Nisanlimin ailesinin yaninda bacak bacak ustune atmak

Fedakarlık nedir?
Saygı nedir?
Belirleyici kim?

Sigara saygı değil, alkol saygı değil, bacak bacak üstüne atmak saygı değil, o değil....
Saygı ne o zaman? Ya da en önemlisi kim karar veriyor buna, bir yerde yazıyor mu?
Yok hayır.

Bu kafa yapısına göre herkes kendi yaptığına göre saygı normu belirlemiş olacak.

İyi ya ne alâ...

Biri de çıksın, donsuz gezsin veya salonun ortasında büyüklerin yanında sevişsin ya da küfürlü ve argo konuşsun.
Hiçbiri suç değil sonuçta ve eğer kıstas sadece suç olup olmaması ise hepsi normal ve saygısız durum oluşmaz...

Saygının yazılı kuralı olmaz, yaptırımı da olmaz.
Nesilden nesile aktarılan ve kültürden kültüre değişiklik gösteren (kültür derken 'Türk Kültürü bu' adı altında kısıtlayıp faşistlik yapmak değil kastım, her medeniyet ya da ülkeyi geçtim bizim gibi toplumlarda şehirden şehire bile farklılık gösterir) birikim ve alışkanlıklardır.

Uzaydan gelmedik, ağaç kabuğundan da.
Hiç bilmiyorsanız 1 ya da en fazla 2 nesil önceki büyüklerimize sorun, anlatsın öğrenirsiniz.

Bakış acılarına bak:
Ben yaptım oldu.
Ben böyle yapıyorum.
Bizde böyle.
Bizimkiler böyle yapıyor.
Bizimkiler bir şey demiyor.
İşine gelirse.
Kimseye karıştırmam.... vs vs

Kişisel olarak herhangi bir bireyin ya da herhangi bir ailenin genel tutumu değil burada konu.

Ortak, bize yabancı olmayan, bizim kültürde sıklıkla görülen, gayet de normal bir saygı göstergesinden bahsediyoruz.

Başka türlü yetişmiştir, ailesi bir şey demiyordur, eyvallah; sigara da içer alkol da alır, bacak bacak üstüne de atar, bireysel de takılır, ister içer ister sıçar büyüklerinin yanında bize ne? kime ne?

Burada bahsi geçen yaygın bir davranış biçimi ve anormal de değil.
Özgürlüğü kısıtlayan, özvarlığı zedeleyen, insanı değiştiren, yaptırımı olan, hayata müdahale eden bir davranış ya da değişiklik beklerse anlarım.
Sanki din değiştir demişler ya da kapanacaksın baskısı yapılmış ya da yemeği amuda kalk da ye denmiş.

Gayet basit, kolay, anlaşılır bir hassasiyet. Net.
Büyüklerin yanında bacak bacak üstüne atılması hoş görünmeyip saygısızlık adledilmiş, ne var bunda, hiç mi görmediniz, duymadınız bu adeti (saygı göstermesini)?
Ailenizi geçtim büyük aileniz de mi hiç yaşamamış.
Herkes kontes evladı herkes Kremlin sarayında büyümüş sanki.

Saygısızlığın adı, "hani bana saygı" olmuş, "bireycilik" olmuş, "özgürlük" olmuş, "özgünlük" olmuş, "kimse kimseye karışamaz" olmuş...

Farklı olmak, sürüden ayrılmak, özgürleşmek, ilgi çekmek, modern olmak adına yapılanlar savunulur olmuş, ki bunun ucu bucağı da yok. Kişiler belirliyorsa bu davranışları işimiz var demektir; o halde 6 milyar saygı göstergesi var, 6 milyar hayal gücüne bağlı olarak.
(Ortaya çıkabilecek durumu bir göz önüne getirin! Hiç "abartma" demeyin. Bu bozuk mantık işlerse gayet tabi ki bunun sınırı olmaz, herkes her yaptığını bu cümleler ile saygısızlık olmaktan çıkartabilir: "hani bana saygı", "Kim karışır ki", " Ben de böyle"...

Büyüklere karşı bacak bacak üstüne atmayı saygısızlık görmeyip, "ne münasebet" diye atıp tutan özgür kız modundaki güruh;
Herhangi bir bürokratın, mv.nin, belediye başkanın yanında da poposu yayabilir mi?
İhtiyacı olan iş görüşmesine gittiğinde, patronu geçtim, kendinden küçük insan kaynaklarının yanında sakız çigneyebilir mi?
Hakim, polis, asker, savcının yanında açık alanda bile olsa tüttürebilir mi sigarasını?
Öğretmenin, asistanın, hocanın yanında ders saati dışında bile olsa içkinin dibine vurabilir mi?
Patronunuyla çıktığı iş yemeğinde özensiz davranabilir mi?
Üzerinde emeği olan çok sevdiği ilkokul öğretmenini ziyarete gitse huzurevinde, onca yaşlının ortasında bacak bacak üstüne atıp ağzına sokar mi topuklarını?

Elbette hiçbirini yapmaz,yapamaz.
Ama sonra konusu nişanlısının/eşinin ailesi olunca: "karışma", "özgürlük", "ben de bireyim hani bana saygı", "Bu bana göre saygı değil" bıd bıd bıd tonla laf kalabalığı....!

Geçiniz bir kalem, elbette ortak değerler var, elbette saygı ölçütleri var, yapmayınca kimse size karışmaz, yaptırım uygulamaz, bir şey de demez. Anca saygısız olursunuz, o kadar.
Bu umurunuzda değilse de değildir, yapacak bir şey yok.
Ama en azından meşru hale getirmeye, normalleştirmeye, savunmaya çalışmayın, yeter..

Anlamayan, anlamayacak olan ve anlasa bile işine gelmediği için ajitasyon ya da ukalalık yapacak olanlara 3 önemli not:
1-Kimse kimseyi yargılıyor değil, zaten bu kimsenin haddi de değil. İsteyen istediği gibi davranır, bunda tartışılacak bir şey yok. Anlatmak istediğim konu sahibinin karşılaştığı durumun çok karşımıza çıkan, (uc tipleri saymazsak) gayet normal ve anlaşılabilir, hatta şimdilerde unutsak da özen gösterilmesi gereken bir davranış olduğunu belirtmek.
2-Evet kimse kimseye karışamaz,herkesin doğrusu kendine ve istediğini yapar. Ama kişisel özgürlükler ya da aile yapısı ve onların yetiştirme biçimi ile sağladığı serbestlikleri; genele yayılması gereken ve olması gereken bir durum gibi savunan, ya da hepimizin bildiği ve alıştığı saygı gösterme şekillerine, sanki ilk defa "antilop" görmüş gibi şaşıranlaradır benim lafım.
3-Her birimizin ayrı ayrı yaptığı ya da alıştığı düzen ile toplum genelinde kabul görmüş, uzun zamandır bilinen, yaygın davranışları karıştırmayalım.
İlgi çekmek, özgür hissetmek, farklı olmak, kendini iyi hissetmek adına küstahlık içinde bulunmak isteyebilir herkes, ne isterse de yapsın.
Ama bacak bacak atmaya "aaa bundan saygı mi olur ayol, ben popomda izmarit söndürürüm o kadar da rahatımdır yani, ezdirme kız kendini, geri kafalı mısın sen?"

Sonuç olarak:
-Baca bacak üstüne atmak, saygısızlıktır.
-Bunu saygısızlık olarak görmeyen çok insan vardır, bu da gayet normal ve anlaşılabilir.
-O aile ise bozulmamış, büyüklerin yanında bacak atmayı halen saygısızlık görüyor. Gayet normal.
-5 parmak bir değilken, kardeşler bile apayrı insanlarken; bambaşka bir aile ile akraba olacaksınız, bu tanım hoşunuza gitmese de gelinleri olacaksınız, bir aileye giriyorsunuz, bir yuva kuruyorsunuz, börek açmayana su bile yok dememişler, aslında hiçbir şey dememişler, kafanıza göre takılsanız da kimse size bir şey demeyecektir. Sadece bunu saygısızlık görüyorlarmış, gayet basit.

O halde be mübarek,
O İKİ TANE BACAK, EVET O IKI BACAK; ÖMRÜ HAYAYITINIZDA KISITLI SAATLERDE KARŞILACAĞINIZ, TOPLASAK 30 YILDA 30 AY BILE BERABER DURMAYACAĞINIZ, SEVDİĞİNİZ INSANIN AİLESİ OLAN İKİ YAŞLININ YANINDA ÜST ÜSTE BİR KAÇ ATILMAYIVERSE... KİMSE ÖLMEZZZZ ! ! !
İncileri dökülmez,
Kişiliği bozulmaz,
Bel fıtığı olmaz,
Bacakları çaprazlaşmaz,
Özgürlüğüne halel gelmez,
Makyajı akmaz,
Zayıf ve edilgen konuma düşmez,
Basitleşmez,
Köle olmaz.... vs vs
Ölmez ya hu ölmez...!

Bu bile soru ya da sorun olur mu?!
Büyüklerin yanında bacak bacak üstüne atılmaz, gayet normal bir durum, olması gereken.
Yakınlık ve samimiyet oluşur ya da insanın kendi ailesi buna takılıyordur, o ayrı ama takılan da uzaydan gelmiş değildir, gayet doğal bir hassasiyettir.

Eş olunacak, aile kurulacak, bir sürü farklı şeyle karşılacaksınız, yeri gelecek onlarca size anormal eşinize doğal gelen ve değiştirmesini istediğiniz huyu, davranışı olacak.
Nolsun, herkes bu gibi her durumda ben buyum deyip kuyruğu diksin mi?

(Hitaplarımın hiçbiri konu sahibinin direkt kendisine değildir. Genel yorumdur)

Bu kadar dik konusmayin farkli goruslerdeki insanlara satasmayin kimseyi hizaya sokmak sizin goreviniz degil usluplu saygili konusun saygi dille olur.Buraya sizden farkli goruste insanlara gerek assagilayarak,gerek terbiyesizce ithamlarda bulunmak haddinize degil.
Cok birseyler demek isterseniz fikir isteyen konu sahibine yorum yaparsiniz burda baska uyelere hakaretvari konusamazsiniz.

Evet bacak bacak üstüne atmak çoğu insanca saygısızlık olarak algılanıyor.
Toplumsal bir tabu yani.

Ben de severim öyle oturmayı ki ben okul hayatımda bile sıraya bacaklarim sigmasada çapraz durup yine bacak bacak üstüne atardım.
Bir oturuş biçimi bana göre, sıradan bir hareket gibi.

Ancak benim de eşimin anası bunu saygısızlık olarak algiliyormus (kendi kızı gayette oturuyor ama) neyse oluyor yani insanlar nasıl bir algıyla yetişiyorsa bu tip düşüncelere maruz kalıyoruz.

Ben saygının bacak bacak üstüne atmayla,sigarayı büyüklerin yanında içmemekle falan gösterileceğini dusunmeyenlerdenim.

O zaman evlenmiceksin babanın evinde kalıcaksın kusura bakma bu kadar basit birşeyi dert ediyorsan evlenme zaten

Kendimizi kandırmayalım ne kadar yakın olursan ol kendi annen babanın yanındaki gibi hiç bir zaman olamicaksın burda bukadar kadın var söylesinler sende evlenince anlarsın zaten

bacak bacak üstünede atma canim nolcak yani sart mi
ayrica nisanlinin babasi hakinda sana öyle seyler demeside hic hos degil

Babamın yanında gerekirse yangelip yatardım .napıyım kayınpederin yanındadamı yapayım .

ben benimkilerin yanında bacak bacak üstüne atıyorum
ama eşimin ailesinin yanında atmıyorum
herkesin değer yargıları farklı oluyor çünkü

Ben şahsen yanımda buyugum varsa saygıdan dolayı atmıyorum.

Bende senin gibiyim..
Saygısızlık olarak algı olabilir diye ,
K.Peder ve k.Valide yanında atmam..

Normalde ben de en rahat öyle otururum ama yaşlı insanların yanında da dikkat etmek lazım bence.
Her şeyin b.ku çıktı. saygı maygı hak getire.

Bu kadarına dikkat etmekten zarar gelmez.

Bende toplumda buyukler varken ayak ayak ustune atilmasini hic hos gormeyenlerdeni.

Onlarin hosuna gitmiyorsa ben yapmamaya calisirim. Simdi oturup konuyu tartismaya ceviremezsin yani esinin yada nisanlinin hatrina katlanicaksin. Saygisizlikmidir degil midir ben bilmem anlamam ama hoslanmadiklarini bile bile yapmanda ayip olur.

Benim dilim sert, sivri ve rahatsız edici olabilir. Benzer düşünceleri, daha naif, nazik ve anlaşılır anlatan yukarıdaki örnekleri göz önüne alabilirsiniz. Benim dilim sizi sağduyu ve olumlu bir tavırdan alıkoymasın o halde...!

öncelikle, sizden farklı düşünen insanlara karşı saldırgan bir şekilde cevap veren, küstah vs diyen biri olarak, insanlara saygı ile ilgili nutuk çekebilecek en son insanlardan birisiniz; o yüzden aslında ciddiye bile almamam gerekiyor ama...kendimi tutabileceğimi sanmıyorum, yine de sizin aksinize seviyeli bir şekilde yazacağım.terbiyesizlik veya saygısızlık veya edebsizlik(siz ne demek isterseniz) olduğu herkes tarafından kabul edilen şeyler vardır; küfür etmek, hakaret etmek, insanlara kötü davranmak gibi gibi...çünkü bunların neden saygısızlık olduğuyla ilgili mantıklı açıklamalar yapılabilir.çünkü bu şeyleri yaptığımızda karşımızdaki insanın duygularını incitmiş oluruz, çünkü bunları yaptığımızda karşımızdaki insana onun duygularını önemsemiyormuş gibi davranmış oluruz...örnekler çoğaltılabilir ama ilk aklıma gelen bunlar, başka insanların yanında sesli konuşmak veya sesli müzik dinlemek gibi çevremizdeki insanları rahatsız edebilecek şeyleri de ekleyebiliriz mesela.peki bacak bacak üstüne atmak gibi hiç kimseye bir zararı olmayacak ve hiç kimseyi rahatsız etmeyecek(evet aramızda saygısızlık diyip rahatsız olan insanlar olabilir ama ben burada gerçekten rahasız olmaktan bahsediyorum) bir şey nasıl saygısızlık olabilir?öğretmenin yanında içki içmek gibi konumuzdan uzak, abartılı ve uç örneklerinizi dikkate almıyorum bile.ama öbür örneklerinize gelirsek evet ben büyüklerimin yanında bacak bacak üstüne de atarım, ayaklarımı altıma alarak ya da bağdaş kurarak da otururum yanımızda yabancı insanlar olmadığı sürece.çünkü ben bir şeyi yapacağım zaman ya da bir görüşü kabul edip uygulayacağım zaman önce düşünürüm bunun bir mantığı var mı diye.gelenekmiş bilmem neymiş kimse kusura bakmasın ama ben eskiden insanlar böyle yapıyormuş, günümüze kadar böyle gelmiş diye kimsenin keyfine göre kendimi kısıtlayamam.sizin de dediğiniz gibi arada sırada görüşeceğiz, böyle saçma sapan küçük şeylere takılmayıversinler, ne olacak?ölmezler ya.

Yarim saat alintiyla ugrasmak yerine benim mesajimi iki kere okusaniz daha faydali olurdu size.Hakaretleriniz,kullandiginiz kelimeler benim kulturumdeki birine kullanmayi yakistirmaz.

Bu nasıl "her şeyi ben bilirim"ci bi yorum böyle, üstten üstten yazılmış, ne saygıdan ne seviyeden nasibini almamış kelimeler karmaşası.

"Bu kafa yapısına göre herkes kendi yaptığına göre saygı normu belirlemiş olacak." demişsiniz. Evet tam da öyle olacak, ne sorununuz var bununla? Kendi değerlerinize güvensizliğinizden mi ya da dozu hududu kalmamış her şeyi ben bilirim kafasındaki aşırı güveninizden mi muzdaripsiniz?

Herkes kendi ailesinden, doğup büyüdügü yerin adetinden, eşinden dostundan, mantıgının süzgecinden ne ögrendiyse hayat ve saygı adına onu uygulacak. Kültürler yan yana geldiginde biri digerini sindirmeyecek, ikisi de uygulanacak, iki taraf da birbirlerinden bi şeyler öğrenecek böylece bi zenginlik doğacak. Yanlış olan tarafı ne yani bunun?

Ama konuyu çıplaklıga, cinselliğe, hakarete çekerseniz Türkiye standartlarında haklı çıkmanın altın formülüne oynamış olursunuz değil mi? O yüzden başlamışsınız hemen "Biri de çıksın, donsuz gezsin veya salonun ortasında büyüklerin yanında sevişsin ya da küfürlü ve argo konuşsun." diye.

Hadi size uç bi örnek olsun. Dünyada kadınların belden yukarısı çıplak, erkeklerin eş ararken sizin tabirinizle donsuz gezdiği kültürler hala varlığını devam ettiriyo mesela.

Ama tabi sizin için hiç bi anlam ve önemi yok çünkü size uzak bi cografyada yaşayan Türkiye'ye kıyasla bi avuç sayıdaki insandan bahsediyoruz değil mi? Nasıl olsa sizin baktıgınız yerden uç bi örnek, saygısızlık onlar içinse son derece normal. Sizi haklı yapan tek şey arkasına sıgı abilmeyi umdugunuz insan sayısı. Ne kadar acizce.

Çok merak ediyorum bi şekilde yollasak sizi 1 aylıgına oralara o ailelerin bozulmamıs kültürlerine saygı duymak adına onların yaptıklarını birebir tekrarlar mısınız? İncileriniz dökülmez ya.

Dudaktan öpüşerek selamlaşılan bi kültürde mesela (insanlar bunu şehir efsanesi ya da rus adeti zanneder ama aslında çok yakınımızda arap cografyasında da görülür) eşinizin ailesini bu şekilde öper misiniz hiç yadırgamadan her seferinde, sırf aileye uyum saglamak adına? Dudagınız aşınmaz sonuçta.

Ayşe Arman ın mıydı tam emin degilim ama kadın sünnetiyle ilgili o kültürün yaşlıları ve gençleriyle bi röportaj vardı yazı dizisi şeklinde yayımlanan. Yaşlılardan biri oglu ve gelini çocuğunu sünnet ettirmeyecegini söyleyince böyle bi "saygısızlıgı" kabullenemeyeceğini söyleyip cocugu gizlice sünnet ettirdiğini anlatıyordu. Sahi "kim karısır benim cocuguma" yı burada devreye sokabiliyo muyuz size göre yoksa hala eşimizin ailesine "saygı" duymamız gerekiyo mu?

Örneklerde bogulmagı bırakalım. Özgürlük, özgünlük, kendi değerlerinle var olup kabul edilebilmeye gelince insanların kolay elde ettikleri kazanımlar değil bunlar, dil uzatırken sınır bilmek lazım. Bugün burada büyük harflerle bağır çağır insanların gözlerini yorma hakkına sahipseniz bunları o "saygısızlığın diğer adı olmuş" dediğiniz şeylere borçlusunuz.

"Eşinizin ailesinden korkmazsınız ama milletvekilinden, savcıdan, ilkokul öğretmeninizden korkarsınız özgür kız güruhu" lafınıza ise ancak kişi kendinden bilir ikiyüzlülüğü demek istiyorum. Ki aslında yorumunuzun sırf şu kısmı bile kib leyip geçmeye değer zira hakaret etmeye doyamamışsınız.

Bacak bacak üstüne atmayı saygısızlık olarak yorumlamayan aileler için "bozulmuş" demek sizin ne haddinize??

Neyse hanımefendi, özetle kimse sizin, benim ya da onun kalıplarına uymakla saygılı da olmaz saygısız da. İçine sindirmedigi bi kuralı papagan gibi tekrarlar en fazla. Ayrıca kimse "ben buyum" dedigi icin klavye basından sizin kustugunuz hakaret ve nefret icerikli yazılarla muhattap olmayı hak etmez, mecbur da değil. Biraz daha nezaket lütfen.

Agziniza ve ellerinize saglik.bukadar guzel yazilirdi ancak.ancak anlayana.
Sizin uslubunuzdan sert cikisinizdan yakinanlarin,saygi olarak nitelendirdikleri seylere bakarsak cokta bos konusuyolar.
Hadi bizim nesilde yine bi kirinti kaldi saygidan ama bizden sonrasini dusunemiyorum yazilanlari okuyunca.

Beden dili diye bir sey var, konusulan kelimelerden daha etkili bir dil. Insanin ayaklarini yere duz veya parmaklari ice donuk basmasinin bile birbirinden farkli anlami vardir. Gozunu hafif veya cok acmanin, elin kolun nereye kondugunun... Haliyle bacak bacak ustune atmanin da anlami var. Internette cok yazi var. Ben birkacini kopyaladim:

"
Genellikle sol bacağın üzerine sağ bacak olmak üzere bir bacak düzgünce şekilde diğerinin üzerine atılır. Bu Avrupalı, İngiliz, Avustralya ve Yeni Zelanda kültürlerinde kullanılan normal bacak atma hareketi olup sinirli, çekingen veya savunma tavrını gösterir. Ancak bu hareket başka olumsuz, hareketlerle bir arada olan destekleyici bir hareket olup tek başına veya bağlam dışında yorumlanmamalıdır. Örneğin, konferanslarda veya rahatsız bir sandalyede uzun süre oturan kişiler de bu hareketi yaparlar.
Ayrıca bu hareketi soğuk havalarda görmek daha yaygındır. Bacak bacak üstüne atma hareketinin kavuşturulmuş kollarla bir araya geldiği durumda (Şekil 80) kişi konuşmadan çekilmiş demektir. Bu pozdaki birisinin kararını sormak için bir Pazarlamacının çıldırmış olması gerekir ve bu durumda yapılabilecek en iyi şey neye itirazı olduğunu öğrenmeye çalışarak sorular sormaktır. Bu poza pek çok ülkede özellikle kocaları veya erkek arkadaşlarından memnuniyetsizliklerini ifade eden kadınlarda rastlanır.
"
http://kisiselbasari.com/resimli-ve-aciklamali-beden-dilini-ogreniyorum.html

* Bacak bacak üstüne atmak ise, savunmanın diğer bir şekli. Daha çok kadınların tercih ettiği bu oturuş, içine kapanıklık ve savunmaya geçme duygusunun göstergesi kabul ediliyor. Kişi kabuğuna çekiliyor ve fikrini açıklamaya karar verdiğinde bacak bacak üzerine atmaktan vazgeçiyor.

"Bacak bacak üstüne atmak olumsuz bir anlam içermektedir. Ancak burada kişi uzun süre oturduğunda bir rahatlama ihtiyacından dolayı da bacak bacak üstüne atabilir. Oturma süresi arttığında buna bağlı olarak kişi rahatlama ihtiyacı duyar. Ne kadar fazla oturuluyorsa bacaklar o kadar çok ağrıyacak ve rahatlama ihtiyacı artacaktır. Bundan dolayı kişi değişik pozisyonlarda oturmaya çalışacaktır. Burada bacakların ne anlamda üst üste atıldığının anlaşılabilmesi için kolların durumuna bakmak gerekmektedir. Bacak bacak üstüne atıldığında eğer kollarda göğüs hizasında kavuşturulduysa kişi olumsuz ve savunmacı bir tutum içine girmiştir. Karşısındaki kişiye karşı büyük bir direnç geliştirmiş ve kendisini tamamıyla karşısındaki kişiye kapatmıştır. Ayakların ve kolların birlikte kapatılması Olumsuz bir ruh halini göstermektedir. Kişi bu ruh halindeyken emniyetsizlik duygusu içine girmiştir. Eğer kişi böyle bir oturuş sergiliyorsa bu kişiye kesinlikle evet ya da hayır tarzında cevaplar içeren soru sorulmamalıdır. Çünkü kişi olumsuz bir ruh halinde olduğu için muhtemelen hayır cevabını verecektir. Kişinin tamamıyla kendisini kapatması hem bacaklarının hem de kollarının çapraz bir hal almasıdır. Kişi rahatlamak amacıyla bacak bacak üstüne attıysa tamamıyla kendisini kapatmamıştır yani kollar kavuşturulmamıştır. Eğer kişi hem bacak bacak üstüne attı hem de kollarını kavuşturduysa kişi karşısındaki kişiye tamamıyla direnç gösteriyor demektir."

Konudaki en faydalı yazı galiba.

"Bacak bacak üstüne atma" tek başına kolların duruşu ve kişinin ne yöne yaslandıgıyla (geri-ileri ya da sağa sola) birlikte değerlendiriliyo diye hatırlıyodum bilgi tazelemiş oldum.

Ama yazıda da belirtildiği gibi genelde uzun oturma süresine bağlı rahatlama ama rahatlarken de derli toplu durmaya çalışma ihtiyacından doğan bi durum.

Yani basit bi "arkaya yaslanma" rahatsız bi sandalyede bel ağrısı çekmekle bağlantılı olabileceği gibi karşı tarafın suçlayıcı tavrından çekinme, kaçınma, ondan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışma anlamına da gelebilir.

Davranış biliminde kombinasyonlar ve kültürler çok önemli, o yüzden bu bilime dayanarak bi davranışa tek başına olumsuz veya saygısız anlamlarını yükeleyemeyiz.

yanlış anlamayın, konudaki bazı yorumlara yaptığım gibi karşı çıkmak için cevap yazmıyorum; faydalı bir şeyler paylaşmışsınız, okuyunca yazmak aklıma geldi sadece.bazı durumlarda, örneğin birileriyle tartışırken bacak bacak üstüne atmak ya da kolları kavuşturmak iyi değildir mesela çünkü o an görüntümüze daha inatçı ve sert bir hava katabilir ve ortam daha da gerilebilir.ya da yine birileriyle tartışırken bacak bacak üstüne atıp üstteki bacağımızı salladığımızda karşımızdakine seni tınlamıyorum mesajı vermiş oluruz ve bu da uzlaşmamızı, sakinleşmemizi zorlaştırır.bu gibi durumlarda bu tip hareketleri yapmaktan kaçınmak lazım.ama ben bir büyüğümle, kayınvalidemle olsun kayınpederimle olsun ya da başka biriyle olsun farketmez, gayet normal bir şekilde konuşuyorken ben onun yüzüne bakıyorsam, onu dinliyorsam, o an onunla ilgilendiğimi belli ediyorsam ve bacak bacak üstüne atmama laf ederse bu saçma olur.birinde karşımdaki insan o an zaten bana sinirli olduğu için o hareketlerime kızabilir çünkü onu provoke etmeye çalıştığımı düşünebilir ama burada sıradan bir sohbet esnasında da yapmamızı istememeleri söz konusu olduğu için bu alt tarafı bir bacağın öbür bacağın üstüne atılmasına laf söylenmesi oluyor çünkü sebepsiz yere söylüyorlar.

"saygi olarak nitelendirdikleri seylere bakarsak cokta bos konusuyolar" ???siz sert bir üslup ile yazmayı normal görüyorsunuz ama biz bacak bacak üstüne atmayı normal görünce boş konuşmuş oluyoruz, doğru mu anladım?buradan bile belli hangimizin saygı anlayışının daha mantıklı olduğu.bir düşünün bakalım biriyle oturmuş konuşuyorsunuz(ve siz artık yaşlanmışsınız bu kişi de sizden küçük diyelim, hatta gelininiz olsun) sizinle konuşurken o savunduğunuz üye gibi sizi yargılar ve saldırır biçimde konuşuyor bir konu hakkında düşünceleriniz farklı diye.sonra da gidip öbür gelininizle konuşuyorsunuz, bacak bacak üstüne atıyor ama sizinle bir konuda tartışıyorsanız bile düzgün bir şekilde konuşuyor...hangisi saygılı hangisi saygısız?gelecek nesille ilgili endişelenmeyin, eğer sizin korktuğunuz gibi olacaksalar demek ki böyle öğrendim böyle yapayım demek yerine akıllarını kullanacaklar.

Simdi soyle bir sey var. Konu sahibi bacak bacak ustune atti diye yargilanmamis, uyarilmamis, tepki gormemis, laf soylenmemis. Sadece "en bastan, "daha bunlar olmadan" ailenin bu saygi kulturu hakkinda uyarilmis. Ailem dikkat eder filan denmis sadece. Simdi bu konu sahibi deseydi ki "bacak bacak ustune attim diye saygisiz dediler, laf attilar, vs" o zaman saygi oyle mi olculuyormus filan diye tepki yazardim bu konuya. Ama binlerce Turk ailesinde olan bir saygi kavraminin bu ailede de oldugu soylenmis sadece konu sahibine. Ben de dedim ki, madem bu insanlar bu konuda hassaslar, orada oyle oturmayiver. Her evin bir kulturu, kurali vardir. Misal, sen babanla oturur raki icersin belki, ama bir baskasi babasinin yaninda koltukta bile uzanamaz. Bu insanlarin evinde "banane yeav, ben boyleyim, islerine gelirse" deyip koltuga uzanmak ve bu konuda sivrilmek, ancak bu aileye saygisizlik olur. Bilmiyorum anlatabildim mi.

Bunlar lafi edilmeyecek basit seyler. Ve basbayagi Turk kulturu. Benim ailemde de yoktur, ama azicik dessem eminim babaannemde filan bulurum, yakin gecmiste. Bu konuyu kisilige, ozgurluge saldiri gibi algilayip alarma gecmek, "ben boyleyim, islerine gelirse" havalari bana ozguvensizlik gibi geliyor acikcasi. Bu konu sayesinde ne kadar cok ozguvensiz, kompleksli kiz var yurdumda, gormus oldum. Yani bu kadar mi korkuluyor ezilmekten, kisiligin cignenmesinden ki, neye tepki verilir, neye verilmeye degmez ayirt edilemiyor? Neye hosgoru gosterilir, ve neye "dur bakalim, bu benim kisiligim" denir ayirt edemiyor bir cok insan galiba. Bu insanlar bizim icin basini kapatacaksin, bizim icin su tarz giyeceksin, bizim icin soyle bir insan olacaksin deseler tepkileri anlarim. Ama bu konu o kadar basit, o kadar zararsiz bir konu ki, buna bu kadar kopuren insanlari okumak komik geliyor. Lafim size degil, genel konusuyorum. Bana gore kisiligi oturmus, olgunlasmis insan, yasli basli insanlarin bu kadar olagan talebini hosgoruyle karsilar. Atarli giderli davranislar ergenlikte olur.

bakın siz de diyorsunuz bunlar lafı edilmeyecek basit şeyler, o yüzden ben de diyorum ki görmeyiversinler.ben daha önce bacak bacak üstüne atmayı bırakmayı denedim ama farklı sebeplerden dolayı, varis yaptığını duyunca korkmuştum.damarları sıkıştırıyormuş, zararlıymış diye düz bir şekilde oturmaya çalışıyordum ama bir süre sonra farkında olmadan tekrar bacak bacak üstüne atıyordum.hiçbir şekilde bacak bacak üstüne atmadan rahat edemiyorum.öbür bacak bacak üstüne atan insanlar da demek ki öyle rahat ediyorlar, benim yanımda atma demenin mantığı ne yani.

Siz gormeyiversinler diyorsunuz, ben de atmayiversinler diyorum. Yarim asirlik insanlarin gorusunu degistirmektense biraz hosgoru gostermek bana daha kolay geliyor. Kimse egilip bukulmezse, herkes "bu budur" gibi keskinligiyle giderse kimse kimseyle anlasamaz. Nihayetinde herkes farkli bir dunya. Kavgada bile hakli bile olunsa bir tarafin alttan almasi beklenir.
Ortak paydada bulusamayiz sizinle. O yuzden uzatmaya gerek yok. Ben de bacak bacak ustune atmadan rahat edemem. Ama misafirlige gittigim evde hos karsilanmadiysa atmadim, bacaklarimda bu yuzden varis de cikmadi. Insanlar bundan sonra boyle oturacaksin demiyorlar, sadece onlarin evinde saygi oyle oluyormus, ben de sorun etmiyorum.

haklısınız uzlaşamayacağız, son bir şey yazmak istiyorum.yarım asırlık insanların görüşü böyle onların hoşuna nasıl gidiyorsa öyle yapalım diyerek değişmez tabiki de; onlar zamanında ne kural koymuşsa koymuş, ben kendime doğru ve mantıklı geleni yaparım dersek değişir.ben ikinci söylediğimin olmasından yanayım ve benim görüşümdeki insanlar çoğalırsa olması zor olsa da imkansız değil.sonuçta eski gelenekler de birden bire ortaya çıkmamış, insanlar arasında yayılmış zamanla.ve şunu bilmenizi isterim ki şu an size karşı bir soğukluk, bir sinir hissetmiyorum.yüzyüze konuşmakla yazmak aynı değil o yüzden okurken size sinirliymişim gibi gelebilir ses tonumu duymadığınız için ama bazı üyelere cevap verirken bazen gıcık ola ola yazıyorum, sizde böyle olmadı (bunu da belirtme ihtiyacı duydum nedense)

Kendinden ödün vermemelisin. Bacak bacak üstüne atmanın saygıyla da hiçbir alakası yok. Ben de sizin gibiyim. Kendi babamın yanında aşırı rahatımdır. Sigara da içerim, yeri gelir birlikte alkol de alırız. Babamın yanında bu kadar rahatken, başkasının yanında saygısızlık olur diye bacak bacak üstüne atmazsam asıl babama saygısızlık olur.

Oncelikle burda her yazilan yazidan kendinize pay cikarmayin
"Siz" oylediniz "biz"boyleyiz diye insanlari otekilestirmeyin.
Gelelim orneklerinize.bacak bacak ustune atan herkes saygida kusur etmeyen insanlarmi.
Oyle bi ornek vermissinizki.
Benim gozumde herikiside saygisiz.
Daha karsimda oturmayi bilmeyen bi insanla zaten oturup munakasa etme tenezzulu bile gostermem o ayri.
Once oturmayi ogrenecek sonra konusmayi

"Sizin uslubunuzdan sert cikisinizdanyakinanlarin,saygi olarak nitelendirdikleri seylere bakarsak cokta bos konusuyolar"

Bunlari ben ve diger arkadaslar saygili olmasini soyledikten sonra gorusunu begendiginiz uyeye yazdiginiza gore pay cikarmaya luzum yok zaten acik.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…