Okuduğumu anlamıyorum bunları utanarak yazıyorum

Bende yüksek mühendisim, genelde insanların imrendiği bir işte çalışıyorum ama aynı dediğiniz gibi bir şeyi en az 3 kere okuyorum( abartmıyorum bu bazen 10 bile oluyor) anlamak İçin. Hayatım boyunca bu böyle oldu, bu nedenle hep gece yarılarına kadar çalıştım ve yıllar sonra sorunumun disleksi olduğunu öğrendim. Öğrenmede güçlük çekiyorum bir anlamda farklı ve uzun yolları izliyorum öğrenirken. Disleksi hayatta hiçbir başarıya engel değil sadece birşeyi öğrenmek zaman alıyor. Ebru cündübeyoğlunun bir tedx konuşması var izleyin bence, disleksi olup çok başarılı olan insanlar var. Üzülmeyin çoğu insanın yaşadığı birşey bence
Şimdi belirtilerini okudum disleksinin belirtiler bana uyuyor gibi. Bende yavaş konuşuyorum ilkokul çağımı hatırlamıyorum pek...Peki bu disleksiyi dikkat dağınıklığından ayıran ne. Ve bir de sizin bulduğunuz hayat kurtarıcı öneriler var mı. Tek çaresi çok çabalayarak bir yere gelmememiz mi

Yahu eksiğim kitap okumakmış aydınlandım diyorsunuz üç beş yorumla ikna oldunuz inanılır gibi değil. Benim eşim sevmez kitap okumayı çünkü dikkat dağınıklığı var. Ama cin gibidir. Tansu çillerin 30 yıl önce yaptığı gafı kelimesi kelimesine hatırlar. Birinci dünya savaşı ayrıntılarını virgül atlamadan anlatır.

Kitap okumak zihni aktif tutar, okuduğunu anlama, okuduğunu hızlı algılama konusunda faydası vardır, kelime dağarcığını zenginleştirir evet. Ancak probleminiz kitap okuma alışkanlığından bağımsız bir problem de olabilir. Dikkat dağınıklığı olabilir en basitinden.

Bilgiyi almanın tek yolu da kitap değildir üstelik. Kitap okuyan kültürlü, okumayan cahil ya da geri zekalı değildir mesela. Belgesel izlersin, sana bir şeyler katacak kişi ve ortamlarda bulunursun, seminere gidersin, film izlersin, bazen bir dizide bile birden fazla bilgiye sahip olabiliyor insan. Miran aşkından ölüyom dizilerinden bahsetmiyorum tabi ki.

O klasikler mesela. Çokça örnek verilmiş ama klasiklerin büyük çoğunluğu edebiyat alanı dışında bir bilgi sağlamaz insana. Ergenlik döneminde çokça okudum şu an tercih etmiyorum. Belli bir yaştan sonra salt bilgiye aşeriyor insan. Klasiklerin bazıları buhrandan ibarettir. Bolca betimleme, seviyorsan git konuş benceye inat sündürülen aşk. Yazarın dilini öğrenmek, edebi anlamda gelişmek isteyen okusun elbet. Faydalıdır da. Ama o kadar işte. Okuyunca göklerden gelen bir kültür doğmuyor zihne.

Okumaktan zevk almıyor olabilirsiniz. Sudoku, çengel bulmaca çözün madem. Ergen romanı okuyun amacınız okuduğunuzu algılamak ise. Agatha Cristie okuyun, Stephen King okuyun. Sürükleyici olduğundan sıkılmazsınız.

Klasikler de klasikler vay arkadaş.
Niye bu derece tepki klasiklere..bence rus edebiyati olmasaydi edebiyat eksik olurdu..Tolstoy'un kitaplarını okumak zordur ..eski Can yayinlari 4 cilt..of iste onun tadini da herkes alamaz

Aynı birebir bende sizin gibiyim. Bazı soruları 5 defa bile okuduğum oluyor. Zor anlamlandırıyorum. Sunavda başarıyormuyum başarıyorum ama çok çabayla. Sabahlara kadar çalışmak bana çok yorucu geldi ama iyi ki yılmamılşım diyorum. Siz disleksiyseniz bende disleksiyim büyük ihtimalle çünkü anlattıklarınız birebir bana benziyor
Disleksi öğrenme güçlüğünü de barındırıyor, yani bendeki etkisi bu. Küçüklüğümden beridirde var bu yeni değil, insanlara yetişebilmek için hep ekstra çaba harcadım hala harcıyorum. Disleksi testi yapan birçok kurum var size en yakın olanı araştırın bence

Şimdi belirtilerini okudum disleksinin belirtiler bana uyuyor gibi. Bende yavaş konuşuyorum ilkokul çağımı hatırlamıyorum pek...Peki bu disleksiyi dikkat dağınıklığından ayıran ne. Ve bir de sizin bulduğunuz hayat kurtarıcı öneriler var mı. Tek çaresi çok çabalayarak bir yere gelmememiz mi
Bende ekstra bir tedavi vs uygulanmadı ben sadece test yaptırdım sonucu alıncada bu geç öğrenmenin nedenini anladım. Ama siz araştırın çokça kurum var disleksi ile ilgilenen belki azaltan bir şey vardır. Ben çok kitap okumada buldum yarar, sürekli okuyorum günde en az 4 saat

Disleksi öğrenme güçlüğünü de barındırıyor, yani bendeki etkisi bu. Küçüklüğümden beridirde var bu yeni değil, insanlara yetişebilmek için hep ekstra çaba harcadım hala harcıyorum. Disleksi testi yapan birçok kurum var size en yakın olanı araştırın bence
Bende kendimi bildim bileli ekstra çaba harcıyorum. Arkadaşım sabah kalkar çalışırdı derse ben bi gece önceden başlayıp anca...

Bende ekstra bir tedavi vs uygulanmadı ben sadece test yaptırdım sonucu alıncada bu geç öğrenmenin nedenini anladım. Ama siz araştırın çokça kurum var disleksi ile ilgilenen belki azaltan bir şey vardır. Ben çok kitap okumada buldum yarar, sürekli okuyorum günde en az 4 saat
Kitap okumak en iyisi sanırım hiçbir yan etkisi de yok. Sizde okumuş eğitimli bir insanız demek ki bunun eğitim sistemiyle onla bunla ilgisi yok. Kendimi çok ilginç hissediyordum. Önerileriniz için teşekkürler. Çabalamaya devam o zaman

Tahlillerimi de yaptırayım mutlaka o zaman
Dönem dönem bende de oluyor kitap okurken yada haber okurken başa sarıp tekrar tekrar okurken buluyorum kendimi. Şunu farkettim o dönemlerde d vitamini b12 eksikliği olmuş. Takviye sonrası normale dönmüşüm. Bir kaç defa aynı şey oldu. Değerlerime baktırdım takviye aldım sorun halloldu. Bol kitap okumanın dışında mutlaka değerlerinşze baktırın özellikle b12

Dönem dönem bende de oluyor kitap okurken yada haber okurken başa sarıp tekrar tekrar okurken buluyorum kendimi. Şunu farkettim o dönemlerde d vitamini b12 eksikliği olmuş. Takviye sonrası normale dönmüşüm. Bir kaç defa aynı şey oldu. Değerlerime baktırdım takviye aldım sorun halloldu. Bol kitap okumanın dışında mutlaka değerlerinşze baktırın özellikle b12
Çocukluğumdan beri var, dönemsel değil gibi sanki benim ki

Niye bu derece tepki klasiklere..bence rus edebiyati olmasaydi edebiyat eksik olurdu..Tolstoy'un kitaplarını okumak zordur ..eski Can yayinlari 4 cilt..of iste onun tadini da herkes alamaz

Klasiklere tepkili olduğumu nereden çıkardınız :) edebiyat, klasiklerden ibaretmiş gibi sürekli klasiklerden örnek verilmesine tepkiliyim. Benim ergenlik dönemlerinde aynı muhabbet dönüyordu ki ben de farzmış gibi neredeyse tüm klasikleri okumaya gayret etmiştim. İçlerinde kötünün iyisi olan da vardı ancak adı klasik olunca "eleştiri" yapmaktan gocunan güruh "evet ağğbi yaağ klasikler süperdir" derdi. Sanırım o dönemlerdeki samimiyetsizlik aklıma geliyor, ondan bu tepki :)

Yahu eksiğim kitap okumakmış aydınlandım diyorsunuz üç beş yorumla ikna oldunuz inanılır gibi değil. Benim eşim sevmez kitap okumayı çünkü dikkat dağınıklığı var. Ama cin gibidir. Tansu çillerin 30 yıl önce yaptığı gafı kelimesi kelimesine hatırlar. Birinci dünya savaşı ayrıntılarını virgül atlamadan anlatır.

Kitap okumak zihni aktif tutar, okuduğunu anlama, okuduğunu hızlı algılama konusunda faydası vardır, kelime dağarcığını zenginleştirir evet. Ancak probleminiz kitap okuma alışkanlığından bağımsız bir problem de olabilir. Dikkat dağınıklığı olabilir en basitinden.

Bilgiyi almanın tek yolu da kitap değildir üstelik. Kitap okuyan kültürlü, okumayan cahil ya da geri zekalı değildir mesela. Belgesel izlersin, sana bir şeyler katacak kişi ve ortamlarda bulunursun, seminere gidersin, film izlersin, bazen bir dizide bile birden fazla bilgiye sahip olabiliyor insan. Miran aşkından ölüyom dizilerinden bahsetmiyorum tabi ki.

O klasikler mesela. Çokça örnek verilmiş ama klasiklerin büyük çoğunluğu edebiyat alanı dışında bir bilgi sağlamaz insana. Ergenlik döneminde çokça okudum şu an tercih etmiyorum. Belli bir yaştan sonra salt bilgiye aşeriyor insan. Klasiklerin bazıları buhrandan ibarettir. Bolca betimleme, seviyorsan git konuş benceye inat sündürülen aşk. Yazarın dilini öğrenmek, edebi anlamda gelişmek isteyen okusun elbet. Faydalıdır da. Ama o kadar işte. Okuyunca göklerden gelen bir kültür doğmuyor zihne.

Okumaktan zevk almıyor olabilirsiniz. Sudoku, çengel bulmaca çözün madem. Ergen romanı okuyun amacınız okuduğunuzu algılamak ise. Agatha Cristie okuyun, Stephen King okuyun. Sürükleyici olduğundan sıkılmazsınız.

Klasikler de klasikler vay arkadaş.
Aslında daha çok bizim toplumda klasiklerin tarihsel değerlendirilmesinin yapılmaması sorun.Mesela kişi rus klasiği okuyor ama onu salt kendi kişisel gelişimini sağlamak için bencilce okuyor.Bu kişi çoğunlukla mesela ne rus tarihi biliyor ne de yazarın zihniyetini.Kitabın yazıldığı dönemin olgularını da bilmiyor.Ben şahsen klasiklerin böyle okunmasına karşıyım.Klasikleri insana sadece kişisel gelişim olarak değil ama sosyal bilim tarih ve edebi kültürü de öğretir.Bunun bilincinde okumak gerekir.

Beynimiz çok fazla boş bilgi kaydediyor.

İlk önce sosyal medya , bilgi kirliliğine sebep oluyor.

Boş boş kayıt alıyor hafıza .

Unutkanlık, dikkat eksikliği çağımızın hastalığı .

Beyin jimnastiği yapın bol bol. Bunun için egzersizler var.

B12, tiroit ve demirinizi kontrol ettirin.

Dikkat eksikligi olabilir. Psikologlar test yapiyor dikkat ile ilgili yaptirabilirsin bir psikolog gorusmesi iyi gelebilir bir sorun oldugunu duusunuyorsaniz.

Aslında daha çok bizim toplumda klasiklerin tarihsel değerlendirilmesinin yapılmaması sorun.Mesela kişi rus klasiği okuyor ama onu salt kendi kişisel gelişimini sağlamak için bencilce okuyor.Bu kişi çoğunlukla mesela ne rus tarihi biliyor ne de yazarın zihniyetini.Kitabın yazıldığı dönemin olgularını da bilmiyor.Ben şahsen klasiklerin böyle okunmasına karşıyım.Klasikleri insana sadece kişisel gelişim olarak değil ama sosyal bilim tarih ve edebi kültürü de öğretir.Bunun bilincinde okumak gerekir.

Anlatmak istediğimi söylediniz, çok da açık söyleyemedim şimdi "sen Türk milletine salak mı diyorsun", "sen bizi mi aşağılıyorsun" duyarı yerim diye korktum:)

Ben ilk gençlik yıllarımda klasikleri okurken sadece betimleme yönünden iyi olduğunu düşünür, okur geçerdim. Sonraki yıllarda o dönemde yazılan kitapların hangi ruh haliyle yazıldığını, savaş ortamında anlatılan aşkın bile bambaşka manalar içerdiğini, o döneme ait araştırmalar yapınca anladım. O yüzden de sadece klasik olduğu için kıymetli değiller evet. Anlayarak, dönemin şartlarını bilerek ve hatta yazarı tanıyarak okuyunca kıymeti var. Bunları bilmeyince "sıkıcı" bir kurgudan ibaret birçoğu.

"Balzac çok iyi abi yaaa" yorumundan öteye geçemiyor o zaman yorumlar.

Bu kadar olmasa da ben de ders çalışırken bir şey okurken hep dikkatim dağılıyor bazen toparlayamiyorum. Ama benim D vitamini eksikligim var, sadece su ampul vitaminler var ya ondan verdiler kullandım birkaç defa çok bir şey olmadı belki ben üstünde durmadım bilmiyorum

Doğduğumdan beri okuyorum. Okumasam inanın aptal olurdum

Kitap okuyun. Ama size bir şeyler katacak kitaplar okuyun.

Mesela... reşat nuri ile dostoyevski benim favori adamlarım. Çok şey öğrendim onlardan.

Resat nurinin kitaplarından başlayın. Çalıkuşu ile aksam güneşi en güzel ili kitabıdır. ( dizisini izledim gibi sığ bir cümle sakın kurmayın)

Sabahattin ali de iyidir. Ondan da okuyun.

Bi de afganların bin muhteşem güneşi mutlaka edinin. Mükemmel kitaptır.

Biraz ilerleme kaydedince rus edebiyatına geçersiniz. Rus edebiyati müthiştir.

Dostoyevski ile başlayın. Tolstoya sonra gecersiniz.

Maksim gorki ile puşkinle pek aram yok🙈

Bi de okumadığınızı her yerde söylemeyin olur mu. Hiç hos gelmiyor kulağa 🙈

Imla hatalarimi görmezden gelin. Köfte yapmaya çalışıyordum yazarken😊
yüzyıllık yalnızlığı okudunuz mu? ben kitabın ortasındayım ama daha ısınamadım kitaba :)

Back
X