arkadaşım senin çocuğun yok galiba başına gelmeyen bilemez....insan kendisi bile terliyorda o koku bile kendi kendimizi rahatsız etmeye yetiyor...yetiştiriliş tarzıyla alakalı bişi bu 4 yaşındaki çocuk bile biliyor burnunu silmeyi öğretirsen silerler....kuş kokusunu merak etmişsin sıcak günler varken pet shopa git kafesleri temizlenmemiş kuşları kokla nasıl bi koku olduğunu anlarsın buda benim sana tavsiyem....temizlik hastası değilim doktora gidecek kadar değilim temizim sadece... ağaç yaşken eğilir ileride karısına temiz bi eş etrafa temiz düzenli bi çocuk yetiştiriyorum....çocuk parfümleri var çocukların kullanmayacağı bişi olsa yapmazlar satmazlar....demekki çocuklarında güzel kokuya ihtiyacı var..yurttaki arkadaşının annesi doğru yapmış sonuçta kız çocuğu yarın evlenip çocuk sahibi eş sahibi olacak çocuğuna eşine evine nasıl bakması gerektiğini bilir...temizlik imandan gelir unutma...
sıkıntınızı az çok tahmin edebiliyorum, durumun "öyle olmasaydı, olma sen de temizlik hastası" diye eleştirmesindense çözülmesi yönünde adımlar atılması gerektiğini düşünüyorum. 3 yaşına basmamış yeğenim burnu aktığında peçete istiyor, ellerimizi yıkadığımızı gördüğünde "ben de yıkayacağım" diye tutturuyor, dışarda yemek yiyince ıslak mendille elini yüzünü kendiliğinden siliyor; ailede gördüğü şeyler bunlar, öğrendiğini yapıyor.
çocuk dediğimiz şey normal şartlar altında zaten temiz kokar. ergenliğe girene kadar böyledir bu. kaçımız ilkokula giderken haftada 2 kezden fazla banyo yaptık? hangimiz parfüm sıktık, duş jeli kullandık? beyaz sabunla, sıradan şampuanla 7 günde bir iki kez yıkanan çocuk koksa bile az kokar, ter bezleri çok da hızlı çalışmıyor zaten, vücudu daha yağlanmamış, süt dişleri yeni dökülmüş tertemiz dişleri çıkmış, nasıl koksun? ama tekrarlıyorum, normal şartlar altında.
konu sahibinin evine gelen çocukların ailesi belli bu konuda özen göstermiyor. ben kimsenin, ne kadar titiz de olsa, evine gelen "çocuk"ları ince ince koklayıp, halılara, parkelere büyüteçle bakıp da kendini iğrendirmeye uğraşacağını sanmıyorum. demek ki çocuklarda gerçekten bir temizlik problemi var. bu çocukların kendi pisliğinden değil, bakımsızlıklarından kaynaklanıyor muhtemelen; çünkü dediğim gibi, ortalama bir çocuk zaten öyle bir odayı kokutacak kadar kokmaz. yani o yüzden konu sahibinin üzerine gitmektense (zira bu hiçbir şeyi değiştirmez), rahatsızlığını kabul edip gidermeye yönelik bir şeyler söylemek (işte bu bir şeyleri değiştirebilir) daha mantıklı. rahatsızlığı azaltmak için söylenen şeyler tabi ki geri çekilip kendisine bir dışardan bakmasını sağlamak olabilir; fakat bunu yapmanın da uygun bir dili, bir uslubu var.
neyse, asıl diyeceğim o değil, yukarda "çocuklar için özel parfümler var, zararlı olsa satılır mı" demişsiniz ya, bu sistemin insana para harcatmak için yapmayacağı yok. o cipsler, kolalar, meyve suları, fast food'lar, alayı zararlı; fakat öyle bir makyajlanarak sunuluyor ki hepimizin hayatında yer ediniyor. sağlıklı diye sunulan şeyler bile insanı öldürebiliyor (altın çilek meselesi en yakın ve ilk aklıma gelen). o yararı 0 zararı 1001 olan cipslerin ve gofretlerin hedef kitlesi de hiçbirimizin kıyamayacağı masum çocuklar. o yüzden benim naçizane düşüncem, "zararlı olsa satılmaz" fikrini bir kenara bırakıp çocukları anam babam usulü büyütmek. parfüm kozmetik ürünü sonuçta, kimyasal. kimsenin gülle portakalın kokusunu karıştırıp şişelediği yok. siz çocuğunuza zaten banyo alışkanlığı kazandırmışsınız, kıyafetleri eminim temizdir. başka hiçbir şeye gerek yok, mis kokan bir çocuktur zaten o. hiç boş yere paranızı kaptırmayın öyle şeylere, satış elemanlarının ürünlerinin sağlıklı oluşu üzerine söylediklerine de fazla inanmayın.