• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ödev yapmak istemeyen oğlum

Merhaba birinci sınıfa giden bir oğlum var.Sınıfta genel olarak başarılı arkadaşları ile uyumlu isteyerek gidiyor okula , ama maalesef yılın başından beri bir ödev sorunumuz var .Ya eksik ya yarım yamalak yada hiç yapmıyor ödevlerini.Her türlü dili kullandım sürekli konuşuyorum ilgileniyorum da ama çözemiyoruz.Bugün yine öğretmen aradı neden yarım dedi,oda anlam veremiyor gayet iyi sınfıta neden böyle yapıyor anlamıyorum diyor .Ödev yapması için vaatler de bulunmam gerekiyor (havuza gideriz , avm ye gideriz , oyuncak alırız gb) .Ama ben birşey karşılığında yapsın istemiyorum ,ucunda birşey olunca 6 sayfa ödevi yarım saatte yapıyor ama yarım sayfalık bi ödevi üç gün de yapmak istemiyor .Yapmadığı ödevler hep Türkçe dersinden matematik ödevlerini beş dk da bitiriyor .Ödevin sorumlulukları olduğunu yapması gerektiğini ona nasıl anlatabilirim ? İstememesinin nedeni ne olabilir fikriniz öneriniz varsa paylaşırsanız sevinirim ..
Benim oğlum ilk 2 ay kan kusturdu bana. Sonra rayına oturdu. Öğretmeni iyi ama sınıf arkadaşları da çok iyi. Daha 1. Sınıf ama inanılmaz bir birlik ve yardımlaşma var. Akşamları bile birbirleriyle konuşmak istiyorlar. Belki de bu yüzden düzeldi ödev sorumluluğu. Sınıfa geçen ay yeni bir öğrenci geldi. Sene ortasında gelmesine rağmen doğru dürüst okuma yazma bilmiyordu. Her akşam annesi ile çalışırken annesine "senden nefret ediyorum, zorla bana ödev yaptırıyorsun" diyormuş. Ama geldiğinden beri inanılmaz ilerledi kız. Annesi çok şaşırdı. Sonra çocukların birbirleri ile olan kaynaşmasını görünce buna bağlamıştı. Öğretmenlerin sınıf arkadaşlıklarını pekiştirmek için çaba harcaması gerek. Bu durum eğitim başarısını da olumlu etkiliyor. Bir de Türkçe ödevinden bütün çocuklar sıkılıyor. El yazısı olması da etkili. Ayrıca okulda zaten bol bol okuyup yazıyorlar. Bir de akşam aynı şey olunca sıkılıyorlar.

Ya birde arkadaşlar herkes; okuldan geldin hoşgeldin al oğlum bu tablet telefon sen oyna istediğini istediğin kadar izle ben de evlilik programımı izleyim falan demiyor , ben özellikle istiyorum ki hemen bitsin ödevler kardeşi de bekliyor hemen parka inelim bisiklet sürelim !Ayrıca öğrendiklerini ödev yaparken görmekte büyük keyif ve gurur veriyor .Haftasonuda geziyoruz biz tiyatro müze Sinema oyun merkezi piknik !bu kadar ödeve isyanım şahsen bunları yapacak vaktimizin kısıtlı kalmasından zaten .ödev tabiki olacak olmalı da ama 7 sayfa ödev olur mu olursa iki günde yetişir mi
Yetişmemişse hemen peşine Veli aranır mı ? Bırak bi teneffüs sınıfta başında dur yada kameradan izliyorum de yapsın ! Benim hoşuma gitmeyen bunlar
2 günde 7 sayfa? Walla halinize şükredin. Bu akşamki ödevlerimiz;
33 sayfalık hikaye okuma
100 den ileriye ve geriye 5 er 10 ar 2 şer sayma çalışması
İngilizce ödevi
Hayat bilgisi 8 soruluk çalışma kağıdı( yazarak cevaplanacak)
Matematik 10 soruluk çalışma kapıdı
Dilbilgisi 10 soruluk çalışma kağıdı

Benim oğlum ilk 2 ay kan kusturdu bana. Sonra rayına oturdu. Öğretmeni iyi ama sınıf arkadaşları da çok iyi. Daha 1. Sınıf ama inanılmaz bir birlik ve yardımlaşma var. Akşamları bile birbirleriyle konuşmak istiyorlar. Belki de bu yüzden düzeldi ödev sorumluluğu. Sınıfa geçen ay yeni bir öğrenci geldi. Sene ortasında gelmesine rağmen doğru dürüst okuma yazma bilmiyordu. Her akşam annesi ile çalışırken annesine "senden nefret ediyorum, zorla bana ödev yaptırıyorsun" diyormuş. Ama geldiğinden beri inanılmaz ilerledi kız. Annesi çok şaşırdı. Sonra çocukların birbirleri ile olan kaynaşmasını görünce buna bağlamıştı. Öğretmenlerin sınıf arkadaşlıklarını pekiştirmek için çaba harcaması gerek. Bu durum eğitim başarısını da olumlu etkiliyor. Bir de Türkçe ödevinden bütün çocuklar sıkılıyor. El yazısı olması da etkili. Ayrıca okulda zaten bol bol okuyup yazıyorlar. Bir de akşam aynı şey olunca sıkılıyorlar.
Tam bir dönem akran zorbalığı ile tek başıma mücadele ettim konu bile açtım burda ,birlik dayanışma falan Yok bizim sınıfta :(

2 günde 7 sayfa? Walla halinize şükredin. Bu akşamki ödevlerimiz;
33 sayfalık hikaye okuma
100 den ileriye ve geriye 5 er 10 ar 2 şer sayma çalışması
İngilizce ödevi
Hayat bilgisi 8 soruluk çalışma kağıdı( yazarak cevaplanacak)
Matematik 10 soruluk çalışma kapıdı
Dilbilgisi 10 soruluk çalışma kağıdı
:110:Sadece bir günlük demeyin aman Allahım

:110:Sadece bir günlük demeyin aman Allahım
Sadece bir günlük. Haftasonu ödevlere bir de projeler ekleniyor. Yeme de yanında yat! Allahtan hızlandılar ve okulu seviyorlar. Yoksa sene başındaki kavga dövüş devam ederdi. Öğretmen ödev için sizi aradığında çocuğuma okulu sevdiremediniz ki diyin. Belki kendinde hata bulur ve düzeltmeye çalışır.

Erkek cocukları zor sanıyorum. Bızım kı 2. sınıfı bıtırecek artık hep odevlerını hemen geldıgı gıbı yapıyor ancak bazı aksamlar ınanılmaz cok odev oluyor 10-12 sayfa can dayanacak gıbı degıl onlarada, bazen yorgun oldugunda kacamak yapıp odevını eksık yaptıgınında farkındayım hıc mudahale etmıyoruz

Bayanlar ben ortaokul ogretmeniyim ama ilkokulu da cok gozlemlemis biriyim.

Birincisi çocuklara ödev verilmesin kısmı hikaye... cocuklara ödev verilmese bütün gün evde araliksiz tablet oynayacak, tv izleyecek cocuk sayisi cok fazla malesef... ayrica ödev verilmese bu sefer veliler aaa ne rahat öğretmen hiç ödev vermiyor demeye başlıyor... veee ayrica özel okullarda cocuklara ekstra calistirma icin kaynak kitaplar aldirilir o kitaplarin sene sonuna bitebilmesi için ödev verilmesi gerekir malesed. Ayrica egitim sistemimiz cocuklari yarıştıran bir model olduğu icin beraberinde ödev zorunlulugu da geliyor.

İkincisi 1. sinif bir öğrenciye ödev yapma bilincini veliyle birlikte öğretmen kazandirmali. Bu konu da öğretmen 1.planda olmali veli ise destekleyen konumunda olmali. Öğretmen ödev takip tablolari yapabilir mesela 1 ay ödevini eksiksiz yapan öğrencileri küçük sekilde ödüllendirebilir, ödevini yapmamis cocuga ödevini tenefuslerde tamamlatarak yaptirim uygulayabilir (böylece cocuk sorumlulugunu yapmazda sonuclarina katlanmasi gerektigini öğrenir).

Velinin yapması gereken evde çocuğun ödev yapmasini engelleyecek faktorleri kaldirmak. Sıkılan cocuga odevlerin hepsini ayni anda yaptirmayin bölüm bölüm yaptirin. Mesela 40 dakika süre veriyorum bu 40 dakika tv izlemek, tablet oynamak, kardeşinle oynamak yok ödevini yapmalisin denmeli. Ödevler bitene kadar bu 40 dakikalik etutleri devam ettirin. Yapabilecegi daha eglenceli seyler varken tabiki hic bir cocuk ödev yapmak istemez, ödev yapma saatinde işte o eğlenceli faktörleri kaldirin. Şu an cocuk ama ödev sorumlulugunu simdiden edinmezse ergenlik döneminde teog sinavlari gelince coooook zorlar sizi...

Allah tüm velilerin ve ogretmenlerin yardimcisi olsun. Insallah bi gun daha rahat ama daha mantikli bir egitim sistemimiz olur

Ödev yasak evet ama ödev yapmayan çocuğun başarılı olması çok da mümkün değil. 2 gündür eldeli toplama öğreniyoruz, okulda yapabildiğimiz 20 toplama, bununla çocuk ne öğrenip neyi pekiştirecek? Evde bireysel olarak çalışıp pekiştirmesi şart, o yüzden kusura bakmayın binanın temelinde yeri gelecek gezmenizden tozmanızdan feragat edeceksiniz. Çocuk oynayacak evet ama günde 1 saat de ödeve vakit ayıracak. Yoksa çocuk gelir ortaokula, liseye; başlarsınız bu çocuk sınavlara neden çalışmıyor demeye.

Ayrıca 1. sınıfta kazanan alışkanlıklar kolay kolay değişmiyor, hatta 1. sınıf ilk dönem kazanılanlar bile diyebilirim. Çocuğun ödev yapmaması veliyi de ilgilendirir. Evde nasıl bir ortamı var ki ödev yapmıyor bunu sorgulamak lazım. Herkes televizyon başında, anne küçük kardeşle oynuyor, oturmuş herkes çay içiyorsa bu durumda çocuğun ödev yapması beklenemez. Evde uygun ortam varsa öğretmen gerekli dönütleri vermeyip ödev yapanla yapmayan arasındaki ayrımı sağlamıyorsa yine ödev yapılması beklenemez.
Bizim sınıfta ödev çok az olur, fotokopi ise 1 sayfa, fotokopi yoksa 20 toplama yap, 10 cümle dikte yap, hafta sonu ne yaptın yaz gibi basit ödevler olur. Hiç ödev verilmediyse bile yapılabilecek ödevler listesi var; toplama, çıkarma, problem, ritmik sayma ezberleme, İstiklal Marşı ezberleme, dikte yapma, şiir yazma gibi. Bu listeden istediklerini seçip yaparak yıldız kazanıyorlar.

Ödev yasak evet ama ödev yapmayan çocuğun başarılı olması çok da mümkün değil. 2 gündür eldeli toplama öğreniyoruz, okulda yapabildiğimiz 20 toplama, bununla çocuk ne öğrenip neyi pekiştirecek? Evde bireysel olarak çalışıp pekiştirmesi şart, o yüzden kusura bakmayın binanın temelinde yeri gelecek gezmenizden tozmanızdan feragat edeceksiniz. Çocuk oynayacak evet ama günde 1 saat de ödeve vakit ayıracak. Yoksa çocuk gelir ortaokula, liseye; başlarsınız bu çocuk sınavlara neden çalışmıyor demeye.

Ayrıca 1. sınıfta kazanan alışkanlıklar kolay kolay değişmiyor, hatta 1. sınıf ilk dönem kazanılanlar bile diyebilirim. Çocuğun ödev yapmaması veliyi de ilgilendirir. Evde nasıl bir ortamı var ki ödev yapmıyor bunu sorgulamak lazım. Herkes televizyon başında, anne küçük kardeşle oynuyor, oturmuş herkes çay içiyorsa bu durumda çocuğun ödev yapması beklenemez. Evde uygun ortam varsa öğretmen gerekli dönütleri vermeyip ödev yapanla yapmayan arasındaki ayrımı sağlamıyorsa yine ödev yapılması beklenemez.
Bizim sınıfta ödev çok az olur, fotokopi ise 1 sayfa, fotokopi yoksa 20 toplama yap, 10 cümle dikte yap, hafta sonu ne yaptın yaz gibi basit ödevler olur. Hiç ödev verilmediyse bile yapılabilecek ödevler listesi var; toplama, çıkarma, problem, ritmik sayma ezberleme, İstiklal Marşı ezberleme, dikte yapma, şiir yazma gibi. Bu listeden istediklerini seçip yaparak yıldız kazanıyorlar.
Çok haklısınız çokta güzel yazmışsınız ,evet bizde akşam 9 da oturup çay içip TV izliyoruz .Bununda eşim ve benim hakkımız olduğunu düşünüyorum .Ben istiyorum ki okuldan gelsin bir saat dinlensin otursun zaten yapsa çok hızlı yapar 30 dk sürer ,atik bi çocuk .ben zaten o gelmeden tüm işimi yemeğimi ona göre ayarlıyorum hemen ödev bitsin parka inelim istiyorum ama bir türlü oturtamıyorum sorunumuz bu esasen .Yeni geldim anne zaten yoruldum biraz dinleneyim yaparım diyor tamam oğlum bi saat dinlen diye zaman veriyorum bekliyorum yine oturmak istemiyor ,akşam yaparım diyor kabul etmediğimde ağlamaya isyan etmeye başlıyor ,acitasyon yapıyor ,bebek kalsaydım keşke bebeklere hiç görev Yok falan diyor .O dakika dan sonra benim artık ona ısrar edecek ,parka indirecek ,halim kalmıyor bir saat ağladığı oluyor !bu sefer akşam başlıyorum oğlum hadi otur yap bende yardım edeyim falan yine Yok bu sefer de uykum geldi sıkıldım diyor !! Durum bu.

Çok haklısınız çokta güzel yazmışsınız ,evet bizde akşam 9 da oturup çay içip TV izliyoruz .Bununda eşim ve benim hakkımız olduğunu düşünüyorum .Ben istiyorum ki okuldan gelsin bir saat dinlensin otursun zaten yapsa çok hızlı yapar 30 dk sürer ,atik bi çocuk .ben zaten o gelmeden tüm işimi yemeğimi ona göre ayarlıyorum hemen ödev bitsin parka inelim istiyorum ama bir türlü oturtamıyorum sorunumuz bu esasen .Yeni geldim anne zaten yoruldum biraz dinleneyim yaparım diyor tamam oğlum bi saat dinlen diye zaman veriyorum bekliyorum yine oturmak istemiyor ,akşam yaparım diyor kabul etmediğimde ağlamaya isyan etmeye başlıyor ,acitasyon yapıyor ,bebek kalsaydım keşke bebeklere hiç görev Yok falan diyor .O dakika dan sonra benim artık ona ısrar edecek ,parka indirecek ,halim kalmıyor bir saat ağladığı oluyor !bu sefer akşam başlıyorum oğlum hadi otur yap bende yardım edeyim falan yine Yok bu sefer de uykum geldi sıkıldım diyor !! Durum bu.

Eve gelsin oynasın kendi ders saatini belirlesin ve o saat dilimi arasında yapsın yapmazsa da paşa gönlü bilir

Zaten ödevi 7-8 arasında en geç bitmeli ki

Bizim 6,5 7 arası genelde ödev saati

Bu tabloda yanlış yaptığım varsa ben ona da açığım şu şekilde yapın önerilerini de uygularım .Mesela haftasonu ödevleri oluyor ben yine cumadan diyorum oğlum bugün bitir haftasonu rahat rahat gezeriz sinema keyfi yaparız piknikte rahat edersin hadi oğlum falan diye teşvik etmeye çalışıyorum daha iki gün var anne yaparım diyor o günler geçiyor yapmıyor !Bu defa ben bak yapmazsan pikniğe gitmeyiz oyuncak almayız şart koşmak zorunda kalıyorum ,o zaman 30 dk da bitiriyor ama ben bunu bu şekilde yapmak istemiyorum !

Artık what'sapp war velilier burda
birleşip beraberce çocukların durumunu veya öğretmenden gelen istekleri ,uyarıları dikkate almak zorunda kalıyorlar çocuğunla ilgilenmeyenlerde gereken azarlamayı hak ediyor ,ebeveyn artık eskisi gibi kaytaramıyor sanırım en azından çoğunluk

İşte canım izin vermedim bende bıraktığım an peşine telefonla aranıyorum !
Geçen hafta mesaj yazdım bu aralar çok saldı bi konuşsanız on gündür kitabını okumadı değiştir başka getir dedim onuda yapmamış sıkıntı mı var dedim okuma bayramı diye sınıf olarak saldık hemen toparlarız dedi bana ,üç sonra mesaj yazdı bu ara hiç ödev yapmıyor kitap okumuyor sıkıntı nedir diye allahım ben ne yapayım şimdi ben ondan çare bekliyorum o benden :))
Bakın çocuklar ailede ki bireyleri örnek alır. Siz ne kadar kitapla, defterle haşır neşirsiniz? Çocukluktan beri hiç böyle sorunlarım olmadı çünkü ailemin eğitim düzeyi oldukça yüksek. Mesela bizim evde tv açılmazdı. Annem babam okumakla yazmakla uğraşırlardı meslekleri gereği. Ben onları örnek aldım. 30a yaklaştım hala okuyorum. Bunu beni kimse zorladığı için yapmıyorum. Zaten devlet memuruyum. Gelirimiz de oldukça iyi aile olarak. Hani çalışmasam çalışmam, okumasam okumam. Öncelikle kendinizi gözden geçirin derim. Çocuklar düz mantıktır. Bu şu demek; siz ödevin önemli olduğunu söylüyorsunuz, okumanın önemli olduğunu söylüyorsunuz ama bunu destekleyecek şeyler yapmazsanız çocuğunuz önemli bir şey olsa annem babam da yapardı ama yapmıyorlar o zaman önemli değil diye düşünür ve yapmaz. Yapmaz yani. Çocuk sizi örnek alır.

Bence arkadaşınız ekstrem örnek. Sınıfta o şekilde olan arkadaşlarımın en kötüsü bakın en kötüsü şu anda şirketin başında. O da en kötüsü yani. Onun haricindekiler ise gayet başarılı. Buna biz de dahiliz. Sanırım arkadaşınız safi ezberciymiş.:110:
İyi yapmış aile. Okuldan taşarak çocuğun ailesi ile geçireceği tatilde ödev yapmasını beklemek kadar kötü birşey olamaz bence. Bir tatilde de ödev vermesinler beee. O aile tam benim kafadanmış ayrıca bir sevdim.
Kendimi düşündüm de okul biterdi yaz tatilinde yapılsın diye kitaplar dolusu ödev verilirdi allahım tatil hiç gelmesin diye dua ederdim.
Belki ekstrem bir örneğim ama inci gibi yazısı olup tüm ödevini yapan mahalle arkadaşımın 3 çocuğu var ve 120 kilo. Hayat belli ki acımasız davranmış çok.

Benim kızım daha küçük olduğu için bilemiyorum bu durumda ne yapılır ama ödev çocuğun sorumluluğu, yapmazsa yaptırımlarıyla kendi başa çıkması gerekir diye düşünüyorum. Öğretmenin sorumluluğu veliye atması saçma geliyor. İşbirliği icinde olmalı en azından.

Puan tablosu oluşturdum her yapacağı olumlu davranış için sadece bir hafta uygulayabildik ,o kadar umursamaz ki ben üstüne düştükçe severek yaptığı diş fırçalamayı bile bıraktı .Çok dağınık tüm evi dağıtır , oyuncakları kutularım toplarım dökmeden duramaz.Genel bir umursamazlık var çocukta herşeye yansıyor bu .Ya ben yanlış yapıyorum yönlendiremiyorum yada erkek çocukları böyle oluyor bilmiyorum artık .Tüm bunlar pedagoga gitmeyi gerektirir diyorsanız onada gideyim .

Bakın çocuklar ailede ki bireyleri örnek alır. Siz ne kadar kitapla, defterle haşır neşirsiniz? Çocukluktan beri hiç böyle sorunlarım olmadı çünkü ailemin eğitim düzeyi oldukça yüksek. Mesela bizim evde tv açılmazdı. Annem babam okumakla yazmakla uğraşırlardı meslekleri gereği. Ben onları örnek aldım. 30a yaklaştım hala okuyorum. Bunu beni kimse zorladığı için yapmıyorum. Zaten devlet memuruyum. Gelirimiz de oldukça iyi aile olarak. Hani çalışmasam çalışmam, okumasam okumam. Öncelikle kendinizi gözden geçirin derim. Çocuklar düz mantıktır. Bu şu demek; siz ödevin önemli olduğunu söylüyorsunuz, okumanın önemli olduğunu söylüyorsunuz ama bunu destekleyecek şeyler yapmazsanız çocuğunuz önemli bir şey olsa annem babam da yapardı ama yapmıyorlar o zaman önemli değil diye düşünür ve yapmaz. Yapmaz yani. Çocuk sizi örnek alır.
Çalışmıyorum ne kadar kitapla defterle haşır neşir olabilirimki .En fazla yapabildiğim kitap okumak bulmaca çözmek .İnanın içim gidiyor şurdan bir kitabımı alsam elime otursam okusam diye ama ona bile vakit bulamıyorum .Örneğin akşam her şey yolunda iken bi anda küçük oğlum ağlamaya başladı tam iki saat ağladı diş çıkarıyor çünkü .Bu durumda eşimden yardım bekliyorum oda yok ! Tespitiniz çok doğru yerinde evet ama benim buna uyma durumum olmuyor .Burda konu bile açtım aöf okumak istememle ilgili çocuklardan ötürü ertelemek zorunda kaldım.

Benim kızım daha küçük olduğu için bilemiyorum bu durumda ne yapılır ama ödev çocuğun sorumluluğu, yapmazsa yaptırımlarıyla kendi başa çıkması gerekir diye düşünüyorum. Öğretmenin sorumluluğu veliye atması saçma geliyor. İşbirliği icinde olmalı en azından.

Sıkıntı bu

Eğitim sisteminin bu yönünde

Veli'ler de bu tarzı benimsemiş

Birinci sınıfta ödevi çocuk yapmalı eğer bilemediği varsa da ertesi gün öğretmen incelerken öğrenir diyorum

Veli'ler ben bile bilemiyorum internetten baktım da yaptı vs diyor

Kazanım pekiştirmek amaç olmaktan eksikleri belirlemekten uzak bir bakış açısı esasen

Dilbilgisi soruları var mesela büyük küçük harf ile yazma vs vs

Ben zaten biliyorum öğretmen benim değil çocuğun öğrenip öğrenmediğine göre gerekirse tekrar etmeli ama bizim Veli'ler yapıyor ödevleri öğrenildi mi kimse bilmiyor

Hatta bir konu vardı oğluma bu ne dedim bana anlattı biz derste bu soruları böyle çözdük dedi ve yaptı ödevi

Sonra anne grubu biz yapamadık Nasıl yapılacak hiç bilmiyorum
Vs vs dedi anneler

Oysa derste öğrenmişler yapamayan da ertesi gün öğretmen tekrar anlatırken dinlememiş bile annen öğretmene sorup öğrenecek demiş hatta çocuklara

Öğrenmek çocuğun öğretmen öğretmenin görevi aileler sadece destekçi ama algı bozuluyor işte

Konu sahibi de öğretmenin çocuğa bilinç kazandırmayıp kendisine sormasından şikayetçi

Basarili bir ogrenci olmama ragmen cogu zaman odevlerimi yapmamisimdir. Aslinda hep yapmak istemisimdir ama yapamiyorum iste. Bazen cok zorlayip kendimi yapiyorum. Siz yine de komple rahat birakmayin bu konuda derim. Kirmayin ama odevin gerekli oldugunu da ifade edin bence.

Bilemiyorum, bence çocuğa sorumluluk bilinci kazandırıncaya kadar hakkınız değil. 8'de tv kapatıp ailecek elinize kitap-gazete alsanız mesela? Yine dinlenmiş olursunuz ayrıca çocuk için dikkat dağıtıcı bir şey olmaz.
Yapılmayan ödevler konusunda öğretmenin tutumu nedir?
Bir de çocuğunuzun okula başlamadan önce sorumlulukları var mıydı? Misal oyuncaklarını toplamak, yatağını toplamak, pijama katlamak gibi basit görevler onun mu? Daha önce görev verilmemişse ilkokulda ödev sorumluluğnu kazandırmak kolay olmuyor.

Back
X