Yahu eksiğim kitap okumakmış aydınlandım diyorsunuz üç beş yorumla ikna oldunuz inanılır gibi değil. Benim eşim sevmez kitap okumayı çünkü dikkat dağınıklığı var. Ama cin gibidir. Tansu çillerin 30 yıl önce yaptığı gafı kelimesi kelimesine hatırlar. Birinci dünya savaşı ayrıntılarını virgül atlamadan anlatır.
Kitap okumak zihni aktif tutar, okuduğunu anlama, okuduğunu hızlı algılama konusunda faydası vardır, kelime dağarcığını zenginleştirir evet. Ancak probleminiz kitap okuma alışkanlığından bağımsız bir problem de olabilir. Dikkat dağınıklığı olabilir en basitinden.
Bilgiyi almanın tek yolu da kitap değildir üstelik. Kitap okuyan kültürlü, okumayan cahil ya da geri zekalı değildir mesela. Belgesel izlersin, sana bir şeyler katacak kişi ve ortamlarda bulunursun, seminere gidersin, film izlersin, bazen bir dizide bile birden fazla bilgiye sahip olabiliyor insan. Miran aşkından ölüyom dizilerinden bahsetmiyorum tabi ki.
O klasikler mesela. Çokça örnek verilmiş ama klasiklerin büyük çoğunluğu edebiyat alanı dışında bir bilgi sağlamaz insana. Ergenlik döneminde çokça okudum şu an tercih etmiyorum. Belli bir yaştan sonra salt bilgiye aşeriyor insan. Klasiklerin bazıları buhrandan ibarettir. Bolca betimleme, seviyorsan git konuş benceye inat sündürülen aşk. Yazarın dilini öğrenmek, edebi anlamda gelişmek isteyen okusun elbet. Faydalıdır da. Ama o kadar işte. Okuyunca göklerden gelen bir kültür doğmuyor zihne.
Okumaktan zevk almıyor olabilirsiniz. Sudoku, çengel bulmaca çözün madem. Ergen romanı okuyun amacınız okuduğunuzu algılamak ise. Agatha Cristie okuyun, Stephen King okuyun. Sürükleyici olduğundan sıkılmazsınız.
Klasikler de klasikler vay arkadaş.