Başörtüsü yasağının tavan yaptığı yıllarda okudum, eğitim hayatım şehirler arası geçti bu yasak yüzünden. Zaten sonunda da iş bulamadım ki, üniversiteye dereceyle girdim, okulda da bölümün en parlak öğrencilerindendim. Bölümüm yabancı dil, aylarca kanada da yaşamış, üniversiteye girmeden 20 den fazla ülke gezmiş bir insan olarak, oldukça zihni açık, bilgiye aç bir insandım. En büyük isteğim, akademisyen olmaktı.
Sağolsun üniversitedeki hocalarımız, derslere gelmeye lutfetmeyip, bizden not isteyen, sınavdan bir gün önce çalışmayı yeterli gören arkadaşlarımıza referans verdiler de; bizi layık görmediler referans vermeye, üniversiteye almaya. Halbuki eşittik hak olarak, ve ben aldıkları dönem arkadaşlarımdan daha çok hakediyordum orada olmayı çalışmamla. Bütün bu engeller beni türkiye den soğutmadı. Kaçma isteği uyandırmadı.
Çevresi, veli ve öğrencisi gelişmemiş bir okulda öğretmenlik yaptım. Çocuklarda imkan da yok hedef de, çünkü ailede yok öyle bir fikir. Benim ders için hazırladığım materyallere, çabama bir arkadaşım gülüyordu. Çünkü present perfect tense i öğrenmeye zorlamak yerine, yabancı dille kendimize hangi kapıları açabiliriz, ingilizce bir ders değil, bir iletişim aracı fikrini vermeye çalışıyordum çocuklara. Arkadaşım gülüyordu; bu çocuklara böyle fikirler vererek kötülük ediyorsun, atölyede çalışmanın faydalarını anlatsan daha faydalı olursun diyordu şakasına. Ama ben o çocuklara bir kaç kelime öğretebilmişsem, biraz ufuklarını açıp bu sırada küçük sorunlarını azıcık paylaşabilmişsem, bunu kar sayarım. Yıllarca okuduğum ülkeme, küçücük bir katkı sayar ve mutlu olurum.
Üniversiteyi yurt dışında okumayı düşündüm, kanada ya bu yüzden gittim, kaldım ama burada derece yapınca ailem, başka bir ülkeye göndermek istemedi. Gitsem de geri gelecektim, pek çok arkadaşım da böyle yaptı. Bu ülke bizim ülkemiz, bütün geri kalmışlığı, eksi ve artılarıyla.
Daha konforlu bir hayat arayışıyla gitmeyi düşünebilirsiniz ama sadece ideolojik sebeplerle gitmemeli bence. Bu ülke hepimizin ülkesi. Kendinizi ait hissetmeyip gitmeyi düşünebilirsiniz ama burası benim de demek bana daha doğru geliyor.