Nisanlanirken ya da evlenirken bir sey istediniz mi?

Sadece dini yönden mi sormuşlar ? yoksa herşeyi sorarken dini yönü de mi sormuşlar ?
2. İse hiç bir sorun yok . Bir arkadaşım evleneceği kişiyi eniştesiyle tanıştırdığında eniştesi ( ki Tr.de çok önemli bir Prof. ) adamın ayakkabı nosunu bile sormuş . Bana tuhaf gelmişti . Ama adam iyinin iyisi çıktı . 10 küsür yıldır çok mutlular .
1. İse de sorun yok bence . İstedikleri gibi bir damat mı diye sormaları niye sorun ki sizce ?

Sizin aileniz sizi , karşı tarafı hiç sormadan sorgulamadan verdi sanırım o sebeple bunlar tuhaf geliyor . Ama asıl olması gereken bu bence . İnsanın gözünden sakındığı kızının kiminle nasıl biriyle evleneceğini anlamaya çalışması kadar normal birşey yok .

isteyen ister tabi ama su issizlikte, gram altinin 390 lirayi gordugu bi donemde 5 bilezik bi taki istemek insafsizlik bana gore..
Ayip gercekten.
ayip diyorum cunku cidden zor gunlerden geciyoruz hepimiz, evlenmenin takiyla sinanacagi gunler olmamali bugunler.
Ben evlenirken hicbisey istemedim, bi inci setim oldu,kulplari filan islemeli gumusten, dugunde onu taktim.

Öncelikle ben de bu tarz takıların dayatılmasını doğru bulmuyorum ancak burda bahsettiğimiz şey kızın isteklerinin ülkemiz gelenek, göreneklerine aykırı olmadığı... Tekrar belirtiyorum. Bu adetler bana çok hitap etmese de yüzyıllardır yaşadığımız coğrafyada bu geleneklerle iç içe büyüdüğümüz için artık bizden kopmayan, kopamayan adetler haline gelmişler. Ayrıca eğer bu takılar, altınlar Kızın ailesine veriliyor olsaydı evet dediğiniz gibi Kadına bir değer biçilip satın alınıyor düşüncesiyle yaklaşabilirdiniz ama pratikte öyle değil çünkü bu altınlar bizzat kıza verilen hatta Oğlan ve kızın elinin altında duran, ikisinin evliliğe başlarken bi nebze olsun rahatlamasını sağlayan onlara kolaylık sağlamasını esaslıyan gelenekler bunlar...
Ben evliliğin bile insan doğasına aykırı, gereksiz, Angarya bir iş olduğunu düşünüyorum misal ama bu benim gözümde her evlenen çiftin saçma bişey yaptığı düşüncesinde olmamı da sağlamıyor. Kız tarafının düğünden sonra yine Evli çifte kalacak takılar için geleneklerimizi bazen çarpıtarak baskı yapması bana inanılmaz sevimsiz gelmesine rağmen Kızların da Düğünlerin de bir nevi Düğün hediyesi gibi kendi adetleri çerçevesinde Annelerinden, Ninelerinden, Büyük Annelerinden gördükleri gibi belli takılar isteyip belli taleplerde bulunmalarına da çok bişey diyemiyorum.

Tarihi olaylar incelenirken nasıl ki olayın geçtiği yer, zaman, coğrafya, olayda etkili olan faktörler vs. Dikkate alınıp günümüz mantığıyla yaklaşamıyorsak, Bu tarz gelenekleri de bu çerçevede düşünmek, yorumlamak gerekiyor.

Son düzenleme:
Neden altınları sadece geline yaptığınızı düşünüyorsunuz ki? Dünyanın bin türlü hali var yarının ne getireceği belli mi,hastalık olur ev araba alınır illa ki bi yere harcanır yani merak etmeyin gelininizde kalmaz.Ben evlenirken diğer geline beş bilezik bi set yaptık sana da öyle yapıcaz dediler o yüzden hiç karışmadım. Eltim altınlarını sattı araba aldılar bizim çocuğumuz olmadı tüp bebek için harcadık hepsini,sonuç aldık mı hayır ama altınlar olmasaydı borç harç uğraşıp duracaktık.Gelininizee yaparken kendi kardeşine de yapıyor yani aileniz siz çok başka bi gözle bakıyorsunuz bence.Yeni evlenen insanlar için hayat kurtarıcı olabiliyor o altınlar

biz söz nısan yatmadan, dırek kına ve dugun ıle evlendık 5 sene once. 1 kurus borc bırakmadan halettı erkek aılesı. ( kendı aılem sorun cıkardı evlılık olayına, ve bu ısın dısında kaldılar)

kına da klasık kucuk altın verıldı elıme. hıc de bırsey ıstemedım ben. konusu bıle gecmedı.
evımı erkek tarafı dızdı.
dugunumuzu onlar yaptı.
5 yıl once,,
toplam da 13 bılezık (hedıyeler dahıl- dugune nerdeyse sırf erkek tarafı geldı)
zıncırı 5ı bır yerde
baya bı dovız takıldı.
belkı 50-60 ceyrek takıldı.
1 krs borc bırakmadıkları yanı sıra, bırde dugunde kvalıdeme verılen altınları kvalıdem avuc avuc getırıp bunlar 10mayıs ın hakkı ona verın dıyıp onume yıgdı.
dogum da da guzel takı bırıktı.

sımdı ne mı oldu.. hepsı 120 bın tl ye degerlendı. evımıze guzel bır pesınat oldu. yanı yıne oglun torununa yapmıs oldu.

anormaldir. hangi devirde yaşıyoruz? hiç hoş şeyler değil bunlar.

İşte ben de tam bundan bahsediyorum. Eger eşitlik istiyorsak, karsi taraftan bir talep, miktar, hesap olamaz, olmamali. O istiyorsa takar, ben istiyorsam takarım. Borc harcla olacagina evlendigimizde ortak bir sekilde birikim yapariz. 1.si burda abes olan 'miktar belirterek istemek', 2.si 'elbette isteyebilir, kızın guvencesi' mantigi, 3.su de 'evine katacak zaten yine' diye tek taraflı birikim fikriyle dogru bir is oluyormuş algisi. Pekii kadin birikimin neresinde o halde? Neden 'guvence'miz olsun erkeğin bana vereceği o altin? Ben o zamana kadar hiç mi yoktum hayatta? Bu zihniyeti degistiremedigimiz sürece, ne erkeklerin ustumuzdeki hakimiyeti biter, ne de eşitlikten söz edebiliriz. Isimize geldiği gibi davranıyoruz.

Görümce başlamış hemen

Mehir dinen farzdır isterse bir ev bile isteyebilir. Boşanınca kadına fayda olsun diye bir kanundur dinen. Nikâhın şartıdır mehir... Yani sen evlensen sende mehir isteyeceksin ...bu tartışılacak bir konu değildir nokta.

Ama sayisini falan da söylemis bes bilezik bir taki seti istiyor
ne varki bunda anlamadım ülkenin çoğu kesiminde istenir, ben istememiştim ama istememe gerek kalmadan takıldı bana sözde takıldı hemde ama ben boşanırsam kendimi garantiye alırım demedim, şimdide onları sattık ve kendimize ev aldık yine eşimle ikimiz için harcandı yani, görümcelik yapmaya erken başlamışsınız sanki biraz.

Yahu sen beni tanimiyorsun ben seni tanimiyorum. Burda ismim belli degil kimse beni tanimiyor duysam duydum derim. Bir seyler tabiki takiliyor ama damadin eline liste vermeyi ilk defa duydum diyorum neden yalan söyleyim.

Kardeslerimle yaris icinde degilim ben evlenmeden evlenebilirler cok mutlu olsunlar isterim bir insanin kardesinin mutsuzluguyla mutlu olabilcegini düsünecek kadar nasil fesat olabiliyorsunuz? Nasil bir cevrede büyüdünüz siz? Siz de olan gelenekleri bilmek zorunda degilim. Biz de de farkli geleneller var söylesem siz bilmeyebilirsiniz. Sakin olun kendinize gelin.

Gelenektir, istenenler düğünde kıza takılır. Normalde şu kadar bilezik, şöyle takı seti diye belirlenir, hatta bilezikler için gram verenler vardır. Benim ailem öyle bir liste yapmadı ama isteme merasimi öncesi büyükler sormuştu bana istediğin bir şey var mı diye bileklik istemiştim. Bir de takı seti takmıştı eşim düğünde. Normal bir şey bence.

Bunu doğal karşılayanlar = erkek ailesine yolunacak kaz gözüyle bakanlar.. Aman Allahım, konu sahibi nasıl olur da bilmezmiş.

Ben buraları okumasam, uzaktan tanıdıklardan duymasam ben de bilmezdim böyle bir şey olduğunu. Hani duyduklarım da hep yadırganarak anlatılmış şeylerdir. Ki 4 kız kardeşiz ve hepimiz evliyiz. Allah'a çok şükür ne ben ne ailem böyle bir şeyi normal karşılamadı, karşılamaz. Ayıptır.

Onlara peşinat olur diyenler, elbette olur ama karşı taraf yapabildiği kadarını yapar, vereceği desteği verir, sipariş vermek nedir? Tabi düz dünyası olup çocuğuna evlenirken zırnık koklatmayan aileleri es geçiyorum.

Nasil duymadiniz bilmiyorsunuz diyorlar ya cok tuhaf geliyor genclerin yüzde kaci geleneklerle büyüyorki? Kardesimin de böyle seylerden hic haberi yok ki. Ben evlenirken hic bir sey istemedik ne taktilarsa tesekkür ettik. Annem yine evlenirsen yine öyle istemeyiz liste vermek ya da bana sunu alin demek cok ayip diyor. Biz de böyle yetistik.

Bence bu tür şeylere "gelenek" adı verilmiş ayıbı kapatmak için. Gelenek deyince kimse bir şey diyemez çünkü.

Hele ki artık okumuş nesil artıyor, gençlik daha bilinçli, medeni hale geliyor diyoruz ama kopamayanlar var demek ki..

Sanıyorsunuz ki o takılar hep kadınlara kalıyor.Genelde eş ve eş ailesi konuyor onlara Burda bile sayısız konu var bununla ilgili.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…