Öğretmenlikte ilk gün

Eğitim fakültesi mezunu musunuz? Sanıyorum ki hayır.. Önlügü kendimiz mi alacağız sorusundan sonra..

Egitim fakultesi mezunu olanlara da onluk egitimi verilmiyor arkadaslar.
Insan bilmediginin cahilidir ne mezunu olursa olsun.

Kaldi ki bazi detaylar -onluk gibi- okuldan okula farklilasirken ve karsimizda genc ve tecrubesiz biri dururken "egitim fak. mezunu degilsin" diye burun kivirmak kaba bulunur her yerde bence.

Bakin bunun da egitimi verilmiyor ama adabi muaseretten haberdar olan var olmayan var.

Yalniz konu sahibi, formasyonunuz yok sanirim.
Yoksa staj yapmis olmaniz gerekirdi.
Ama bunlar tatli heyecanlar, keyfini cikarin :)

Ucretli ogretmenlik yapacakmissiniz.
Bu ulkenin kanayan yarasindan biri de bu.
Hem egiten hem egitilen acisindan.
Ogretmen tecrubesiz ve aldigi para emeginin karsiliginda kusun tuyu misali..
Allah yardimciniz olsun.

Önlük eğitimi verilmiyor da öğretmenlikle az buçuk alakası olan birinin soracağı bir soru mu bu? Bugün bunu soran yarın o çocuklara ne öğretecegini de bilemez.

Önlük eğitimi verilmiyor da öğretmenlikle az buçuk alakası olan birinin soracağı bir soru mu bu? Bugün bunu soran yarın o çocuklara ne öğretecegini de bilemez.

Sadece onluk degil ki giyimini de sormus hal ve hareketlerinin nasil olmasi gerektigini de.
Gercekten giyinmeyi bilmiyor ya da hic toplum icine cikmamis sayabilir miyiz bu sorulariyla?
Yani onlugu bilmeyen cocuga ne anlatacagini da bilmez demek gecersiz bir kiyaslama bence.

Egitim fakultesi mezunu da olsan staj da yapsan cogunlukla teoride kaliyor bircok sey.
Cunku ogretmenlik cogunlukla tecrubeye bagli.
Cunku egitim fakultesi mezunu olup da ogretmenlikte ilk senesini aglayarak geciren bircok kisi var deneyimsizlikten kaynakli.

Ben ilk atandığımda öğretmenler odasının yerini gösteren hizmetliye ben burda oturabilir miyim yani diye sormuştum önlüğü nerden alıcaz sorusu çok da abes gelmedi bana , gitmeyin genç meslektaşımın üstüne

Bende ogretmenlerdeki beyaz onluk sevdasini anlayamadim.Saglik calisanlarina ozel oldugunu dusunuyorum.

Tebesir,kalem koymak icin kullaniyorlar genelde ekstra bir gorevi yok.Keske kaldirsalar bu uygulamayi.Ben mesleklerin birbirine girmesini sevmiyorum.

Yok o zaruret olduğu için giyiliyor. Özellikle ortaokulda sürekli degişik sınıflara giriyoruz öğretmen sandalyesi vs temiz olmuyor. Sınıfta çogunlukla tozlu maalesef. Ben çok kötü bir okul ortamında çalışmıştım öğretmen sandalyesinde ayak izleri bazıları da tükürüyormuş. Şimdiki okulum rahat ihtiyaç duymuyorum. Bir de tebeşir kullanılan bir okulsa mecbur üstümüz tebeşir tozu olmasın diye.

:)) Ben hizmetliyi onlugunden oturu sinifta gorunce ogretmen sanmistim da sinifi karistirdigimi dusunup geri cikmistim.
O da beni o kadar ogretmen olarak gormemisti ki nerede kaldi bu hocaaa diyordu :)

Öğretmenlikle alakası olmayan birinin çocuklara ne öğreteceğini bilememesi bence gayet de bağlantılı..

Önlük nasıl ediniliyor bilmemeyi ben öğretmenlikle alakalı diye değerlendiremedim.
Okuldan alınıyor zannetmiş olabilir, hiç uçuk gelmedi.

Sizinki bir cümleden önyargı oluşturmak.

Kitaplara da nasıl ulaşacağını bilemeyebilir gayet doğal.

İlk gidişte yaşanan doğal telaşları yaşıyor.

Öğretmenlikle alakası olmayan birinin çocuklara ne öğreteceğini bilememesi bence gayet de bağlantılı..

Ayıp ediyorsunuz. Sanki bu kızcağız o okulda ücretli öğretmenlik yaptığı için formasyonlu veya eğitim fakültesi mezunu birini engellemiş gibi konuşuyorsunuz. Sanki devlet kalifiye öğretmenleri atadı da biz mi elinden tuttuk? Eğer biz bu ücretli köleliği kabul etmezsek bu öğrenciler aylarca yıllarca o dersi boş geçirecek ya da dersi boş olan başka branş dersi öğretmeni o dersi verecek. Şimdi söyler misiniz çocuğunuzun din kültürü derslerine ilahiyat mezunu olan formasyonsuz bir öğretmen mi gelsin isterdiniz yoksa branşla alakası olmayan resim müzik fen vs öğretmeninin gelmesini mi isterdiniz?

Konuyu değiştirmeyin, sanki ücretli öğretmenleri aşağılıyormusum gibi tavır takınmışsiniz. Ben de ücretli öğretmen oldum, şu an okulda en yakın arkadaşlarım da ücretli çalışıyorlar. Benim söylediğim öğretmenlikle alakası olmayanlar için.. Ben de ilk derse girme heyecanı yaşadım ama önlük sorusu bana cidden çok komik geldi.

devlet okulu ve ücretli öğretmenlik arkadaşlar..
Ortaokul da din kültürü dersine gireceğim
Rahat ol,ortaokul cocuklari cok yormaz,seni yermez,acemiligini anlasalarda uzerine gelmezler..
Önlük cok gereksiz.
8.sinif lara cok onem ver cunku teog var.
Kendinden emin ol,bilgine guven, bilmedigin bi konu hakkinda birlikte arastiralim diyebilirsin...
Klavuz belki okulda olmayabilir.
Meb internette klavuz kitabini yayinlamistir.
Olcme degerlendirme merkezi ndeki yillik planlara bakarak neyi anlatacagina birakabilirsin. .. kolay gelsin.

Öğretmenlikte formasyon tabiki önemli ama formasyonda alsanız öğretmenlik sınıfta öğreniliyor. Derslere sınıflara gire gire sınıf kontrolünü öğreniyorsunuz. Ben fakültede gördüğüm pek çok şeyi unuttum formasyon adına ve çoğunu da kullanmadım. Ancak yararı yok diyemem kesinlikle var bi yapısalcı yaklaşımla eğitim gördük mesela çocuğu değerlendirirken var olan potansiyeline göre değerlendirmek ve ödüllendirmek temel düsturumdur bu yaklaşımdan elde ettiğim bilgiye göre. Fakat eski tarz öğretim şekillerinde çocukların tümünü bir bütün olarak görüp hepsini aynı şekilde değerlendirme daha yaygındı. Dvranışsal metod vs bunlar öğrencinin koşulları çok dikkate alınmıyor. İşte her geçen ilerleyen senelerle birlikte yaklaşımlarda değişiyor ama çoğu zaman sınıfta kazanıyoruz teknikleri. Sorunlu öğrenciyle nasıl ilgilenilir mesela başlı başına bir alandır bana göre eğitim kitaplarında size yol gösterilir bunlar işte her öğrencide olmayabiliyor tekrar tekrar yaşayıp çözüm üretiyorsun bir yerde. En çok kullandığım kolaylık ise benden deneyimli öğretmenlerin tecrübelerine başvurmak oluyor. Göreve yeni başlamış arkadas formasyondaki açığını deneyimli öğretmenlere sorarak kapatmaya çalışması yararlı olur. Konuyu açan arkadaşa tavsiyem okula gider gitmez öğretmenlerle tanıştıgında sınıfların atmosferini sorsun en az zaten 7 8 sınıfı olacaktır bu sınıflara giren özellikle Türkçe matematik sosyal gibi çok saati olan ders öğretmenlerinden o sınıfla kısa bilgiler alıp sorunlu sınıflarda ne gibi yöntemler uyguladıklarını öğrenirse yaraarlı olur. Bir de her sınıfta bir sivrilen öğrenci olur tedbirleri sorması gene faydalı öğretmenler sever bu tarz soruları ve seve seve yardımcı olurlar diyorum. Göreve başlarken öğretmen degil öğrenci olarak başlarsın yani öğretmenliğin öğrencisisin artık sürekli sorarak danışarak akıl alarak tecrübelerden ders çıkararak daha iyi hale gelinir.

Bir arkadaş meslekte ilk günü defteri kırmızı kalemle yazmış.
Bu çoğumuz için belki de ilkokul bilgisi.
Bunu bilmiyor diye kötü öğretmen mi diyeceğiz?

Yine başka bir arkadaş(ücretli) yazılı kağıtlarının saklanması gerektiğini bilmiyormuş, işi bitince sobada yakmış (çok gülmüştük).
Bunu bilmiyor diye kötü öğretmen mi? (hâla kulaklarını çınlatırım, tanıdığım örnek olarak gösterilecek öğretmenlerden biriydi)

Önlüğün nasıl edinileceğini bilmediği için bu arkadaşa da kötü öğretmen diyelim.
Bu kadar kolay.

Hayır müfettişlere kızardık bir de 40 dakikada insan mı değerlendirilir diye.
Önlükten bile çıkarım yapılıyorsa normalmiş.

Demek ki siz biliyormuşsunuz tebrik ediyorum harika bir öğretmen olduğunuz tescillendi önlük giyip giymeyeceginizi bildiğiniz için

Neyse uzatmayacağım o sizin komiklik anlayışınız tabi size komik gelebilir. Yine de madem eğitimin içinden birisiniz insanların hevesini heyecanını mazur görmenizi beklerdim...

Bence önlük kesinlikle giymelisiniz ciddi bir görüntü sağlıyor. Ayrıca din dersleri öğrenciler için çok da önemsenmeyen bir ders olmuştur. Belki bu cümleme kızacaksınız ama bu böyle... En önemlisi öğrencilerinize zorla bir dersi, bir sureyi ezberletmeye çalışmayın bir yararı olmuyor. Ve evet öğrenciler kesinlikle değişik sizi zorlayacak sorular sormaya çalışacaktır biz ders öncesi acaba hangi değişik sorular sorsak da ders kaynasa diye düşünürdük. İnşallah başarılı olursunuz :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…