Birçok insan şunu anlamamış ya da anlamak işine gelmiyor: inançlar>eğlence anlayışı ikisi eşit şeyler değil ortak paydada buluşmaya niyet varsa taviz verilecek şey inançlar değil dansöz ve içkidir bunun müslümanlıkla falan ilgisi yok. Patatese tapan bir toplumda yaşıyorsanız ve en sevdiğiniz abur cubur cips ise iyi niyetli biriyseniz o topluma göstere göstere yemezsiniz, yapıyorsanız onların değeri umrunuzda değil demektir bu da bir tercih yeter ki çarpıtmadan açık olarak bunu söyleyin. Yani konu sahibi iş arkadaşlarınızın fazla umrunda değilsiniz, iş ilişkinizi bunu kabullenerek saygı çerçevesinde ama illa aralarında sosyal kelebek olayım demeden sürdürürseniz üzülmezsiniz, naçizane bir tavsiye.
İnanç gereği olduğunu söylememiş yalnız ki söylerse eee burda yaptığı da ters olur. Baksaniza 30 sayfa yazılmış eğlenceye giden öğretmenlerin ardından. Oldu o ortama o nedenle girmiyorum diyip gıybet topigi açalım. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu denir. Konu sahibi neden gitmiyor anlamadım onun için ben.+++
Okuduğum en tutarlı yorum bu idi, kendi adıma teşekkür ederim öncelikle; sayenizde çarpıtmadan berrak bir mantıkla olayı görebilen bir yorum okuduk.
Yorumların hepsini okuyamadım konu uzun olduğu için. Böyle birşey için konu açmak garip, yaşam tarzınıza uymayan yerlere gitmezsiniz bu kadar basit. Okulun öğretmen profili demek ki bu şekilde, benim büyüdüğüm çevrede böyle bir toplantı imkansız mesela. Ben de öğretmen çocuğuyum, dansözlü içkili bir öğretmenler günü toplantısına hiç rastlamadım hoş olsa da babam asla gitmezdi. Ben de gitmem, çoğu yorumda okuduğum zorla mı içiriyorlar istemeyen dansöze bakmasın gibi bir mantık çarpıktır ya da iyi niyetli değildir. Dindar bir insana dansözlü ortama gir demek, yok deve ne münasebet ayol.
Birçok insan şunu anlamamış ya da anlamak işine gelmiyor: inançlar>eğlence anlayışı ikisi eşit şeyler değil ortak paydada buluşmaya niyet varsa taviz verilecek şey inançlar değil dansöz ve içkidir bunun müslümanlıkla falan ilgisi yok. Patatese tapan bir toplumda yaşıyorsanız ve en sevdiğiniz abur cubur cips ise iyi niyetli biriyseniz o topluma göstere göstere yemezsiniz, yapıyorsanız onların değeri umrunuzda değil demektir bu da bir tercih yeter ki çarpıtmadan açık olarak bunu söyleyin. Yani konu sahibi iş arkadaşlarınızın fazla umrunda değilsiniz, iş ilişkinizi bunu kabullenerek saygı çerçevesinde ama illa aralarında sosyal kelebek olayım demeden sürdürürseniz üzülmezsiniz, naçizane bir tavsiye.
ben yanlış anladım o zaman belki de. yazısından davet edildi gibi bir anlam çıkıyorduhayır davet edilmediğini yazdı.
bazı öğretmenler kendi aralarında ayarlamış yemeği muhtemelen kafa dengi bulduklarını çağırmışlar konu sahibesi gibi davet edilmeyen öğretmenlerde varmış.
ben yanlış anladım o zaman belki de. yazısından davet edildi gibi bir anlam çıkıyordu
Inanclilar taviz vermesin cunku inanclardan taviz verilmez kabul. Peki verilecek tavizin herhangi bir siniri var midir varsa bu siniri kim nasil belirler? Konuyla cok alakali degil ama benim kimi arkadaslarim var ki erkek kadin karisik oldugu icin kina geceme ve nikahima dahi gelmediler. Ben de alınmadım kirilmadim hic kimseye.+++
Okuduğum en tutarlı yorum bu idi, kendi adıma teşekkür ederim öncelikle; sayenizde çarpıtmadan berrak bir mantıkla olayı görebilen bir yorum okuduk.
Yorumların hepsini okuyamadım konu uzun olduğu için. Böyle birşey için konu açmak garip, yaşam tarzınıza uymayan yerlere gitmezsiniz bu kadar basit. Okulun öğretmen profili demek ki bu şekilde, benim büyüdüğüm çevrede böyle bir toplantı imkansız mesela. Ben de öğretmen çocuğuyum, dansözlü içkili bir öğretmenler günü toplantısına hiç rastlamadım hoş olsa da babam asla gitmezdi. Ben de gitmem, çoğu yorumda okuduğum zorla mı içiriyorlar istemeyen dansöze bakmasın gibi bir mantık çarpıktır ya da iyi niyetli değildir. Dindar bir insana dansözlü ortama gir demek, yok deve ne münasebet ayol.
ne diye mağduru oynayayım hanımefendi? konu sanki bana ait. ben kimseye cahiliye devrinden kalmış demedim, cahiliye dönemine yavaş yavaş dönüyoruz dedim. zaten o dönem hakkında az çok bilgiye sahipseniz neyi kastettiğimi anlamışsınızdır. kaldı ki yazdığınız her şey varsayımlardan ibaret iken , olayın iç yüzünü bilmiyorken konu sahibini haklı bulanlara saydırmanız yalnızca komik oluyor. saygı beklerken saygıdan bihabersiniz ne yazıkki.Saygısızlık olduğunu söylemişsiniz. Din kültürü hocasına da saygısızlıkmış, cahiliye dönemiymiş falan siz söylediniz bunları. Size uymayan yaşam tarzlarına istediğiniz gibi sallayıp, sonra "ama üzülmüüüş" derseniz evet bu mağduru oynamak oluyor.
Konu sahibini orada görmek isteyecek kadar sevmiyor olabilirler, herkes herkesi sevmek zorunda mı?
Çok sevseler bile seviyorlar diye böyle bir gecede fedakarlık yapmak zorunda değiller. Kimse değil. Sizin seçimleriniz sadece sizi bağlar.
Sizin yaşam tarzınız inanın hiç kimsenin umurunda değil, birilerine "cahiliye devrinden kalmış, saygısız" vs diye hakaret etmediğiniz sürece. Ağzınıza zorla içki dökülmediği ya da böyle içkili bir ortama katılmaya zorlanmadığınız sürece yapılan bir saygısızlık yok ortada.
Bir önceki mesajınızda yazdığınız cümleyi ben de anlayamadım.
'Alkol kullanmam alkollü mekana da gitmem' mantığı nasıl bir mantık? Diye yadırgamışsınız.
Ben bunda yadırganacak bir şey göremiyorum.
Herkesin bakış açısı,yaşam tarzı farklı olabilir.
Bizden farklı düşünen herkesi yadırgayıp
'bu nasıl mantık? Diye yargılayacak mıyız?
Ben de Yeşilay üyesi bir öğretmen olarak sigara ve alkol kullanmıyorum, prensip olarak da alkol alınan mekanlara gitmiyorum.
Bununla birlikte alkol kullanan hiç kimseyi de eleştirmem ve yargılamam.
Hepimizin, hepimize saygı göstereceği bir toplumda yaşamak temennisiyle size iyi akşamlar diliyorum.
Ben içmem. Diğer 9 kişiye de eğlencenizi iptal edin haliyle demem (ne münasebet ayrıca), kimse kimsenin hayat tarzına müdahale edemez isterse sabaha kadar kafayı çeksinler beni ilgilendirmez. Kendileri düşünmemeyi tercih ediyorlarsa ben zaten incelik beklemem, sadece gitmem ve bu arkadaşların beni aslında çok da sallamadıklarını aklımın bir köşesine yazarım ona göre samimiyet kurarım. Çünkü bu toplu bir organizasyon kafa dengi üç beş kişinin buluşması değil.Bu konunun hala tartışılması çok tuhaf geldi.
10 kişiden bir kişi çıkıp ''ben içmem içen mekanda da bulunmam'' diyorsa iptal edeceğim şey diğer 9 kişinin eğlencesi olmaz.O kişi katılmaz,bitti gitti.Hassasiyeti olan düşünmeli,karşıdaki kişi değil.Herkes her şeyi bizim için düşünsün istiyoruz,ama dünya etrafımızda dönmüyor işte.
sen mantıklı bir insansın o yüzden alıntıladım.
anlaşılmayan asıl şey. insanların kendilerine göre yer ayarlayıp kendileri gibi düşünenleri davet etmeleri.
kimse konu sahibesine yer ayarladık alkollü buyur gel dememiş.
konu sahibesi gibi düşünenler yaşayanlar çağırılmamış zaten.
e o zaman onlarda kendi aralarında istediklere yere gidip kutlasalardı.
idarenin düzenlediği bir yemek değil ki. bir kaç öğretmenin kendi yaptığı bir organizasyon neticede.
Ben konunun tamamını okumadım, böyle bir durum varsa zaten alkolsüz olsun diye beklemek abes. İstedikleri gibi eğlenirler. Ben de arkadaşlarımla kendi hayat tarzımdaki mekanlara giderim, sen sağ ben selamet. Fakat konu sahibinin ilk yazdıklarında tüm okul adına yapılmış bir organizasyonmuş, din hocası bile gitmiş sadece konu sahibi gitmemiş gibi anlaşılıyor.sen mantıklı bir insansın o yüzden alıntıladım.
anlaşılmayan asıl şey. insanların kendilerine göre yer ayarlayıp kendileri gibi düşünenleri davet etmeleri.
kimse konu sahibesine yer ayarladık alkollü buyur gel dememiş.
konu sahibesi gibi düşünenler yaşayanlar çağırılmamış zaten.
e o zaman onlarda kendi aralarında istediklere yere gidip kutlasalardı.
idarenin düzenlediği bir yemek değil ki. bir kaç öğretmenin kendi yaptığı bir organizasyon neticede.
Ben içmem. Diğer 9 kişiye de eğlencenizi iptal edin haliyle demem (ne münasebet ayrıca), kimse kimsenin hayat tarzına müdahale edemez isterse sabaha kadar kafayı çeksinler beni ilgilendirmez. Kendileri düşünmemeyi tercih ediyorlarsa ben zaten incelik beklemem, sadece gitmem ve bu arkadaşların beni aslında çok da sallamadıklarını aklımın bir köşesine yazarım ona göre samimiyet kurarım. Çünkü bu toplu bir organizasyon kafa dengi üç beş kişinin buluşması değil.
Esasında içkili mekanda bulunduğum olur, tesettürlü bir kadınım elbette meyhaneye girmem fakat örneğin ankarada çoğu nezih kafede alkol servisi de vardır, arkadaşlarımın bir kısmı alkol kullanır hiçbirimiz birbirimize karşı dayatmacı olmadığımız daha da önemlisi “birbirimizi saydığımız” (işin aslı bu aslında) için geçer otururuz sadece bazılarımız sipariş verirken garsona yemek pişirilen kapta alkol olmamasını rica ederiz o kadar. Zorla ağzınıza dökmüyorlar argümanı böyle bir ortamda geçerli olabilir. Fakat dansözlü bir meyhanede değil.
Ben böyle bir durum için konu bile açmazdım o ayrı.
ne diye mağduru oynayayım hanımefendi? konu sanki bana ait. ben kimseye cahiliye devrinden kalmış demedim, cahiliye dönemine yavaş yavaş dönüyoruz dedim. zaten o dönem hakkında az çok bilgiye sahipseniz neyi kastettiğimi anlamışsınızdır. kaldı ki yazdığınız her şey varsayımlardan ibaret iken , olayın iç yüzünü bilmiyorken konu sahibini haklı bulanlara saydırmanız yalnızca komik oluyor. saygı beklerken saygıdan bihabersiniz ne yazıkki.
Bir bakıma haklısınız, çünkü herkes bu sınırları farklı yorumluyor. Dini yorumda bulunmak istemezdim ama izah edebilmek için mecburum affedin, insan kutsal kitabını akıl ve mantıktan sapmaksızın yol gösterici olarak benimsemeli. Örneğin zina etmemenin yolu kadınlarla erkeklerin birbirinden izole yaşayarak sağlıksız insan ilişkileri kurması, zinayı gizli ama yaygın bir hale sokması ve kadını değersizleştirmesi değil, onun yerine hayvanlardan bizi ayıran iç güdülerimizi ve duygularımızı kontrol ettiğimizin bilincinde olmamızdır. Sizin örneğiniz için konuşursam misal benim çevremde de düğünler kadın erkek karışık yapılır, yüzlerce yıllık danslarımız bile öyledir. Karşı cinsten kaçmayı sağlıksız bir davranış ve karşıdaki insana saygısızlık olarak görürler. Ama başkalarının da değer yargıları, büyüdüğü ortam, çevresinde gördüğü farklı oluyor. Eğer benim düğünüme sizin örneğinizdeki gibi bir arkadaşım nedenini güzellikle izah ederek gelmeseydi sonsuz saygı duyar ve kırılmazdım, ama benim yaptığım düğünü de tekfir edercesine yargılıyorsa arkadaşlık etmezdim.Inanclilar taviz vermesin cunku inanclardan taviz verilmez kabul. Peki verilecek tavizin herhangi bir siniri var midir varsa bu siniri kim nasil belirler? Konuyla cok alakali degil ama benim kimi arkadaslarim var ki erkek kadin karisik oldugu icin kina geceme ve nikahima dahi gelmediler. Ben de alınmadım kirilmadim hic kimseye.
Demek istedigim bunun bi sonu yok ki. Biri diyecek muzik de olmasin biri diyecek kadinlar ayri masada erkekler ayri masada otursun.
Eger inanc bu derece önemliyse uyduruk bi kutlama icin bu kadar ic geçirilmez. Tam tersi inandigi gibi davrandigi icin mutlu bile olmali konu sahibi. Malum hayatta her sey hep istedigimiz gibi olmuyor.
Tüm öğretmenlerin katılacağı bir organizasyonu tekkede yapsam ve banane arkadaş beğenmeyen gelmesin hem ne varmış zorla mı tarikata sokacam sanki desem ben kendime saygılı ve iyi niyetli bir insanım demezdim. Fakat konu zaten böyle değilmiş, konu sahibi davetli bile değilmiş bu nedenle uzun uzun tartışmaya gerek yok.Olay şu şekilde olmuş olsa hak verirdim : ''gitmedim,arkadaşlarım gitmediğim için bana sitem ediyorlar'',evet bu durumda o kişi de düşünülmeliydi,şimdi sitem etmek hakları değil derdim.Ama ortada böyle bir durum yok.Konu sahibinin istediği bir ortam değilmiş gitmemeyi tercih etmiş neden bana göre bir yer seçmediler diyor.Kimse seçmek zorunda değil.Toplu bir organizasyon olsa bile sonuçta eğlence bu,resmi bir durum değil ki,kimsenin katılması şart falan değil.Arkadaşlarından da öyle bir şey duymamış okuduğum kadarıyla da,konudaki din kültürü hocası ayrıntısı da ayrı soru işareti zaten.O adam/kadın bunu sorun etmemiş,konu sahibine kalmış bunu dert etmek.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?