aile arasında altın yarışı gibi anlatmışsınız konuyu..Herkes imkanı dahilinde ve gerektiğince takar altınını.

Eğer siz bu durumu ailenizin karşısında ezilecekler diye bakmazsanız ezilmezler.Çünkü bu durum ezilecek bir durum değil. Çok saçma bir bakış açısı..Bunu o şekilde söyleyenlerin kendini eğitmediklerini düşünüyorum.

Birde mihr olarak hac istemişsiniz, işin islami boyutu tartışılır oluyor mu olmuyor mu diye ama hac çok masraflı ve en kıymetli ibadetlerdendir.Böyle bir hediye diğer altınlardan çok daha önde.Eğer kabul edilmişse zaten bunları söz konusu bile etmeyin.

8 10 arası iyi bir burma alınır hac parasıyla..Ee birde iki kişi gidilecek bunun iki katı oluyor yani.

....

Eğer evleneceğiniz kişi elinden geleni yapmaya çalışıyorsa, en güzelini seçiyorsa birşey alırken, gönülden alıyorsa bunun üzerinde durun.İnanın en kıymetlisi bu..Gerisi mutluluk getirmiyor.

Siz bu kadar polyanna olmayı nasıl başarıyorsunuz bilmiyorum :) ALtın meselesini bende anlatmıştım kayınvalidemlerin hiç bişey takmadıklarını yani söylenen gibi kiralık olduğunu.. Ama işte milletin ağzı torba değil büzemiyorsun. Evet 5 tane bileziğim vardı 2 tanesini halam birini dedem birini annem birinide dayım takmıştı yani hepsi benim tarafmdandı. o da önemli değil 2 3 gün sonra hepsini bozdurdk zaten. Ama bayram yaklaşıyordu bende gittim doldurdm kolumu imitasyon olanlardan :) herkesin önce koluma baktığını görüyorum. bizim toplumumuzda bilezik çok önemli bence. Ve ayrıca mihr şu demek: eşler ayrılcağı zaman verilecek olan manevi dini tazminattır. Evlendkten sonra beni hacca gönder değil yani.

Valla canım elalemin ne diyeceğini düşünürsen hiç birşeyden memnun olmazsın. Düğünün yapıldığı yer, gelinlik, damatlık, bilezik herşeye bir laf bulur eder elalem dört dörtlük yapsan bile. Sen eşinle iyi ol gerisini boşver takıymış felan boş şey bunlar. Tabii ki başkalarında görüp özeniyorsundur belki yada çok kafaya takıyorsundur ne diyecekler diye ama yuvanı başkasının lafları üzerine kurma. Hem sana değil kaynanana derler derlerse ne takarlarsa onların meselesi. Onların tercihi. Bende çok iyi bir aileye gelin gittim. Kayınbabam eski profesör ve rektörlerden. Kaynanam çok havalı felan. Eşimde kimya mühendisi. Kaynanam nişanda gelirken takıları evde unutmuş. Alyansı tekrar yoldan almışlar ama sorun etmedik. Düğün yapılmadı zaten başka şehire gelin geldim akrabalardan herkes gelemicekti aile arasında oldu yemek eğlenceli. Bana kayınbabam ve kaynanam birer bilezik taktılar kalında değil normal kelepçeli birşey. Takı seti işte inci set, üç taş yüzük ve saat takıldı onlar tarafından. Bunların zaten bir kısmı nişanda takılacak olanlardı. Yani toplamı bu kadar ama ben hiç sorun etmedim. Eşime iyi olayım sorun değil dedim annemde aynı şekilde ay nedne bu kadar taktılar demedi yanii.. Bu arada iki takım alyansım var eşimle aldıklaırmız hariç Unuttukları için yolda almışlardı. İnşallah sen biriktirir gönlüne göre olanı alırsın.

Takı olayı adetlerle de ilgili bir durum. Bizde mesela nişanda da düğünde de takı takılır. Ama nişanlımın tarafında sadece düğünde takılırmış. Nişan için gün kesmeye geldiklerinde konuşmuş anlaşmışlar, nişanlımın annesi nişan günü sorun olmasın diye bizde akrabalar nişanda takı takmazlar ama ben gelinimin her istediğini yapacağım demiş. Nişanımız evde isteme söz nişan bir oldu. Çok da güzel oldu. Nişan için gün kesildikten sonra nişanlım annesi ben ve annem birlikte alışverişe gittik. bohça için alışveriş yaprtık sonra kuyumcuya gittik kayınvalidem oturdu bana kızım ne beğeniyosan onu al dedi, annemle kayınvalidem oturdular ben beğendim nişanlım da beğenince alyanslarımızı ve setimi aldık. Nişan hediyesi olarak da babası tamtur pırlanta yüzük, nişanlım tektaş pırlanta yüzük, kayınvalidem de setimi taktı. Nişanlımın ablası tam altın, benim 2 abim tam altın annemle babam da bilezik taktılar, nişanlıma da saat taktılar bende Kur'an_ı Kerim hediye ettim :) bizim akrabalarımız bana hem takı hem para taktılar. Önceden konuşulduğu için bir anlaşmazlık da olmadı.

Takı olayı adetlerle de ilgili bir durum. Bizde mesela nişanda da düğünde de takı takılır. Ama nişanlımın tarafında sadece düğünde takılırmış. Nişan için gün kesmeye geldiklerinde konuşmuş anlaşmışlar, nişanlımın annesi nişan günü sorun olmasın diye bizde akrabalar nişanda takı takmazlar ama ben gelinimin her istediğini yapacağım demiş. Nişanımız evde isteme söz nişan bir oldu. Çok da güzel oldu. Nişan için gün kesildikten sonra nişanlım annesi ben ve annem birlikte alışverişe gittik. bohça için alışveriş yaprtık sonra kuyumcuya gittik kayınvalidem oturdu bana kızım ne beğeniyosan onu al dedi, annemle kayınvalidem oturdular ben beğendim nişanlım da beğenince alyanslarımızı ve setimi aldık. Nişan hediyesi olarak da babası tamtur pırlanta yüzük, nişanlım tektaş pırlanta yüzük, kayınvalidem de setimi taktı. Nişanlımın ablası tam altın, benim 2 abim tam altın annemle babam da bilezik taktılar, nişanlıma da saat taktılar bende Kur'an_ı Kerim hediye ettim :) bizim akrabalarımız bana hem takı hem para taktılar. Önceden konuşulduğu için bir anlaşmazlık da olmadı.

bu konunun üzerine böyle nispet yapar gibi yapmanız da çok görgülü bir davranış olmuş. ama ne yapalım işte bizim toplumumuz da böyle, ne kadar eğitim de alsa değişmiyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
bu konunun üzerine böyle nispet yapar gibi yapmanız da çok görgülü bir davranış olmuş. ama ne yapalım işte bizim toplumumuz da böyle, ne kadar eğitim de alsa değişmiyor.

kötü bir niyetim yoktu, ayrıca sizin de bu konuda böyle ulu orta uyarmanız da çok nezaketli olmuş.
konuşmalarına dikkat edersen sevinirim ayrıca, eğitim seviyem ya da görgüm sizi alakadar etmez.

arkadaşlar mehaba,
uzun zamandır kafamı mesgul eden düşündükçe istemesmde beni o an huzursuz eden bi problemimi paylaşacağım sizlerle..
okuyup yorum yaparsanız bana yardımcı olacaksınız...
öncelikle nişanlımla severek adım attık bu yolculuğa,
benim maddı durumum nişanlımkıne nazaran daha iyi...
onu severken bunları hiç düşünmedim...nişana kadarda altın meselesnı aklmın ucuna getrmedim...
nişanlım evin tek erkek çoocuğu aynı zamanda tek bekar kalan çocuk...
2 ablası yıllardır evliler..
neyse işte altın şubu zerre umrmda deildi ailemde aynı yapıdas kişiler zira kız istemede herhangi bi kesintide bulunmadılar...
bende mihir olarak hac istedim...
nişan günü annesi babası orta kalınlkta hediyelik bilezik taktılar,2 ablasıda çeyrek...
benim annem babam ayrı ayrı burma bilezik iabim ve eşi 2 ayrı yarım altın,ablam yarım altın,eniştem künye,diğer 2 erkek kardeşimde tam altın taktılar.
anaanem de burma taktı ve amcalari eyzeler....vs işte onlarde çeyrek takarken onun öz ablaları çeyrek taktılar,teyzeleri vs para taktılar..
ve ondan sora herkes bana ailesinin bizim aile karsnsda ezildiğini söylediler her fırsatta...az taktılar,bitane oğulları var durumlarıda var...öyleki annesi burbalarnı takar takar ortalklarda gezerken bana hedyelk takıyo...başta hiç önemsemedim ama beni kuymcuya dahi götmediler ne istersin dahi sormadılar...
şimdiden düşünüyorum düğündede aynı şeyler olacak diye korkuyorum...
yine mahcup edecekler beni herkesin içinde diye kara kara düşünmeye başladım....bari göstermelk taksa annesi düğünde herkesn içinde ben yine ona verrm duğn btşi...yani altnları önemsedğimden dedği sadece ailem karşsnda düğündede ezilmelerini işstemyiorum...ama onlar bunu hiç umursamıyor...nişanlım nişanda alacakalrının en iyisini aldı taktı ama ailesi neden böyle yapıyor anlamadım.durumlarıda var....ayıp ediyorlar,beni mahçup ediyorlar...bugüne kadar onlara bi saygszlğmda olmadı..
birde 2 yıl kadar eşimin ailesnn bir üstnde otrcam mecburen....ister istmez onlar beni düğündede mahçup ederlerse tavır içinde olmaktan huzursuz olmaktan endşelym...ailem bırak umrsama nişanln iyi gersni boşver ne takarlarsa taksın diyorlar...ama işte öyle olmuyor....sonuçta arkadşarım,tüm akraba herkes orda olcak...nişanda duydğm lafları ancak sindrebildim...
tekrarmı aynı şeyleri yaşıcam......offfffffffffff:(((durumu benmle aynı olan varmı...?

Cnm ne olur yanlış anlama ama bana da senin ailenin taktıkları biraz abartı gibi geldi.Şaşaırdım hatta.Neredeyse düğün gibi olmuş.Nişan bu sonuçta.Ama şu da var tabii.Nişanda takılacaklar adetlere göre yaşadığın çevreye göre değişiyor. Konuyu açalı baya olmuşsun ilerleme varmı bilemiyorum ama nişanlınla konuş bu konuyu ama annemler bunları bunları taktı seninkiler çok az kaldı bizimkilerin yanında gibilerinden değil;)

Son düzenleme:
arkadaşlar ilginiz için teşekkür ederim..
ben bu konudan sonra pek çok konu açtım ve bu konumu tekrardan okudum..
ne kadar ince şeyleri kafama taktığım dönemleri hatırladım..
bu konu acıldıktan sonra çok şey değişti..
emos sana kızmadım beli,rttğin gibi rabbim takılan altınlarla değil,vereceği mutlulukla yüzünü güldürsün..
evet dedğim gibi çok şey değişti...bu konudan sonra pek çok konuyu kafama takmıştım ve burası günlüğüm gibi olmuştu herseyi paylaşıyordum=)
ama şu takı konusunu imkanım olsa kaldırıcam burdan..
ençok pişman oldgum konudur..
bi arkadaşım ailemin abarrtğnı yazmış..sizin için öyle olabilir ama gerçekten bizim adetlerde bu hep vardır..
zaten sorunda hep burdan kaynaklandı...
nişanlımın adetlernı kabullenememden...
şimdiden düğün takılarmı hazırlamışlar hasırlar,kelepçeler,vs..umurdmda değil...isterlerse çeyerekle gelsin...
rabbim beni ve eşimi onların takacaklarına muhtaç etmesinler..
nişanlım terfi etti işteynde maaşı yükseldi ve dahada rahat ettik..evmizn hazırlıkları bitmek üzere aralık sonu gibi bitecek..
kayınvalidem kayınpederm çağırdkları bir akşam yemeğnde benimle konustular ve o konusmadan sonra bana ne kadar çok değer vedrdiklerini anladım..bayramdada 2 görümcem..
kendimden utandım..
insanların verdikleri değeri takacakları altınlara göre değerlendirdim...ve gerçekten kızdım kendime..
çok şükür dünyalar iyisi bir eşim var..
dünyalar tatlısı kayınpederim,kayınvalidem ve 2 görümcem....
ellerinden geleni yaptıklarına şahit oldum ..
onların yuzunude söyledim..bana güleryüzünz yeter...gerçektende öyle...
eve gttğimde yermden bile kaldrmak istemıyorlar,evde ne var ne yok önüme serılıyor..oraya her gtttğimde arabaya kadar iniyorlar ben istemedğim halde...yaslı insanlar..ben her gittğimde üstlerne çeki düzen veriyolar hemen koşturma haline giriyorlar..
bir odada otrdgmzda güzel gelinm skldysan nişanlınla çoık gez rahat edin yada istedğnz odada oturun diyolar...her gttğimde eve geldğimde çantama gizlce harçlk attğnı göruyorum kayınpedermn ...
kabul etmeyeceğmi bildiği için belkide bunu yapıyor...
takılmıştım bir takı mezusuna..kafamı vutuyorum şimdi bu konuyu dillenrdğim için...
arkadaşlar siz siz olun..
takılara göre değer biçmeyın kendinize.. daha önce göremedğim bu incelikleri farketmeseydim belkide hala aynıydım...
2 kişi bir hayat kuruyor ve şunu anladım bana manevi ilgileri daha çok motive ediyor beni..
çok şükür nişanlım da bende iyi kazanıyoruz istersek sadece ikmzde kısa süreli bi borçla bile halledblrz herseyi..yeterki isteyelım bunu...ve huzurlu olmayı...
çok uzun yazdım ama iyiyce belirtmek istedim duygularımı...
çok gereksiz detaylara takıldığımn farkındayım daha önceki konularımda..
çevremin baskıları ve sürekli konuşmaları bei fazlasyla etkilemiş...ve içinde bulunduğum güzellkleri göremez olmuşum...
ne kadar şanslı biri oldgumu,iyi niyetli,eğlenceli,kasntılı olmayan bir aileye gelin gideceğimi göremeyecek kadar kapatmışlar gözlermi...
çok şükür anladım hepsini...
:nazar::nazar::16::16::16:

Altın erkek tarafının şanındansa güzel yüreğinden başka bişey veremeyecek olan bir adam mutluluğu haketmiyor mu o zaman?herşey maddeye dönüşüyor ne kadar yazık...ne kadar takarlarsa o kadar değer gördüğünü mü düşünüyorsun?milleti susturmak isteyen her türlü becerir altınları sıralamakla olmamalı bence bu...dünya çeyizle evlendim çeyiz sermedim diye hiç bişeyi yok demişler,kayınvalidem dedi ki:bana sadece üstünle başınla bile gelsen olur,yeter ki ahlak güzel olsun..boşver elalemi...çünkü herkesi birden ASLA mutlu edemezsin....:20:

inan çoookk sevindim.
Söylediğin gibi çevrenden etkilenmiş olabilirsin ama gözün onların sana nasıl sıcak davrandıklarını görmeyecek kadar kararmamış çok şükür.
Ömür boyu mutluluklar diliyorum.;)

Back
X