Öğrenci Değişimi Sorunu

Bir de bir önerim var canım.
Mesleğe başladığım ilk yıl da çok sorunlu çocukların olduğu bir sınıf almıştım.
Ağlayarak çıkardım sınıftan o derece.

8 tane erkek öğrencim çete kurmuşlardı sanki.
Biri başlatsa da sınıfı birbirine katsak diye fırsat kollarlardı.

Bunların arasında aslında zeki olan ama arkadaşlarına uyup sınıfın en gerisinde kalan çocuklar vardı.

2 ay boyunca idarenin kapısını çaldım. Yalvar yakar dağıttırdım 3 öğrenciyi diğer şubelere.

Kalanlara hem ders oldu , hem de sınıftaki huzurla birlikte başarı oranı inanılmaz yükseldi.
Nihayet verimli ders işlemeye başlayabildim.
Boş kağıt veren çocuk 80 alır oldu, en zor problemleri çözüp getirmeye başladı.

Diğer şubeye gidenleri de takip etmeye devam ettim onların da davranışlarında ve başarılarında
ciddi düzelme oldu.

Bazen bu sınıf değişikliği, arkadaş ortamından uzaklaşma faydalı olabiliyor yani.
Başta korkunç görünse de bir çözüm olduğunu bilmeni isterim.

Açıkçası sınıfta ziyan olan diğer çocukları da düşünmeliyiz..
Duygusallıktan uzak kararlar almaya çalışmalıyız diye düşünüyorum ben...

Çok benzer şeyler yaşıyor ve düşünüyoruz.
Benim de eşim çok kızıyor, işte dolup bana geliyorsun diyor, haklı.
Ben aile içi durumlara karışmak istemiyorum, sormuyorum bile; gelip kendileri çocukların problemlerini anlatıyorlar. Çözüm olamıyorum zaten, dayakçı babayı anne gidip şikayet etsin, o görev bana düşmüyor; ben sadece çocuğa neler yaşadığını bilerek davranıyorum ve zaman zaman konuşuyorum o kadar. Ona da karışırsam aynen dediğin gibi karşımıza hırlısı mı çıkar hırsızı mı belli değil. Akıl versek kadına polise git diye, öğretmen akıl verdi diyerek üzerimize atabilir yani.
Öğrencileri sadece başka sınıftaki problemli bir öğrenciyle değiştirebiliyormuşuz, bu sebeple uzak durdum ama yine de aklımın bir köşesinde bu fikir var, son çarem.
Çok yoruldum gerçekten, keşke ben de ders anlat çık modunda olabilsem de ruhen sağlıklı olsam ama olmuyor ve olmayacak belli ki. Bir yandan da MR'a girecek öğrencimin beni arayıp "öğretmenim birazdan alacaklar çok korkuyorum" diyerek benden destek beklemesi de çok mutlu ediyor. Diyorum demek ki başları sıkıştığında gelecekleri biri olarak görüyorlar, bu bile yeter.

Ama çok yıpranıyoruz ve erken tükeneceğiz farkında mısın?

Elimde değil rahat olmak, sadece ders anlatıp çıkan, ailesi düşünmezse ben ne yapabilirim ki diyen
ve evde her şeyi unutan öğretmen olmak.
Kendimi biliyorum ve emekliliğe kadar bu mesleği yapabilir miyim bunu çok sorguluyorum..

Sen yine kendini tutabiliyorsan iyi.
Ben bana akıl danışan velimin gözlerindeki yaşı görünce söyleyiverebiliyorum :S

Aynen dediğin gibi başı sıkışıp öğretmen akıl verdi diyebilir de..

Eşim diyor başımızı belaya sokacaksın. Sana ne diyorum anlat dersini alan alır almayan kendi bilir, çalışan ilerler
çalışmayanı da anası babası düşünsün sana ne, dilin yüzünden aklım hep sende, yakının ölmüş gibi mutsuzsun evde bile seninki öğretmenlik değil ben öyle öğretmen görmedim hiç kusura bakma diyor.

Gerçekten de stresli, gergin ve mutsuzluk genel ruh halim oldu.

Umarım ikimiz de yakın zamanda gerçek anlamda huzuru bulabiliriz.

5 sene sonra ben bitmiş olurum diye düşünüyorum. Bir nesil daha okutursam ve böyle olursa tamamdır.
Aile içine karışmıyorum aslen, anlatan olursa dinliyorum ama misal liseyi terk eden ve evlenmek isteyen kızı için akıl danıştığında "okuması lazım" diyorum. Bunu nasıl yapar artık odaya mı kilitler, döver mi söver mi onu bilemem ve söylemiyorum. Sonra başıma kalacağına eminim. Başıma kalmadan nasıl çözülür bilemiyorum, rehberlik öğretmeni ailelerle konuşmayı teklif etti. Onun dışında fikirler geldikçe uygulayacağım. Şu sıra 23 Nisan çalışmaları ve sınıf gezisi sebebiyle heyecanlılar ve o kadar çok kavga etmiyorlar.
Huzuru bulabilecek miyiz, bence hayır. 10 seneyi doldurunca memuriyete geçişi araştırmaya başlarım sanırım
Bir de bunca yorgunluğa karşı öğretmenlerin 2 ay yaz tatili var deniyor ya. Ay lütfen bırakın da o kadarcık olsun, ancak kafamı toparlıyor ve yenileniyorum o 2 ayda.

Ben dinleyince kendimi tutamıyorum sanırım hiç dinlememem de gerekiyor :)

Memuriyette de mutlu olamam ben aslında çocuklarla mutluyum.
Aileler sıkıntı çıkarmasa mesleğimi seviyorum da işte..
Günümüzün velileriyle her şey çok zor. Bizim mesleğin tadı tuzu kalmadı.

Ben de daha gençken yeniden üniversite mi okusam diyorum inan ki..

Benim aklımdaydı bu konu ne zamandır ama vakit bulamamıştım. Bugün vaktim varken biraz araştırdım. Yabancı forumlarda benzer yaş gruplarında, benzer problemler yaşayan öğretmenlere önerilen bazı etkinlikler buldum işinize yarar umarım.

Gün sonu kavanozu: Bir kavanoza 'Bugün eğlenceli/komik birşeyler yapan bir arkadaşın oldu mu? Bugün öğrendiğin birşeyden bahset? Bugün yaşadığın en zor şey neydi? Bugün birisi için iyi birşeyler yaptın mı? Bugün öğretmeninin herhangi birşeyi farklı yapmasını istermiydin? benzeri soru kartları hazırlanıyor. Öğrenciler hergünün son 10 dakikası bu kavanozdan soru kartları çekerek yanıtlıyor. Aşağıdaki linkte 24 farklı soru tipi var.
https://www.teacherspayteachers.com...or-Community-Building-in-the-Classroom-688689

Günün Süper kahramanı ya da gizli öğrenci: Dersin başlangıcında sınıfın ilgisini çekecek dramatik bir çekilişle bir isim belirliyor, belirlediğiniz ismi sınıfa söylemiyorsunuz. Gün sonunda o öğrenci iyi davranışlarda bulunduysa ve sınıf düzenine uyduysa ismini açıklayıp ona ufak bir ödül veriyorsunuz. Eğer uymadıysa kimliğini açıklamadan sınıfa aslında başka bir isim çektiğinizi ama o ismin bugün süper kahraman özelliklerine uymadığını, bir dahaki sefere daha çok uğraşması gerektiğini söylüyorsunuz. (Ya da gizli öğrencinin bugün zor bir gün geçirdiğini muhtemelen bir daha ki sefere daha iyi bir sonuç çıkaracağını) Yerine davranışlarında gelişme gördüğünüz ya da çok iyi davranışlarda bulunan başka bir çocuk anons edip, ismini ilk çektiğiniz çocuğa birebir ve özel bir konuşmada 'aslında onun ismini seçtiğinizi şu şu davranışları yüzünden bugün günün öğrencisi olamadığını açıklıyorsunuz. (Biraz saçma sapan ve karmaşık özetledim sanırım aşağıdaki linklerde daha açıklayıcı anlatılmış)
http://www.minds-in-bloom.com/2014/05/help-my-students-are-so-rude-mean-and.html
http://www.minds-in-bloom.com/2014/02/new-ways-to-use-secret-student-with.html

Hakkında sevdiğim/beğendiğim 7 şey: Öğrencilere yapışkanlı not kağıtları dağıtıyorsunuz. Bir kişi seçip herbir sınıf üyesinin bu kişi hakkında sevdiği 7 şey yazmasını ya da hakkında 3 iyi sıfat yazmasını istiyorsunuz. Ya da aynısını tüm öğrenciler kura çekip birbirleriyle eşleşerek yapabilir. Daha sonra notları toplayıp yüksek sesle okuyor ve hakkında yazılan öğrencinin sırasına yapıştırıyorsunuz.

Bunların dışında, sıkça sınıfça beklentiler/kurallar panosu hazırlama, ödül kavanozu, sınıfta sakinleşme yeri hazırlama, öfke kontrolü için karın nefesi öğretme önerilerine denk geldim.İşinize yarar umarım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…