- 23 Ekim 2013
- 4.261
- 5.084
- 158
- 35
- Konu Sahibi Yasemingul0101
-
Bu kadar dik konusmayin farkli goruslerdeki insanlara satasmayin kimseyi hizaya sokmak sizin goreviniz degil usluplu saygili konusun saygi dille olur.Buraya sizden farkli goruste insanlara gerek assagilayarak,gerek terbiyesizce ithamlarda bulunmak haddinize degil.Fedakarlık nedir?
Saygı nedir?
Belirleyici kim?
Sigara saygı değil, alkol saygı değil, bacak bacak üstüne atmak saygı değil, o değil....
Saygı ne o zaman? Ya da en önemlisi kim karar veriyor buna, bir yerde yazıyor mu?
Yok hayır.
Bu kafa yapısına göre herkes kendi yaptığına göre saygı normu belirlemiş olacak.
İyi ya ne alâ...
Biri de çıksın, donsuz gezsin veya salonun ortasında büyüklerin yanında sevişsin ya da küfürlü ve argo konuşsun.
Hiçbiri suç değil sonuçta ve eğer kıstas sadece suç olup olmaması ise hepsi normal ve saygısız durum oluşmaz...
Saygının yazılı kuralı olmaz, yaptırımı da olmaz.
Nesilden nesile aktarılan ve kültürden kültüre değişiklik gösteren (kültür derken 'Türk Kültürü bu' adı altında kısıtlayıp faşistlik yapmak değil kastım, her medeniyet ya da ülkeyi geçtim bizim gibi toplumlarda şehirden şehire bile farklılık gösterir) birikim ve alışkanlıklardır.
Uzaydan gelmedik, ağaç kabuğundan da.
Hiç bilmiyorsanız 1 ya da en fazla 2 nesil önceki büyüklerimize sorun, anlatsın öğrenirsiniz.
Bakış acılarına bak:
Ben yaptım oldu.
Ben böyle yapıyorum.
Bizde böyle.
Bizimkiler böyle yapıyor.
Bizimkiler bir şey demiyor.
İşine gelirse.
Kimseye karıştırmam.... vs vs
Kişisel olarak herhangi bir bireyin ya da herhangi bir ailenin genel tutumu değil burada konu.
Ortak, bize yabancı olmayan, bizim kültürde sıklıkla görülen, gayet de normal bir saygı göstergesinden bahsediyoruz.
Başka türlü yetişmiştir, ailesi bir şey demiyordur, eyvallah; sigara da içer alkol da alır, bacak bacak üstüne de atar, bireysel de takılır, ister içer ister sıçar büyüklerinin yanında bize ne? kime ne?
Burada bahsi geçen yaygın bir davranış biçimi ve anormal de değil.
Özgürlüğü kısıtlayan, özvarlığı zedeleyen, insanı değiştiren, yaptırımı olan, hayata müdahale eden bir davranış ya da değişiklik beklerse anlarım.
Sanki din değiştir demişler ya da kapanacaksın baskısı yapılmış ya da yemeği amuda kalk da ye denmiş.
Gayet basit, kolay, anlaşılır bir hassasiyet. Net.
Büyüklerin yanında bacak bacak üstüne atılması hoş görünmeyip saygısızlık adledilmiş, ne var bunda, hiç mi görmediniz, duymadınız bu adeti (saygı göstermesini)?
Ailenizi geçtim büyük aileniz de mi hiç yaşamamış.
Herkes kontes evladı herkes Kremlin sarayında büyümüş sanki.
Saygısızlığın adı, "hani bana saygı" olmuş, "bireycilik" olmuş, "özgürlük" olmuş, "özgünlük" olmuş, "kimse kimseye karışamaz" olmuş...
Farklı olmak, sürüden ayrılmak, özgürleşmek, ilgi çekmek, modern olmak adına yapılanlar savunulur olmuş, ki bunun ucu bucağı da yok. Kişiler belirliyorsa bu davranışları işimiz var demektir; o halde 6 milyar saygı göstergesi var, 6 milyar hayal gücüne bağlı olarak.
(Ortaya çıkabilecek durumu bir göz önüne getirin! Hiç "abartma" demeyin. Bu bozuk mantık işlerse gayet tabi ki bunun sınırı olmaz, herkes her yaptığını bu cümleler ile saygısızlık olmaktan çıkartabilir: "hani bana saygı", "Kim karışır ki", " Ben de böyle"...
Büyüklere karşı bacak bacak üstüne atmayı saygısızlık görmeyip, "ne münasebet" diye atıp tutan özgür kız modundaki güruh;
Herhangi bir bürokratın, mv.nin, belediye başkanın yanında da poposu yayabilir mi?
İhtiyacı olan iş görüşmesine gittiğinde, patronu geçtim, kendinden küçük insan kaynaklarının yanında sakız çigneyebilir mi?
Hakim, polis, asker, savcının yanında açık alanda bile olsa tüttürebilir mi sigarasını?
Öğretmenin, asistanın, hocanın yanında ders saati dışında bile olsa içkinin dibine vurabilir mi?
Patronunuyla çıktığı iş yemeğinde özensiz davranabilir mi?
Üzerinde emeği olan çok sevdiği ilkokul öğretmenini ziyarete gitse huzurevinde, onca yaşlının ortasında bacak bacak üstüne atıp ağzına sokar mi topuklarını?
Elbette hiçbirini yapmaz,yapamaz.
Ama sonra konusu nişanlısının/eşinin ailesi olunca: "karışma", "özgürlük", "ben de bireyim hani bana saygı", "Bu bana göre saygı değil" bıd bıd bıd tonla laf kalabalığı....!
Geçiniz bir kalem, elbette ortak değerler var, elbette saygı ölçütleri var, yapmayınca kimse size karışmaz, yaptırım uygulamaz, bir şey de demez. Anca saygısız olursunuz, o kadar.
Bu umurunuzda değilse de değildir, yapacak bir şey yok.
Ama en azından meşru hale getirmeye, normalleştirmeye, savunmaya çalışmayın, yeter..
Anlamayan, anlamayacak olan ve anlasa bile işine gelmediği için ajitasyon ya da ukalalık yapacak olanlara 3 önemli not:
1-Kimse kimseyi yargılıyor değil, zaten bu kimsenin haddi de değil. İsteyen istediği gibi davranır, bunda tartışılacak bir şey yok. Anlatmak istediğim konu sahibinin karşılaştığı durumun çok karşımıza çıkan, (uc tipleri saymazsak) gayet normal ve anlaşılabilir, hatta şimdilerde unutsak da özen gösterilmesi gereken bir davranış olduğunu belirtmek.
2-Evet kimse kimseye karışamaz,herkesin doğrusu kendine ve istediğini yapar. Ama kişisel özgürlükler ya da aile yapısı ve onların yetiştirme biçimi ile sağladığı serbestlikleri; genele yayılması gereken ve olması gereken bir durum gibi savunan, ya da hepimizin bildiği ve alıştığı saygı gösterme şekillerine, sanki ilk defa "antilop" görmüş gibi şaşıranlaradır benim lafım.
3-Her birimizin ayrı ayrı yaptığı ya da alıştığı düzen ile toplum genelinde kabul görmüş, uzun zamandır bilinen, yaygın davranışları karıştırmayalım.
İlgi çekmek, özgür hissetmek, farklı olmak, kendini iyi hissetmek adına küstahlık içinde bulunmak isteyebilir herkes, ne isterse de yapsın.
Ama bacak bacak atmaya "aaa bundan saygı mi olur ayol, ben popomda izmarit söndürürüm o kadar da rahatımdır yani, ezdirme kız kendini, geri kafalı mısın sen?"
Sonuç olarak:
-Baca bacak üstüne atmak, saygısızlıktır.
-Bunu saygısızlık olarak görmeyen çok insan vardır, bu da gayet normal ve anlaşılabilir.
-O aile ise bozulmamış, büyüklerin yanında bacak atmayı halen saygısızlık görüyor. Gayet normal.
-5 parmak bir değilken, kardeşler bile apayrı insanlarken; bambaşka bir aile ile akraba olacaksınız, bu tanım hoşunuza gitmese de gelinleri olacaksınız, bir aileye giriyorsunuz, bir yuva kuruyorsunuz, börek açmayana su bile yok dememişler, aslında hiçbir şey dememişler, kafanıza göre takılsanız da kimse size bir şey demeyecektir. Sadece bunu saygısızlık görüyorlarmış, gayet basit.
O halde be mübarek,
O İKİ TANE BACAK, EVET O IKI BACAK; ÖMRÜ HAYAYITINIZDA KISITLI SAATLERDE KARŞILACAĞINIZ, TOPLASAK 30 YILDA 30 AY BILE BERABER DURMAYACAĞINIZ, SEVDİĞİNİZ INSANIN AİLESİ OLAN İKİ YAŞLININ YANINDA ÜST ÜSTE BİR KAÇ ATILMAYIVERSE... KİMSE ÖLMEZZZZ ! ! !
İncileri dökülmez,
Kişiliği bozulmaz,
Bel fıtığı olmaz,
Bacakları çaprazlaşmaz,
Özgürlüğüne halel gelmez,
Makyajı akmaz,
Zayıf ve edilgen konuma düşmez,
Basitleşmez,
Köle olmaz.... vs vs
Ölmez ya hu ölmez...!
Bu bile soru ya da sorun olur mu?!
Büyüklerin yanında bacak bacak üstüne atılmaz, gayet normal bir durum, olması gereken.
Yakınlık ve samimiyet oluşur ya da insanın kendi ailesi buna takılıyordur, o ayrı ama takılan da uzaydan gelmiş değildir, gayet doğal bir hassasiyettir.
Eş olunacak, aile kurulacak, bir sürü farklı şeyle karşılacaksınız, yeri gelecek onlarca size anormal eşinize doğal gelen ve değiştirmesini istediğiniz huyu, davranışı olacak.
Nolsun, herkes bu gibi her durumda ben buyum deyip kuyruğu diksin mi?
(Hitaplarımın hiçbiri konu sahibinin direkt kendisine değildir. Genel yorumdur)
Yalnizken ben bacak bacak ustune atmadan oturamiyorum rahat edemiyorum. Ama biri oldugunda once kendime saygimdan sonra karsimdakine saygimdan oyle oturamam. Bizim bi tanidik derdi. Odaya bir geldiginde ayaga kalkarim bir insan bir g...te değmez mi derdi :)) ayni hesap. Bir insan bir bacaga degmez mi :)
Kendi ailemde ayaklarımı babamın üzerine bile uzatır yatarım, sigaramı içerim ama eşimin ailesi böyle değil.
O sebeple, kv kp ve büyük akrabaların yanında sopa gibi dimdik oturuyorum, sigaranın lafı geçmez, çok gülmem, çok konuşmam.
Onlar için taviz vermemle alakalı değil durum, dikkat ettikleri şeylere saygısızlık etmek istemiyorum.
Görümcelerimin yanında ise gayet rahatım, kendim gibiyim.
Bende senin gibi rahat ederim... nisanliyken 1 kere attim bacak bacak ustune. Esimede sordum nasildim falan diye rica etti bacak bacak ustune atmamami. Bende cok sacma buldum ama uyguladim bikac defadan sonra alisiyosun 3 senedir tanisiyoruz ve 3 senedir hic bacak bacak ustune atmadim. Kaynimin nisanlisi atti bi ara gorumcemle eşim bi ton laf soylediler saygisiz suna bak diye ondan beri de daha cok dikkat ediyorum.
Sende bisure sonra alisirsin
Derdinize imrendim dogrusu:)
Kv kp yaninda atmayiverin bi sure alisirsiniz zaten. Bana gore de saygisizlik ama herkesin aile yapisi farkli ben ne bacak bacak ustune atarim babamin yaninda ne de ayaklarimi uzatir sigara icerim.
Kaldi ki kv kp yaninda asla olmaz bana gore.
Tamamda herkesin aile yapısı farklı tam terside olabilirdi sen babanla karşılıklı sigara içersin ama onlarda yanlış, senin için değişmelerinimi bekliyorsun.
Sonuçta seninde nişanlınında yeni bir ailesi olucak bir birinize ayak uydurmalısınız.
Misal haftada 1 görüp bikaç saat oturucaksın bacak bacak üstüne atmayıver bu kadar büyük fedakarlığı yapabilirisn bence
O zaman evlenmiceksin babanın evinde kalıcaksın kusura bakma bu kadar basit birşeyi dert ediyorsan evlenme zaten
Onlarinda saygiya olan bakis acisi böyleymis. Bence uygularsan baska birseyine karisacaklarini sanmiyorum.
Herkesin aile yapisi farklidir. Nisanlin seni uyarmis böyle böyle diyerek sadece.. babasi size karsi birsey dememis zaten.
Dertlenmeye gerek yok bence..
Kendimizi kandırmayalım ne kadar yakın olursan ol kendi annen babanın yanındaki gibi hiç bir zaman olamicaksın burda bukadar kadın var söylesinler sende evlenince anlarsın zaten
Senin üsteki yorumuna katılmıyorum amasonuçta ailesi rahat ve konu sahibinin annesi babası ona göre davranıyor yoksa nişanlısında ben rahat davranırım sen davranamazsın havası yok. Benim ailemlede biz daha rahatız mesela içeriz ama eşimin ailesiyle bu mümkün değil kendileri hacı ve öyle yaşıyorlar. Bende konu sahibinin mantığına göre ben içerim yanınızda kısura bakmayın mı dicektim çok saçma
Birlikte bir hayatı yaşıyoruz birbirimize ayak uydurmalıyız yoksa hayat çekilmez olur
Bacak bacak üstüne atmak kimi ailelerde saygısızlık kabul edilir. Ha bizde sorun değildir, ben de keza sürekli bacak bacak üstünde otururum. Ama bunu saygısızlık kabul eden aileleri de yarglamam, abartmam. Türkiye'de bu aileler de çok sayıda zaten, çok şaşacak bir şey yok, 'Ayy zihniyete bak, bugün buna kızan, daha nelere kızaar' diye abartmaya da gerek yok. İçine, evine girdiğim insanların arasında "banane, bizde böyle değil ki" filan diye inat etmek saçma geliyor bana. Onlarda saygısızlıksa siz de onlara saygı gereği o evde bacak bacak üstüne atmayıverin. Merak etmeyin, karakteriniz eksilmez, küçük de düşmezsiniz. Bacak bacak üstüne atmayınca panik atak filan geçiriyorum demişsiniz, bence bir doktora görünmenizde fayda var. Yoksa o kadar da atla deve bir mesele değil bu. Bacak bacak üstüne oturmadı diye psikolojisi bozulan, ya da ölen görülmemiştir. Sizin bu kadar abartmanızın altında kendinizden psikolojik bir sorun yatıyor olabilir.
Upss
Nişanlın istiyor, onun aile ve akrabaları istiyor diyemi evleniyorsun? Ve bu kadarcık şeyler kafana takılıyor
İlk etapta sevip sevmediğini bi düşün canım.. Gerçekten evliliğe hazır olup olmadığını.. Mutlu olup olamayacağını..
İdare et demek için erkensadece böyle şeyler için kafanı yorma demek istiyorum.. İdare etmek için pişmen, pişmen içinde yanman lazım
İşin şakası bi yana, senin şuan kafana taktığın aşırı basit, olsada olmasada senin hayatında ciddi bi müdahale değil, sadece toplumun sıradan bir saygı beklentisi.. Bunlar basit şeyler.. Allah daha büyük dert vermesin..
Ama dediğim gibi, evinin içine ve eşinle hayatına müdahale olursa sıkıntıdır evlilikte.. Yani bacak bacak üstüne atamamak fedakarlık değildir :)
Onlarin nelere dikkat ettiginizi onemsiyorsaniz oturus seklinize dikkat edersiniz.
Ben normale o şekilde otururum ama kendi babamin yaninda da esimin ailesinin yaninda da bacak bacak ustune atmam.
Neden atmam diye dusunmemistim daha once ama sanirim bu saygi ile alakali goruldugu icin olsa gerek.
Simgesel seyleri onemsememe ragmen dikkat ediyormusum,kendime sasirdim simdi:)
Dediginiz gibi o kendi babaniz aileniz sonucta ama karsi taraf evleneceginiz kisiniz ailesi herkesin yetistigi ortam farkli neticede ve onlar icin yadirganan bir durum söz konusu sanirim..evlenince her dakika birlikte olucak degilsiniz ki..kendi evinizde istediginizi yapin..esinizin ailesinin yanindada biraz daha dikkat edersiniz olmaz mi...hem bosyere tatsizlik cikmaz..sizde kendinizce haklisinizdir ama belli bir yasi almis insanlarida bu saatten sonra degistiremeyiz ki..
'sigarayla saygisizlik olmaz,bacak bacak ustune atmayla saygisizlik olmaz...' pardon, saygi ne ile olur, ne ile gosterilir? Oyle bi kavram ki,hem soyut hem de somut.. Sadece bacak bacak ustune atmiyo diye de saygili olmaz insan, veya atiyo diye saygisiz denmez direkt.. Ama sayginin ince, hassas göstergeleri vardir, bu da anlayisla alakalidir... Bence de bi büyüğün yaninda ozellikle,bacak bacak ustune atmamak cok daha zarif, cok daha derli toplu.. Kimseyi kiniyor degilim, burda bacak bacak ustune atip oturan ve bunu normal gorenleri de saygisiz diye yaftalayacak degilim.. Sadece benim gozumde,bu da bi saygi gostergesidir,kimse de beni kinayamaz..
Bazilari demis ya,bacak bacak ustune atmana karisiyolar,cok zor bi ailedir vs.. Hic oyle dusunmuyorum, bizim ailede de boyle ince guzel hassasiyetler vardir.. Baba veya baska bi buyuk iceri girince toparlanilir misal, gerekirse yer verilir.. Bunlar bana cok hoş geliyor, eski degerler yasiyor gibi.. Ama kimsenin de açığını arayip hayatini dar etmeyiz, hatta gelin ve damatlar kizlar ve ogullardan daha cok deger gorur..
Bir de bacak bacak ustune atmasak da sigara icmesek de, iliskilerimiz son derece icten samimi ve yakindir Allah'a sukur.. Sakalasma da olur fikir analizi de..
Boyle abartili genellemelere gerek yok..
benim ailemde de hoş karşılanmaz. çerkez ailesiyiz biz bizde babamın yanında uzanmak, bacak bacak üstüne atmak, lakayıt konuşmak, o gelmeden yemeğe başlamak ayıp karşılanır. babam öyle yetişmiş biri ve bu onların hassasiyeti. bunları yapmak da karşıdakine gösterdiğiniz değeri gösterir illa özgür olduğunuzu 'kafamın estiği gibi oturur kalkarım' ile gösteremezsiniz. bilakis bunları yapmak sizi de yüceltir.
ben bacak bacak üstüne atmadım diye ölmedim sizin de öleceğinizi sanmıyorum. ayrıca ileride sizin ailenizin de eşinizden eşinize garip gelecek istekleri olabilir o durumda eşinizin banane ben böyle büyüdüm demesini mi istersiniz???
Her ne kadar saygı ile alakasız gelsede toplumumuzda kendinden büyük insanların yanında bu şekilde oturmak hoş karşılanmıyor.Yani direk saygısızlık olarak adlandırılıyor.Bende çok severim bacak bacak üstüne atıp oturmayı ama büyüklerin yanında dikkat ediyorum.Ha bu mantıkta değilim ama ne yapmalı çevremdekiler öyle algılıyor.Dikkat etmeye çalışıyorum özellikle kp yanında aman yanlış anlamasın etmesin diye.
bacak bacak üstünede atma canim nolcak yani sart mi
ayrica nisanlinin babasi hakinda sana öyle seyler demeside hic hos degil
büyükler nedense bu olayı ayıp, saygısızlık olarak değerlendiriyor
bende rahat edemem atmadan ama büyüklerin yanında atmıyorum onlara karşı saygısızlık olmasın diye
eğer ki bu olayı taviz verme olarak görüyorsanız nışanlınızla bu konuyu konuşun
saygısızlık olmasın diye tamam bacak bacak üstüne atmıyorum ama bu değil ki her şeye böyle müdahale ettiririm gibi yumuşatarak konuşmayı deneyin.
izninizle ben bu ruh dünyasını anlamıyorum açıkçası anlamakta istemiyorum. fil dişi kulelerinizden çıkıp biraz aramıza karışsanız? sanki bu insanlar kafanıza silah dayamış bizimle bir aile ol diye de, madem öyle işte böyle mahiyetinde bir tavır alıyorsunuz. adamın yahut kadının oğlunu beğenip almışsınız. yeni bir aileye karışmışsınız. ailenin sizin yetiştiğiniz aileden daha farklı bir yaşayış tarzı kültür farkı vs olabilir. ve bu insanların zorlanmadığınız müddetçe sizden saygısızlık anlamına gelen hareketleri görmek istememeleri de gayet doğal. size sobaya odun taşı demiyorlarki 'ben baba evinde odun kırmazdım şimdi hiç kırmam' tarzında şeyler söylüyorsunuz. bacağın biri birinin üstünde olmuş ne yanında olmuş ne. o da taş çatlasın birkaç saat. biz buna saygı duymak diyoruz. ipleri eline vermek değil. bugün buna karışan.. diye başlayan sözümona kendini ezdirmeme çabalarını saygı kavramıyla karıştırıyoruz. ne demek hayatımı başkalarına göre yaşayamam. tüm gün hayatımızı başkalarına göre yaşamıyor muyuz. otobüse binmek için sıra beklemek ne? millete göre hareket etmem neysem oyum deyip pata küte içeri mi dalarsınız siz kuzum? bal gibi de tüm hayatımızı başkalarına göre yaşıyoruz. ve bunun adı ipleri milletin eline vermek değil saygı duymak. farklı inançlara, farklı fikirlere, farklı görüşlere. bunun erdemle alakası var kendin olmak, kendin kalmakla değil. sanki York düküyüz.
Babamın yanında gerekirse yangelip yatardım .napıyım kayınpederin yanındadamı yapayım .
Bazı kişiler hassastır bu konularda kendi ailenizle eşinizin ailesini kıyaslayamazsınız sonuçta belki evlendikten ve aileye karıştıktan sonra bir müddet geçince önemsemezler ama daha nişanlısınız ayrıca bacak bacak üstüne atamadınız diye niye panik atağınız tutuyor anlamadım diyelim bir işyerindesiniz çalışıyorsunuz amirinizle toplantıdasınız atamazsınız yani o zaman ne yapacaksınız bu bahane bence. Yani iyi insanlarsa bir tek onda hassas insanlarsa alışacaksınız yani. Benim annem de dayımların teyzemlerin yanında atmamı istemez mesela. Ayrıca babası size laf dememiş ki kızmamış ama nişanlınız durumu bildiğinden sizi uyarmış yani o kadar da taviz verebilirsiniz.
Bunu eleştiren insanlar amerika da büyüdü sanırım burası Türkiye ve burda bu durum Maalesef ki saygısızlık oluyo bende ailemin yanında atarım sıkıntı olmaz ama eşimin anne ve babasının yanında atmam bazen alışkanlıktan atarım ama sonra düzeltirim masada falansak tabi hemen atarımama bunu bu kadar sorun edecek ne var sen bi evlen evliliğin gerçek yüzünü gör sorunlarıyla karşılaş bunlar ne ki
ben benimkilerin yanında bacak bacak üstüne atıyorum
ama eşimin ailesinin yanında atmıyorum
herkesin değer yargıları farklı oluyor çünkü
Ben bunu tuhaf karşılamadım sonuçta size özel yapılan bir şey değil eski insanların yetiştirilmesinden kaynaklı
Eskiden büyüklerin yanında sakız çiğnemek, bacak bacak üstüne atmak, uzanmak vs vs ayıp karşılanırmış
Dedemin yanında bacak bacak üstüne atmamaya dikkat ederim ya da kayınpederimin yanında uzanmamaya
Yaparsam bir şey demezler lafını bile etmezler ama yapmamayı tercih ediyorum
Şahsi bir şey olsaydı atıyorum senin yürümene ya da gülüş şekline laf söyleselerdi tamam derdim ama adam herkese kızıyor idare edilebilir bir şey
Herkesin saygı değer anlayışı farklı olabilir. Bu çok fazla yargılanacak bir durum değil çok abes olamadıktan sonra. Kimi arkadaş çekiştirmeye başlamış tabi sizde. Damat sigara alkol almış senin ailenin yanında, bacak bacak üstüne atmayla saygımı olurmuş. Sizde kendimden taviz vermek istemiyorum demişşsiniz (ki basit bir konu). Bu böyle başlar karşılıklı taviz vermeye vermeye gerilirsiniz. Yeri gelecek siz taviz vereceksiniz, yeri gelecek eşiniz taviz verecek. Uzatmaya gerek aslında taviz vermeyeceksiniz nişanlınıza şimdiden söyleyin kesin bir dille ona göre hareket edin. Birbirinizi evliliğe kadar geçiştirmeyin. Yada hiç evlenmeyin bacak bacak üstüne atabileceğiniz bir aile bulun.
Valla bacım bizde öyle öğrendik.
Saygı göstermek, "evet ya ben saygı duyuyorum nabıyosanız yapın" dan ibaret değil bana göre. İçeri bir büyüğümüz geldiğinde ayağa kalkarız, yer veririz, elimizdeki telefonları kumandaları bırakırız,sohbet muhabbet ederiz. Sayarız yani onu, varlığının ortamımızda bir fark yaratması onu saydığımız anlamına gelir.
Bunu bir büyüğün bacak bacak üstüne atmamak olarak algılıyorsa yapıver n'olacak. Sağlık problemin yoksa, ölmez ya kimse. Bir gönül yapmış olursun ki her şeyden evladır bana göre.
Ben şahsen yanımda buyugum varsa saygıdan dolayı atmıyorum.
Burda bu konu açıklığa kavuşamaz herkes aynı düşünmüyor çünkü.
Ama sende demiştinki herkes herkesi oluğu gibi kabul etse tamam ilk sen başla ozaman kp ni olduğu gibi kabul et ve bacak bacak üstüne atma nasıl fikir
Bende senin gibiyim..
Saygısızlık olarak algı olabilir diye ,
K.Peder ve k.Valide yanında atmam..
Normalde ben de en rahat öyle otururum ama yaşlı insanların yanında da dikkat etmek lazım bence.
Her şeyin b.ku çıktı. saygı maygı hak getire.
Bu kadarına dikkat etmekten zarar gelmez.
Saygınında yılı oluyormuş haberimiz yok. Saygı yıllar öncesinde de aynı idi hala aynı olmalı bana göre. Bizim gelinin ailesi bizi kapıda karşılar ve kapıya kadar hepsi ayakta uğurlar. Bizimde fazlasıyla hoşumuza gider ve örnek alırız. Bana görede büyüklerin yanında bazı hususlara dikkat etmek lazım.
Bende toplumda buyukler varken ayak ayak ustune atilmasini hic hos gormeyenlerdeni.
Onlarin hosuna gitmiyorsa ben yapmamaya calisirim. Simdi oturup konuyu tartismaya ceviremezsin yani esinin yada nisanlinin hatrina katlanicaksin. Saygisizlikmidir degil midir ben bilmem anlamam ama hoslanmadiklarini bile bile yapmanda ayip olur.
Evet yanlis anlamissiniz, daha dogrusu anlamak istediginiz gibi.. Yazinizda 'esitlik, saygi' sozleriyle baskin cikmaya calisip konuyu saptirma goruyorum.. Ustelik yazdiklarimin hepsinde karsilikli saygida vurgu yapmis oldugum halde.. Orda demeye calistigim, ailenin durusuyla kisinin durusu degil(muhafazakarlik veya baska sey).. Kisinin ailesinin yaninda baska, ortamda baska olmasi ve 'temel degerlerinden' ödün vermis olmasi, kisiliginin oturmamis olmasi.. Muhafazakarlik sadece bi ornekti.. Bu her temel deger olabilir..
Hani konu sahibi karsidan saygi beklemis ama onlarin anlayisini yermiş ya, bu cok cirkin; karsi tarafin onu hemen saygisiz diye adlandirmasi kadar cirkin.. (adlandirdilar mi gerci,o da kesin degil)
Bir de konu sahibine gore, nisanlisinin onun ailesine uymasi cok hos; cunku kendi ailesi 'dogru'.. Ama o bacak bacak ustune atmazsa kendini cok 'ezdirmis' olacak.. Bu mantigi kabul etmiyorum.. Burdaki mevzu yine temelde hosgorusuzluk ve saygisizlik..
Ve tum sayfalari okudugumda gordugum sey su ki, bacak bacak ustune atmayi normal gorenler görmeyenleri resmen yaftaliyor.. Ama misal ben,diyorum ki,bacak bacak ustune atti diye saygisiz olmaz insan,bu kulturle alakalidir,ama baska insanlar bunda hassassa, kimse ezilmis olmaz, sonucta beklenen sey kisinin ailesini kisiligini inancini zedeleyen bsy degil.. 'aman sakin taviz verme, kimmis onlar, istedigin gibi davran' dikligine luzum yok.. Ve son olarak, karsi taraf konu sahibini yargilayip asagilasaydi, o zaman da söylediklerim yön degistirirdi.. Ama burda boyle abartacak bi sey yok..
bilmem farkindamisiniz, biz turkuz ve bu kultur,orf, adet, geleneklerle buyuduk...nedir bazi kesimin bunu bir an once degistirip, sacma bir sekilde "ay bundan saygimi olur"....bundan olur saygi ya neden olur? sanki boyle konusanlar baska bir ulkede buyumuslerde bu adetlerimizden habersiz gibi konusmalari ne kadarda abes. o kucumsediginiz orf adetlerden uzaklasildikca bu saygisiz yeni nesil olustu, ana babaya, topluma saygisiz, rahat, bencil,...vs. cok mu guzel yani, bide daha onceki nesili dusunun, hangisi daha iyi, ufacik seyle saygi olurmu demeyin...olur.
Canım ufacık bir şey evet atsa ne olacak bacaklarını öyle bence de.
Ama büyüktür sonuçta ve arkadaşa karşı saygısı ve sevgisi varsa bu adamın ben istediği gibi oturuveririm bu gönlü olsundur sadece ufak bir şeydir benim gözümde. biz bana 1 adım gelene ben 10 adım giderim lafıyla büyüdük. bana değer veren saygı gösteren insanları bunlar için kırmam. ama öyle oturacaksa arkadaş benim için ayıp değil zaten.
Hayir asla boyle dusunmeyin.bi bacak olayini dert edenler kimbilir neler yapmaz diye bi dusunceye kapilmayin asla.
Buyuklere saygi gostermek nezmndir yanlis oldu arkadaslar.tabiki bi buyugun yaninda ozelliklede esinin ailesinin yaninda bacak bacak ustune atmamalisin.bu gibi hateketler saygisizlik olarak algilanir.
Sizi severler ama bi hareketiniz sogutur.
Tartisma konusu bile yapmayin nisanlinizla bu olayi acik ve net.
Ben annemi babami birak abimin yaninda bile bacak bacak ustune atmamisimdir.
Bana gore saygi meselesi
İste sirun orda kendi babaniz size bastan ogretseydi simdi bu sekilde dusunmuyo olcaktiniz.kendi babanizin yaninda yapiyo olmaniz baskasinin yanindada yapma hakkini vermez size.
Taviz tavizi dogurur.asil onlar size simdidrn taviz verirse (sizin dusuncenize gore) bugun vacak bacak ustune atan yarin uzanir yanimizda demezlermi.
Siz kendinizden taviz vermezseniz ki sizi seven insanlara karsi onlardan saygi goremezsin.cunku onlara gore sizin hareketiniz saygisizlik.anlatabildimmi bilmiyorum
öncelikle, sizden farklı düşünen insanlara karşı saldırgan bir şekilde cevap veren, küstah vs diyen biri olarak, insanlara saygı ile ilgili nutuk çekebilecek en son insanlardan birisiniz; o yüzden aslında ciddiye bile almamam gerekiyor ama...kendimi tutabileceğimi sanmıyorum, yine de sizin aksinize seviyeli bir şekilde yazacağım.terbiyesizlik veya saygısızlık veya edebsizlik(siz ne demek isterseniz) olduğu herkes tarafından kabul edilen şeyler vardır; küfür etmek, hakaret etmek, insanlara kötü davranmak gibi gibi...çünkü bunların neden saygısızlık olduğuyla ilgili mantıklı açıklamalar yapılabilir.çünkü bu şeyleri yaptığımızda karşımızdaki insanın duygularını incitmiş oluruz, çünkü bunları yaptığımızda karşımızdaki insana onun duygularını önemsemiyormuş gibi davranmış oluruz...örnekler çoğaltılabilir ama ilk aklıma gelen bunlar, başka insanların yanında sesli konuşmak veya sesli müzik dinlemek gibi çevremizdeki insanları rahatsız edebilecek şeyleri de ekleyebiliriz mesela.peki bacak bacak üstüne atmak gibi hiç kimseye bir zararı olmayacak ve hiç kimseyi rahatsız etmeyecek(evet aramızda saygısızlık diyip rahatsız olan insanlar olabilir ama ben burada gerçekten rahasız olmaktan bahsediyorum) bir şey nasıl saygısızlık olabilir?öğretmenin yanında içki içmek gibi konumuzdan uzak, abartılı ve uç örneklerinizi dikkate almıyorum bile.ama öbür örneklerinize gelirsek evet ben büyüklerimin yanında bacak bacak üstüne de atarım, ayaklarımı altıma alarak ya da bağdaş kurarak da otururum yanımızda yabancı insanlar olmadığı sürece.çünkü ben bir şeyi yapacağım zaman ya da bir görüşü kabul edip uygulayacağım zaman önce düşünürüm bunun bir mantığı var mı diye.gelenekmiş bilmem neymiş kimse kusura bakmasın ama ben eskiden insanlar böyle yapıyormuş, günümüze kadar böyle gelmiş diye kimsenin keyfine göre kendimi kısıtlayamam.sizin de dediğiniz gibi arada sırada görüşeceğiz, böyle saçma sapan küçük şeylere takılmayıversinler, ne olacak?ölmezler ya.Fedakarlık nedir?
Saygı nedir?
Belirleyici kim?
Sigara saygı değil, alkol saygı değil, bacak bacak üstüne atmak saygı değil, o değil....
Saygı ne o zaman? Ya da en önemlisi kim karar veriyor buna, bir yerde yazıyor mu?
Yok hayır.
Bu kafa yapısına göre herkes kendi yaptığına göre saygı normu belirlemiş olacak.
İyi ya ne alâ...
Biri de çıksın, donsuz gezsin veya salonun ortasında büyüklerin yanında sevişsin ya da küfürlü ve argo konuşsun.
Hiçbiri suç değil sonuçta ve eğer kıstas sadece suç olup olmaması ise hepsi normal ve saygısız durum oluşmaz...
Nesilden nesile aktarılan ve kültürden kültüre değişiklik gösteren (kültür derken 'Türk Kültürü bu' adı altında kısıtlayıp faşistlik yapmak değil kastım, her medeniyet ya da ülkeyi geçtim bizim gibi toplumlarda şehirden şehire bile farklılık gösterir) birikim ve alışkanlıklardır.
Hiç bilmiyorsanız 1 ya da en fazla 2 nesil önceki büyüklerimize sorun, anlatsın öğrenirsiniz.
Bakış acılarına bak:
Ben yaptım oldu.
Ben böyle yapıyorum.
Bizde böyle.
İşine gelirse.
Kişisel olarak herhangi bir bireyin ya da herhangi bir ailenin genel tutumu değil burada konu.
Ortak, bize yabancı olmayan, bizim kültürde sıklıkla görülen, gayet de normal bir saygı göstergesinden bahsediyoruz.
Başka türlü yetişmiştir, ailesi bir şey demiyordur, eyvallah; sigara da içer alkol da alır, bacak bacak üstüne de atar, bireysel de takılır, ister içer ister sıçar büyüklerinin yanında bize ne? kime ne?
Özgürlüğü kısıtlayan, özvarlığı zedeleyen, insanı değiştiren, yaptırımı olan, hayata müdahale eden bir davranış ya da değişiklik beklerse anlarım.
Sanki din değiştir demişler ya da kapanacaksın baskısı yapılmış ya da yemeği amuda kalk da ye denmiş.
Büyüklerin yanında bacak bacak üstüne atılması hoş görünmeyip saygısızlık adledilmiş, ne var bunda, hiç mi görmediniz, duymadınız bu adeti (saygı göstermesini)?
Saygısızlığın adı, "hani bana saygı" olmuş, "bireycilik" olmuş, "özgürlük" olmuş, "özgünlük" olmuş, "kimse kimseye karışamaz" olmuş...
Farklı olmak, sürüden ayrılmak, özgürleşmek, ilgi çekmek, modern olmak adına yapılanlar savunulur olmuş, ki bunun ucu bucağı da yok. Kişiler belirliyorsa bu davranışları işimiz var demektir; o halde 6 milyar saygı göstergesi var, 6 milyar hayal gücüne bağlı olarak.
(Ortaya çıkabilecek durumu bir göz önüne getirin! Hiç "abartma" demeyin. Bu bozuk mantık işlerse gayet tabi ki bunun sınırı olmaz, herkes her yaptığını bu cümleler ile saygısızlık olmaktan çıkartabilir: "hani bana saygı", "Kim karışır ki", " Ben de böyle"...
Büyüklere karşı bacak bacak üstüne atmayı saygısızlık görmeyip, "ne münasebet" diye atıp tutan özgür kız modundaki güruh;
Herhangi bir bürokratın, mv.nin, belediye başkanın yanında da poposu yayabilir mi?
İhtiyacı olan iş görüşmesine gittiğinde, patronu geçtim, kendinden küçük insan kaynaklarının yanında sakız çigneyebilir mi?
Hakim, polis, asker, savcının yanında açık alanda bile olsa tüttürebilir mi sigarasını?
Öğretmenin, asistanın, hocanın yanında ders saati dışında bile olsa içkinin dibine vurabilir mi?
Üzerinde emeği olan çok sevdiği ilkokul öğretmenini ziyarete gitse huzurevinde, onca yaşlının ortasında bacak bacak üstüne atıp ağzına sokar mi topuklarını?
Ama sonra konusu nişanlısının/eşinin ailesi olunca: "karışma", "özgürlük", "ben de bireyim hani bana saygı", "Bu bana göre saygı değil" bıd bıd bıd tonla laf kalabalığı....!
Geçiniz bir kalem, elbette ortak değerler var, elbette saygı ölçütleri var, yapmayınca kimse size karışmaz, yaptırım uygulamaz, bir şey de demez. Anca saygısız olursunuz, o kadar.
Ama en azından meşru hale getirmeye, normalleştirmeye, savunmaya çalışmayın, yeter..
Anlamayan, anlamayacak olan ve anlasa bile işine gelmediği için ajitasyon ya da ukalalık yapacak olanlara 3 önemli not:
1-Kimse kimseyi yargılıyor değil, zaten bu kimsenin haddi de değil. İsteyen istediği gibi davranır, bunda tartışılacak bir şey yok. Anlatmak istediğim konu sahibinin karşılaştığı durumun çok karşımıza çıkan, (uc tipleri saymazsak) gayet normal ve anlaşılabilir, hatta şimdilerde unutsak da özen gösterilmesi gereken bir davranış olduğunu belirtmek.
2-Evet kimse kimseye karışamaz,herkesin doğrusu kendine ve istediğini yapar. Ama kişisel özgürlükler ya da aile yapısı ve onların yetiştirme biçimi ile sağladığı serbestlikleri; genele yayılması gereken ve olması gereken bir durum gibi savunan, ya da hepimizin bildiği ve alıştığı saygı gösterme şekillerine, sanki ilk defa "antilop" görmüş gibi şaşıranlaradır benim lafım.
3-Her birimizin ayrı ayrı yaptığı ya da alıştığı düzen ile toplum genelinde kabul görmüş, uzun zamandır bilinen, yaygın davranışları karıştırmayalım.
İlgi çekmek, özgür hissetmek, farklı olmak, kendini iyi hissetmek adına küstahlık içinde bulunmak isteyebilir herkes, ne isterse de yapsın.
Ama bacak bacak atmaya "aaa bundan saygı mi olur ayol, ben popomda izmarit söndürürüm o kadar da rahatımdır yani, ezdirme kız kendini, geri kafalı mısın sen?"
Sonuç olarak:
-Bunu saygısızlık olarak görmeyen çok insan vardır, bu da gayet normal ve anlaşılabilir.
-O aile ise bozulmamış, büyüklerin yanında bacak atmayı halen saygısızlık görüyor. Gayet normal.
-5 parmak bir değilken, kardeşler bile apayrı insanlarken; bambaşka bir aile ile akraba olacaksınız, bu tanım hoşunuza gitmese de gelinleri olacaksınız, bir aileye giriyorsunuz, bir yuva kuruyorsunuz, börek açmayana su bile yok dememişler, aslında hiçbir şey dememişler, kafanıza göre takılsanız da kimse size bir şey demeyecektir. Sadece bunu saygısızlık görüyorlarmış, gayet basit.
O halde be mübarek,
O İKİ TANE BACAK, EVET O IKI BACAK; ÖMRÜ HAYAYITINIZDA KISITLI SAATLERDE KARŞILACAĞINIZ, TOPLASAK 30 YILDA 30 AY BILE BERABER DURMAYACAĞINIZ, SEVDİĞİNİZ INSANIN AİLESİ OLAN İKİ YAŞLININ YANINDA ÜST ÜSTE BİR KAÇ ATILMAYIVERSE... KİMSE ÖLMEZZZZ ! ! !
İncileri dökülmez,
Kişiliği bozulmaz,
Bel fıtığı olmaz,
Bacakları çaprazlaşmaz,
Makyajı akmaz,
Basitleşmez,
Köle olmaz.... vs vs
Ölmez ya hu ölmez...!
Büyüklerin yanında bacak bacak üstüne atılmaz, gayet normal bir durum, olması gereken.
Yakınlık ve samimiyet oluşur ya da insanın kendi ailesi buna takılıyordur, o ayrı ama takılan da uzaydan gelmiş değildir, gayet doğal bir hassasiyettir.
Eş olunacak, aile kurulacak, bir sürü farklı şeyle karşılacaksınız, yeri gelecek onlarca size anormal eşinize doğal gelen ve değiştirmesini istediğiniz huyu, davranışı olacak.
Yarim saat alintiyla ugrasmak yerine benim mesajimi iki kere okusaniz daha faydali olurdu size.Hakaretleriniz,kullandiginiz kelimeler benim kulturumdeki birine kullanmayi yakistirmaz.Benim dilim sert, sivri ve rahatsız edici olabilir. Benzer düşünceleri, daha naif, nazik ve anlaşılır anlatan yukarıdaki örnekleri göz önüne alabilirsiniz. Benim dilim sizi sağduyu ve olumlu bir tavırdan alıkoymasın o halde...!
Bu nasıl "her şeyi ben bilirim"ci bi yorum böyle, üstten üstten yazılmış, ne saygıdan ne seviyeden nasibini almamış kelimeler karmaşası.Fedakarlık nedir?
Saygı nedir?
Belirleyici kim?
Yok hayır.
İyi ya ne alâ...
Bakış acılarına bak:
Ben yaptım oldu.
Ben böyle yapıyorum.
Bizde böyle.
İşine gelirse.
Sonuç olarak:
O halde be mübarek,
İncileri dökülmez,
Kişiliği bozulmaz,
Bel fıtığı olmaz,
Bacakları çaprazlaşmaz,
Makyajı akmaz,
Basitleşmez,
Köle olmaz.... vs vs
Ölmez ya hu ölmez...!
Agziniza ve ellerinize saglik.bukadar guzel yazilirdi ancak.ancak anlayana.Fedakarlık nedir?
Saygı nedir?
Belirleyici kim?
Yok hayır.
İyi ya ne alâ...
Bakış acılarına bak:
Ben yaptım oldu.
Ben böyle yapıyorum.
Bizde böyle.
İşine gelirse.
Sonuç olarak:
O halde be mübarek,
İncileri dökülmez,
Kişiliği bozulmaz,
Bel fıtığı olmaz,
Bacakları çaprazlaşmaz,
Makyajı akmaz,
Basitleşmez,
Köle olmaz.... vs vs
Ölmez ya hu ölmez...!
Beden dili diye bir sey var, konusulan kelimelerden daha etkili bir dil. Insanin ayaklarini yere duz veya parmaklari ice donuk basmasinin bile birbirinden farkli anlami vardir. Gozunu hafif veya cok acmanin, elin kolun nereye kondugunun... Haliyle bacak bacak ustune atmanin da anlami var. Internette cok yazi var. Ben birkacini kopyaladim:Bir şey soracağım
Biri bana bacak bacak üstüne atarak oturmanın büyüklere nasıl bir saygısızlık olduğunu anlatabilir mi?
Bir bacağını diğer bacağının yanına koyarak değil de üstüne koyarak oturuyorsun.
Amuda kalkmıyorsun, göbek meme vs dekoltesi vermiyorsun...
Kalkıp yer vermek diyenler olmuş, diyelim ki kalktın yerini verdin büyüğüne. En kötü sandalyeye oturdun
Elindeki telefonu kumandayı da bıraktın... Büyüğünle sohbet ediyorsun
Sohbet ederken bir bacağını diğerinin üstüne koymanla ne gibi bir kusur işlemiş oluyorsun?
Ya işte gelenek melenek aile tarzı vs gibi cevaplar istemiyorum.. Yani noluyor o an o büyüğe?
Onu merak ediyorum ben
Konudaki en faydalı yazı galiba.Beden dili diye bir sey var, konusulan kelimelerden daha etkili bir dil. Insanin ayaklarini yere duz veya parmaklari ice donuk basmasinin bile birbirinden farkli anlami vardir. Gozunu hafif veya cok acmanin, elin kolun nereye kondugunun... Haliyle bacak bacak ustune atmanin da anlami var. Internette cok yazi var. Ben birkacini kopyaladim:
"
Genellikle sol bacağın üzerine sağ bacak olmak üzere bir bacak düzgünce şekilde diğerinin üzerine atılır. Bu Avrupalı, İngiliz, Avustralya ve Yeni Zelanda kültürlerinde kullanılan normal bacak atma hareketi olup sinirli, çekingen veya savunma tavrını gösterir. Ancak bu hareket başka olumsuz, hareketlerle bir arada olan destekleyici bir hareket olup tek başına veya bağlam dışında yorumlanmamalıdır. Örneğin, konferanslarda veya rahatsız bir sandalyede uzun süre oturan kişiler de bu hareketi yaparlar.
Ayrıca bu hareketi soğuk havalarda görmek daha yaygındır. Bacak bacak üstüne atma hareketinin kavuşturulmuş kollarla bir araya geldiği durumda (Şekil 80) kişi konuşmadan çekilmiş demektir. Bu pozdaki birisinin kararını sormak için bir Pazarlamacının çıldırmış olması gerekir ve bu durumda yapılabilecek en iyi şey neye itirazı olduğunu öğrenmeye çalışarak sorular sormaktır. Bu poza pek çok ülkede özellikle kocaları veya erkek arkadaşlarından memnuniyetsizliklerini ifade eden kadınlarda rastlanır.
"
http://kisiselbasari.com/resimli-ve-aciklamali-beden-dilini-ogreniyorum.html
* Bacak bacak üstüne atmak ise, savunmanın diğer bir şekli. Daha çok kadınların tercih ettiği bu oturuş, içine kapanıklık ve savunmaya geçme duygusunun göstergesi kabul ediliyor. Kişi kabuğuna çekiliyor ve fikrini açıklamaya karar verdiğinde bacak bacak üzerine atmaktan vazgeçiyor.
"Bacak bacak üstüne atmak olumsuz bir anlam içermektedir. Ancak burada kişi uzun süre oturduğunda bir rahatlama ihtiyacından dolayı da bacak bacak üstüne atabilir. Oturma süresi arttığında buna bağlı olarak kişi rahatlama ihtiyacı duyar. Ne kadar fazla oturuluyorsa bacaklar o kadar çok ağrıyacak ve rahatlama ihtiyacı artacaktır. Bundan dolayı kişi değişik pozisyonlarda oturmaya çalışacaktır. Burada bacakların ne anlamda üst üste atıldığının anlaşılabilmesi için kolların durumuna bakmak gerekmektedir. Bacak bacak üstüne atıldığında eğer kollarda göğüs hizasında kavuşturulduysa kişi olumsuz ve savunmacı bir tutum içine girmiştir. Karşısındaki kişiye karşı büyük bir direnç geliştirmiş ve kendisini tamamıyla karşısındaki kişiye kapatmıştır. Ayakların ve kolların birlikte kapatılması Olumsuz bir ruh halini göstermektedir. Kişi bu ruh halindeyken emniyetsizlik duygusu içine girmiştir. Eğer kişi böyle bir oturuş sergiliyorsa bu kişiye kesinlikle evet ya da hayır tarzında cevaplar içeren soru sorulmamalıdır. Çünkü kişi olumsuz bir ruh halinde olduğu için muhtemelen hayır cevabını verecektir. Kişinin tamamıyla kendisini kapatması hem bacaklarının hem de kollarının çapraz bir hal almasıdır. Kişi rahatlamak amacıyla bacak bacak üstüne attıysa tamamıyla kendisini kapatmamıştır yani kollar kavuşturulmamıştır. Eğer kişi hem bacak bacak üstüne attı hem de kollarını kavuşturduysa kişi karşısındaki kişiye tamamıyla direnç gösteriyor demektir."
yanlış anlamayın, konudaki bazı yorumlara yaptığım gibi karşı çıkmak için cevap yazmıyorum; faydalı bir şeyler paylaşmışsınız, okuyunca yazmak aklıma geldi sadece.bazı durumlarda, örneğin birileriyle tartışırken bacak bacak üstüne atmak ya da kolları kavuşturmak iyi değildir mesela çünkü o an görüntümüze daha inatçı ve sert bir hava katabilir ve ortam daha da gerilebilir.ya da yine birileriyle tartışırken bacak bacak üstüne atıp üstteki bacağımızı salladığımızda karşımızdakine seni tınlamıyorum mesajı vermiş oluruz ve bu da uzlaşmamızı, sakinleşmemizi zorlaştırır.bu gibi durumlarda bu tip hareketleri yapmaktan kaçınmak lazım.ama ben bir büyüğümle, kayınvalidemle olsun kayınpederimle olsun ya da başka biriyle olsun farketmez, gayet normal bir şekilde konuşuyorken ben onun yüzüne bakıyorsam, onu dinliyorsam, o an onunla ilgilendiğimi belli ediyorsam ve bacak bacak üstüne atmama laf ederse bu saçma olur.birinde karşımdaki insan o an zaten bana sinirli olduğu için o hareketlerime kızabilir çünkü onu provoke etmeye çalıştığımı düşünebilir ama burada sıradan bir sohbet esnasında da yapmamızı istememeleri söz konusu olduğu için bu alt tarafı bir bacağın öbür bacağın üstüne atılmasına laf söylenmesi oluyor çünkü sebepsiz yere söylüyorlar.Beden dili diye bir sey var, konusulan kelimelerden daha etkili bir dil. Insanin ayaklarini yere duz veya parmaklari ice donuk basmasinin bile birbirinden farkli anlami vardir. Gozunu hafif veya cok acmanin, elin kolun nereye kondugunun... Haliyle bacak bacak ustune atmanin da anlami var. Internette cok yazi var. Ben birkacini kopyaladim:
"
Genellikle sol bacağın üzerine sağ bacak olmak üzere bir bacak düzgünce şekilde diğerinin üzerine atılır. Bu Avrupalı, İngiliz, Avustralya ve Yeni Zelanda kültürlerinde kullanılan normal bacak atma hareketi olup sinirli, çekingen veya savunma tavrını gösterir. Ancak bu hareket başka olumsuz, hareketlerle bir arada olan destekleyici bir hareket olup tek başına veya bağlam dışında yorumlanmamalıdır. Örneğin, konferanslarda veya rahatsız bir sandalyede uzun süre oturan kişiler de bu hareketi yaparlar.
Ayrıca bu hareketi soğuk havalarda görmek daha yaygındır. Bacak bacak üstüne atma hareketinin kavuşturulmuş kollarla bir araya geldiği durumda (Şekil 80) kişi konuşmadan çekilmiş demektir. Bu pozdaki birisinin kararını sormak için bir Pazarlamacının çıldırmış olması gerekir ve bu durumda yapılabilecek en iyi şey neye itirazı olduğunu öğrenmeye çalışarak sorular sormaktır. Bu poza pek çok ülkede özellikle kocaları veya erkek arkadaşlarından memnuniyetsizliklerini ifade eden kadınlarda rastlanır.
"
http://kisiselbasari.com/resimli-ve-aciklamali-beden-dilini-ogreniyorum.html
* Bacak bacak üstüne atmak ise, savunmanın diğer bir şekli. Daha çok kadınların tercih ettiği bu oturuş, içine kapanıklık ve savunmaya geçme duygusunun göstergesi kabul ediliyor. Kişi kabuğuna çekiliyor ve fikrini açıklamaya karar verdiğinde bacak bacak üzerine atmaktan vazgeçiyor.
"Bacak bacak üstüne atmak olumsuz bir anlam içermektedir. Ancak burada kişi uzun süre oturduğunda bir rahatlama ihtiyacından dolayı da bacak bacak üstüne atabilir. Oturma süresi arttığında buna bağlı olarak kişi rahatlama ihtiyacı duyar. Ne kadar fazla oturuluyorsa bacaklar o kadar çok ağrıyacak ve rahatlama ihtiyacı artacaktır. Bundan dolayı kişi değişik pozisyonlarda oturmaya çalışacaktır. Burada bacakların ne anlamda üst üste atıldığının anlaşılabilmesi için kolların durumuna bakmak gerekmektedir. Bacak bacak üstüne atıldığında eğer kollarda göğüs hizasında kavuşturulduysa kişi olumsuz ve savunmacı bir tutum içine girmiştir. Karşısındaki kişiye karşı büyük bir direnç geliştirmiş ve kendisini tamamıyla karşısındaki kişiye kapatmıştır. Ayakların ve kolların birlikte kapatılması Olumsuz bir ruh halini göstermektedir. Kişi bu ruh halindeyken emniyetsizlik duygusu içine girmiştir. Eğer kişi böyle bir oturuş sergiliyorsa bu kişiye kesinlikle evet ya da hayır tarzında cevaplar içeren soru sorulmamalıdır. Çünkü kişi olumsuz bir ruh halinde olduğu için muhtemelen hayır cevabını verecektir. Kişinin tamamıyla kendisini kapatması hem bacaklarının hem de kollarının çapraz bir hal almasıdır. Kişi rahatlamak amacıyla bacak bacak üstüne attıysa tamamıyla kendisini kapatmamıştır yani kollar kavuşturulmamıştır. Eğer kişi hem bacak bacak üstüne attı hem de kollarını kavuşturduysa kişi karşısındaki kişiye tamamıyla direnç gösteriyor demektir."
"saygi olarak nitelendirdikleri seylere bakarsak cokta bos konusuyolar" ???siz sert bir üslup ile yazmayı normal görüyorsunuz ama biz bacak bacak üstüne atmayı normal görünce boş konuşmuş oluyoruz, doğru mu anladım?buradan bile belli hangimizin saygı anlayışının daha mantıklı olduğu.bir düşünün bakalım biriyle oturmuş konuşuyorsunuz(ve siz artık yaşlanmışsınız bu kişi de sizden küçük diyelim, hatta gelininiz olsun) sizinle konuşurken o savunduğunuz üye gibi sizi yargılar ve saldırır biçimde konuşuyor bir konu hakkında düşünceleriniz farklı diye.sonra da gidip öbür gelininizle konuşuyorsunuz, bacak bacak üstüne atıyor ama sizinle bir konuda tartışıyorsanız bile düzgün bir şekilde konuşuyor...hangisi saygılı hangisi saygısız?gelecek nesille ilgili endişelenmeyin, eğer sizin korktuğunuz gibi olacaksalar demek ki böyle öğrendim böyle yapayım demek yerine akıllarını kullanacaklar.Agziniza ve ellerinize saglik.bukadar guzel yazilirdi ancak.ancak anlayana.
Sizin uslubunuzdan sert cikisinizdan yakinanlarin,saygi olarak nitelendirdikleri seylere bakarsak cokta bos konusuyolar.
Hadi bizim nesilde yine bi kirinti kaldi saygidan ama bizden sonrasini dusunemiyorum yazilanlari okuyunca.
yanlış anlamayın, konudaki bazı yorumlara yaptığım gibi karşı çıkmak için cevap yazmıyorum; faydalı bir şeyler paylaşmışsınız, okuyunca yazmak aklıma geldi sadece.bazı durumlarda, örneğin birileriyle tartışırken bacak bacak üstüne atmak ya da kolları kavuşturmak iyi değildir mesela çünkü o an görüntümüze daha inatçı ve sert bir hava katabilir ve ortam daha da gerilebilir.ya da yine birileriyle tartışırken bacak bacak üstüne atıp üstteki bacağımızı salladığımızda karşımızdakine seni tınlamıyorum mesajı vermiş oluruz ve bu da uzlaşmamızı, sakinleşmemizi zorlaştırır.bu gibi durumlarda bu tip hareketleri yapmaktan kaçınmak lazım.ama ben bir büyüğümle, kayınvalidemle olsun kayınpederimle olsun ya da başka biriyle olsun farketmez, gayet normal bir şekilde konuşuyorken ben onun yüzüne bakıyorsam, onu dinliyorsam, o an onunla ilgilendiğimi belli ediyorsam ve bacak bacak üstüne atmama laf ederse bu saçma olur.birinde karşımdaki insan o an zaten bana sinirli olduğu için o hareketlerime kızabilir çünkü onu provoke etmeye çalıştığımı düşünebilir ama burada sıradan bir sohbet esnasında da yapmamızı istememeleri söz konusu olduğu için bu alt tarafı bir bacağın öbür bacağın üstüne atılmasına laf söylenmesi oluyor çünkü sebepsiz yere söylüyorlar.
"saygi olarak nitelendirdikleri seylere bakarsak cokta bos konusuyolar" ???siz sert bir üslup ile yazmayı normal görüyorsunuz ama biz bacak bacak üstüne atmayı normal görünce boş konuşmuş oluyoruz, doğru mu anladım?buradan bile belli hangimizin saygı anlayışının daha mantıklı olduğu.bir düşünün bakalım biriyle oturmuş konuşuyorsunuz(ve siz artık yaşlanmışsınız bu kişi de sizden küçük diyelim, hatta gelininiz olsun) sizinle konuşurken o savunduğunuz üye gibi sizi yargılar ve saldırır biçimde konuşuyor bir konu hakkında düşünceleriniz farklı diye.sonra da gidip öbür gelininizle konuşuyorsunuz, bacak bacak üstüne atıyor ama sizinle bir konuda tartışıyorsanız bile düzgün bir şekilde konuşuyor...hangisi saygılı hangisi saygısız?gelecek nesille ilgili endişelenmeyin, eğer sizin korktuğunuz gibi olacaksalar demek ki böyle öğrendim böyle yapayım demek yerine akıllarını kullanacaklar.
bakın siz de diyorsunuz bunlar lafı edilmeyecek basit şeyler, o yüzden ben de diyorum ki görmeyiversinler.ben daha önce bacak bacak üstüne atmayı bırakmayı denedim ama farklı sebeplerden dolayı, varis yaptığını duyunca korkmuştum.damarları sıkıştırıyormuş, zararlıymış diye düz bir şekilde oturmaya çalışıyordum ama bir süre sonra farkında olmadan tekrar bacak bacak üstüne atıyordum.hiçbir şekilde bacak bacak üstüne atmadan rahat edemiyorum.öbür bacak bacak üstüne atan insanlar da demek ki öyle rahat ediyorlar, benim yanımda atma demenin mantığı ne yani.Simdi soyle bir sey var. Konu sahibi bacak bacak ustune atti diye yargilanmamis, uyarilmamis, tepki gormemis, laf soylenmemis. Sadece "en bastan, "daha bunlar olmadan" ailenin bu saygi kulturu hakkinda uyarilmis. Ailem dikkat eder filan denmis sadece. Simdi bu konu sahibi deseydi ki "bacak bacak ustune attim diye saygisiz dediler, laf attilar, vs" o zaman saygi oyle mi olculuyormus filan diye tepki yazardim bu konuya. Ama binlerce Turk ailesinde olan bir saygi kavraminin bu ailede de oldugu soylenmis sadece konu sahibine. Ben de dedim ki, madem bu insanlar bu konuda hassaslar, orada oyle oturmayiver. Her evin bir kulturu, kurali vardir. Misal, sen babanla oturur raki icersin belki, ama bir baskasi babasinin yaninda koltukta bile uzanamaz. Bu insanlarin evinde "banane yeav, ben boyleyim, islerine gelirse" deyip koltuga uzanmak ve bu konuda sivrilmek, ancak bu aileye saygisizlik olur. Bilmiyorum anlatabildim mi.
Bunlar lafi edilmeyecek basit seyler. Ve basbayagi Turk kulturu. Benim ailemde de yoktur, ama azicik dessem eminim babaannemde filan bulurum, yakin gecmiste. Bu konuyu kisilige, ozgurluge saldiri gibi algilayip alarma gecmek, "ben boyleyim, islerine gelirse" havalari bana ozguvensizlik gibi geliyor acikcasi. Bu konu sayesinde ne kadar cok ozguvensiz, kompleksli kiz var yurdumda, gormus oldum. Yani bu kadar mi korkuluyor ezilmekten, kisiligin cignenmesinden ki, neye tepki verilir, neye verilmeye degmez ayirt edilemiyor? Neye hosgoru gosterilir, ve neye "dur bakalim, bu benim kisiligim" denir ayirt edemiyor bir cok insan galiba. Bu insanlar bizim icin basini kapatacaksin, bizim icin su tarz giyeceksin, bizim icin soyle bir insan olacaksin deseler tepkileri anlarim. Ama bu konu o kadar basit, o kadar zararsiz bir konu ki, buna bu kadar kopuren insanlari okumak komik geliyor. Lafim size degil, genel konusuyorum. Bana gore kisiligi oturmus, olgunlasmis insan, yasli basli insanlarin bu kadar olagan talebini hosgoruyle karsilar. Atarli giderli davranislar ergenlikte olur.
Siz gormeyiversinler diyorsunuz, ben de atmayiversinler diyorum. Yarim asirlik insanlarin gorusunu degistirmektense biraz hosgoru gostermek bana daha kolay geliyor. Kimse egilip bukulmezse, herkes "bu budur" gibi keskinligiyle giderse kimse kimseyle anlasamaz. Nihayetinde herkes farkli bir dunya. Kavgada bile hakli bile olunsa bir tarafin alttan almasi beklenir.bakın siz de diyorsunuz bunlar lafı edilmeyecek basit şeyler, o yüzden ben de diyorum ki görmeyiversinler.ben daha önce bacak bacak üstüne atmayı bırakmayı denedim ama farklı sebeplerden dolayı, varis yaptığını duyunca korkmuştum.damarları sıkıştırıyormuş, zararlıymış diye düz bir şekilde oturmaya çalışıyordum ama bir süre sonra farkında olmadan tekrar bacak bacak üstüne atıyordum.hiçbir şekilde bacak bacak üstüne atmadan rahat edemiyorum.öbür bacak bacak üstüne atan insanlar da demek ki öyle rahat ediyorlar, benim yanımda atma demenin mantığı ne yani.
haklısınız uzlaşamayacağız, son bir şey yazmak istiyorum.yarım asırlık insanların görüşü böyle onların hoşuna nasıl gidiyorsa öyle yapalım diyerek değişmez tabiki de; onlar zamanında ne kural koymuşsa koymuş, ben kendime doğru ve mantıklı geleni yaparım dersek değişir.ben ikinci söylediğimin olmasından yanayım ve benim görüşümdeki insanlar çoğalırsa olması zor olsa da imkansız değil.sonuçta eski gelenekler de birden bire ortaya çıkmamış, insanlar arasında yayılmış zamanla.ve şunu bilmenizi isterim ki şu an size karşı bir soğukluk, bir sinir hissetmiyorum.yüzyüze konuşmakla yazmak aynı değil o yüzden okurken size sinirliymişim gibi gelebilir ses tonumu duymadığınız için ama bazı üyelere cevap verirken bazen gıcık ola ola yazıyorum, sizde böyle olmadı (bunu da belirtme ihtiyacı duydum nedense)Siz gormeyiversinler diyorsunuz, ben de atmayiversinler diyorum. Yarim asirlik insanlarin gorusunu degistirmektense biraz hosgoru gostermek bana daha kolay geliyor. Kimse egilip bukulmezse, herkes "bu budur" gibi keskinligiyle giderse kimse kimseyle anlasamaz. Nihayetinde herkes farkli bir dunya. Kavgada bile hakli bile olunsa bir tarafin alttan almasi beklenir.
Ortak paydada bulusamayiz sizinle. O yuzden uzatmaya gerek yok. Ben de bacak bacak ustune atmadan rahat edemem. Ama misafirlige gittigim evde hos karsilanmadiysa atmadim, bacaklarimda bu yuzden varis de cikmadi. Insanlar bundan sonra boyle oturacaksin demiyorlar, sadece onlarin evinde saygi oyle oluyormus, ben de sorun etmiyorum.
Oncelikle burda her yazilan yazidan kendinize pay cikarmayinyanlış anlamayın, konudaki bazı yorumlara yaptığım gibi karşı çıkmak için cevap yazmıyorum; faydalı bir şeyler paylaşmışsınız, okuyunca yazmak aklıma geldi sadece.bazı durumlarda, örneğin birileriyle tartışırken bacak bacak üstüne atmak ya da kolları kavuşturmak iyi değildir mesela çünkü o an görüntümüze daha inatçı ve sert bir hava katabilir ve ortam daha da gerilebilir.ya da yine birileriyle tartışırken bacak bacak üstüne atıp üstteki bacağımızı salladığımızda karşımızdakine seni tınlamıyorum mesajı vermiş oluruz ve bu da uzlaşmamızı, sakinleşmemizi zorlaştırır.bu gibi durumlarda bu tip hareketleri yapmaktan kaçınmak lazım.ama ben bir büyüğümle, kayınvalidemle olsun kayınpederimle olsun ya da başka biriyle olsun farketmez, gayet normal bir şekilde konuşuyorken ben onun yüzüne bakıyorsam, onu dinliyorsam, o an onunla ilgilendiğimi belli ediyorsam ve bacak bacak üstüne atmama laf ederse bu saçma olur.birinde karşımdaki insan o an zaten bana sinirli olduğu için o hareketlerime kızabilir çünkü onu provoke etmeye çalıştığımı düşünebilir ama burada sıradan bir sohbet esnasında da yapmamızı istememeleri söz konusu olduğu için bu alt tarafı bir bacağın öbür bacağın üstüne atılmasına laf söylenmesi oluyor çünkü sebepsiz yere söylüyorlar.
"saygi olarak nitelendirdikleri seylere bakarsak cokta bos konusuyolar" ???siz sert bir üslup ile yazmayı normal görüyorsunuz ama biz bacak bacak üstüne atmayı normal görünce boş konuşmuş oluyoruz, doğru mu anladım?buradan bile belli hangimizin saygı anlayışının daha mantıklı olduğu.bir düşünün bakalım biriyle oturmuş konuşuyorsunuz(ve siz artık yaşlanmışsınız bu kişi de sizden küçük diyelim, hatta gelininiz olsun) sizinle konuşurken o savunduğunuz üye gibi sizi yargılar ve saldırır biçimde konuşuyor bir konu hakkında düşünceleriniz farklı diye.sonra da gidip öbür gelininizle konuşuyorsunuz, bacak bacak üstüne atıyor ama sizinle bir konuda tartışıyorsanız bile düzgün bir şekilde konuşuyor...hangisi saygılı hangisi saygısız?gelecek nesille ilgili endişelenmeyin, eğer sizin korktuğunuz gibi olacaksalar demek ki böyle öğrendim böyle yapayım demek yerine akıllarını kullanacaklar.
"Sizin uslubunuzdan sert cikisinizdanyakinanlarin,saygi olarak nitelendirdikleri seylere bakarsak cokta bos konusuyolar"Oncelikle burda her yazilan yazidan kendinize pay cikarmayin
"Siz" oylediniz "biz"boyleyiz diye insanlari otekilestirmeyin.
Gelelim orneklerinize.bacak bacak ustune atan herkes saygida kusur etmeyen insanlarmi.
Oyle bi ornek vermissinizki.
Benim gozumde herikiside saygisiz.
Daha karsimda oturmayi bilmeyen bi insanla zaten oturup munakasa etme tenezzulu bile gostermem o ayri.
Once oturmayi ogrenecek sonra konusmayi
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?