- 31 Mayıs 2019
- 7.259
- 17.455
- 198
- Konu Sahibi melankolik_24
-
Çok çok şükürHuzurlu oldunuz mu peki
Sadece merak ettim bir an
Mesela kardesim onlarin evine tanismaya gittk kendisi bize tanismaya gelmedi biz de adet böyle diye. Bir de aile arasinda dini acidan farklar var kardesimi sorgulamislar evde bu yönden. Kiz dememis bile ailesine saygi duyun lütfen diye. Bunlar bizi düsündürüyor. Tek istedigim kardesimkn üzülmemesi tabiki
Çok sağolun. Darısı başınıza olsun inşallahSevindim sizin adınıza maşaAllah
Öncelikle ben de bu tarz takıların dayatılmasını doğru bulmuyorum ancak burda bahsettiğimiz şey kızın isteklerinin ülkemiz gelenek, göreneklerine aykırı olmadığı... Tekrar belirtiyorum. Bu adetler bana çok hitap etmese de yüzyıllardır yaşadığımız coğrafyada bu geleneklerle iç içe büyüdüğümüz için artık bizden kopmayan, kopamayan adetler haline gelmişler. Ayrıca eğer bu takılar, altınlar Kızın ailesine veriliyor olsaydı evet dediğiniz gibi Kadına bir değer biçilip satın alınıyor düşüncesiyle yaklaşabilirdiniz ama pratikte öyle değil çünkü bu altınlar bizzat kıza verilen hatta Oğlan ve kızın elinin altında duran, ikisinin evliliğe başlarken bi nebze olsun rahatlamasını sağlayan onlara kolaylık sağlamasını esaslıyan gelenekler bunlar...Biz kadınlar az değiliz hee, işimize gelince adet örf gelenek, gelmeyince 'aaa eşitiz valla o da temizlesin', 'kayinvalidem hizmet bekliyor, hic yapamam', 'çocuğun tum sorumlulugu bende anacim' kafası. Ya ben bizi nasıl savunacağım hic bilmiyorum artık. Nasıl istenebilir, nasıl normal, nasıl kabul ediyorsunuz paha biçilmesini, maddi karşılığınızin olmasini ve nasıl güvence olarak görürsünüz? Bu kadar mi hiçiz, bu kadar mi muhtaciz? Vallahi benim aklım almıyor, cidden almıyor. Oysa azicik düşünebilmek yeterli, yapmayın yahu, kadın haklari diyoruz, eşitlik diyoruz, deger gormek diyoruz. Böyle bir şey değil, yapmayın.
Iyi aksamlar yakinda kardesim nisanlancak önce tanismaya gitcez aileyeyle falan. Kiz kardesimden bilezik ve taki seti istiyormus. Bize biraz garip geldi. Acaba ilerde bosanirsam bunlarla kendimi garantiye alirim diye mi düsünüyor acaba diye düsündük. Böyle bir seyler istemek normal mi?
İşte ben de tam bundan bahsediyorum. Eger eşitlik istiyorsak, karsi taraftan bir talep, miktar, hesap olamaz, olmamali. O istiyorsa takar, ben istiyorsam takarım. Borc harcla olacagina evlendigimizde ortak bir sekilde birikim yapariz. 1.si burda abes olan 'miktar belirterek istemek', 2.si 'elbette isteyebilir, kızın guvencesi' mantigi, 3.su de 'evine katacak zaten yine' diye tek taraflı birikim fikriyle dogru bir is oluyormuş algisi. Pekii kadin birikimin neresinde o halde? Neden 'guvence'miz olsun erkeğin bana vereceği o altin? Ben o zamana kadar hiç mi yoktum hayatta? Bu zihniyeti degistiremedigimiz sürece, ne erkeklerin ustumuzdeki hakimiyeti biter, ne de eşitlikten söz edebiliriz. Isimize geldiği gibi davranıyoruz.Öncelikle ben de bu tarz takıların dayatılmasını doğru bulmuyorum ancak burda bahsettiğimiz şey kızın isteklerinin ülkemiz gelenek, göreneklerine aykırı olmadığı... Tekrar belirtiyorum. Bu adetler bana çok hitap etmese de yüzyıllardır yaşadığımız coğrafyada bu geleneklerle iç içe büyüdüğümüz için artık bizden kopmayan, kopamayan adetler haline gelmişler. Ayrıca eğer bu takılar, altınlar Kızın ailesine veriliyor olsaydı evet dediğiniz gibi Kadına bir değer biçilip satın alınıyor düşüncesiyle yaklaşabilirdiniz ama pratikte öyle değil çünkü bu altınlar bizzat kıza verilen hatta Oğlan ve kızın elinin altında duran, ikisinin evliliğe başlarken bi nebze olsun rahatlamasını sağlayan onlara kolaylık sağlamasını esaslıyan gelenekler bunlar...
Ben evliliğin bile insan doğasına aykırı, gereksiz, Angarya bir iş olduğunu düşünüyorum misal ama bu benim gözümde her evlenen çiftin saçma bişey yaptığı düşüncesinde olmamı da sağlamıyor. Kız tarafının düğünden sonra yine Evli çifte kalacak takılar için geleneklerimizi bazen çarpıtarak baskı yapması bana inanılmaz sevimsiz gelmesine rağmen Kızların da Düğünlerin de bir nevi Düğün hediyesi gibi kendi adetleri çerçevesinde Annelerinden, Ninelerinden, Büyük Annelerinden gördükleri gibi belli takılar isteyip belli taleplerde bulunmalarına da çok bişey diyemiyorum.
Tarihi olaylar incelenirken nasıl ki olayın geçtiği yer, zaman, coğrafya, olayda etkili olan faktörler vs. Dikkate alınıp günümüz mantığıyla yaklaşamıyorsak, Bu tarz gelenekleri de bu çerçevede düşünmek, yorumlamak gerekiyor.
Görümce başlamış hemenIyi aksamlar yakinda kardesim nisanlancak önce tanismaya gitcez aileyeyle falan. Kiz kardesimden bilezik ve taki seti istiyormus. Bize biraz garip geldi. Acaba ilerde bosanirsam bunlarla kendimi garantiye alirim diye mi düsünüyor acaba diye düsündük. Böyle bir seyler istemek normal mi?
ne varki bunda anlamadım ülkenin çoğu kesiminde istenir, ben istememiştim ama istememe gerek kalmadan takıldı bana sözde takıldı hemde ama ben boşanırsam kendimi garantiye alırım demedim, şimdide onları sattık ve kendimize ev aldık yine eşimle ikimiz için harcandı yani, görümcelik yapmaya erken başlamışsınız sanki biraz.Ama sayisini falan da söylemis bes bilezik bir taki seti istiyor
Yahu sen beni tanimiyorsun ben seni tanimiyorum. Burda ismim belli degil kimse beni tanimiyor duysam duydum derim. Bir seyler tabiki takiliyor ama damadin eline liste vermeyi ilk defa duydum diyorum neden yalan söyleyim.Türkiyede günümüzün cogu kadini zaten satilik oldugunu düsündügü icin altin vs meselelerine girmiyor. Adet oldugu icin ve yatirim amacli düsünüyor. Birde aileler ve elalem ne der konulari giriyor isin icine vs..
O para karsiliginda kiz alma vs sacmaliklari cook eskide kaldi.
Bende yurtdisinda yasiyorum ve yabanci arkadaslarimla bütün cocuklugumu genclik yillarimi gecirdim ama bukadar salaga yatmak da nedir yanihic ordan burdan da duymadiniz sanki adetlerimizi..
Yaw he he.
Iyi niyetli düsünmek varken ve yatirim yaparlar ilerisi icin demek varken daha evlenmeden bosadiniz gencleri pesss
Ikinci evliliginizi yapmadan kardesiniz adina sevinemeyeceksiniz herhalde. En kücük kardes de evlenmek istemiyormus.. bununla mutluluk duymak da neyin nesiyse artik.
Nasil duymadiniz bilmiyorsunuz diyorlar ya cok tuhaf geliyor genclerin yüzde kaci geleneklerle büyüyorki? Kardesimin de böyle seylerden hic haberi yok ki. Ben evlenirken hic bir sey istemedik ne taktilarsa tesekkür ettik. Annem yine evlenirsen yine öyle istemeyiz liste vermek ya da bana sunu alin demek cok ayip diyor. Biz de böyle yetistik.Bunu doğal karşılayanlar = erkek ailesine yolunacak kaz gözüyle bakanlar.. Aman Allahım, konu sahibi nasıl olur da bilmezmiş.
Ben buraları okumasam, uzaktan tanıdıklardan duymasam ben de bilmezdim böyle bir şey olduğunu. Hani duyduklarım da hep yadırganarak anlatılmış şeylerdir. Ki 4 kız kardeşiz ve hepimiz evliyiz. Allah'a çok şükür ne ben ne ailem böyle bir şeyi normal karşılamadı, karşılamaz. Ayıptır.
Onlara peşinat olur diyenler, elbette olur ama karşı taraf yapabildiği kadarını yapar, vereceği desteği verir, sipariş vermek nedir? Tabi düz dünyası olup çocuğuna evlenirken zırnık koklatmayan aileleri es geçiyorum.
Bence bu tür şeylere "gelenek" adı verilmiş ayıbı kapatmak için. Gelenek deyince kimse bir şey diyemez çünkü.Nasil duymadiniz bilmiyorsunuz diyorlar ya cok tuhaf geliyor genclerin yüzde kaci geleneklerle büyüyorki? Kardesimin de böyle seylerden hic haberi yok ki. Ben evlenirken hic bir sey istemedik ne taktilarsa tesekkür ettik. Annem yine evlenirsen yine öyle istemeyiz liste vermek ya da bana sunu alin demek cok ayip diyor. Biz de böyle yetistik.
Sanıyorsunuz ki o takılar hep kadınlara kalıyor.Genelde eş ve eş ailesi konuyor onlaraIyi aksamlar yakinda kardesim nisanlancak önce tanismaya gitcez aileyeyle falan. Kiz kardesimden bilezik ve taki seti istiyormus. Bize biraz garip geldi. Acaba ilerde bosanirsam bunlarla kendimi garantiye alirim diye mi düsünüyor acaba diye düsündük. Böyle bir seyler istemek normal mi?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?